Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 291
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
  • ул. "Мечтание"
А от тия столчета, дето се слагат на голям стол има ли и други варианти, дето не са толкова... пласмасови? Rolling Eyes

# 616
Нощни очи, има; платнени са, с някакъв пълнеж; сгъват се също, с някакви ципове, виждала съм в Казанлък по детските магазини, значи са широко разпространени. Мисля, че нямат масичка, и конкретно за самостоятелно хранещо се бебе не ми се видяха удачни, защото трябва и често да се перат  Peace

# 617
  • ул. "Мечтание"
Ясно, благодаря!  Peace

# 618
  • FRANCE
И аз да се включа вече с нещо конкретно Simple Smile Може да се каже че почнахме да пробваме да се захранваме. Менюто вчера беше банан и ябълка на пара. С ябълката беше гоооолямо мазане, но хич не и доиде идея да я опита, банана директно си го напъха в устата. Но пък беше много учудена че има парченца в устата. честно казано не разбрах яде ли вобще нещо. Спяхме опитите веднага щом и писна да маже. Simple Smile

# 619
Аз днес четох главата за разнообразните вкусове, и как е добре да се предлагат най-различни пикантни неща; а и вчера се впечатлих от киселото зеле на холандците... та днес Крум се облажи с една кисела краставичка  Mr. Green вярно че е солена, но пък е домашна и поне откъм консерванти компенсира... Много му хареса, справи се супер добре, нито едно парченце на пода!
И понеже все повече ме печели идеята, че децатя могат да ядат от семейното меню, довечера ще му предложа свинско с картофи и моркови. Правим го печено в плик, мисля да отрежа една пържолка предварително и да не я соля, но да си се опече с останалото месо в плика с подправки. И с картофите и морковите подобно.
  bouquet

ПП: "пикантни" по-скоро дда се приема като "подправени"  Mr. Green

# 620
Fata, момичета здравейте,

Позволявам си да се включа без да имам време да чета повечето от постовете...
Най-после научих как се казва начина/системата по който се е захранила моята щерка  Simple Smile

Ами тя отказа да яде пюрета... купувах какви ли не, отказваше след първата лъжичка ако изобщо успеех да я прилъжа. Почти не вкусваше сокове, и прясно изстискани и купени, а каши прояде за закуска след спирането на кърменето. Опитвах от 6 до към 8-9 месец и се отказах. Просто детенце искаше да гризка бисквитка, ябълка и най-вече до опитва от манджите на мама и тати - сами си я гледахме и винаги беше с нас на масата. До края на първата годинка общо взето ядеше кърма, банан и малко ябълка или ананас... Така и не хапна месо до края на 2 годинка (аз самата не ям, но предлагах), да е изяла макс 1 жълтък (общо)! За около година ние минахме на детска кухня т.е. готвех по-мекички неща с малко подправки, като на края не спестявах зелените и чесъна Wink

Бях толкова притеснена!
Но освен че от пухкаво бебче, мина долнга граница на кг. всички изследвания си бяха ОК, вкл. хемоглобин.
Често татко и се смее на случка малко преди да навърши 2 годинки - вече си имах ходещо и говорещо кърмаче - та татко и на връщане от парка с бавачка я пита "Бела защо не си изяде млекцето (кисело)?" А тя отговаря с тон не търпящ възражение "Ам мама ле" т.е. мляко (от френски).
Сега имам детенце с много добър апетит, обичащо плодове и зеленчуци и вече хапващо месце... Изключително е самостоятелна!...   Heart Eyes

Последна редакция: пт, 11 фев 2011, 14:39 от heberlea

# 621
offioly, днес точно си мислих, докато го гледах как си хапва бисквитките с елда, дали цялата история с пюретата не е просто един страхотен маркетинг...толкова естествено е за бебето да си слага храната в устата. newsm78 А една майка днес ме гледаше изумена като й казах, че дъвче...нейното дете на 2 год още не можело.  Thinking

# 622
Благодая за отговорите!  bouquet
AndyB, и за мен беше супер фрапиращо да разбера, че на дете на 2г. все още се пасира и дори не ми дадоха да го почерпя с парченца краставица за да не се задави!

Journey, аз бих ти предложила да вземеш малчо да се храни в теб може така да му е по-удобно за момента!

# 623
Фата, можеш ли да внесеш малко яснота, моля! В събота заминаваме и мислех точно сини сливи да взема - собственоръчно направен от мен ошаф от домашно отглеждани сини сливи. Великолепни са и някак не виждах причина да не дам на детето  Laughing

Исках още днес да ти отговоря докато не си приготвила напълно багажите, но нямах нет. Та от "проучванията", които направих за сините сливи проблемът е основно препаратите, с които се третират сушените плодове изобщо.  Simple Smile Специално за сливите трябва да не се прекалява, защото са силно разхлабващи, за толкова малко дете се препоръчва не повече от 2-3.  Peace Също така трябва да са предварително накиснати, за да омекнат.

За такова столче ли говориш? Виждала съм ги и ми се струват малко нестабилни  Thinking Мисля, че са по-скоро за пътувания или гости. В предвид на това, че детето ще седи пълноправно на масата ми се струва по-подходящо то да си има свое столче или седалка за прикрепяне към голям стол. Изборът е на родителите  Simple Smile

Здравейте всички!
Последните 2-3 дни обаче навлязохме в период на тотално отрицание. Дори не желае да седне на столчето за хранене и надава писък само докато види лигавника или му закопчея масата. Четох, че децата в началото на захранването по този метод минават през такива периоди, които могат да продължат около седмица или повече. Въпроса ми е да предлагам ли изобщо храна или да го оставя 1 седмица само на кърма. Някой сблъсквал ли се е с подобна реакция от страна на детето и колко време продължи при вас?

Просто се води по детето, процедирай като с предлагането на храна, която е отхвърлена, изчакай малко и пак предложи  Simple Smile И без това в началото количествата са толкова символични, а кърмата е напълно достатъчна, за да покрие хранителните нужди. Взимай я с теб на масата като се храните, слагай я в столчето, без да я насилваш и без да даваш храна, най-вероятно ще прояви отново интерес, бебетата обожават да имитират възрастните  Simple Smile

Върнахме се вкъщи и се нахвърли да яде сам всичко, което му предложа. Прозвуча ми като "ще слушкам, всичко ще ям, само стига с тези пюрета". При това не съм го насилвала с пюретата изобщо  Wink

Joy

offioly, днес точно си мислих, докато го гледах как си хапва бисквитките с елда, дали цялата история с пюретата не е просто един страхотен маркетинг...толкова естествено е за бебето да си слага храната в устата. newsm78 А една майка днес ме гледаше изумена като й казах, че дъвче...нейното дете на 2 год още не можело.  Thinking

Не случайно последното "изследване", че кърмата не осигурявала всичко необходимо на бебето след 4-я месец се оказа направено от учени, финансирани от хранителните индустрии... ooooh!
В чата с Рапли тя споменаваше за една много интересна история на бебе, захранено с пюрета на 2 месеца ако не се лъжа....То продължавало уж да пълни памперсите, но спряло да наддава  Sad ХХраносмилателната му система просто не била в състояние да обработва такъв вид храна. Та толкова са хранителни и полезни пюретата в първите месеци  Naughty

# 624
  • София
Относно сушените сини сливи бихте могли да купувате от био магазините - предполага се, че в био вариант сушените плодове там трябва да са по-малко или въобще нетретирани. Скоро от такъв магазин купих био фурми, сушени на слънце - това по информация от етикета. В интерес на истината бяха много вкусни. Предложих и на моето момиче и то хапна с голямо удоволствие. От сушените плодове съм давала и червени боровинки - имаха също голям успех. Стана съвсем естествено - Али ни гледаше как ние ядем и настоя и тя да опита  Grinning  Сушени сини сливи съм давала само веднъж в период на известен застой в изхождането - бяха био и разбира се накиснати.

Звездичка!, сурова краставица за първи път дадох на Али когато беше на около 7 месеца и тя я хареса. Давах й парчета, разрязани на две половини, но тогава тя предимно я смучеше и гризкаше малки парченца. Сега обаче с нейните цели 6 зъба отхапва лакомо доста големи парчета и вече й предлагам доста по-тънко нарязани парченца. Все още ми държи влага от задавянето й с варен морков. А суров морков не бих дала още дълго време.
Жълтък вече съм дала няколко пъти самостоятелно и смесен в друга храна - нямаме проблем.

И аз мога да разкажа случай, в който на едно дете му се предлага предимно пасирана храна доста, след като е навършило една годинка. На съседката детето е на година и три месеца и има поне 12 зъба, но храната, която му взема от детската кухня, се пасира и чак тогава му се дава да яде - иначе не искало  #Crazy

И при нас хлябът е на голяма почит. Али иска да го яде на почти всяко ядене наред с другите неща, които й предлагам. Днес й дадох телешко варено и тя така яде, че както казват старите хора, ушите й плющяха  Mr. Green

В началото на захранването въвеждах първите храни отделно, но ги предлагах не повече от 2-3 дни и щом нямаше реакция, считах за въведено. И това при положение, че в семейството имаме обремененост от алергии. После вече започнах да въвеждам по-смело. Новата храна според ситуацията я предлагам отделно или в комбинация с вече въведени храни и ако няма реакция я считам за въведена. Не досаждам на детето да му давам цяла седмица едно и също - и аз да съм, и на мен ще ми дотегне и ще откажа да ям едно и също няколко дни.

Вчера сутринта Али за първи път заспа в скута ми докато закусваше. Изведнъж се кротна, но до последно отваряше уста и правеше опити да дъвче Grinning. Тази кротост ми се стори подозрителна, понеже моето момиче се проявява до момента като холеричен тип, и реших да я погледна и тогава видях вече премрежения поглед.

# 625
fata ® благодаря ти за съвета! Дано си права и да възвърне скоро интереса си към храната.

Звездичка! това беше първото което направих, като започна да се сърди, че го слагам на столчето и си права, че има ефект. Успокоява се, но не докосва храната повече, а само започва да тропа по масата  Sad
Продължаваме с опитите тогава! Поне се успокоих, че не го тормозя като продължавам да да му предлагам храна. Peace

# 626
Привет,
Аз имам едно питане относно педагогическото захранване - мисля, че Евридика така захрани Никола - кое му е по-различно от BLW??? По-различно е, че храната се подава на детето, това ясно; но самата храна, която се предлага, не е толкова различна май? Семейното меню, което обаче е съобразено с условностите, с които се съобразява и BL. Аз поне така го разбирам. Питам от любопитство, не че има голямо значение за мен Simple Smile

# 627
  • FRANCE
Здравейте, едно питане и от мен? Еми много налита на банани, но винаги отхапва доста големи парчета. По принцип ги изплюва, но вчера направи доста сериозно задавяне. Въпросът ми е дали трябва да ги обработвам бананите, напр да ги мина малко на пара да станат още помеки? Благодаря

# 628
  • София
Здравейте!

Утре ще пробвам да кача снимки на Габи, доволно омазана с авокадо и броколи... голяма цапаница беше, но си хапва детето  Peace

Мадам, не знам какво да те посъветвам, но все пак си мисля, че няма нужда от минаване на пара. Вчера бананът, който яде Габи, беше по-мек от обикновено и такова мачкане падна, че ... не знам какво изяде, но определено всичко беше омазано  ooooh! и пак попадаха големи парчета в устата..
(Онзи ден й дадох бяло пилешко месо да смуче/похапне - гледам я мести си в устата месце, оказа се, че си е направила "чудна" топка, с която по едно време така се задави, че откачих. В един момент, като я видях залепена на небцето - бръкнах и извадих на части - няма да ви казвам какво количество си беше складирала  #Crazy )

Да споделя и аз нещо. Нали от време на време давам малко пюре (деля го на 2-3 дни, дори и най-малките бурканчета, добавям фини овесени ядки, смесвам с плод/зеленчук...). Днес взех пълнозърнеста каша с банан - при вече въведен глутен от близо 2 месеца. Дадох няколко лъжички. Обаче след известно време повърна. Чудя се дали може да е от кашата... или просто се е сгънала повечко и е притиснала коремчето  Thinking

И реално трябва ли да въвеждам отделните зърнени култури една по една (при положение, че е яла не веднъж фини овесени ядки и бял хляб, понякога Добруджа; ръж и ечемик май нямам в какво да дам...)? Че този момент ми е убягнал лекинко   newsm78

Благодаря на всички, които споделят личния си опит. Много е полезно!   bouquet

# 629
  • T"A
Мадам, аз никога не съм правила бананите на пара, но на Йойо му отне няколко седмици да се научи с каква големина парчета да отхапва и да започне да дъвчи, така че ми се струва нормално в началото да не може да налучка големината  Peace По-големите ще ги плюе...

Клер, Алек е много сладък - като вижда, че ти се смееш и той започва да се смее  Heart Eyes И Йойо прави така и напоследък все си правим зебележки с мъжа ми да не се смеем (което понякога е трудничко), че зорлем да се задави малкия, не от храна, а от смях с пълна уста  Crazy

На мен ми се налага да дам пробиотик на детето и започнах да му давам кисело мляко. Цедя го на марля, мажа на хляб и той така си го яде. Днес му го дадох с пасирана печена чушка за разнообразие.

Звездичка!, нали ти се струваше, че "нашите" деца не се цапат много... ето опровержение:
http://media.snimka.bg/8064/022383658-big.jpg?r=1  Mr. Green

malini, не, няма постепенно въвеждане на зърнените култури, то е и безсмислено, щом веднъж си въвела глутена Wink

Общи условия

Активация на акаунт