Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 408
  • 741
  •   1
Отговори
# 450
Звездичка, да, това с авокадото, маслините и спанака ще стане нещо като пастет. Търпи всякакви вариации - със сусам, с кашу, с печени червени чушки, чесън, зехтин и пр.
За момента на Борис обаче и само със спанак и маслини ще му е повече от достатъчно  Laughing

Фата, това с лъжичка и за бебето е добра идея. Никола, който за съжаление не се храни сам все още и упорито настоява аз да го храня (макар че чудесно борави и с вилица, и с лъжица), също винаги си взема отделен прибор и за себе си, въпреки че аз го храня.

# 451
Здравейте, момичета. Дайте идеи с какво могат да се направят бисквитките, което да става за начало на захранването. Ние сме до никъде- след първото парченце ябълка повече не е яла нищо, а много искам да и направя такива бисквитки с ябълка, но за елда още и е рано. Педиатърката каза "какво чакате?" относно захранването, и аз казах "да стане на 6 месеца"  Embarassed. Прие го нормално. Тази седмица обаче вече ни е време. Исках и да попитам относно изследванията на 6 месеца- отказа  ни направление, защото им били ограничени и се давали само при показания. Предполагам това, че майка и беше с нисък хемоглобин през цялата бременност и въобще по принцип не е достатъчно показание  ooooh!. Както и това, че е още само на кърма  Rolling Eyes. Та, някой чувал ли е подобно нещо и да настоявам ли заради по-късното захранване да ни пусне изследвания?

# 452
Привет,
за храненето с две лъжици! - Митко захраних стандартно с пюрета, (но пък доста бързо преминахме на едри парчета за дъвкане) и още в самото начало му дадох отделна лъжица; много скоро неговата лъжица стана "водеща", а моята само за помощ; мисля, че щом бебето прояви интерес към прибора, веднага трябва да му се даде. на 11 месеца на 15 месеца на 18 месеца През цялата му втора година почти не е ползвал и лигавник, толкова добре се справяше! Сега отново създава мазало докато се храни, но това си има съвсем различна причина  Crazy
Тъй, похвалих си гар'жето  Mr. Green

Малчо се справя добре с храната, но мен ме примързява и рядко предлагам; сега ще се старая да имам под ръка нещо подходящо винаги, когато сядаме на масата, защото тогава той е най-заинтересован. Сварих му тиква и картофи за днес;
Маслините, бях чела някъде преди, че е добре да са залени или кафеви, не черни, защото черните били оцветени  newsm78 Обаче зелените и кафевите не са ли прекалено твърди? Свекито ни донесе от Гърция разкошни едри кафяви маслини, но адски солени; освен това свършиха  Mr. Green
Хайде поздрави!

# 453
Здравейте, много се радвам за тази наистина чудесна тема  Hug Този метод е толкова прителски към бебето, толкова толерантен и към родителите, че наистина изглежда най-логичен от всичко, за което съм чувала до сега.
Добре, че си знам да проверявам в кърмаческия форум и ви видях още преди месец, когато точно бях започнала да се тормозя, че отново ми предстоят борбите с кашите и пюретата  Mr. Green Сега вече сме на подходяща възраст и ще се включваме активно.
Та да се отчета и да попитам - аз започнах с оризови бисквити, но за съжаление това, което се предлага - едни кръгли, сигурно сте ги виждали по магазините, не са най-удачния вариант, защото са прекалено сухи. Пробвах да й ги топя в оризова каша с кърма, но пак се разпадат на едни доста твърди парченца. Кажете какво мога да дам от ориз?

# 454
Минавам и аз да се отчета. След като цели 3 дни предлагах единствено картоф, който малката калинка хващаше в ръце и изпускаше(и, естествено, аз от нетърпение и давах стрит в моята ръка и тя го похапваше, посмучваше и пооглеждаше), вчера дадох банан. Е, това дете ме скъса от смях - яде, мляска, дърпа го, опита се целия да го отхапе, накрая след като реших, че прекалено много е изяла, пък и се стреснах да не вземе после да откаже всякакъв зеленук, прекратих. Оттам нататък каквото и да се доближи до устата и започва да я отваря и да опитва с езиче, все се надяваше да е още банан.
Днес дадох морков - не я впечатли особено, но си хапна от него. Сега към 17 пак ще и предложа морков и за утре съм намислила тиква.
Малко ме притеснява обаче - проблем ли е така да смесвам ту плод, ту зеленук, пък и кога да броя даден за въведен, като тя хапва съвсем символично?

# 455
verochka, може би най-добре е да започнеш с някой варен зеленчук, ориз аз дадох към седмия месец направо от нашето ядене и малката си взимаше зрънцата.

angelv, аз не бих се притеснявала за тези изследвания, ако детето изглежда добре, аз пък исках да ги откажа, но нашата педиатърка ми заяви, че щели да я глобят и в крайна сметка пак ги правих. За изследванията тя и Фата сигурно ще ти каже, че по света не се правят такива, освен ако няма някакви по-специални основания, а и на всичкото отгоре като се взима кръв от пръстчето показателите често излизат по-ниски от реалното. Все пак, ако държиш да ги направиш не мисля, че има право да ти отказва направление, нали все пак тези изследвния се водят задължителни. Иначе и аз бях с нисък хемоглобин през бремеността, но на Ани и излязоха нормални стойностите.

Фата, мерси за идеята за лъжичките, обезателно ще пробвам, а и много искам да се научи да яде с лъжица защото виждам, че за момента кашестите храни доста се харесват.

# 456
angelv , а защо мислиш , че ви е рано за елда-та. Така или иначе изядените количества в началото са само символични. Аз даже преди да предложа елда вече бях дала хляб  Grinning
Днес му дадох сварен морков (отново ), но не беше много впечатлен пак .
Утре мисля да го пробвам и с тиква пак, дано не повърне като предния път  ooooh!
Иначе Никола не започва да яде току така  Naughty Първо хубаво трябва да поблъска по таблата на столчето с храната и ако оцелее в ръчичката му тогава около 3-4 пъти трябва да я сложи под дупето си  ooooh! хуууубавичко да се поомаца и тогава евентуално може и да я близне  Laughing

# 457

Днес дадох морков - не я впечатли особено, но си хапна от него. Сега към 17 пак ще и предложа морков и за утре съм намислила тиква.
Малко ме притеснява обаче - проблем ли е така да смесвам ту плод, ту зеленук, пък и кога да броя даден за въведен, като тя хапва съвсем символично?

А защо само морков  Thinking ? Като цяло идеята е да предложиш няколко неща (не повече от 3-4), от които детето да прецени от кое и по колко да изяде  Peace .

# 458
  • T"A
verochka, пробвай с ориз, такъв, какъвто и вие го ядете Simple Smile

При нас в къщи само аз обичам авокадото, но не съм се отказала да търся начини да го предложа така че да се хареса, това с маслините и спанака ми звучи много добре.

Авокадото го мажа на хляб, за да е по-удобно за държене, май Фата ме посъветва  Simple Smile

Момичета, ако не е узрял плода авокадо, не го слагайте в хладилник, а в хартиена кесия с абълка или банан вътре. Твърдото авокадо не е зряло и е абсолютно безвкусно.
Ако сте го разрязали, за да не покафенее, има 2 техники на съхранение - едната е лимонов сок, другата - плътно обвиване с фолио, така че да няма въздух...

Маслините може да се киснат във вода, за да се обезсолят, като може да се наложи да се смени водата ядин-два пъти...

Фата, в облачни дни главата ме стяга с едни въпроси... за лъжичка, чинийка и пиене на вода... но няма да те тормозя с притесненията си, ще изчакам да изгрее слънце  Mr. Green

Откритието на деня - супа, която детето не може да яде с лъжичка - днес пробвахме да сервираме с макарони: макароните се изядоха, супата наполовина. Все пак е напредък, някакво разнообразие в консистенциите...

Последна редакция: вт, 18 яну 2011, 00:40 от Mentha

# 459
Маслините, бях чела някъде преди, че е добре да са залени или кафеви, не черни, защото черните били оцветени  newsm78 Обаче зелените и кафевите не са ли прекалено твърди?
Много добре ти се храни гарджето  Simple Smile А черни маслини има, не са боядисани  Simple Smile Доказателство:

Исках и да попитам относно изследванията на 6 месеца- отказа  ни направление, защото им били ограничени и се давали само при показания. Предполагам това, че майка и беше с нисък хемоглобин през цялата бременност и въобще по принцип не е достатъчно показание  ooooh!. Както и това, че е още само на кърма  Rolling Eyes. Та, някой чувал ли е подобно нещо и да настоявам ли заради по-късното захранване да ни пусне изследвания?

И Звездичка! вече ти е казала за изследванията. На Запад не се правят изобщо (не че е меродавен критерии, но сигурно си има причина). Кръвта от пръстчето също често дава неверни резултати.  Naughty В кърмата също има желязо, което се усвоява и много по-добре. Simple Smile Отговарям ти с превода от изявлението на Рапли, което бях пускала по-назад:
2. Авторите твърдят, че бебетата са изложени на риск от желязодефицитна анемия и последствията от нея, в случай, че въвеждането на твърди храни се забави до навършването на шест месеца.
По-голямата част от напълно кърмените до шест месеца бебета  не са изложени на риск от желязодефицитна анемия, но балансът е крехък. Повечето бебета, които започват рано със захранването приемат отначало предимно плодове или зеленчуци, които са с ниско съдържание на желязо и поемат по-малко кърма, която съдържа желязо. От друга страна, прекалено много желязо в ранна възраст може да бъде и вредно, тъй като незрелите черва на бебето може да абсорбират повече, отколкото е нужно. Отговорът е да се въведат твърди храни, когато бебето е готово  в развитието си  (т.е., когато на около шест месеца то започне само да взима храната си, ) и да му се предлагат храни, богати на желязо (като червено месо, яйца и бобови култури) от този момент нататък.

verochka
, добре дошла!  Simple Smile Оризовите бисквити, за които говориш стават чудесно, стига да са без сол. На вид са твърди, но се размекват веднага в устата на бебето, а пък са лесни за хващане.  Simple Smile

След като е опитала нещо, макар и символично количество, и няма проблем можеш за го смяташ за въведено. Няма строги правила да не смесват плодове и зеленчуци. Просто според някои теории е по-добре да се започне със зеленчуци, но това абсолютно не е задължително.  Peace Води се по детето, идеята е храненето да бъде удоволствие, след като яде нещо с охота няма причина да му го отказваш. Simple Smile Рано или късно ще прояде и другите неща, важното е яденето да бъде възприето като нещо приятно.

Представете си всеки ден да ви дават едно ново странно нещо, все едно и също, опитвате го, не ви вдъхновява особено и чакате нещо ново. Най-сетне се добирате до парче банан и го ръфате с кеф, но ви го взимат и ви предлагат пак старото нещо... Едва ли ще сте доволни от храненето нали? А я си представете да ви дадат да похапнете охотно вкусен банан, след това нещо цветно и с различна форма, утре още нещо различно и вкусно... И сега си представете, че сте бебе, което току що открива света и всичко му е интересно. Освен това са ви сложили "при големите", които също като вас тъпчат разни интересни и ароматни неща в устата си.  Simple Smile Ще подхождате по съвсем друг начин към храненето като цяло.  Wink

Mentha , покрай супата разбирам притесненията ти за лъжичката.  Simple Smile В началото е трудно със супите. Нищо не пречи ти да му ги даваш или просто да отделиш това, което е в супата и да дадеш отделно да пие бульона. Друго, което ми хрумва е да надробиш хляб вътре, за да може да се опита да го взима него.
При всички случаи му давай да се упражнява с лъжичката, колкото по-рано започне, толкова по-бързо ще напредне с "материала". За жалост супите не са подходащи в началото, предпочети нещо по-гъсто - кисело мляко, овесена каша, ако даваш, ризото (защото е по-кашесто като консистенция), ей такива работи...
Малка пластмасова или метална чинийка с малко количесво храна, за да не е голямо мазалото и... можеш да пробваш. Ако постоянно играе с нея, остави за по-нататък, ще се научи да яде и от чиния  Wink Същото важи и за чашката - малка чашка с малко вода и ще видиш как за отрицателно време ще се научи да пие съвсем сам.

# 460
...Същото важи и за чашката - малка чашка с малко вода и ще видиш как за отрицателно време ще се научи да пие съвсем сам.
smile3521 Потвърждавам от опит това с чашата - Никола почна да пие вода от стъклена ракиена чаша, носихме си я с нас и навън по разходки, и на пътувания. Е, счупихме 1-2 чаши, но се научи много бързо и сръчно да пие сам.

# 461
За  чашата да не забравя - ние сме на чашка за текила  Mr. Green е, вече не, но доста дълго време.

fata@, мисля че точно такива бяха гръцките маслини, ама тези в бг супермаркетите нямат много общо с тях на вкус и цвят  Crazy

Изследванията на 6 месеца са задължителни в БГ! И нашата педиатърка настоя да ми даде направление, за да не я глобят, но ми каза, ако не ми се занимава - да не ги правя, на 1 година пак си има предвидени. Просто пред касата трябва да има издадено направление за Крум в този месец! Аз все пак ще го заведа в лабораторията, да се отчетем с дейност, но не мисля, че бих се притеснила от някакви стойности, като го гледам какъв е румен и засмян и колко добре се развива  Mr. Green

Мен доста ме примързява, признавам си, и рядко се занимавам да правя нещо подходящо за Крум; а и той ако се заиграе с нещо сам, докато ние се храним, не го слагам на масата; доста бавничко се движим, но пък знам, че нещата се променят с главоломна скорост, и само за ден може да си промени отношението и да започне да яде по много, затова хич не го мисля; ще направя нещо за следобед, ако мине - мине.

# 462
Сетих се още нещо! Брашното от рожков кога може да се дава? Виждала съм го в състава на готови каши, мисля към първите месеци - 6-7?

# 463
Благодаря на всички за съветите   bouquet Относно ориза - малко ме е страх да пробвам да давам от нашия, струва ми се, че ще се задави, по-скоро може би ще й направя специално силно разварен. fata, тези оризови бисквити наистина са удобни за хващане и са без никаква сол, но това са им единствените предимства. За съжаление оризът е  като едновремешния оризон - зрънцата са като надути с въздух (сигурно си има някакъв кулинарен термин, но не го знам). Бисквитата се разпада на въпросните зърна, които не подлежат на размекване. Жалко  Sad
Днес се сетих за друг вариант - оризови макарони и си купих, ще ги сваря и ще "докладвам" как се приемат.

# 464
Блаодаря за отговорите, момичета! Ще пробваме да вземем направление за изследванията, пък да видим  Rolling Eyes. Аз си падам малко "фенка" на профилактичните изследвания, така че ще искаме да ги направим.
За елдата бях чела, че се въвежда към 7-8 месец, та затова. Но пък може да пробваме по-рано, така или иначе изядените количества са много малки.
Да попитам малко по-конкретно как се въвеждат отделните храни. Клер пише, че се предлагат 3-4 неща наведнъж. Предварително трябва ли да са въведени по отделно тези 3-4 неща? Изчаква ли се няколко дни, през които се предлага едно и също нещо, или може един ден едно, а на следващия друго?
Ние вчера и днес хапваме банан- много го харесва, но пак аз и го давам. Нещо не успявам да намеря начин да и ги сложа парченцата така че да ги стига. Явно е мъничка за столчето си за хранене, дори и с възглавничка под дупето. На моменти от вчера диша затруднено, чува се едно като свистене от гърдичките, но няма други симптоми да е болна. Може ли това да е от храната? Благодаря за съветите! Малко ми е "тъмна Индия" - май ще трябва все пак да си взема книжката  newsm78.

Общи условия

Активация на акаунт