Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 381
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
  • T"A
Сетих се още нещо! Брашното от рожков кога може да се дава? Виждала съм го в състава на готови каши, мисля към първите месеци - 6-7?

Не знам от кога, но тук препоръчват рожков срещу разтройство...  Whistling Имай предвид, че има такъв стягащ ефект  Peace
---
Моето момче рядко се съгласява да пие, иначе се старая да му предлагам всеки ден. Колко пъти ме е заливал... един път директно в деколтето ми изсипа чашата.
Чинийката го разсейва, не яде, а обръща храната... Лъжичката също я използва, за да бомбадира с храна... Понякога се чудя дали някога това дете ще започне да яде като хората.
Не влизам в битки с него. Като видя, че не е готов за чинийка, я слагам на масата, давам му да си вземе от нея само и продължавам да си се храня...
Иначе, мисля, че има 2 заместени кърмения. Като се събуди сутрин и следобяд, суче, но и с нетърпение си чака твърдата храна - стои на пода в кухнята като кученце, докато я приготвям, даже приплаква...

Супата е крем-супа от тиква и морков, но той си я яде като дип, не като супа.

Вчера яде маруля  Laughing Днес цял ден следя дали на изхода ще намеря маруля и бутонче от клавиатурата, което мистериозно изчезна  Whistling

# 466
Здравейте,
Не съм ви чела от няколко дена, виждам че сте коментирали интересни неща, затова се връщам да ви прочета, но сега имам едно спешно питане - за обед днес. Попаднаха ми био марулки и понеже виждам в схемата за захранване, че може да се дадат в началото, планирам днес да му предложа. Фата, зелена салата е маруля, нали така? Ти или друга от вас , имате ли опит с маруля - каква реакция да очаквам?
И въпросче за още едно плодче, което не видях в схемата. Кога мога да дам дюля?

# 467
Тъкмо приготвям задушени зеленчуци и днес в чинията на Борис ще има броколи, карфиол и тиквички, пък да видим дали ще посегне да си вземе сам и какво.

За утре съм планирала зърнени и зеленолистни - спанак с просо и ориз. Това с пръсти ще му го давам, не го виждам как сам ще си взема.

# 468
  • T"A
Кабив, по принцип и марулята и дюлата са трудно смилаеми, дюлата причинява запек... Сурова ли мислеше да я даваш, че тя е и малко твърдичка  Thinking
Аз дадох маруля на бебе с над 2 месеца опит с твърда храна и той предимно си игра с нея  Peace Но му беше мн. забавно  Mr. Green да е глътнал макс. едно парче...

За реакция - освен да очакваш в началото на изхода да виждаш каквото се приема на входа, докато не се усъвършенства дъвченето...  Thinking

# 469
Благодаря ти, Ментичка! Ясно! Ще опита марулки през кърмата Laughing

# 470
angelv, в началото всички храни са нови. Предложи картофче, морков и круша примерно. В началото едва ли ще яде. Най-много да ги оближе, ако нещо му хареса - ще го облизва по-дълго  Joy Като прояви интерес към дадено нещо, на следващото хранене можеш да предложиш съвсем нов плод или зеленчук към вече харесания. BLW не е толкова стриктна схема спрямо предлаганата храна и количествата. Все пак това не са пюрета, който се изливат директно в гърлото на детето  Peace

Иначе, мисля, че има 2 заместени кърмения. Като се събуди сутрин и следобяд, суче, но и с нетърпение си чака твърдата храна - стои на пода в кухнята като кученце, докато я приготвям, даже приплаква...

Ууупс. Малчо прави същото. Явно вече се е усетил, че му давам храна след сутрешното и след следобедното кърмене и около час след това започва да мрънка докато не си получи храната. Не му ли е много рано  newsm78 Само от седмица го захранвам.

# 471
При Крум най-добре се възприемат бисквитките засега; вчера давах елдени с банан - много добре си ги гризка и дъвче; днес сутринта също, заедно с ябълка и тиквичка, които свършиха на пода; не мога да уцеля твърдостта на плодовете и зеленчуците явно, защото ябълката стана твърде мека, и му се размаза по ръцете, не успя качествено да си я поднесе в устичката; вероятно затова се радва на бисквитите  newsm78
Както и да е; сега планирам едни "кюфтенца" от просо, морков и тиквичка, дано ги нацеля на консистенция, за да стават за хващане. Ще докладвам, ако се получи добре!
Иначе рожков сложих в бисквитите за големия - станаха "шоко"  Mr. Green Той от няколко месеца отказва зърнените закуски във варианта, в който ги ядеше преди (с разни плодове, сиренце и прочие), но ето сега открих как да му предлагам разнообразни зърнени - като бисквити! Харесва ги, яде ги с удоволствие, и ми се спестява необходимостта да купувам солети и прочие пакетирани Simple Smile

# 472
Здравейте
Аз пък исках да питам  неща от царевично брашно от каква възраст могат да се предлагат? newsm78
 Днес ще се пробвам и аз да сглобя най-накрая едни бисквитки,дано се получат  Mr. Green

# 473
Момичета много сте писали

Ние минахме един малко труден период, първо лекувахме един обрив на лицето, после бяхме болни -и от около 1 м не му давам да яде по-малко сам, за да не кокрим обрива, че беше ужасен  #Cussing out

но сега лека полека пак почнах да му предлагам да си хапва сам, като сме много стриктни- постоянно му чистя лицето, ръцете и той мн се дразни  ooooh!

offioly  може ли да споделиш как правиш бисквитите  Blush имам каша на ХИП 7 зърна дали ще стане с нея, имам и царевично брашно с елда

вчера дадох малко натурален корнфлейкс ето малко снимков материал

а в началото на годината му направих подарък и му дадох да си хапне 2 круши без да го притеснявам
 втората снимка е след като приключи с двете круши

така ме е жал за него, че не мога да му дам да си хапва сам и затова избягвах да влизам, че ми става още по-гадно като си говорите как сладко си хапват дечицата ви.
но сега сме доста внимателни, бисквитите ги яде като му ги давам на малки парчета, хваща ги с две пръсчета и направо в устата

ще чакам рецепта за хляб и бисквити Simple Smile
мента добре ме подсети да давам авокадото намазано, той мн я харесва и си я хапва с моя помощ правя му (елда, авокадо и банан) радвам се когато остане малко от порцията, за да си хапна и аз  Blush

ще се върна назад да ви прочета и науча интересни неща, маслини мога ли да давам вече ?

днес ще предложа http://www.semper-bg.com/meat/meat_5.html ще кажа после дали е успял да си хапне сам

Последна редакция: чт, 20 яну 2011, 15:44 от lux

# 474
lux, бисквитите ги правя на принципа 1:гьотере  Joy  Много ти е сладко момчето!!!
този блог някой беше пуснал преди седмица, и оттам си харесвам много рецепти, благодаря (не запомних в чий пост го намерих)
Иначе, снощния опит с просото се провали, по-точно, станаха питки от брашно, с просо и зеленчуци, не бяха лоши, аз ги хапнах, но и не бяха за хвалене.
Днес съм приготвила пак ябълка (имам домашни от баба, не третирани и много сладки), но този път я нарязах на кръгчета с дупка по средата и съвсем кратко ги оставих на пара, за да не се стопят в ръчичката.

# 475
  • София
Дааа, Offioly - точно от този блог видях идеята за бисквитките, ама бях загубила. Супер, че ми го намери Simple Smile

# 476

ето ги пуешките кюфтета, предполагам че и сами можем да си ги направим, но мен ми харесаха 75 гр месо, около 20-25 бр кюфтата има- ще ги ядем до другиден наобяд- харесаха му много- така ще си хапва и месце, аз мн държа- тъй като вкъщи сме хищници(както вика мъжа ми)- всеки ден ядем месо

хапна си 6-7 бр със сухар и малко домат, тъй като мама беше на зъболекар и не бях подготвена  Blush  Hug

оффиоли разгледах сайта, мн ми допадна сега ще спретна нещо и ще видим дали ще се хареса Simple Smile

# 477
Здравейте
Аз пък исках да питам  неща от царевично брашно от каква възраст могат да се предлагат? newsm78

Цвете няма проблем с царевичното брашно, аз от известно време давам, но мисля, че от самото начало на захранването може да се дава.

Lux, браво на човека! Simple Smile

# 478
lux , страхотни снимки! Да се разхубави малко темичката  Heart Eyes Дано нямате повече проблеми!

Фата, зелена салата е маруля, нали така? Ти или друга от вас , имате ли опит с маруля - каква реакция да очаквам?
И въпросче за още едно плодче, което не видях в схемата. Кога мога да дам дюля?

Малко късно  Blush Зелена салата е маруля и всички подобни салати. Всъщност и там пише зелена салата, всички видове, дава се още от самото начало.
Дюлята наистина запича и е по-твърда. Леко сварена и в умерени количества мисля, че няма проблем.  Simple Smile От друга страна е сред малкото плодове, които сега могат да се намерят пресни.

Да попитам малко по-конкретно как се въвеждат отделните храни. Клер пише, че се предлагат 3-4 неща наведнъж. Предварително трябва ли да са въведени по отделно тези 3-4 неща? Изчаква ли се няколко дни, през които се предлага едно и също нещо, или може един ден едно, а на следващия друго?
Ние вчера и днес хапваме банан- много го харесва, но пак аз и го давам. Нещо не успявам да намеря начин да и ги сложа парченцата така че да ги стига. Явно е мъничка за столчето си за хранене, дори и с възглавничка под дупето. На моменти от вчера диша затруднено, чува се едно като свистене от гърдичките, но няма други симптоми да е болна. Може ли това да е от храната? Благодаря за съветите! Малко ми е "тъмна Индия" - май ще трябва все пак да си взема книжката  newsm78.

Ако нямате фамилна обремененост с алергии може да въвеждаш и по-спокойно. В самото начало бих предпочела една храна на ден и следене за реакция. Ако няма нищо после и друга, заедно с първата ако искаш и така нататък...
Затрудненото дишане и свистенето на гърдите няма как да е от храната  Peace

При Крум най-добре се възприемат бисквитките засега; вчера давах елдени с банан - много добре си ги гризка и дъвче; днес сутринта също, заедно с ябълка и тиквичка, които свършиха на пода; не мога да уцеля твърдостта на плодовете и зеленчуците явно, защото ябълката стана твърде мека, и му се размаза по ръцете, не успя качествено да си я поднесе в устичката; вероятно затова се радва на бисквитите  newsm78

offioly , за да не се разваряват зеленчуците ги вади от водата винаги, докато не са още напълно сварени и много меки. Все пак процесът на готвене продължава докато не изстинат съвсем и затова после стават прекалено меки. Броколите (на розички), например, се слагат във вряща вода и се варят само 3 минути  Simple Smile
И мерси за линка с рецептите, сложих го и в блога  Simple Smile

Здравейте
Аз пък исках да питам  неща от царевично брашно от каква възраст могат да се предлагат? newsm78
 Днес ще се пробвам и аз да сглобя най-накрая едни бисквитки,дано се получат  Mr. Green

Царевичното брашно го няма в схемата. в България се въвежда още в началото на захранването, не съдържа глутен.
А сладката царевица, според схемата за захранване, може да се въведе след 1,5 годинки.

Ууупс. Малчо прави същото. Явно вече се е усетил, че му давам храна след сутрешното и след следобедното кърмене и около час след това започва да мрънка докато не си получи храната. Не му ли е много рано  newsm78 Само от седмица го захранвам.

Някои деца просто имат по-бързо темпо на захранване и харесват веднага твърдите храни и заместват по някое кърмене.Simple Smile И тук пак важи принципа да се водим по детето, не можеш да кърмиш кърмаче насила.  Simple Smile А и при всички случаи кърмата си остава основна храна в менюто им поне до годинката.  Simple Smile

# 479
Хах, Фата, аз само това и чаках Laughing Имам още марули и днес дадох на Иво на обяд. Харесаха му - цък Предложих избор между маруля и цвекло и той се задържа повече на марулята. Иначе си поблиза и от двете - цък

Общи условия

Активация на акаунт