Тежка раница!Редно ли е детето да я носи?

• 35 313
  • 522
  •   1
Отговори
# 405
  • у дома
Fanni ,ти ли беше в репортажа на БТВ за тежките чанти? Аз за съжаление хванах само края...

# 406
  • СОФИЯ
Fanni ,ти ли беше в репортажа на БТВ за тежките чанти? Аз за съжаление хванах само края...

Фани е. Аз не успях да го гледам, ще го търся в нета.

# 407
  • София / Пловдив
Ето го видеото от снощи:
http://www.btv.bg/video/845628182-Novi_idei_za_reshavaneto_na_pr … kite_ranitsi.html

А тук го има и с текст, може да се прочете направо:
http://www.btv.bg/story/1400441146-Novi_merki_sreshtu_tejkite_uc … eski_ranitsi.html

# 408
  • най-шареното място
Аз по случайност го гледах и бях много впечатлена от цифрите. Не знам има ли смисъл да се разписват официално тези килограми. те са по-тежки от сегашните чанти и на практика ще се легализира по-високо максимално тегло от реалното сега.

# 409
  • СОФИЯ
Аз по случайност го гледах и бях много впечатлена от цифрите. Не знам има ли смисъл да се разписват официално тези килограми. те са по-тежки от сегашните чанти и на практика ще се легализира по-високо максимално тегло от реалното сега.

Килограмите са опр като максимално допустими. А реалното положение сега е различно в различните у-ща и дори паралелки - изисквания на учителите. При нас напр. положението е трагично. От началото на годината на два пъти събираме по 30 лв = 60 лв. на дете за допълнителни помагала и...само нашето семейство се противопоставя, и заради невъзможността да се ползват реално в рамките на учебния час, и заради теглото на чантата.

# 410
  • най-шареното място
Мама Сання, това с помагата е повсеместна практика. Аз лично нямам нищо против понеже така децата получават разнообразни упражениея - става дума за сборник по математика и по български. Останалите неща са чисто и просто не докупени от държавата - като учебника за безопастност. Не че не могат и без него..., някоя важна чатс от комплекта по чужд език и т.н.

От друга страна си права, че с тях чантите си натежават, но миналата година и с учебници и с помагала, пак бяха под максималните в репортажа. Дъвкахме го много пъти - колко много други начини има, стига на учителя да му пука - малки тетрадки, и малък брой са едно от елементарните неща. Наскоро чух за тетрадка голям формат за начален курс. За мен си е лудост. Купувам само малък формат, само по 20 листа. Големият ще е мин. 40 листа и следователно поне 4 пъти по-тежка.

# 411
  • СОФИЯ
Много зависи от учителя, така е. И не само броят допълнителни помагала и кое помагало за кой конкретен час ще е необходимо. Нашата чанта тази година е по-тежка от миналата, независимо че имат индивидуални шкафчета. Миналата година напр. оставяха в общия шкаф всичко по изобразително - сега си мъкнем блок, чаша, четки, мушама и пр. В шкафчетата стоят три тънки учебника и гуменките по физическо. Шкафчетата представляват метални кубчета, наредени едно в/у друго. Съответно до горните редове децата не стигат, заради нормалния си за възрастта ръст  Grinning. Ключовете стоят в г-жата.

# 412
Изумена съм от тежестта на раницата. Само по музика! синчето трябва да носи учебник, учебна тетрадка, тертадка голям формат от 100 листа с твърди корици и тетрадка за домашна работа! #Crazy Е..ти му и музиката!

# 413
Аз пък ще се включа, за да похваля училището на моя син. На децата е осигурен втори комплект учебници. Тъй като децата разполагат и със заключващи се шкафчета, намиращи се в коридора пред класната стая раницата на детето вече е значително по-лека. Налага се да носи от вкъщи само учебниците по литература и български език ( от тази година ще работят по такива на ново издателство), но това се случва в различни дни от седмицата. Вторият комплект учебници са от бракуваните от миналата учебна година, но са съвсем запазени и напълно годни за използване. Малко ме изненадва това, че не всички деца ( родители) са изявили желание да получат втори комплект, може би защото той не се раздава от класния ръководител, а трябва да се вземе от библиотеката.
ПП.: Става дума за пети клас в математическа гимназия.

# 414
  • Стара Загора
Изумена съм от тежестта на раницата. Само по музика! синчето трябва да носи учебник, учебна тетрадка, тертадка голям формат от 100 листа с твърди корици и тетрадка за домашна работа! #Crazy Е..ти му и музиката!
Това наистина ли????

# 415
  • софия
Това наистина ли????
Да не учи в музикално училище!!! newsm78

# 416
Още първото изречение е лъжа! Не се осигуряват. АЕ от години го купуваме, както и купищата помагала

# 417
Не е в музикално училище, а в паралелка с разширено изучаване на български и английски език, пети клас.

# 418
Ана, все още мисля, че се майтапиш. Какво ги правите стоте листа с твърдите корици? Да не служат за заместител на ударни инструменти?
И какви домашни пишат? Композират ли?

... Тъй като децата разполагат и със заключващи се шкафчета, намиращи се в коридора ...
Тихо, ще чуят пожарникарите!

Последна редакция: вт, 27 сеп 2011, 10:03 от Judy

# 419
  • София
И ние имаме шкафчета в стаята. За сега там са учебниците по музика, безопасност на движението, математика и български. Учебника по изобразително изкуство не го носим.
А вместо учебника по математика си купихме друго помагало със същия формат, в което да могат да си драскат децата. Него си го разнасяме. Вместо учебника по български си купихме две по-малки и пак си ги носим.

Купихме си и учебник по информатика. Има една рисунка на екрана на paint вътре. Но понеже сме си го купила, ще си го разнасяме.

Учебниците по английски не сме ги купували. Дадоха ни ги. Имат 15 units. Май вече сме на 4. До края на октомври ще го свършим. Няма значение, че децата нищо не разбират, но ще си купим и друг (заради комисионните).

Носим си и всичко по рисуване и гуменките.

Дано след родителската среща нещата да се отрегулират, защото аз не мога да нося вече раницата на детето на гръб. Ходим си с колелца и се молим да не е кално.

Общи условия

Активация на акаунт