СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 40 498
  • 740
  •   1
Отговори
# 600
На мен ми е отказан прием за дете с ХЗ точно заради запълнен капацитет на групата(въпреки че на сайта пише ч еима 24 деца в групата и 0 със СОП)
Дидиа- знам, просто отгаварях на преден пост няма ли ограничение- ми не е много точно казано, ограничението е само за СОП, както си посочила

# 601
  • София
Здравейте, мами! Искам да ви попитам като вещи в занаята - искам да пусна сина ми на ясла от септември 2011г., сега ли да кандидатствам или като публикуват местата март-април? И от къде мога да видя общинските ясли? Благодаря ви!

# 602
30те деца от второ са приети с някакъв талон № 119, не съм наясно.
              Този талон № 119 може да получи всеки родител на дете,което поне 3-4 пъти е имало ОВИ.Това значи,че който го поиска го получава и при това не е задължително детето непременно да развие асма или друго хронично заболяване на по-късен етап.
               На въпроса на Ели - най-масовия прием на деца със СОП става в ДГ след 3 год.възраст.Практиката показва,че дечицата със СОП дори да са приети на ясла не я посещават.Деца със СОП постъпват ц-елогодишно в групите на ДЗ без значение на каква възраст са.ДЗ са задължени да приемат във всяка група по едно дете,ако има кандидати,но с разрешение децата могат да са 3 и повече.Дори да се ограничи приема на деца със СОП в яслата гаранция,че всички кандидати ,които не са приети в ясла ще се приемат в първа група или по-късно в ДГ.При това най-много са приетите деца с талон № 119 ,с ТЕЛК и СОП - приемът е минимален.

Дидиа, права си за децата със СОП и не те са проблема. Проблемът е в балканския ни манталитет и в хората, които не се притесняват да го демонстрират. Приемът на деца със СОП и ХЗ не е задължителен за яслените групи. Това което казва ЗНП е че това е валидно за децата от 3 години на горе.

За съжаление някои практики са придобили безумно гротескни размери и аз съм в недоумение как от СО това не ги притеснява. Очевидно имаме яслена група от 50 деца, от които 30 с ХЗ, които пък не подлежат на задължителен прием и на които заболяванията са доказани с документи със съмнителна достоверност. Дали ако някой случаен родител попадне във 2-ро ОДЗ с талон 119, ще приемат детето му в яслена група.

В Младост (не помня коя градина обаче) също от една яслена група спретнаха почти пълни първи групи.

Моето мнение е че нормативната база за яслените групи трябва да се спазва и че приоритетно е осигуряването на места за ВСИЧКИ деца в първа група. А не яслените групи да се използват за уреждане и осигуряване на място в първа група на свои хора.

# 603
50 деца в група, това е толкова абсурдно.  ooooh! Има ли начин да се заснеме един ден в тази група? Или приемате, че повечето са там само по списък и не ходят?

# 604
50 деца в група, това е толкова абсурдно.  ooooh! Има ли начин да се заснеме един ден в тази група? Или приемате, че повечето са там само по списък и не ходят?

Сигурно директора самоотвержено е осигурил със средства на ДГ или от дарители някое подкрепление към персонала в групата в случай че повечко от тези 50 деца решат да наминат към ДГ по едно и също време.

А иначе, независимо с каква площ разполагат или допълнителен персонал, това е една група и няма как да е 50 деца ако повечето не са записани фиктивно докато пораснат за първа група.

# 605
  • София
Здравейте, мами! Искам да ви попитам като вещи в занаята - искам да пусна сина ми на ясла от септември 2011г., сега ли да кандидатствам или като публикуват местата март-април? И от къде мога да видя общинските ясли? Благодаря ви!
За ОДЗ може и в момента да го регистрирате в системата. 1вото класиране за уч. 2011/12 ще е март/април/май 2011та.

Общинските ясли, ДЯ, не влизат в системата. Кандидатурите се подават в 1вия работен ден на новата година. Като гледам календара, може би 03.01.
тук има някакви списъци - http://www.az-jenata.bg/article/7711/Detski-yasli-v-Sofiya-2009/; http://www.bg-mamma.com/?action=article;id=149

# 606
  • СОФИЯ

Сигурно директора самоотвержено е осигурил със средства на ДГ или от дарители някое подкрепление към персонала в групата в случай че повечко от тези 50 деца решат да наминат към ДГ по едно и също време.

А иначе, независимо с каква площ разполагат или допълнителен персонал, това е една група и няма как да е 50 деца ако повечето не са записани фиктивно докато пораснат за първа група.

Да, а и как се обгрижват на куп 30 хронично болни ясленчета  Wink

# 607
  • София
И на мен това не ми е ясно. Самата абревиатура СОП, специални образователни потребности, навежда на мисълта за "специални грижи". Не виждам как ще стане това за 30 деца, при положение, че в групата има и още 20.
Увеличение на персонала?

# 608
  • Ловеч

Дори да са здрави пак е трудна работа.
Един въпрос ме гложди - сигнала, който ти подадох СОП ли е, че детето е напълно здраво?
И друго с какъв акъл нормален родител ще изкара детето си хронично болно само за да го набута в ОДЗ  Sick - та това излиза в здравното досие на детенце и ще го следва цял живот.

# 609
  • София
Айрис, може би като опре ножа до кокала...
Аз лично не искам децата ми да са СОП, или да имат 10+т.

# 610
Не е нужно да са СОП, а просто ХЗ- например астма, но се чудя дали не "минават" и по-леки диагнози
И какво точно ще ги преследва цял живот   #Crazy, дори да има СОП и да мине през ЕКПО, то се дава винаги само препоръка и последната дума имат родителите, така че не с епритеснявай толкова за преследването цял живот
Айде сега, че не одобрявам лъжливите диагнози и документи, така е, ама чак пък изкарахте децата с ХЗ и СОП някакви невиждани неконтролируеми изродчета...

# 611
  • София
И друго с какъв акъл нормален родител ще изкара детето си хронично болно само за да го набута в ОДЗ  Sick - та това излиза в здравното досие на детенце и ще го следва цял живот.
Не знам дали ще го следва, но е факт, че се използват фалшиви документи. Тоя наш манталитет скоро няма да изчезне, за съжаление.

AnMary, дочух за едно детенце - то беше прието в чиста ясла, но родителите намериха начин май точно с талон от личния да го прехвърлят в одз.

Ако си харесала чиста ясла, отиди на място и питай дали вземат молби.
В 57-ма ясла в Гео Милев приемат молби за следващата година, подадох вече за мъника.

# 612
  • Ловеч
Не е нужно да са СОП, а просто ХЗ- например астма, но се чудя дали не "минават" и по-леки диагнози
И какво точно ще ги преследва цял живот   #Crazy, дори да има СОП и да мине през ЕКПО, то се дава винаги само препоръка и последната дума имат родителите, така че не с епритеснявай толкова за преследването цял живот
Айде сега, че не одобрявам лъжливите диагнози и документи, така е, ама чак пък изкарахте децата с ХЗ и СОП някакви невиждани неконтролируеми изродчета...

Може би не съм се изказала достатъчно ясно. За мен всяко едно дете е специално със или без специални образователни потребности, но да изкараш едно здраво дете-болно говори зле за човека, който го е направил. И астма да "лепнеш" на детето си за да го набуташ по втория начин - не мога да си го представя ooooh! . Не съм задълбавала с абревиатурите - мислех че си остава запис в картона или личното досие на детето. На мен като ми опря ножа до кокала се оправих, но не съм си изкарвала здравото дете болно и не съм ощетила никой освен себе си и мъжа си.

# 613
Да попитам, ако изтрия детето си от системата и  пак го вкарам, ще ми бъде ли даден нов  граничен номер? Защото на позната децата, които бяха вкарани в системата, едва преди две седмици, вече са на първите места в листа с чакащи с много нисък изтеглен граничен номер/на следващо класиране, ако се обявят свободни места си влизат от раз/Не трябваше ли деца, които сега са вкарани в системата, да кандидатстват за от септември 2011?//, а нашия започва с 85 и така нямаме никакъв шанс и 20- год да чакаме в тази опашка от гранични номера, а сме вкарани в системата още миналата година?Или пък има някаква друга уловка, дето пак немога да разбера?Ще ни бъдат ли дадени нови гранични номера?

# 614
  • София
Здравейте момичета имам нужда от помоща ви. Къде да намеря закона за прием в детска градина? Искам да видя второто ми дете дали ползва предимсто заради първото посещаващо същата градина? Ще съм много благодарна да помогнете. Цял следобяд се ровя и не го открих.

П.П. не става въпрос за София град а за област.

Общи условия

Активация на акаунт