СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 40 122
  • 740
  •   1
Отговори
# 90
"12 . Преместване

12.1. Възможно ли е системата да открие деца, които искат да се преместят от една градина в друга и обратно, за да се извърши размяна?

Да. Такава функционалност ще бъде внедрена след първите няколко класирания. Необходимо е децата да са записани и да са от един и същи набор.

12.2. Не е ли логично деца, които посещават градина (в яслена или градинска група) да получават допълнителна точка при преместване, както тези, които посещават самостоятелна детска ясла?

Да, логично е. Дирекция „Образование” потвърдиха, че децата, които посещават детска градина, но искат да се преместят в друга ще получат 1 т. допълнително. Има ограничение, че допълнителната точка за преместване важи само за кандидатстване в текущи градински групи, не в яслени. Това е служебна точка извън правилата за прием, защото тя касае вече приети деца, които не намаляват общия брой свободни места. Допълнителната точка ще важи след септември месец - т.е. когато групите станат текущи.

"
Какво става с тази функционалност за преместване, обсъжда се от създаването на системата, тук са писали че след септември ще я пуснат, не е ли крайно време ?
Мисля че ще оптимизира малко опашките и т.н., а и има желаещи да се възползват- само тук има цяла тема за това
Сега трябва да чакам да се осовободи място, за да освободя място аз, съответно друго дете вероятно чака аз да освободя това място и т.н., губят се години

# 91
Мерси, АнМари

# 92
След като отново писах до системата за "висящото" ми дете, получих нов отговор:

Възможно е директорката да е пропуснала, затова ние отписахме детето Ви. При такъв пропуск, директорката не подлежи на наказание.

# 93
А ако пропусне да запише дете от системата, а запише класирано по друг начин ? Нека позная- пак не подлежи на наказание

# 94
Много се говори за записани деца по втория начин, но досега не чух някой да е подал конкретен сигнал, съгласете се, че не става с "ами, онзи ден в градинката една мама каза, че си е записала детето по втория начин"?! Ако някой има инфо, да пусне данните на някоя от мамите, участващи в работната група, пък да видим...може да се окаже, че някоя директорка ще си понесе наказанието. Вече, друг е въпросът дали въпросното дете не е вкарано точно от тази дирекция, която контролира директорките. Но за да се промени схемата, трябва ние, родителите да сме на място, а не само да си лафим във форума, а като опрят нещата до протест, да ни няма никакви.

# 95
  • София
инсп. Гаджет, някои не разгласяват уреждането на детето си. А на догадки не може да действа. Слухове се чуват много, но няма как да се проверят.
А и ако има съмнение за прието дете по втория начин или пък нефигуриращо в системата, как ще се докаже, че не е било в системата, че не е класирано на някое от класиранията и т.н.
Не говоря за сегашното класиране. Дали се пазят данни за миналите класирания и изобщо дали могат да се проверят някаква списъци. Според мен не. Отговорът ще е "СО ..."

# 96
Момичета, със сигурност не е проблема в пазенето на данни от минали класирания. За никой сървър не е проблем това. Предполагам,че доста от майките във форума дори пазят подобна информация в личните си компютри.
Нещата обаче опират до желание тази информация да се обработва и тази информация да се ползва с цел "наказване"..
Отделен въпрос е,че всички, влезли през вратичките реално си имат законово обяснение за приема..Повечето са хронично болни..(не случайно се отчита ръст на хронично болните деца..)
Искрено се надявам да не е действителен този ръст.

Между другото..какво се прави, когато в някоя група има 2-4-6 хроничнно болни деца, примерно с някаква алергия и трябва да са на различен хранителен режим..Има ли кой да следи доколко се спазва? И доколко едно хронично болно дете от тия, дето са с право на записване без ред, реално може да изпадне в ситуация, в която да има нужда от специална грижа.. т.е..с какво тия деца са по-различни от нехронично болните..
И..ако едно дете е примерно с някакво хронично заболяване , с какво това заболяване прави наложително приемането на детето в ДГ без ред?..
Питам си просто..- нищо срещу тези деца..
Питам се, защото..АКО идеята е да не се чувстват дескриминирани, то..няма ли да се чувстват дискриминирани в нашето общество обикновените, средно-статистически деца..
..
Относно спонсорството в ДГ.
Според мен, дори когато се събират пари за нещо, различно от консумативи, необходими за децата ни, е въпрос на лична преценка на всеки родител дали иска да даде такива и колко.
В нашата детска градина има много извънкласни дейности, които се заплащат допълнително. В общия случай, родителите нямат нищо против да си плащат за тях. А които деца не си плащат- не ги посещават и..по никакъв начин това не е дискриминация.
По същия начин, вероятно е възможно, ако някой родител не желае детето му да има учебни тетрадки (примерно) да му се позволи да не ползва.. Друг е въпроса, как би се чувствало детето..
В този ред на мисли..учебниците за децата от 1 клас до 7 клас са безплатни. Но за децата от предучилищната не са..- просто се предполага, че нямат учебници..

# 97
Щурчо, виж и тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=523762.0
Учебниците в ПГ, било то ДГ или у-ще са безплатни.

# 98
Много се говори за записани деца по втория начин, но досега не чух някой да е подал конкретен сигнал, съгласете се, че не става с "ами, онзи ден в градинката една мама каза, че си е записала детето по втория начин"?! Ако някой има инфо, да пусне данните на някоя от мамите, участващи в работната група, пък да видим...може да се окаже, че някоя директорка ще си понесе наказанието. Вече, друг е въпросът дали въпросното дете не е вкарано точно от тази дирекция, която контролира директорките. Но за да се промени схемата, трябва ние, родителите да сме на място, а не само да си лафим във форума, а като опрят нещата до протест, да ни няма никакви.

С риск да стана съвсем досадна и да го кажа за стотен път - за какви проверки говорите, при положение, че не става въпрос за 1-2 "неправомерно" приети /според нас/ деца. Да пусна сигнал, че за групата на детето ми бяха обявени 20 места, а реално и официално децата са 31?! Ами това си е една нормална бройка за група. Стана ясно, че ако групата е от 20 деца, на практика няма да има група. И това е в още много групи. Ясно са си казали - "места обявени в ИСОДГ". Но никъде не казват колко реално са местата!

# 99
Люлин, аз имах впредвид, не ПГУ, а 1-2-3 група, които не са задължителни..
Иначе, предполагам, за предучилищната група е задължитено да имат пособия при това безплатни..(рано ни е още, а съм забравила как беше с големите, понеже..тогава всичко си беше безплатно Simple Smile )

# 100

С риск да стана съвсем досадна и да го кажа за стотен път - за какви проверки говорите, при положение, че не става въпрос за 1-2 "неправомерно" приети /според нас/ деца. Да пусна сигнал, че за групата на детето ми бяха обявени 20 места, а реално и официално децата са 31?! Ами това си е една нормална бройка за група. Стана ясно, че ако групата е от 20 деца, на практика няма да има група. И това е в още много групи. Ясно са си казали - "места обявени в ИСОДГ". Но никъде не казват колко реално са местата!

Ами да, това имам предвид, пускаш жалба, че бройката деца е много над официално приетите. Освен това, по норматив би трябвало да са 25, теб лично не те ли притеснява как ще се грижат за детето ти, като има още 32 в групата?Мен би ме притеснило и бих попитала...явно и теб, щом го казваш във форума. За съжаление, обаче, ние във форума няма как да направим проверката.

# 101
Относно питането за нерагламентирано приети деца в детската градина- ами има една наредба 7 която регламентира колко деца трябва да са в една група- да ама не- не са такива и вместо 22-25 децата стават 30-35 дори, това неизменно влияе върху качеството на гледането на децата, т.е. всеки редовно приет може да изпрати запитване към дирекция "образование" и да запита защо аджеба децата са толкова, защото детето му е лично засегнато от ситуацията, още повече че децата, които идват горница всъщност някак не минават през стандартен прием през системата. За децата с проблеми- техния брой също е регламентиран някъде, това, че някой има астма, защото майка му е пушила нон стоп през цялата си бременност и не престава до ден днешен, моля да ме извини, тези които "разболяват" децата си само с диагноза също- не виждам защо едно здраво дете трябва да се дискриминира заради дете със синузит примерно- трябва да го накараме да се чувства виновно, че е здраво ли? Айде няма нужда! Т.е. питайте си писмено- нека да ви отговарят, може да си съберем отговори и да си ги публикуваме, поне да е ясно че има някакъв натиск от родителите и не водим само хабящи време и енергия дискусии в Интернет...

# 102
Искрено се извинявам, на родителите, чиито деца имат проблем, който по никакъв начин не е провокиран от тях, но ставам агресивна, като гледам как се злоупотребява масово с подобни неща и в този случай тези които наистина имат нужда не успяват да стигнат до каквато и да е помощ...
Освен това в сайта на kg.sofia.bg всяка градина отчита колко броя деца има в дадената група- ами да питам защо не са верни , нали всички деца са вкарани в системата- красиво ни е написано 2 втори групи по 25 деца, та общо 50, а реалността сочи че има 60 такси за плащане на таблото общо за 2 те групи...
Моля ако някой от работните групи чете тук да зададе този общ въпрос- Защо след като всички деца записани в държавни детски градини в София са вкарани в системата не се отчитат в реалната бройка на посещаващите деца?

# 103
nasya подкрепям напълно, това имах и аз предвид.  Peace

# 104
Нася, ето отговор на едно такова питане в системата, получила съм го на 29 септември 2009 година.

Разбираме Ви, но местата се подават от Столична община, може да подадете жалба в дирекция "Образование" относно новоприетото дете.

Като тук става въпрос за осмо поред дете извън системата, не за първото!

Нася, аз пък имам още по-дълбоки съмнения за разминаване в реално посещаващите деца и този, който се отчита, с цел отклоняване на суми от таксите за лична облага. Защото ми се твърдеше как ходят от 14 до 18 деца, нищо че сме 33, а аз по-малко от 23-24, че и отгоре не съм виждала. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт