СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 40 636
  • 740
  •   1
Отговори
# 375
И аз писах съобщение, да видим Rolling Eyes

# 376
 Joy Joy Joy я нова ДГ в Люлин - но пак много многоточковци, обикновеният трудещ се народ пак ще го духа  Laughing

# 377
  • София
На фона на целия списък децата с по 10т са малко. И защо решихте, че родителите на децата с повече точки не работят, и не са от "обикновеният трудещ се народ"?

# 378
Здравейте мами,
моля, ако е възможно да ми помогнете с информация за следното: Дъщеря ми е набор 2007, от 8.1 точковците сме. Не сме приети никъде. Принудих се да я запиша в частна детска градина, обаче изнемогвам финансово. Междувременно и поставиха диганоза 'лека форма на астма', пие лекарства издавани с рецептурна книжка.
Въпросът ми е: мога ли въз основа на това заболяване да кандидатствам за някакъв преференциален прием в общинска ДГ?
Много благодаря на отзовалите се!!!
Специалист трябва да издаде протокол за астмата на детето като хронично заболяване и сте готови! Приемът става през ИСОДГ, не през системата! Peace

# 379
  • гр.София

Специалист трябва да издаде протокол за астмата на детето като хронично заболяване и сте готови! Приемът става през ИСОДГ, не през системата! Peace

ИСОДГ -информационна система за обслужване на детските градини   /не се заяждам/

А защо процедурата по прием на деца с хронични заболявания не е описана подробно там ?!
 И най тежките случаи подлежат на някакъв контрол,докато за ХЗ -пълна мъгла.

# 380
  • СОФИЯ

ИСОДГ -информационна система за обслужване на детските градини   /не се заяждам/

А защо процедурата по прием на деца с хронични заболявания не е описана подробно там ?!
 И най тежките случаи подлежат на някакъв контрол,докато за ХЗ -пълна мъгла.

Поставяли сме въпроса многократно, резултат няма. Ели пак ги зачеса на последната РГ.

# 381
  • София
Привет мили дами, имам един..."екзистенциален" Simple Smile въпрос :
Набор 2008 в яслена или в градинска брупа ще епрез следващата 2011 година? Тоест родените през 2008 за ясла или за градина ще кандидатсвтат през календарната 2011. Преди септември. Малко неразбрано май го написах.... Embarassed

# 382
Здравейте мами,
моля, ако е възможно да ми помогнете с информация за следното: Дъщеря ми е набор 2007, от 8.1 точковците сме. Не сме приети никъде. Принудих се да я запиша в частна детска градина, обаче изнемогвам финансово. Междувременно и поставиха диганоза 'лека форма на астма', пие лекарства издавани с рецептурна книжка.
Въпросът ми е: мога ли въз основа на това заболяване да кандидатствам за някакъв преференциален прием в общинска ДГ?
Много благодаря на отзовалите се!!!

Въобще не са готови с протокол от специалист. Това може да е само част от процеса, но в Правилата все още пише че трябва документ от ЛКК поне. Личният лекар праща детето на лекарска комисия, която да удостовери че детето е с ХЗ. После се подават документи в комисията към РИО на МОМН, която да се произнесе дали детето може да се интегрира в обща група. И след това с документа от ЛКК и от РИО се кандидатства на място.

Друг е въпросът че някои от разпоредбите на ЗНП и ППЗНП се четат както дявола евангелието.

# 383
Къде го пише това за ЛКК? Аз например си взех документ от РИО вече, без ЛКК- имам достатъчно мед. документи, вкл епикризи и амбулаторни листи, рецептурна книжка и т.н., които бяха напълно достатъчни пред РИО. Всъщност те същите плюс рентгенова снимка са и за ТЕЛК- но не виждам задължение да се явявам на ТЕЛК, след като в Закона за просветата пише ХЗ ИЛИ ТЕЛК  newsm78
"2.2.3. Децата със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, както и тези със заболявания с решение на ЛКК или ТЕЛК  се приемат на място в ОДЗ и ЦДГ съгласно действащата нормативна уредба." Това което аз виждам е с ХЗ ИЛИ с решение на ЛКК или ТЕЛК дори и тук
Препратка към действащата нормативна уредба има, но къде е тя? Аз лично си взех бележката от РИО, като държа да отбележа че това ХЗ не минава на комисия ЕКПО или както там се казваше, защото това ХЗ не е със СОП, за сметка на това отлично се интегрира. ЛКК според мен се минава само ако има СОП, и това е именно тази комисия към ЕКПО, която дава бележката и предписанията за ресурсен учител. Но в случай че ХЗ е без СОП, не с еминава през нея. То затов аи така е написано- ИЛИ. Все пак съм подала документи И за ТЕЛК, въпреки че не съм длъжна, но това няма да ми гарантира приема, защото въпреки текста "2.1.1. Всички деца, кандидатстващи за приемане в общински ОДЗ и ЦДГ на територията на Столична община се регистрират в Информационната система за обслужване на детските градини /ИСОДГ/." се оказва че не всички деца, да не говорим за всички деца със СОП и ХЗ, са регистрирани и записани през сайта и не е видно колко са децата в групата, има ли деца със СОП и т.н. И ако има деца със СОП или ХЗ вече в групата, въпреки текста в закона за просветата че не могат да отказват прием, го отказват.

Последна редакция: пт, 19 ное 2010, 11:04 от ˙·٠•●♥ LOST ♥●•٠·˙

# 384
Написах съобщение да видим какво ще ми отговорят   Peace

Все още няма конкретна информация, когато директорката на ОДЗ 100 има яснота, ще изпратим уведомителни съобщения до родителите на записаните деца. Съжаляваме, но нямаме възможност да отговорим конкретно на въпроса на този етап. 

Ами това е отговора, остава да чакаме  Rolling Eyes

# 385
Действащата нормативна уредба е Наредба 19 и новата Наредба за медицинска експертиза. Там наименованията на комисиите, които правят експертизата са различни, но по същество са си специализирани ЛКК - детски.

Никъде не намирам че ХЗ се удостоверява само от специалист. Когато е писан някога ЗНП и ППЗНП под деца със СОП и ХЗ са имали предвид тези, които поради заболяване имат намалена възможност за социална адаптация. Това не са само деца със СОП, а примерно деца с астма, диабет и други заболявания, които им пречат по един или друг начин да се интегрират в групата. И за да не се получи така че директорите да си измислят оправдания и да не приемат тези деца, са включени заветните текстове. Със сигурност не са имали предвид заболявания като атопичен дерматит и хроничен ринит, защото те не влияят върху тази възможност. Намалената възможност за социална адаптация се измерва в %, което автоматично означава че документа, с който това се удостоверява е ТЕЛК или подобен на ТЕЛК.

Текста по т. 2.2.3 е в подобна редакция, защото в обсъжданията никога не се включи експерт по здравна тема и се прие формулировка, която евентуално да покрива наименованието и на други видове документи (институции, които ги издават). Не бяхме сигурни даже дали терминът СОП и ХЗ обхваща всички сериозни заболявания. Другата причина поради която беше включена т. 2.2.3 е децата със СОП и ХЗ да се записват преди първите основни класирания и директорите предварително да са информирани какво дете поемат в групата и да преценят с колко други деца със СОП и ХЗ и с какви заболявания могат да се справят, както и колко свободни места да обявят за септември.

Формулировката на 2.2.3 е кофти, разбирам че директорите даже не изискват документ от комисия и най-лошото е че с подобно "широкообхватно" тълкуване не може да се даде реално предимство на децата с реален проблем. В случая твоето дете няма да бъде прието (примерно) защото (пак примерно) директорката може да е приела няколко други с атопичен дерматит. Какво пък - ако специалист е написал че това е хронично заболяване, значи всичко е ОК.

А иначе предполагам че РИО биха гледали каквото и да им се занесе. На базата на тази документация просто трябва да кажат дали детето може или не може (което не се случва) да се интегрира в масова група.

За това че Правилата в частта на т. 2.1.1 не се спазват си абсолютно права. Отдавна го поставяме този въпрос, а от общината даже и информация за броя приети деца не са ни предоставяли до момента.

# 386
Записвам се,толкова много четох ,че в крайна сметка нищо не разбрах,всичко е толкова паталогично,не искам да наливам допълнително масло в огъня,но направооооооооооо
Моля се на господ да ни приемат и това е ,май това остана:)

# 387
Значи правилника на СО или детската градина не може да противоречи на Закона за народната просвета:
"Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г.) (1) Децата със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини по чл. 18.

(2) Задължение на детските градини по ал. 1 е да приемат деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания.

(3) За деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания могат да се създават и специални детски градини и обслужващи звена.

(4) Децата със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини и обслужващи звена по ал. 3, когато всички други възможности за възпитание в държавни и общински детски градини и обслужващи звена са изчерпани и при писмено изразено желание на родителите или настойниците."
от тук http://lex.bg/laws/ldoc/2132585473
За хроничните заболявания изхождам от този списък, въпреки че той е само за незаплащане на такса:
наредба №19 от 3.10.2000 г., обнародван в Държавен вестник брой 84 от 2000 г.
"Списък на тежки хронични заболявания, при наличието на които децата, настанени в специализираните за тези заболявания детски заведения или групи, не заплащат такса
1. Астма (493)
2. Хроничен бронхит (491)
3. Захарна болест (Диабет) - (250)
4. Болести на обмяната (271-277)
5. Хронични хепатити и цироза на черния дроб (571)
6. Хроничен гломерулонефрит (582)
7. Дефекти на коагулацията - хемофилия (286)
8. Наследствена хемолитична анемия и апластична анемия (282 и 284)
9. Първични и вторични глутенови ентеропатии (579)
10. Екстрапирамидни болести и смущения, придружени от ненормални вижения (333)
11. Мозъчни, малкомозъчни и гръбначномозъчни дегенерации (330, 334)
12. Множествена склероза (340)
13. Детска церебрална парализа - всички форми, нуждаещи се от рехабилитация (343)
14. Епилепсия (345)
15. Заболяване на нервните коренчета и плексуси, нуждаещи се от рехабилитация (353)
16. Невро-мускулни заболявания (358)
17. Мускулни дистрофии и други миопатии (359)
18. Хориоретинит, цикатрикси и други заболявания на хориоидеята.
Болести на ириса и на цилиарното тяло (363, 364)
19. Глаукома (365)
20. Катаракта (366)
21. Олигофрения (317, 319)
22. Туберкулоза (010-018)
23. Злокачествени заболявания II-(140-239). "
Друг списък няма, макар че доста болести са ХЗ. Директорите също не минават записаните деца с ХЗ и СОп през сайта и няма информация колко са тези деца0 защото за СОП има законово ограничение, което бе се спазва, но за ХЗ ограничение няма
За мен въпроса с приема е силно НЕрегламентиран по този въпрос от СО, които на всичкото отгоре са си знаели за това и са си замълчали- някой от вас да чу някой директор да споменава че е длъжен да приеме дете със СОП?!Или може би не са си чели основния закон, който регламентира дейността им?!

# 388
Законът освен че налага да се приемат тези деца, дава и опция когато този прием не е възможен. Тогава те се насочват към специални градини или групи където приемът става с комисия. Т.е. законът също така казва че има и ситуации, в които прием няма да се осъществи защото възможностите са изчерпани. На теб ти се отказва прием по тази линия. Тук е противоречието и нуждата от тълкуване. При две деца със СОП не можеш да се приеме трето без общината да разреши, а четвърто съвсем не може. При ХЗ някъде пишеше (не помня къде) че когато децата са над 50% от общия брой записани деца, групата трябва да се преобразува в специална. Познайте дали някоя яслена група е била преобразувана в специална, защото директора е записал повече от 50% деца с ХЗ.

Със сигурност е регламентирано и че в градинска група децата са максимум 22, с разрешение от общината с 10% повече, което прави (според мен) 24, а не 25 деца. Предполагаме че СО дава разрешение, тогава защо не се спазва Наредбата за броя на деца в групите. Би следвало след като групата стане 24 деца, приемът на всички други да не може да се осъществи. И затова беше уговорката децата със СОП и ХЗ (добре документирани) да се приемат преди основния прием. След това да се счита че възможностите са изчерпани, но на тези деца да им се даде шанс преди останалите.

Но на всички е ясно защо никой няма желание да приложи този принцип.

Но много неща, записани в нормативната уредба не се спазват и никой не се впечатлява от това. Любопитното е че на този изключително спорен и противоречив текст в ЗНП и ППЗНП много се държи. А истината е че в здравната нормативна уредба терминът СОП и хронично заболяване не се използват. И въобще никъде не става ясно в прав текст кой, как и с какво трябва да удостоверява това. Моето мнение е че със сигурност не трябва да става с бележка от личен лекар или специалист.

За мен най-точна е Наредба 19 и би следвало на директен прием (с инфо в ИСОДГ) да подлежат само деца с % намалена възможност за социална адаптация.

# 389
Ми факт е че в закона го има това изречение и че останалите нормативни актове-  наредби и т.н., не могат да му противоречат, нали така
Какво мислим аз или ти или някоя директорка не променя закона
"И затова беше уговорката децата със СОП и ХЗ (добре документирани) да се приемат преди основния прием. След това да се счита че възможностите са изчерпани, но на тези деца да им се даде шанс преди останалите.""Моето мнение е че със сигурност не трябва да става с бележка от личен лекар или специалист." и т.н. да не цитирам цялото мнение...всичко това е в противоречие със закона. Наредбата регламентира точно това което трябва- явяването на ТЕЛК от деца. Никой не е длъжен да се явява на ТЕЛк, нито да се записва в специализирана градина- то затова е написано в "спорния" член в ЗНП- защото е опция. Да цитирам ли пак, че децата се приемат в специализирана градина дори когато имат СОП САМО ако са изчерпани всички възможности за интеграция и с изричното писмено желание на родителите?!Никой не ги задължава да се явят на ТЕЛК или да ползват ресурсен учител или специална градина, но това н еотменя специалните им права по ЗНП.  ЗНП изобщо не е спорен, спорна е ситуацията, която се създава изкуствено. Моят частен случй изобщо не ме притеснява, защото аз си изкарах документите, но искам да "изчерпя всички възможности в нашата градина", преди да преместя детето, говоря по принцип. Защо всеки ще си тълкува нещата някак си, и на мен не ми е достатъчна бележка от лекар и от РИО, а и то ТЕЛК няма да ми е достатъчна, но за някои други е достатъчна само от лекар?!Ако групата беше 25 деца и няма СОП, както е посочено на сайта, нямаше д аима проблем за прием на още едно дете с ХЗ. Обаче не е така, в групата има 35 деца, а не е имало прием през сайта от миналия септември. Приети са 10 деца извън сайта, значи са били с ХЗ или СОП, защото доколкото ми е известно само те са с прием извън сайта. Ели Х, на раб срещи разрешили ли сте прием на 10 деца в 55 ЦДГ? Мисля че щеше да си спомняш ако бяхте. 10 деца са 10 обсъждани случая, не е малко.

Общи условия

Активация на акаунт