промени в приема за СМГ

• 91 069
  • 935
  •   1
Отговори
# 45
  • София
В СМГ се провеждат със сигурност. За другите градове, нека да се включат майки извън София.

Аз съм ЗА с две ръце, въпреки че връзкарчетата ще си влязат, кои с надписани точки, кои ще се появят в клас около ноември/декемрви.
Те състезанията са си за това, да се подготвят децата малко по малко, та да им е по-лесно на самия изпит, който е и с по-голяма тежест.
Несъмнено тези с амбиции да учат в СМГ, си посещават и курса и състезанията.

# 46
  • у дома
По принцип състезанията се провеждат в Математическата гимназия на съответния град.

# 47
  • София
Струва ми се недомислено, поради факта, че решението за кандидатстване трябва да се вземе година по-рано. Какво се случва с детенце, което поиска да кандидатства в СМГ в края на 4-ти клас? То и с абсолютния максимум да се представи, ще бъде изпреварено от други със същия резултат, но взели решението по-рано и ходили по състезания. newsm78
Този аргумент за едничкия ден, в който можеш да се провалиш е валиден за всички кандидатствания - нима кандидатстването след 7-ми клас да не носи този риск?

# 48
Има и други необмислени неща, примерно как дете от провинцията ще кандидатства, като пише 'състезания провеждащи се на територията на София', как ще се яви на областния кръг на олимпиадата в София и на Софийския математически турнир, за който не записват индивидуално в училищата, в които се провеждат?!

# 49
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Аз имам и друг въпрос- Ако детето се явява на тези състезания не в СМГ, а в собственото си училище, как се удостоверява резултата от състезанията-  обикновено изкарват едни списъци в училищата, които после изчезват, снимка на списъка ли се предствая, някаква служебна бележка ли newsm78
Нещо много станаха неизяснените моменти

# 50
Резултатите от състезанията, които се провеждат в училища, различни от СМГ също се изпращат в Столичния инспекторат и имената на децата, участвали в състезанието излизат в общите списъци.

# 51
Че не е изпипана конкретната наредба- не е.
Но аз продължавам да съм привърженик на идеята, че по- обективно добрите кандидати се отсяват при наличието на няколко възможности за преглед на знанията им. Нека този преглед, обаче, бъде по общодостъпен за държавата начин. Напр. признаване и преизчисляване резултати от състезания за цялата страна- Коледно, Олимпиада, Кенгуру, Великденско, Цвятко Самарджиев и т.н., т.е. да не се опира до някакви, отново вътрешни, турнири.
yav4e_mrav4e , основната ми мисъл, споделяйки идеята за този начин на подбор е именно тази- по- голяма обективност. Съжалявам, но след това лято окончателно у мен остана впечатлението за плащане по курсове на преподаватели от СМГ, за наизустяване на начини за решаване на конкретни задачи и най- вече за липса на чистота на конкурса. Дори /и може защото- външният поглед е по- обективен/ съм един страничен наблюдател. По предложения начин, това бе втората ми мисъл, е по- трудно /не казвам- невъзможно, геният ни е велик/ да се провре незаслужилият. През един изпит е по- лесно да се мине "така", отколкото през повече. Особено когато организаторите са различни.

# 52
  • София
Judy, конкурсът трябва да има начало и край и всички състезатели да са равнопоставени - в така предложения вариант се отмества началото на конкурса година по-рано и се ограничават равните права. Всички други аргументи са второстепенни. Laughing

# 53
Той пак има начало и край.
Важно е началото да е оповестено, преди да е настъпило.
Защо смятате, че дву /3 или др./ часовият е по- добър и по- обективен? Не мисля, че са по- второстепенни. За мен е най- важен правилният подбор. Бих подкрепила всяка инициатива, която го гарантира в по- висока степен.

# 54
  • София
Той пак има начало и край.
Важно е началото да е оповестено, преди да е настъпило.
Защо смятате, че дву /3 или др./ часовият е по- добър и по- обективен? Не мисля, че са по- второстепенни. За мен е най- важен правилният подбор. Бих подкрепила всяка инициатива, която го гарантира в по- висока степен.
Може би тогава трябва да се говори за кандидатстване след 3-ти клас Simple Smile))
По твоята логика би могло да се изключи самото препитване на СМГ - само състезанията да са критерий, или изпита в СМГ да е наравно с останалите.
Аз също бих подкрепила по-обективен подбор, но това е обширна тема. СМГ имаше отработен механизъм, според мен в голяма степен успешен (моето дете кандидатства преди 8 години - малко са ми стари впечатленията).

# 55
СМГ имаше отработен механизъм, според мен в голяма степен успешен (моето дете кандидатства преди 8 години - малко са ми стари впечатленията).
Бих казала доста успешен! Peace

Дъщеря ми показва много добри резултати на математическите състезания и въпреки това, съм против в балообразуването за кандидатстване в СМГ да се взимат точки от тях, тъй като възможността за преписване и подсказване е голяма. Лично мнение! Peace

... за плащане по курсове на преподаватели от СМГ...
И защо да го правят преподавателите?
За пари ли? Изключено.

# 56
Е, то всяко "плащане" е "за пари".   Laughing Освен ако разменната единица не е друга някаква.
Всяка система може да е добра, когато може да бъде контролирана от външен фактор. По този въпрос мнението ми е твърдо.
Аз не разбрах с какво ви пречи този начин на балообразуване? Системата, новата, бих напомнила, работи също добре на други места. Старата не е показала, че е по- добра и обективна.
yav4e_mrav4e , никога не съм мислила, нито казвала, че самото състезание в гимназията следва да не се провежда. Напротив. Там, където се вземат оценки от състезания през годината си се полага и допълнителен изпит за след ІV клас, с най- голяма балообразуваща тежест. Само че аз съм против подготвителни курсове за кандидатстване там да се водят от преподаващи там. Писах защо. Още в темата за таз годишния гаф по приема в СМГ. Пък който както го приема.

# 57
Е, то всяко "плащане" е "за пари".   Laughing Освен ако разменната единица не е друга някаква.
В провинцията може и да си плащате за прием в МГ, но СМГ нямат никакъв интерес да приемат деца срещу един или друг вид заплащане. Laughing

Семегейските преподаватели печелят златни медали със своите възпитаници и не вярвам някой от тях да падне толкова ниско, че поради една или друга причина да приема подкупи срещу информация относно задачи, които ще бъдат включени в  конкурсния изпит. Stop

# 58
.

Последна редакция: пн, 04 окт 2010, 18:48 от Mima_123

# 59
Фран Джонсън, вярно ли делиш корупцията на налична и поставяш знак на равенство с провинциална и на столична- нелипсваща?
Недей, завършила съм в София.    Laughing Но това не е по темата. Въобще аз не обсъждам такова деление, много е далеч от начина ми на мислене.

Там, където учебното заведение само и изцяло организира приема си и той зависи от посещаване на курсове, организирани от преподаващите в него, условията за корупция са твърде благоприятни.

Нищо лошо не пиша по отношение на които и да било преподаватели. Шапка свалям и на тези и на много други, независимо къде са /а те не са само там/. Но специално що се касае до кандидатстване в училище, за което апетите са големи, не го намирам за удачна форма.
Защо учител на дете в училище не му преподава частни уроци?

Общи условия

Активация на акаунт