СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 40 670
  • 740
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Е, има и една приказка "на есен с песен" Simple Smile
За болестите си права.

# 256
Ако не го запишеш, след като изтече срока отново ще имаш 3-те точки, но вече нямаш входящите номера с дата 23.04 или когато си ги добавила. Ако го запишеш губиш 3-те точки, те ти се възстановяват ако го отпишеш.

# 257
  • Банкя
Ако запишеш детето, губиш точките за конкретното желание, по което е прието. (за конкретната учебна година)

Ако е класирано, но не го запишеш, не губиш точките, но пък си загубил ранните входящи номера при изтриването на останалите желания. Peace

# 258
  • София
За номерата ми е ясно, но пък и с допълнителните номера нямаше никакви шансове за тази учебна година.
Ще пробвам в Надежда-1, когато я пуснат.

# 259
  • СОФИЯ
Не е имало заседание на РГ през октомври, а бяха казали че Ще, ама ето...последна седмица на месеца е.

Защо ли не се учудвам Whistling . Тези хора обещанията и уговорките за нищо ги нямат

Днес /естествено в последния момент/ ни уведомиха, че утре ще има заседание на РГ.

# 260
Не е имало заседание на РГ през октомври, а бяха казали че Ще, ама ето...последна седмица на месеца е.

Защо ли не се учудвам Whistling . Тези хора обещанията и уговорките за нищо ги нямат

Днес /естествено в последния момент/ ни уведомиха, че утре ще има заседание на РГ.

Всъшност вчера, но пак е в последния момент. При това пише че е за разглеждане на жалби и молби на родители, т.е. нищо по същество.

# 261
Пускам за информация мейла, който изпратих на г-жа Минчева в отговор на уведомяването за утрешната РГ.

"Здравейте госпожо Минчева,
Във връзка с насрочената на 03.11.2010 г. работна група, бихме искали да ни информирате кога ще бъдат включени в дневния ред въпроси, които са съществени за функционирането и развитето на ИСОДГ, както и обсъждане на някои практики в системата на детските заведения, за които сме получили сигнали през последните няколко месеца. Конкретно по ИСОДГ, приема на децата в детските заведения и работната група, бихме желали да бъдат обсъдени следните въпроси:
1. Интеграция на ИСОДГ с НОИ, ЕСГРАОН и АДМИН - какво се прави по въпроса и кога ще бъдат осъществени.
2. Поддръжка и развитие на системата. От секция "Новини" на ИСОДГ разбрахме че функцията за преместване не е предвидена за осъществяване и за родителите е важно да бъдат информирани дали има други аспекти, свързани с функционирането на системата, за които имат очаквания а не са информирани.
3. Информация за приема и нейната визуализация в ИСОДГ.
4. Спазване на нормативната база, свързана с функционирането на детските заведения.
5. Промени в Правилата за прием: Още през пролетта сме изпратили на СО нашите предложения за промени в Правилата и неколкократно получихме уверение че Правилата за прием ще бъдат разгледани в РГ, но до момента няма насрочена РГ със съответна точка в Дневния ред. Последно бяхме говорили за такава през месец октомври, която не бе насрочена. 
6. Проблеми с протоколирането: През 2010 г. сме получили един единствен протокол преди подписването му и то почти 3 месеца след съответната РГ, което не ни дава възможност за качествена проверка на съдържанието, още повече че ни бе отказана възможността да осигурим доброволец за паралелно водене на протокола. Моля да осигурите възможност за безпристрастно и своевременно изготвяне на протоколите, както и възможност да се запознаваме със съдържанието им в разумен срок след провеждане на работната група.
Ще направим всичко възможно да осигурим представител за насрочената работна група, но се надяваме че ще обърнете внимание на поставените въпроси и че освен за разглеждане на жалби на родители, работната група ще започне работа и по тях или ще бъдат насрочени нови дати за конкретните теми.
Поздрави,
Елена Христова"

Със сигурност има и други неща, които трябва да се обсъждат, но за момента за тези неща се сетих. Малко ми писна от отбиване на номер. 

В тази връзка, някой може ли да ми каже към момента колко са яслените групи във 2-ро ОДЗ.

Пак прочетох наредбата на МЗ за броя на децата в групите и съвсем ясно си пише че максимума е 22 за градински и 18 за яслени. И се чудя дали недостигът на места е достатъчно основание за неспазване на Наредбата? 

# 262
  • Ловеч
Пак прочетох наредбата на МЗ за броя на децата в групите и съвсем ясно си пише че максимума е 22 за градински и 18 за яслени. И се чудя дали недостигът на места е достатъчно основание за неспазване на Наредбата? 

Освен броя на децата в групите, трябва ясно да се упомене и как от 24 официално приети изведнъж почти всички групи набъбват до над 30 деца и кой го контролира това нещо. Обяснения от сорта на "ние не знаем" и "не можем да контролираме директорите" не може да се дават, защото парите събирани от такси по ведомост/официално осчетоводени/ се отчитат съвсем редовно в бюджета на СО. 

А аз продължавам да си пея песента за Ерих Кестнер и решението за преотдаването на сградата от юли месец т.г. - Ангеличин отговаря на въпроси тази седмица в блога на СО.

# 263
  • гр.София

В тази връзка, някой може ли да ми каже към момента колко са яслените групи във 2-ро ОДЗ.

Имат 1 яслена-пише го в сайта им http://www.zvunche.hit.bg/mbaza.html, при това отскоро,понеже преди нямаше такава информация.
 Вярно,че помещенията са големи,а също отдавна правят постъпки за увеличаване на групите и пристрояване. Но е факт,че през с-мата приемът е като за една група.

# 264
  • София
За номерата ми е ясно, но пък и с допълнителните номера нямаше никакви шансове за тази учебна година.
Ще пробвам в Надежда-1, когато я пуснат.
Успех, АнМари!
Само да напомня, ако не се лъжа, щом чакате новострояща са ДГ, би трябвало всички деца , кандидатстващи за нея
да получат една дата. Както беше и с 98 ОДЗ в Младост.
Ако е така, не губиш нищо, ако го запишеш в Обеля, и ако не ви хареса, да го отпишеш и да си чакате за Надежда!  Hug

# 265
  • София
Evа, реших все пак да освободя мястото. Дано следващото детенце се запише.
За номерата си права.

# 266
  • София
Evа, реших все пак да освободя мястото. Дано следващото детенце се запише.
За номерата си права.
Ти преценяваш най-добре.  Peace
А и крайно време е на Алекс да му излезе късмета!
Много се надявам да се класира в желаната градина в Надежда и да си ходи с желание и да не боледува!

# 267
Здравейте! Обръщам се към вас молба за помощ или съвет!!! Предполагам, че възникналия проблем не се случва за първи път, но се чувстваме в истинска безизходица.
 След година и половина чакане, синът ми най-накрая на 30.10.2010 е приет на първо желание в 161 ЦДГ Ласка-2-ра група. За нас това е почти равносилно на 6-ца от тотото. Да,обаче се оказа,че е 6-ца от Тотото на АБСУРДИТЕ!!! В първия работен ден /01.11./ съпругът ми отиде до градината, за да провери за всеки случай какви документи е необходимо да представим за записването, т.е. да не се окаже,че е необходимо и още нещо,което не е известно.Директорката е реагирала изключително остро, че това е невъзможно.Тя не била обявявала свободни места. След като най-накрая е склонила съпругът ми да влезне в ИСОДГ,тя се е убедила,че действително е така. Но въпреки всичко му е казала,че детето няма да бъде записано,защото те имат 37 деца при капацитет за 25. На следващата сутрин /02.11/ отидохме и двамата с документи за записване на детето. Естествено, директорката я нямаше и Госпожата, която ни посрещна и се представи за нейна заместничка реагира по същия начин. МЕСТА НЯМА! СТАНАЛА Е ГРЕШКА В СИСТЕМАТА! Аз поисках да ми напишат отказ или да си мотивират в писмен вид защо детето няма да бъде записано. Моите притеснения са,че срокът ни за записване е до 05.11.,а те ни размотават, както си искат.И ако ние нямаме някакъв документ,че детето не е записано,поради независещи от нас причини, той ще отпадне от всякакво класиране за тази градина. Заместничката ни накара да излезнем и да чакаме извън сградата,докато тя се обади по телефона на директорката. След около 15-20 минути чакане, тя се показа на вратата и каза да се върем в 15ч., за да срещнем с директорката, като последната „ще ви издаде документ с подпис и печат”. Аз я попитах директно дали е сигурна,че наистина ще получим такъв или просто това ще е поредното размотаване. Тя потвърди,че ще получим,каквото е необходимо.
Аз веднага написах сигнал във формата за обратна връзка на ИСОДГ. По-късно получих отговор да се обърна към към дирекция "Образование" на Столична община за проверка на случая, тъй като те нямат правомощия да извършват проверки.
В 15 ч отидохме и започна поредната ГАВРА. Директорката ни нападна от вратата,че тя вече е обяснила,че МЕСТА НЯМА и НЕ МОЖЕ ДА НИ ДАДЕ НИКАКЪВ ОТКАЗ В ПИСМЕН ВИД. Естествено,т.нар. заместничка се отметна от думите си. Била ни уредила единствено срещата в 15ч, а нищо не е казвала за получаване на документ. След разменените словесни реплики, истината започна да излиза наяве. Тяхно дете се е преместило в друга градина,но това място наистина не е обявено. Не познавам системата, но най-логично ми звучи,че при записването на напусналото дете в другага градина, системата отчита свободното място и затова класира детето ми. Разбира се, това са само мои предположения.
Да,тя няма да обяви свободното място,след като има други 12 деца,които най-вероятно са записани извън регламента на класиране според ИСОДГ.Другият вариант е, това място да е запазено!!!Иначе не виждам причина защо не желае да се мотивира писмено защо няма да ни приемат документите.
В повече подробности няма да изпадам. Само ще спомена репликите, които според мен е недопустимо един педагог да изрече,камо ли да си помисли, а именно: „Аз това дете няма да го гледам”, „Аз получавам заплата за 25, а не за 37 деца” и т.н.Попитах как стана така,че имат 37 деца при капацитет 25. Както сигурно всички се досещате отговорът е,че са доведени от „НЯКОЙ”.
И така нашата одисея не е приключила. Днес ще подадем жалба в Дирекция „Образование” към СО с надеждата,че наистина някой,някога и някъде ще потърси обективната истина.
От все сърце моля, ако някой се е сблъсквал с подобно своеволие да ни посъветва към кого да се обърнем,за да бъде прекратена тази порочна практика!
Съжалявам, че ще има и засегнати родители, но това може да се случи на всеки един от нас и няма критерий, по който да се определя за кое дете може и за кое не може.

Благодаря на всички за отделено време!

# 268
  • СОФИЯ
Здравейте! Обръщам се към вас молба за помощ или съвет!!! Предполагам, че възникналия проблем не се случва за първи път, но се чувстваме в истинска безизходица.
 След година и половина чакане, синът ми най-накрая на 30.10.2010 е приет на първо желание в 161 ЦДГ Ласка-2-ра група. За нас това е почти равносилно на 6-ца от тотото. Да,обаче се оказа,че е 6-ца от Тотото на АБСУРДИТЕ!!! В първия работен ден /01.11./ съпругът ми отиде до градината, за да провери за всеки случай какви документи е необходимо да представим за записването, т.е. да не се окаже,че е необходимо и още нещо,което не е известно.Директорката е реагирала изключително остро, че това е невъзможно.Тя не била обявявала свободни места. След като най-накрая е склонила съпругът ми да влезне в ИСОДГ,тя се е убедила,че действително е така. Но въпреки всичко му е казала,че детето няма да бъде записано,защото те имат 37 деца при капацитет за 25. На следващата сутрин /02.11/ отидохме и двамата с документи за записване на детето. Естествено, директорката я нямаше и Госпожата, която ни посрещна и се представи за нейна заместничка реагира по същия начин. МЕСТА НЯМА! СТАНАЛА Е ГРЕШКА В СИСТЕМАТА! Аз поисках да ми напишат отказ или да си мотивират в писмен вид защо детето няма да бъде записано. Моите притеснения са,че срокът ни за записване е до 05.11.,а те ни размотават, както си искат.И ако ние нямаме някакъв документ,че детето не е записано,поради независещи от нас причини, той ще отпадне от всякакво класиране за тази градина. Заместничката ни накара да излезнем и да чакаме извън сградата,докато тя се обади по телефона на директорката. След около 15-20 минути чакане, тя се показа на вратата и каза да се върем в 15ч., за да срещнем с директорката, като последната „ще ви издаде документ с подпис и печат”. Аз я попитах директно дали е сигурна,че наистина ще получим такъв или просто това ще е поредното размотаване. Тя потвърди,че ще получим,каквото е необходимо.
Аз веднага написах сигнал във формата за обратна връзка на ИСОДГ. По-късно получих отговор да се обърна към към дирекция "Образование" на Столична община за проверка на случая, тъй като те нямат правомощия да извършват проверки.
В 15 ч отидохме и започна поредната ГАВРА. Директорката ни нападна от вратата,че тя вече е обяснила,че МЕСТА НЯМА и НЕ МОЖЕ ДА НИ ДАДЕ НИКАКЪВ ОТКАЗ В ПИСМЕН ВИД. Естествено,т.нар. заместничка се отметна от думите си. Била ни уредила единствено срещата в 15ч, а нищо не е казвала за получаване на документ. След разменените словесни реплики, истината започна да излиза наяве. Тяхно дете се е преместило в друга градина,но това място наистина не е обявено. Не познавам системата, но най-логично ми звучи,че при записването на напусналото дете в другага градина, системата отчита свободното място и затова класира детето ми. Разбира се, това са само мои предположения.
Да,тя няма да обяви свободното място,след като има други 12 деца,които най-вероятно са записани извън регламента на класиране според ИСОДГ.Другият вариант е, това място да е запазено!!!Иначе не виждам причина защо не желае да се мотивира писмено защо няма да ни приемат документите.
В повече подробности няма да изпадам. Само ще спомена репликите, които според мен е недопустимо един педагог да изрече,камо ли да си помисли, а именно: „Аз това дете няма да го гледам”, „Аз получавам заплата за 25, а не за 37 деца” и т.н.Попитах как стана така,че имат 37 деца при капацитет 25. Както сигурно всички се досещате отговорът е,че са доведени от „НЯКОЙ”.
И така нашата одисея не е приключила. Днес ще подадем жалба в Дирекция „Образование” към СО с надеждата,че наистина някой,някога и някъде ще потърси обективната истина.
От все сърце моля, ако някой се е сблъсквал с подобно своеволие да ни посъветва към кого да се обърнем,за да бъде прекратена тази порочна практика!
Съжалявам, че ще има и засегнати родители, но това може да се случи на всеки един от нас и няма критерий, по който да се определя за кое дете може и за кое не може.

Благодаря на всички за отделено време!

Детето ти е класирано по установения ред. Какви са причините или "грешката" това място да е обявено за свободно Няма никакво значение!
След като отказват да удостоверят, че представяте всички изискуеми документи за записване...хващай някой нотариус /по-скоро помощник нотариус би се разходил/, да установи на място какви документи искаш да депозираш и отказът да бъдат приети. За това се сещам. Ако беше писала вчера днес на РГ щяхме да поставим въпроса.

За днешната РГ просто нямам сили и нерви и да пиша. Дано събера по-късно днес или утре. Дано и Ели намери възможност да се включи.

# 269
Petya ако бях на твое място, щях да постъпя по същия начин. Ясно е, че при тази ситуация, няма вече как, дори и да ти приемат детето да го запишеш...но поне ще изискам отговор, как така дете се отписва, моето съответно се класира, а те нямали място. Ами ако не беше се отписало детето? Какво става? и защо децата са 37, а по официални данни 25? Абе изобщо, правят си каквото искат...ама няма да е все така, като почнат повече родители да се жалват, ще се научат.

Общи условия

Активация на акаунт