Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 430
  • 741
  •   1
Отговори
# 435
Нанунана, всичко е наред!  Hug Споделяме си опит и мнения Simple Smile

Евридик@, .......А иначе, вчера Бори те похвали, че си забърквала много вкусни манджички от сурови плодове и зеленчуци и с нетърпение ще чакам да споделяш Wink

Ами освен да ми дойдете на гости с нея и да захранваме заедно бебоците  Laughing Авокадото днес нямах време да го дам, Борис хапна малко ориз на обяд, а за вечеря - моркови и картофи. Абсолютно символични количества.

Сетих се, че мога да дам авокадото и с маслини и малко задушен на пара спанак.
А маслините нали са ОК, след като ги изкисна да се обезсолят?

# 436
Евридик@, .......А иначе, вчера Бори те похвали, че си забърквала много вкусни манджички от сурови плодове и зеленчуци и с нетърпение ще чакам да споделяш Wink
Ами освен да ми дойдете на гости с нея и да захранваме заедно бебоците  Laughing
Едвам ме нави  Laughing
А иначе ти авокадото как го даваш като го смесваш с други неща? Мачкаш го на едри парчета и ти го даваш с пръсти или даваш на бебо да си взима сам?  newsm78 Борко пуска всичко, което му се хлъзга. Единственото, което си хваща сам е ябълковото колелце и банана.

Днес съм много горда от моето момче. Справи се много добре с две парченца сладък картоф, които успя да си отхапе сам. Първото му беше доста голямо и направо го изплю. Второто, което си отхапа веднага след това, беше по-малко и успя да си го стрие в устата и да си го глътне без проблем  Peace А хапва само от три дни! Не мога да повярвам, че се усети толкова скоро. Мислех си, че ще отнеме седмици...
И да попитам нещо. От както захранвам, Малчо започна да суче по 7 пъти за денонощие. До сега хапваше по 5-6 пъти. На какво се дължи това и нормално ли е? Той не пие много вода. По-скоро се плацика. Дали не му достигат течностите или е прословутият скок в растежа  newsm78

# 437
buggy-->, браво на малчо! Може би е по-скоро скок в растежа, в тази възраст децата претърпяват един доста "сериозен" подобен скок  Simple Smile

Confused: Confused: Confused: Confused: за количествата:
Рапли пише, а се разбира и от само себе си, че няма норма за колко е изяло. храната е за запознаване, не за наяждане.
днес обаче синът ми (на 6,5 мес.) изплюска почти половин банан на обяд, с настървение. нямаше да откаже и другата половина, но аз се притесних и не му я дадох. това количество ме притесни, т.е. яде с охота (онзи ден четвърт круша), но никъде не срещнах обсъждане на "детето-яде-твърде-много". или не е много ....
започнах да предлагам вода неизменно, представяйки си, че това ще спомогне храносмилането.
*кърмен е на поискване, няма промяна в апетита му за кърма. пие/ бълбука с водата по-скоро като забавление.

като си помисля, хранените с каши деца, щат-не щат, отнасят по 5-6 лъжички "смески" Laughing, което може би е подобно количество. съзнавам, че външният вид на храната лъже за обем<->количество.
моля, споделете опита си с вашите дечица. може би за по-големите не е проблем, но на 6,5 месеца ...Confused:

И на мен ми е интересен въпросът с количествата и е ли редно да се поддържа "чревоугодничеството" у мъниците  Thinking.

Нали точно затова се казва "захранване, водено от бебето", в крайна сметка бебетата решават и за количествата - малки или големи  Simple Smile Обикновено на фона на повечето майки, които се оплакват колко нищожни количества ядат децата им, невръстните "чревоугодници" също притесняват майките си, този път с количеството поета храна.  Crazy Ако на детето му се хапва повече това не би трябвало да е повод за притеснение, а по-скоро обратното. Те сами контролират целия процес, не е като някой да им е натъпкал половин бурканче пюре с лъжичката. Майките, които дават по едно малко бурканче плодово пюре със сигурност хранят децата си с много повече от половин банан.  Peace

Днес пак му давах ябълка . Опитваше се да я ближе и гризка, но явно големи парченца отхапва и ги плюе . Затова пробвах да смачкам с пръсти малко парченце и да му дам . Явно му хареса, защото си отваряше устичката и зяпаше към пръста ми . Правилно ли е ....  newsm78 по скоро обърквам ли го така ? Той пак си дъвчеше иначе

По принцип е най-добре децата да се хранят сами и да взимат храната си сами. Много е изкушаващо особено в началото да им подаваме храната, но трябва да се стремим да го правим колкото се може по-малко.  Simple Smile

rompecabezas у, добре дошла.  Hug Чудесно е, че детенцето ти се храни са апетит! исках само да ти обърна внимание (вече няколко пъти сме го споменавали), че суровите моркови и въобще много твърдите неща (целина, ябълка, ядки) не са подходящи за малки деца, поради опасност детето да вдиша парчеца от тях, които могат да попаднат в дробовете   Peace Малко страшно звучи, но е важно да се знае.

Авокадото моите госпожици го отказват категорично при всеки опит да им го пробутам, за последно преди няколко месеца  Joy Правят едни отвратени физиономии. Аз пък го обожавам, като е мекичко го режа на 2, махам костилката, слагам малко захар, разбърквам и си го ям с лъжичка направо от обелката. Така го ядах още едно време в Африка  Simple Smile

И последно за онези от вас, които тия дни са чули за "прословутата" статия, че не трябва да се кърми изключително до 6 месеца и захранването да започне след 4-я месец ето отговора на Джил Рапли.  Simple Smile

http://baby-led.rhgdsrv.co.uk/blog/?p=392

и на ЛЛЛ и НАПК:

http://lalechebg.com/2011/01/joint_statement_lll_napk/

# 438
  • На топло...
Фата, благодаря  bouquet!
То моето кърмаче няма да изяде цял банан, но имаше по-нагоре такъв въпрос. Все пак ми се струва много, ако захранването е започнало едва отпреди няколко дни. Иначе съм съгласна!
Йоши по този метод сам да се храни доста добре се справяше и му се услаждаше дотолкова, че към десети месец вече трябваше след сутрешното сукане да се надигам и действам със закуската в кухнята, примираше горкият от нетърпение. И сега яде каквото му се яде и сам си поиска, никога не е бил насилван Simple Smile. Макар баща му честичко да свежда избора до бисквитите, които сам мели, когато не съм наоколо Rolling Eyes...

На Яни днес предложих круша - това закусвах аз и му дадох продълговатата част откъм дръжката. Тя беше с по-твърда кора и си мислех, че само ще я осмуче около кората. Какво ми беше учудването да видя след няколко минути останала само кора, а Яни грухти от щастие и ми се смее Joy. Посегнах да му завъртя кората - не дава hahaha!

# 439
Фата,уфффф,честно казано,не се бях замисляла за това.... ooooh!
Ами вече минаваме само на сварени работи ooooh!

# 440
Ето и превода на прес-изявлението На Джил Рапли по повод статиите около ранното захранване:

http://zabliznacite.wordpress.com/2011/01/15/zasto-da-karmim-poveche-ot-4-meseza/

# 441
Евридика и аз се зачудих как смяташ да ги даваш тези кремчета и тази другата вкусотиика с авокадо, маслини и задушен спанак. За маслините мисля ,че беше ставало дума тук, че щом са безсолни няма проблем.  При нас в къщи само аз обичам авокадото, но не съм се отказала да търся начини да го предложа така че да се хареса, това с маслините и спанака ми звучи много добре.
Иначе на моята сладурана пак нещо и се изгуби апетита, дали пък не и е омръзнало, че напоследък не съм и давала нищо ново Thinking, междудругото като и се изгуби апетита и мина предимно на кърма веднага и изчезна и запекът! Simple Smile

# 442
Запис да следя!!! Hug

# 443
Звездичка, Бъги, с лъжичка ще давам.
Не мога всичко да му давам в ръцете или да го чакам да си вземе. Не, че бързам занякъде (днес пак нищичко не съм предложила на детето да яде), но и не си представям да се мъча да измислям всеки ден какво да му дам специално на него, така че да може да си го вземе в ръце и да го дъвче/гризе сам.

Съзнавам, че с това намерение да давам храна директно в устата му с моите пръсти или с лъжичка излизам от темата за бейбилед.  Peace

# 444
Фата, сърдечни благодарности за темата и всички полезности в нея. (особено преведените)

На нас ни е рано да се захранваме, но се подготвям отдалече. Искам да използвам момента и да променя менюто на семейната трапеза.

Евридика, листо от спанака не пробва ли? Wink

# 445
Ха, Мила, на този етап суров спанак няма да дам  Laughing

# 446
Евридика, аз наскоро пробвах да дам един, два пъти с лъжичка някои по кашести храни като качамак или финни овесени ядки, оказа се невъзможно, лъжицата ми се дърпа от ръката постоянно, явно моята госпоица не иска и да чува някой да и помага в храненето, но и ние се захранваме от по-дълго време и явно идеята за самостоятелното хранене напълно и е влязла под кожата. Simple Smile
Авокадото с маслините и спанака, сигурно го пасираш да стане нещо като пастет?

# 447
Хайде и аз да кажа за нас,макар ,че се захранваме от има няма 2 седмици.
От начало започнах с плодови пюренца.Дадох ябълка-отказа,дадох круша-отказа,единствено сливата му се понрави.Забелзах обаче,че когато дам от моята ябълка или круша,хапва  с охота.И така започнахме.Дадох му бананче-първит път го цокаше,все едно очакваше кърма да му текне от него,но за 2 дни се светна,че това се гризка.Сега вече си отхапва и дъвче,по-големите парчета ,плюе.С картофчето е същото.Морковчето му го режа на ситни кубчета и го варя.Тиквата си я стиска в ръката и става голяма цапаница,но му харесва.От ябълката ме е страх и му я давам от моята ръка.Това сме яли до тук.
Скоро ще му сваря броколи,да видим как ще ги приеме.
Не знам обаче,по този метод кога ще заместим цяло хранене,макар,че аз не съм се разбързала.За мен кърменето все още си е приоритетно пред др.храна.

А маслини от кога може да се дават,че не успях да погледна схемата Thinking

# 448
Aди, по този метод кърмене не се замества до годинката, но детето така или иначе ще започне да разрежда от само себе си суканията, когато започне да успява да поема по-големи количества твърда храна.

Аз имам предложение- ако искате може да се отвори отделна тема за подходящи рецепти, като тези за бисквитките и крокетите. Но като се замисля, май не е много удачно  Thinking .

# 449
Евридика, аз наскоро пробвах да дам един, два пъти с лъжичка някои по кашести храни като качамак или финни овесени ядки, оказа се невъзможно, лъжицата ми се дърпа от ръката постоянно, явно моята госпоица не иска и да чува някой да и помага в храненето, но и ние се захранваме от по-дълго време и явно идеята за самостоятелното хранене напълно и е влязла под кожата. Simple Smile

Защо не опиташ да й дадеш една лъжичка за нея докато я храниш с друга и от време на време да даваш нещо и в нейната... Така хем ще се упражнява, хем ще хапва нещо. При мен действаше този метод с тренировки на сухо". Simple Smile

Аз имам предложение- ако искате може да се отвори отделна тема за подходящи рецепти, като тези за бисквитките и крокетите. Но като се замисля, май не е много удачно  Thinking .

Може би да ги пуснем в началото на темата или в моя блог... newsm78

А маслини от кога може да се дават,че не успях да погледна схемата Thinking

От самото начало, стига да са безсолни и без костилки, разбира се. Peace

Общи условия

Активация на акаунт