СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 40 126
  • 740
  •   1
Отговори
# 75
Лонита Доста госпожи НЕ искат просто да се справят с толкова деца. Обаче имат олимпийско спокойствие, включват ТВ и казват: "Гледайте детско и ви забранявам да мърдате". И понеже парното държи температура около 35-6 градуса, като ги поизпотят отворят прозореца и хоп, утре половината група гледа ТВ.  Laughing Това съм го преживяла лично, не цитирам форумски митове и легенди.
Явно Дидиа е някакъв рядък вид, на който му пука и си върши работата.

Да събирате тези пари е крайно нередно, защото спонсорството, което децата са  дали е редно поне частично да бъде използвано за нужните мебели за тези деца!!!!! Ако изобщо някой от вашите родители навдигне глас и си позволи подобно предложение. Но направате го и бъдете единни.

При нас имаше 32 деца в началото на  първа група и 24 кревата, двуетажни, в две малки спални помещения. Един баща също така гръмко се изказа ние да сме докупували, ама 7 деца бяха дали една купчина пари, защо от малко срам не купиха от тези пари??? Е, после купиха още 3 двойки от бюджета.  Simple Smile

# 76
  • София
Нашите учителки изглеждат много свестни и сами си казаха, че въпреки спонорствата, до тяхната група не са стигнали никакви пари. Столчетата са им нови, но са само 24, защото толкова са били децата миналата година, същото се отнася за масичките и за леглата. А парите на тези деца "отгоре" са отишли по друго предназначение, което не честно. Миналата година в яслата поне парите на децата "извън системата" отидоха за нови играчки на децата от яслата, а сега нашите деца нямат нищичко и понеже на учителките им пука ни помолиха кой с какво може да помогне, за да могат дечицата да имат поне нормални битови условия. И това е най-обидното. Не стига, че са ги наблъскали повече от нормалното деца в групата, ами не са им осигурили условия. А пък и като са толкова много наистина ще ги слагат да гледат ТВ. За това учителките помолиха да им купим игри за маса (конструктори, кубчета, пъзели, неща за рисуване, пластелини), за да може повечето време да се занимават поне с по-креативни неща, като не могат да търчат неконтролируемо, щото са много. В противен случай и нас ни чака ТВ-то. Та, как няма да дадеш пари в такъв случай. Та поне като някой е плащал, за да може детето му да влезе в дадена група парите поне могат да отидат за "благото" на тази група. Мисля, че така би било по-справедливо. То се е видяло, че корупцията е непобедима у нас.

# 77
Мама САННЯ, май ще се окаже, че зад придобивката "ликвидиране на физически опашки", усложниха живота на всички - на родителите, които не намират вратичката, ама и нямат шанс по опашките; на директорките, които не са достатъчно на "ти" и се чудят как да отворят вратичките, без да се вдигне шум и т.н. Затова пък СО ще отчете пред Брюксел, че е създала система, каквато надали в целия ЕС съществува!
Съжалявам, ама днес ми е кипнало на тема "градини" и понеже няма на кого да си го излея...

# 78
  • СОФИЯ
Мама САННЯ, май ще се окаже, че зад придобивката "ликвидиране на физически опашки", усложниха живота на всички - на родителите, които не намират вратичката, ама и нямат шанс по опашките; на директорките, които не са достатъчно на "ти" и се чудят как да отворят вратичките, без да се вдигне шум и т.н. Затова пък СО ще отчете пред Брюксел, че е създала система, каквато надали в целия ЕС съществува!
Съжалявам, ама днес ми е кипнало на тема "градини" и понеже няма на кого да си го излея...

Какво би било обаче без ИСОДГ при сегашния недостиг. Аз си го представям доста "цветно".

А ако родителите са на мнение, че с-мата не е необходима....ми се струва, че и директорките и от СО с удоволствие ще се разделят с нея  Grinning

# 79
Лонита, точно това предположих, явно правилно.
И ние накупхме и от пиле мляко, но госпожите ни ги паркираха пред ТВ.  Sad И детето ми, което не можеше и 5 минути да гледа нещо за 2 седмици така се научи, че не можех да го откъсна. И тогава вдигнах телефона и им пратих РИОКОЗ.  Twisted Evil
Бяха се впечатлили за около....месец.
Чак след година наистина понамалиха гледането след като им пратих друга проверка. Тогава започнаха да отварят книгите. doh
Като не става с добро, става по трудния начин.
Всъщност те и нашите госпожи бяха сами по себе си не лоши, но парализирани от страх какво ще каже шефката, ако кихнат или продумат някоя дума. Wink Да не говорим за самоинициативи като моделиране и апликиране. "Аууу, как ще ни носите гипсови фигурки за оцветяване!!!!"

Мамо Сання, сега градините функционират с пари на данъкоплатеца, за децата на общинските сужители и техните приближени. Поне половината посещаващи са такива. Това са много лошо изхарчени пари, след като генерират такъв огромен сив сектор.
Да говорим ли за ОДЗ "Звънче", където се плаща от 2 х. нагоре да си там?
За мен нещата са тотално сбъркани и се нуждаят от едно не преустройство, а направо сриване до 0 и изграждане отново.
Обадих се в една градина с ново крило с басейн да питам ще бъде ли отворен за външни деца. Директорката страшно коректно ми обясни, че още няма фирма, която да го управлява. Ще стане след Нова година.
Е, в нашата стара детска също няма фирма, но има такса за басейна, 70 лв на месец. Whistling

Според мен си реват за един външен контролен орган, било той излъчен от НАП, от неправитествени организации, или нещо съвместно, защото така няма да стигнем далеч....И половината директорки тогава отиват в Прокуратурата....

Последна редакция: чт, 07 окт 2010, 11:34 от AnMary

# 80
  • София
Аз си го представям доста "цветно".
И аз си го представям доста добре.

Нали имаше анкета преди време. Само 16.3% от гласувалите смятат системата за неефективна. 2.2% я смятат за ефективна. Останалите проценти се разпределят м/у "Да, ефективна е, но има нужда от технически промени (видима поредност на желанията, видими списъци на посещаващи деца и др.)" и "Да, ефективна е, но има нужда от промени в критериите за прием".
Има още какво да се желае от системата. Но според мен като цяло е ок.

При нас (докато Дияна беше в градина) не искаха много спонсорства. След това обаче задължително се докладваше за какво са изхарчени и какво е закупено.

(Бясна съм. Щерката се прибра по-рано от у-ще. Разлига ви се и ми надра монитора на лаптопа  #Cussing out)

# 81
Явно Дидиа е някакъв рядък вид, на който му пука и си върши работата.
                   Аааааааа,НЕ!Не съм полезно изкопаемо  Mr. Green Много колеги си вършат работата перфектно и знаят защо са в ДЗ,но за съжаление отрицателния пример винаги е бил по-коментиран и по-атрактивен.И то е съвсем разбираемо защо!
                   Не съм убедена ,че ако падне системата директорките ще са доволни.Сега е по-удобно - кой прие децата - системата и....до тук! Laughing
                   Люлин,ти ме шокираш със ...... самоинициативите! Laughing
За мен нещата са тотално сбъркани и се нуждаят от едно не преустройство, а направо сриване до 0 и изграждане отново.

Е,това е целта май на всички неудобства,които са свързани с ДЗ.Като ги сринат до 0 следващият вариант е ДЗ със солидно заплащане /частни/ и общината хвърля шапка,защото се е отървала от едно неимоверно отговорно и тежко перо.До сега няма смелчак в нашите условия да направи това,защото ще предизвика родителския гняв....все още не сме в състояние да плащаме действителните разходи за ДЗ,ноооо......с повишаване стандарта на живот и това ще се случи. Wink

# 82
Дидиа, не е задължителен този сценарий. Защо виждаш алтернатива само в частните? Тази голяма изградена структура от хора и сгради просто според мен би могла да работи далеч по-ефективно от сега. Peace Въобще нямампредвид да я ликвидират физически. Peace
Нямам понятие защо не слагат директори хора, които разбират от управление, а педагози???

Ан Мари, съжалявам за монитора.

# 83
Защо виждаш алтернатива само в частните? Тази голяма изградена структура от хора и сгради просто според мен би могла да работи далеч по-ефективно от сега. Peace Въобще нямампредвид да я ликвидират физически. Peace
Нямам понятие защо не слагат директори хора, които разбират от управление, а педагози???
                  За алтернативите - ами защото не виждам някой ,който ще се отърве от "главоболията" и разходите по ДЗ КАК после ще си ги натресе сам.Преди година имахме японска делегация и след като гледаха,ходиха .....попитаха КОЙ плаща всичко това и когато им казахме общината - японецът  каза,че такова нещо в Япония няма да стнае и никой няма да се наеме да хвърля такива разходи за подобни заведения.Така,че алтернативата е повече от ясна,а това,че в момента не ни устройва не значи,че някога няма да стане.
                 Назначават се педагози ЗАЩОТО е УЧЕБНО - възпитателно заведение и е в системата на образованието в Бг.Това не значи,че педагозите не могат да управляват. Laughing Има толкова магистратури,следдипломни квалификации и други форми на обучение,че ..... не виждам причина да се сложи човек,който няма да има понятие от работата с децата.Не малка част от задълженията на управляващите ДЗ са в тази област.Не всичко е финанси и не всички педагози не могат да управляват финанси.Даже при мижавите средства,които получават се справят повече от добре.Това не значи,че няма изключения,но колко му е там където не се справят да се намери подходящ човек. Laughing

# 84
Колко му е, нали. Wink „Подходящият“ е ключовата дума обаче. Simple Smile
Надявам се да ги търсят и намерят тези хора!

# 85
  • СОФИЯ
http://www.monitor.bg/article?id=263545

Първоинстанционно е. С кеф бих прочела решението.

# 86
  • СОФИЯ
...                   Не съм убедена ,че ако падне системата директорките ще са доволни.Сега е по-удобно - кой прие децата - системата и....до тук! Laughing
                    ...

Всички директорки, които участват в РГ се чувстват доста допълнително натовари от системата. Вашата също. В качеството си и аз на член на тази РГ съм присъствала на много не до там въздържани разправии, вкл. с представителите на Сирма.

# 87
А какъв точно е случаят с басейните в детските градини? Всяко дете, което ще плува плаща допълнителна такса всеки месец?
Всеки ден минавам покрай бутиковата сграда на 127 ОДЗ и ми изглежда, че басейнът /и салонът над него/ не се ползват?  newsm78 А възможно ли е едно такова съоръжение да стои неизползваемо, защото никой не иска да плати допълнителната такса? Просто ми е любопитно..

# 88
  • София
О, аз вече в няколко теми съм писала, че според мен ДГ вървят към преминаване в частни ръце. Този "делегиран" бюджет за мен е стъпка първа.

# 89
  • София
Dachy, не вярвам и в "частни ръце" положението да се промени.
himalomi, плуването се заплаща допълнително. По времето на щерката беше 12лв на месец. Месечната такса + заниманията понякога достигаха и до 80 лв (таксата тогава беше 40 на месец).

Общи условия

Активация на акаунт