промени в приема за СМГ

• 91 061
  • 935
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Judy, дано си права. В смисъл, ако си права, трябва да ми е спокойно детето, аз не съм от тия с прекомерните амбиции Simple Smile
Абе, като цяло - дано моето първоначално мнение да не е правилно, но като цяло съм повече негативно настроена. Пък да видим.

# 16
А ние не ходихме на олимпиада и пак успяхме. А да две състезания през есента се явихме болни. Писах в другата тема- а ако това се случи на единственият за гимназията изпит? Грипчето или счупена ръка, да речем?

# 17
  • София
Максималния брой точки за състезанията е :
140 точки - " Черноризец Храбър"
120 точки - " Европейско кенгуру"
21 точки - Областен кръг на НОМ
74 точки - СМТ

Съответно за класирането според тежеста им максимално могат да донесат:
14 т. от ЧХ
12 т. от ЕК
7 т. от Олимпиадата
7.4 т. от СМТ
Общо 40.4 т. от  максимум 130.4 т. или около 31%

# 18
Максималния брой точки за състезанията е :
140 точки - " Черноризец Храбър"
120 точки - " Европейско кенгуру"
21 точки - Областен кръг на НОМ
74 точки - СМТ

Съответно за класирането според тежеста им максимално могат да донесат:
14 т. от ЧХ
12 т. от ЕК
7 т. от Олимпиадата
7.4 т. от СМТ
Общо 40.4 т. от  максимум 130.4 т. или около 31%

Само да уточня, че ако едно дете събере тези 40, 4 точки ще го приемат по право без да се явява на изпит.  Laughing

# 19
Ами браво!Аз приветствам това решение за прием на СМГ.Така де-трябва да се види дали детето се развива в математиката и какво толкова,че ще отиде на 5 изпита.Който се занимава с желание мисля,че няма да му е проблем да ходи и да решава задачки.Защо ми се върти в главата,че "едно време" така приемаха в СМГ за седми клас.Децата събрали максимален брой точки от определини състезания, автоматично се класираха за СМГ! newsm78

# 20
Аз не съм от София, но мога да споделя впечатления от нашия град. Децата, които имат намерение да кандидатстват в математическата ни гимназия( или по-голямата част от тях), така или иначе си ходят на всички математически състезания, провеждани в Габрово, че и извън него. Едва ли в останалите градове нещата стоят по различен начин. При нас от години за кандидатстването след четвърти клас в МГ се зачитат резултатите от състезанията включени в календарния план на МОМН, СМБ и РИО.

# 21
  • София
Абе айде само да не си говорим глупости от сорта как не е проблем да се ходи на сто изпита ако се занимаваш с желание. Не мисля, че има някой кандидат, който да не се занимава с желание, ама и не виждам как на нормално човешко същество ще му е приятно да се яви на 5 изпита вместо на 1.
Иначе хубаво, да речем, че съм пристрастна, защото детето ми ще кандидатства тази година, може би ако не беше - и аз като вас щях да превъзнасям новата система (макар че не ми се вярва де, цял ден се пъна да схвана какво ми е сбъркано, че не виждам абсолютно нищо положително в тая наредба).
Ама чак пък да чета колко хубаво било, че изпитната тежест е умножена по 5 - спестете ми го, моля ви се.

Дидева, синът ми също ходи на всички състезания, не ни е проблем това. Ама аз не намирам за редно да се обяви това решение по това време - че то първия изпит ей го къде е, октомври месец. А при вас как се зачитат резултатите от състезанията? Както тук с някаква тежест, или е решено по някакъв друг начин? Интересно ми е само, ако ти се обяснява.

# 22
 Точно така е!Между другото да използвам случай и да попитам някой знае ли кога ще е първото математическо състезание и кое беше?Софийски математически турнир ли беше някъде Октомври месец?Ние сме в трети клас и живо ме интересува това!

# 23
Точно така е!Между другото да използвам случай и да попитам някой знае ли кога ще е първото математическо състезание и кое беше?Софийски математически турнир ли беше някъде Октомври месец?Ние сме в трети клас и живо ме интересува това!
Софийски математически турнир – 23 октомври
Бърди, не е нужно да натоварваш детето с допълнителната информация, че точно това състезание се зачита за кандидатстването му. Нека да си ходи, както досега и да не го приема като изпит.
При нас има скала, по която точките от всяко състезание се преобразуват в оценка по шестобалната система и след това се изчислява средноаритметичната от всички състезания, в които е участвало детето. Освен това се вземат оценката по математика от свидетелството плюс утроената оценка от изпита на самата гимназия.

# 24
Дидева,много ти благодаря!Ще залягаме сега над задачки newsm78

# 25
  • София
Дидева, мислиш ли, че е по-добре да не му казвам? Чудя се и аз.
Макар че най-вероятно на курса ще им кажат де, ще видим сега в събота какво ще стане.
Мерси за информацията  Peace

# 26
Благодарности на Master за информацията.. и аз живеех с идеята, че в края на годината кандидатстваме пък то какво се оказа..
И аз мисля, че ще е по-справедливо и цялостно оценяването по този начин, но пък цяла година ще си кандидатстваме Simple Smile

# 27
Абе айде само да не си говорим глупости от сорта как не е проблем да се ходи на сто изпита ако се занимаваш с желание. Не мисля, че има някой кандидат, който да не се занимава с желание, ама и не виждам как на нормално човешко същество ще му е приятно да се яви на 5 изпита вместо на 1.

Какво да ви кажа - преките ми наблюдения за СМГ (5 и 6 клас) показват, че децата в СМГ са постоянно на изпити и състезания. Ако състезанието е извън София, понякога имат 5 - 10 вътрешни състезания, за да определят отбора. Ако състезанието е в София, в него участват 80-90% от децата.  Самите състезания не се възприемат като някакво натоварване, а като най-интересната част от учебния процес - те са равни на пътуване, вълнение, купон, евентуално награди.

Т.е. ако детето не обича да ходи на състезания, не знам доколко удачно е да се кандидатства за СМГ след 4 клас.

# 28
  • София
Явно само аз съм черногледа значи Simple Smile
Obsolete, ходи си детето бе, ама едно е да идеш на състезание, друго е да е със статут на изпит. На състезанията миналата година ходеше точно така - с любопитство и интерес, защото задачите бяха интересни и различни.
Обаче едно е да идеш с такава идея, друго е да го правиш с идеята, че влизането ти зависи от това - само аз ли я виждам тая разлика бе хора?
Може в мен да е грешката, баси, знам ли.

# 29
Явно само аз съм черногледа значи Simple Smile
Obsolete, ходи си детето бе, ама едно е да идеш на състезание, друго е да е със статут на изпит. На състезанията миналата година ходеше точно така - с любопитство и интерес, защото задачите бяха интересни и различни.
Обаче едно е да идеш с такава идея, друго е да го правиш с идеята, че влизането ти зависи от това - само аз ли я виждам тая разлика бе хора?
Може в мен да е грешката, баси, знам ли.

Ама те децата от математическите училища не отиват на състезание от любопитство и за разнообразие, а с определени амбиции - за първо място, за медал, за влизане в десетката. И амбициите далеч не са по-малки, отколкото при кандидатстване. А
Освен това ако детето се "спича" толкова от идеята, че състезанието е изпит, значи би се спекло много и на единственото супер важно състезание. А така има време да привикне - 3 маловажни състезания, едно по-важно и накрая едно най-важно.

Общи условия

Активация на акаунт