Тежка раница!Редно ли е детето да я носи?

• 35 101
  • 522
  •   1
Отговори
# 75
Да споделя с вас огромното си разочарование от родителите на съучениците и от учителката на моята първолачка. Опитах се да повдигна въпроса с тежките раници - излишно се носят тетрадки и помагала, учебници по рисуване /изобразително изкуство/ , бит и техника, музика и т.н. Никой от родителите не ме разбра и подкрепи. Доводът беше, че нямало как да се контролира писането на домашните. Учителката също не прояви  разбиране - да били свиквали да си подготвят нещата за следващия ден...Какво да кажа, какво да коментирам..
При нас училището е малко, учат само на една смяна, занималнята е в същата стая където са и сутринта...Има място за шкафове или друг начин за съхраняване на ненужните според мен помагала. Да не говорим, че специално моето дете ходи и три пъти седмично на английски извън училище и тежката раница трябва да я носи до там. Нямам никаква идея какво да направя. То бива закостенялост, но чак толкова признавам си не очаквах. По мои наблюдения децата работят и пишат домашни най-вече в учебните тетрадки. Тетрадките за домашна работа и работа в клас са практически неизползваеми. Защо ти разнасят напред-назад всеки ден за мен е непонятно. Какво да направя признавам си не знам.

# 76
  • Варна
Тази вечер смятам да претегля раницата.Много е тежка.
Детето ми е трети клас и тежи около 30кг.

# 77
Най -лесно се мери, първо детето както си е, след това с чантата/раницата на гърба.
И...установяваме теглото от ШколОто... Grinning
Да е добре стъпило на кантара - тежестта да пада равномерно върху двата крака и така...
Добре е от повече възрастови групи да се направи извадка.
Fanny, с теб сме.
Трябва да се опита, няма начин да няма начин.
Хора сме.

# 78
На мен ми е тежка раницата на детето, а то как си я носи от фоайето, където го оставям на учителката, до класната стая, идея нямам.  ooooh!
Хубавото е, че при нас учебниците по изобразително икуство, музика, час на класа стоят в училище и поне тях не носи напред-назад.
Екипа по физическо си го носи в пониделник и взима в петък, откакто влязоха да играят в салона.
Но има още какво да се желае. Може и нещата по рисуване, домашен бит и техника - бои и подобни да стоят там, но явно няма необходимите мебели за целта.  newsm78

# 79
  • София
Синът ми е в пети клас. Претеглих му раницата - 5,300 кг. И това е, когато има 6 часа! Повечето му дни са със 7 дни, а веднъж има и 8  ooooh! Наистина е непоносимо тежка /дори аз мен/, а той е 35 кг.

# 80
Дъщеря 4-ти клас. Раница ужасно тежка. Тя сама се мери (с и без нея) почти всяка сутрин - между 4.5 и 6 кг. Детето тежи 30.5 кг. Ще почна да записвам резултатите.
Вече я боли гърба и ме пита - мамо не можеш ли да направиш нещо, за да ми е по-лека раницата?

Имам още много да споделям по въпроса, обещавам да се включа отново.

# 81
  • СОФИЯ
...няма начин да няма начин.
Хора сме.[/color][/b]

И аз все още вярвам.

# 82
Ох..."любима" тема ми е това  #Cussing out ...при това стоя от другата страна на катедрата Wink
За мен не е нормално да носят повече от 2 кг неща в раницата си.
Да, екстра ще е да имат по 3-4 тетрадки за писане по 1 предмет. По БЕЛ примерно в една ще пише в клас, на 2ра ще пише домашна, на 3та ще пише в клас, като му се вземе 1вата за проверка, на 4та ще пише дом., като му се вземе третата за проверка + имат УТ по предмета + някое и друго помагало, учебника нали не сме го забравили  Crazy ей това си е лудница.
дали съм права или не, кой каквото реши да каже, не мога да гледам как се кривят децата, за 4ти клас съм им казала 1 тетрадка по предмет, да се пише всичко там!! Аз като реша да проверя все ще го направя или в междучасието, или в самия час ще погледна, или ще проверим писаното чрез четене, ама детето няма да носи 100 тетрадки.
Помагала...чудила съм се кога пък успяват да попълнят в час освен задачите от у-ка, УТ, та и от някое и друго помагало  Crazy ми помагалото спокойно само г-жата може да си го купи и да дава по 1-2 задачи и без това трудно може някой да ме убеди, че му стига времето за всичко в час (или поне на мен не са ми се падали извънземни деца, които да решават всички възможни задачи в задължителните учебник и УТ).

ИИзк, Дом Бит - задължително стоят в у-ще!! Първо няма опасност някой да забрави нещо  Mr. Green Второ, по-важно - няма да му тежи чантата.
Стари учебници има, нали сега се дават безплатно и се ползват 3 години....ми старите, които са бракувани, спокойно, ако стигат бройките могат да се разпределят по класовете, вместо да стоят някъде в избата Wink Така вкъщи си учи от неговия учебник, в у-ще, преди да почне часа, точно за 1 мин се раздават 20на у-ка!
Това, че на някого не му се занимавало да раздава е пълна дивотия  #Crazy

# 83
  • Варна
Снощи теглих детето 32кг., след това се качи заедно с раницата на кантара 38кг.

# 84
Ох..."любима" тема ми е това  #Cussing out ...при това стоя от другата страна на катедрата Wink
За мен не е нормално да носят повече от 2 кг неща в раницата си.
Да, екстра ще е да имат по 3-4 тетрадки за писане по 1 предмет. По БЕЛ примерно в една ще пише в клас, на 2ра ще пише домашна, на 3та ще пише в клас, като му се вземе 1вата за проверка, на 4та ще пише дом., като му се вземе третата за проверка + имат УТ по предмета + някое и друго помагало, учебника нали не сме го забравили  Crazy ей това си е лудница.
дали съм права или не, кой каквото реши да каже, не мога да гледам как се кривят децата, за 4ти клас съм им казала 1 тетрадка по предмет, да се пише всичко там!! Аз като реша да проверя все ще го направя или в междучасието, или в самия час ще погледна, или ще проверим писаното чрез четене, ама детето няма да носи 100 тетрадки.
Помагала...чудила съм се кога пък успяват да попълнят в час освен задачите от у-ка, УТ, та и от някое и друго помагало  Crazy ми помагалото спокойно само г-жата може да си го купи и да дава по 1-2 задачи и без това трудно може някой да ме убеди, че му стига времето за всичко в час (или поне на мен не са ми се падали извънземни деца, които да решават всички възможни задачи в задължителните учебник и УТ).

ИИзк, Дом Бит - задължително стоят в у-ще!! Първо няма опасност някой да забрави нещо  Mr. Green Второ, по-важно - няма да му тежи чантата.
Стари учебници има, нали сега се дават безплатно и се ползват 3 години....ми старите, които са бракувани, спокойно, ако стигат бройките могат да се разпределят по класовете, вместо да стоят някъде в избата Wink Така вкъщи си учи от неговия учебник, в у-ще, преди да почне часа, точно за 1 мин се раздават 20на у-ка!
Това, че на някого не му се занимавало да раздава е пълна дивотия  #Crazy

Ех как се радвам, че има такива учители. anny_ преди време писах като родител и в учителския форум http://www.teacher.bg/, където учителите също обсъждат проблема. Много ми се иска някак поне за едно нещо- а заща не за раниците, да се хванем ръка за ръка и да излезем с единно мнение. Ето сега след твоето мнение мога да се очертая два пътя- информационна кампания за учители и родители, намаляване броя на учебните помагала и учебни тетрадки.

Снощи теглих детето 32кг., след това се качи заедно с раницата на кантара 38кг.

това е истината, да, но като поднесохме факти -само раници с теглото им отговорът беше- а колко излишни неща има в нея. Вижте и в отговора на МОМН си го пише!!! Обаче, че са много уч. помагала и тетрадки и ние си траем- кофти. Дано се включат и учители.

# 85
Anny_,
и аз се радвам, че има учители като тебе - наистина освен за техните знания, трябва да мислим и за здравето им. Също си мислех да предложа да има втори комплект учебници в училище, но се отказах, защото отговорът ще е "пари нема", а твоята идея да се ползват бракуваните е идеална.

Сега за нас и моите (революционни) идеи.
В началото имах възможност да водя и вземам дъщеря си, но от две години не ми е възможно. Училището е много близо и тя отива и се прибира сама. Но раницата става все по-тежка. Какво направих до сега:
1. Бях купила карета - не е удобна, колелата са малки, асфалтът е неравен, има бордюри, по стълбите в училище е мъка - още докато я водех, видях как се мъчат при качване (нали родителите влизат само до входа).
2. Исках да купя куфар с по-големи колела - не е удобен, няма прегради и джобове, а и би било смешно. Отказах се.
3. Купувам най-леките неща - дори острилката е малка, но това не намалява особено тежестта на раницата.
4. На родителска среща в 3-ти клас (миналата година)  реших да повдигна въпроса за оптимизиране броя на учебниците и помагалата. Искам да подчертая, че госпожата е много добър професионалист и наистина децата при нея научават, но вероятно точно по тази причина тя иска повече помагала. Освен това аз съм джаста-праста и не бях обмислила как  да поднеса молбата си. Цитирам по памет разговора:
в края на срещата изтърсих "г-жо ...., трудно ще ме убедите, че всеки ден ползвате всички 7 броя учебници, тетрадки и помагала по ....Предлагам да планирате по-добре уроците си и да им пишете на дъската, а те да записват, какво точно да носят на другия ден, защото чантите са ужасно тежки."  
- Не е възможно. Всички помагала са необходими всеки ден. Според това как върви учебният процес се налага да ползваме различни неща. Водете детето и го взимайте като повечето родители.
- Нямам възможност. Освен това  не смятам, че да бъда или наема хамалин е единственото решение. На Вас Ви трябват всички неща, но не и всички страници. Тогава просто ще нарежа учебниците и тетрадките (като мъжа на Йововица). И проблемът е решен.
- Ще трябва да ги платите"

Последва мълчание. Другите родители не реагираха нито в подкрепа, нито против. Аз също се отказах да споря.

И наистина бях решила да нарежа нежно и внимателно всичко с макетен нож. Чудех се дали просто да си платя (здравето й ми е по-скъпо) или да  се опитам да раздухам случая - медийно и чрез жалби.

На следващия ден децата питали щерката - твоя ли е лудата майка, която иска да реже учебниците? (вероятно това са коментирали някои родители). Та моето дете ме помоли да не режа нищо с онзи поглед, на който не се отказва. Аз й обясних, че има право сама да решава какво да не носи и да не се притеснява от забележките в бележника. Но тя е изпълнителна и носи всичко.

Прочитайки всички мнения в темата  си мисля, че решения има, но е необходимо много време. А аз мисля да действам сега. Затова направих следния план за действие:

1. Ще нарежа учебниците и помагалата, които ние сме купили. Дайте идеи как да го направя и после как да се комплектуват за деня - в папки, кламери, класьори. И как да се подреждат в къщи? Ще трябва да се пробва.
2. Постепенно ще заменя тетрадките с листа - и те в класьора подредени. После в къщи всичко се мести по други папки и класьори.
2. Ако има ефект и след като тя свикне с цялото преподреждане, ще избера няколко от безплатните учебници (най-тежките и/или тези, които се ползват всеки ден). Ще си ги закупя - и те под ножа.
3. Ще повдигна въпроса за шкафове. Но трябва да имам предварителна подкрепа от други родители. Значи ще отнеме време. Ще попитам има ли стари, за да ги раздават в училище.

Помагайте, кажете какво мислите?

# 86
Anny, biborana Hug
То е ясно, че трябва кротко, но мълчащите като ....мушката, както и да е...
Все заглеждам напоследък и по-големите ученици, еми да, сами "бягат" от тежестта и затова удължават презрамките, чудят се как да компенсират...горките хлапета...
А тези, които решават да носят чанта на едно рамо, там положението е трагично.
Сами си направете експеримент, поносете 1-2 часа 5-6-кг.
Е, комфортно ли е?
И тук става въпрос за динамично израстващ организъм!!!
И така - учители по физическо възпитание - специалисти - няма, пари нямало, г-жата води всичко.
Е как пък се намират средства за всичките тези помагала и тетрадчици?!
За шкафчета пак пари няма, но за безплатна закуска с минимум 5 Е-та пари все пак се намират, странно...
Много хубав ден, радвам се че има родители и учители, които не подминават темата.

# 87
  • Варна
Не знам откъде го измислиха това с безплатните закуски, не е лошо, но наистина тези пари могат да се използват за нещо друго по училищата.

# 88
Не знам откъде го измислиха това с безплатните закуски, не е лошо, но наистина тези пари могат да се използват за нещо друго по училищата.

За каквото и да се използват винаги ще има недоволни!

# 89
Моят син е 6 клас,раницата му тежи между 8 и 10 килограма. Всеки ден има 7 часа и повечето госпожи изискват тетрадките да са голям формат!

Общи условия

Активация на акаунт