Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 295
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
  • На топло...
Здравейте и от нас Hug!

И аз постилам под столчето "лигавник за килима", както нарича мъжът ми памучната пелена. След ядене изтръсквам и в коша за пране. Имаме много останали още от мен като бебе.

Напредваме славно с хапването, опитва Боянчо разни храни, хлябът е пореден фаворит. Тъкмо докато специално за него печах един такъв, нашето детенце открило питка, която батко му захвърлил в един ъгъл (а аз така се радвах, че ми е харесал пълнозърнестото творение и изял за закуска без остатък Crazy) и оставил само олигавени хапки след себе си - като едно охлювче, както те оставят следи - пълзял, открил, хапнал, продължил. Малко се притесних, че вътре имаше яйце и извара, малко парченце локум, а отгоре поръсена мъничко захар и мак. Но ми мина, всичко е наред, повечето локум открих отново, а мака цял на изхода. Проблеми не се появиха, за мое щастие, че голямо въвеждане станало изведнъж, без да разбера Whistling...

Фата, много ме зарадва новата ти статия за новогодишните близначета. Дано имат и нататък късмет в живота Praynig...

# 601
Привет  Grinning , благодаря за милите думи за моя лакомник  bowuu .
Като че ли първият ни опит, който видяхте на клипчето беше най-успешен  Joy , след това малко забоксувахме, но аз съм "дзен" с тази ситуация. И без друго не смятам, че никой картоф или морков е по-полезен, пълноценен и витаминозен от кърмата ми, така че не приемам за голяма драма, ако не е изял много, или пък нищо- ще се научи  Wink .
В понеделник ( ден 2-ри на експеримента  Joy ) повторих менюто от неделята - банан и авокадо, не прояви особен интерес, освен в приложните изкуства- мазането беше на ниво.
Ден трети беше интересен  Outta Joint , дадох краставичка и печен картоф и имахме доста сериозно задавяне с картофа, което е филмирано и смятам да ви пусна с опознавателна цел, за тези, които не знаят какво да очакват  Peace . От книгата знам, че кашля ли по време на задавяне, значи не е страшно, тъй като дихателните пътища явно са отпушени. В такива случаи не се предприема нищо и се оставя детето да се справи само със ситуацията. Със сигурност не е приятно преживяване, но го приемам като ценен опит. В крайна сметка как ще се научи иначе  Wink . Ето го видеото http://www.youtube.com/watch?v=UtMRF5hc9hE . Щеше да е забавно ако имаше една камера, която да снима лицето на таткото по време на случката, направо му побеля косата.
Днес, след вчерашната случка не се посвених да дам пак картоф (Мечка страх, мен не страх) . Предложих 2 вида печен сладък картоф, само мачка с ръцете и маза, посмука си малко от пръстите. Забелязвам, че общо-взето усети ли парченце в устата си, веднага му се задейства рефлекса за повръщане, явно все още му е странно да има твърди частици в устата.

Тези дни планирам да пробвам с нещо по-твърдо, броколи на пара, например, мисля, че ще му е по-лесно с тях, остава и да му харесат. Може би и крайче хляб ще му дам да гризе, да знам, че и глутена съм въвела.

Анди аз въвеждам на поразия, нищо не изчаквам  Peace . Големи са вече, а и количествата, които изяждат са супер символични. Алергии нямаме и това не ме притеснява особено честно казано. Също вярвам и в инстинкта на детето, както е писала Фата- ако нещо не е добро за него, мисля, че няма да го изяде.

# 602
Клер, съжалявам, че не съм редовна в темата и изпуснах първото клипче с Алек  Crossing Arms
С това със задавянето искрено се забавлявах, ама и ти как се смееш - грам съпричастност ни към Алек, ни към татко му!  Laughing hahaha
Много е готино, браво на Алек, добре се справя!

Анди, и аз не изчаквам с храните. Почнах с банан, после картоф, морков, но това в рамките на ден-два-три се случва...Т.е. може да се каже, че всеки ден предлагам нова храна, ако не и по две нови  Crazy

За глутена - уж не исках да става много внезапно въвеждането, давах първо ориз, после елда, киноа, но още на първата седмица от захранването отидохме да обядваме навън и Борис така жално гледаше моята пица, че му дадох едно малко парченце от коричката й  Crazy Та така ударно се получиха нещата  Laughing

Днес менюто е задушени броколи, карфиол, морков и лук (от гарнитура на арабски кус кус) и ябълка за следобед.

# 603
Clairette, направо страшничко си беше като ви гледах.......

При нас бавничко се развива захранването. Ако улуча момент на настроение, да не му се спи, да не му се суче особено.... има интерес към храната. Хлябът си остава фаворит. Давам му домашно приготвен да си гризка и дали защото е по-удобен за хващане се задържа в ръцете. Бисквитките от елда и ябълка също. Днес от тях лапна, сдъвка и глътна (труууудничко) голямо парченце Whistling.

# 604
Фата, суров морков и краставица от кога е добре да се дава? Снощи се чудех и дали е подходящо да дам жълтък самостоятелно, че бях сварила яйца! Thinking

# 605
  • ул. "Мечтание"
Фата, суров морков и краставица от кога е добре да се дава? Снощи се чудех и дали е подходящо да дам жълтък самостоятелно, че бях сварила яйца! Thinking

Сурови плодове и зеленчуци се препоръчват след навършване на 8 месеца на детето.
За жълтъка са ми доста противоречиви източниците. На Божидар дадох след годинката май.  newsm78 (ама ние не ядем много яйца така или иначе)

# 606
Клер, наистина си изглежда страшничко, но пък Алек така сладко се хили след това. Laughing

Аз също официално въведох глутена с коричка домашен хляб, а неофициално се случи преди около 2 седмици, когато си напъха една коричка в устата, докато вечеряхме с баща му. Днес взех оризово брашно и от елда и мисля утре да му направя бисквитките.

За въвеждането на храните малко се притеснявах, защото е с АБКМ, но и по тази схема млечните се въвеждат след 1 год, така че няма да го мисля вече.

Последна редакция: чт, 10 фев 2011, 19:07 от AndyB

# 607
Clairette, ние имахме едно такова задавяне с коричка хляб. Добре че бяхме само двамата. Ако имахме публика, не знам как щях да я свестявам  Joy  Иначе и Борко, също като Алек, се ухили веднага след случката и си потърси ново парче хляб  Laughing С времето тези инциденти стават все по-редки, но аз продължавам да не му закопчавам коланите на стола, в случай че се наложи да го вадя бързо.
Анди, аз също не изчаквам с храните. Той в началото само облизваше и не виждах проблем да му давам да облизва по 2-3 неща. За някои храни си имам 1 наум, тъй като имаме фамилна обремененост от алергии и ще ги въвеждам по-късно.
Звездичка!, краставица пише, че може от 6-ти месец. С моркова по-добре изчакай, заради опасността от задавяне  Peace

# 608
Привет,
Аз се губя по тъча, но подготвяме преселение в София скоро, и затова.

fata@, точно това си знам и аз - че нощното будене не е тясно свързано с глада - и затова толкова много страдам  Mr. Green защото и с всичката храна на света няма да го накарам да спи повече, преди сам да е готов. Временни са у мен тези смущения.

Тези дни съм се зачела здраво в книжката на Рапли, и нещата ми стават все по-ясни и логични.
Да се изкажа в препоръчания от нея формат:
"Как ви върви захранването, колко яде малкият?" - "Чудесно ни върви, малкият яде с апетит мноооого неща, само днес е ял картофени кюфтета с чушки, ябълка (сурова и сушена), броколи, хляб, овесени бисквити, корнфлейкс... предстои му тиква и зелен фасул... Преееедостатъчно яде"  Joy

Корнфлейкса му го насипах на масичката, не прояви интерес, но пък вътре имаше големи резени сушена ябълка, които се оказаха страхотен хит - жилави, само за смучене.
Картофените кюфтенца направих с печена чушка вътре и зелен лук и яйце и станаха доста добри.
Опитах се да дам и пюре от синя слива, защото ситуацията е доста запечена. Неуспешно. Но пък се сетих, че мога да купя по-едри сушени сливи, да ги накисна и да ги дам цели за смукане и гризане.
Вчера ядохме и навън, взехме една порция с броколи за него (нямаше какво друго) и доста добре се представи детето, макар че от съседната маса май доста ни се чудиха - бебето омазано до ушите в зехтин, тъпче солени мазни броколи в устата... и после хоп - да суче  Mr. Green

Не видях клипа на clairette, жалко. ще следя за следващи  Sunglasses

А, да, аз въвеждам смело и безотговорно всякакви нови храни, защото у дома няма алергии, а и той поглъжа наистина микроскопични количества засега Simple Smile

# 609
Аз успях да гледам и двете клипчета  Laughing много е сладък малкия . Ние сме имали и по сериозни задавяния , но последствията са същите- нахилване и продължава да си хапва  Peace
При нас няколко дни имаше стопиране на храната, защото сме болни (всички) . Днес малкия беше по-добре и го сложих да си хапне . Нямаше голям интерес - само малко хляб си хапна , а на печената тиква и се потрисаше само като я гледаше  Mr. Green

offtopic да се изкажа по темата , която бяхте коментирали за гърнето . От 2-3 седмици го слагам и още от 2-рия ден започна да ака в него всяка сутрин. Слагам го винаги след сън, като не всеки път върши работата там  Peace

# 610
Ден трети беше интересен  Outta Joint , дадох краставичка и печен картоф и имахме доста сериозно задавяне с картофа, което е филмирано и смятам да ви пусна с опознавателна цел, за тези, които не знаят какво да очакват  Peace . От книгата знам, че кашля ли по време на задавяне, значи не е страшно, тъй като дихателните пътища явно са отпушени. В такива случаи не се предприема нищо и се оставя детето да се справи само със ситуацията. Със сигурност не е приятно преживяване, но го приемам като ценен опит. В крайна сметка как ще се научи иначе  Wink . Ето го видеото http://www.youtube.com/watch?v=UtMRF5hc9hE . Щеше да е забавно ако имаше една камера, която да снима лицето на таткото по време на случката, направо му побеля косата.

Clairette, направо страшничко си беше като ви гледах.......

Clairette, чудесно е, че пускаш това видео на "задавяне", което всъщност не е задавяне в истинския смисъл на думата.  Simple Smile Като съвсем външен и безпристрастен наблюдател със скромен опит бих отбелязала, че се вижда ясно как детенцето отхапва по-голямо парченце и след това се опитва да го изкара от устичката като междувременно се задейства рефлексът на гадене.  Peace Закашлянето и "гаденето" са единствените начини за бебетата да изкарат нещо нежелано от устата в началото, те не могат да бръкнат с ръка, например, или да придвижват добре храната с езичето. Похвално е, че е двимата със съпруга ти оставате поне привидно спокойни и това се отразява и на детето, забележете, че веднага след като изкарва парченцето от устата минъкът почва да се хили щастлив.  Heart Eyes
Едната ми девойка се задави много сериозно с върната кърма, когато беше на 12 дни и ви уверявам, че преживяването е съвсем друго и за детето и за родителите  Peace

Според схемата сурова краставица на 6-8 месеца, зависи от детето. Яйце 9-10 месеца. За суровият морков неведнъж съм писала, че заедно със суровата целина и ядките е много опасен за малките деца. Проблемът е в това, че парченцата от гореизборените храни са много твърди и при вдишване могат да попаднат в дробовете и да предизвикат проблем. Sad В някои книги се препоръчва да се изягват дори до 3-4 годишна възраст!

Опитах се да дам и пюре от синя слива, защото ситуацията е доста запечена. Неуспешно. Но пък се сетих, че мога да купя по-едри сушени сливи, да ги накисна и да ги дам цели за смукане и гризане.

Суиени сини сливи според схемата са след 1 годинка. Кайсии може след 9 месеца. По-добре е сушените плодове предварително да се накиснат, за да омекнат, иначе са и прекалено лепкави като консистенция.  Peace Освен това в повечето от тях са третирани с препарати (против мухъл, например).  Naughty

Фата, много ме зарадва новата ти статия за новогодишните близначета. Дано имат и нататък късмет в живота Praynig...

Дано, много са ми на сърце тези дечица  Heart Eyes Praynig

# 611
Здравейте всички!
Престрашавам се да се запиша при вас, след като до сега само ви четях.
Захранвам от около 10 дни по BLW. В началото храната предизвикваше повече интерес, като почти всичко предложено се поднасяше към устата. Мисля, че изядените количества първата седмица бяха съвсем символични. Не маже много, не мачка храната, не я изследва или изучава. Взима я само ако ще я поднесе към устата, иначе дори не я докосва. Задържа се на столчето обаче не повече от 2-3-4 минути и започва да се извива и да иска да става, което за мен е достатъчно ясен знак, че играта е приключила. Нямаме фамилна обремененост с алергии и затова смело предлагам, без да изчаквам никакви периоди, включително и глутен. Последните 2-3 дни обаче навлязохме в период на тотално отрицание. Дори не желае да седне на столчето за хранене и надава писък само докато види лигавника или му закопчея масата. Четох, че децата в началото на захранването по този метод минават през такива периоди, които могат да продължат около седмица или повече. Въпроса ми е да предлагам ли изобщо храна или да го оставя 1 седмица само на кърма. Някой сблъсквал ли се е с подобна реакция от страна на детето и колко време продължи при вас?

# 612
Снощи размишлявах и почнах да се чудя дали да не поръчам столче за хранене на Борис.
Никола съм го захранвала педагогически и той седеше в мен, не сме ползвали столче и нямаме. Борис сега също го държа в мен, но не е удобно - не виждам добре какво прави, той маже яко, пада по мен и наоколо...
Никола също се храни на съседния стол, но обикновено не сам, хленчи да съм го хранела аз, та се налага да се протягам да храня и него и става наистина мазало  Tired

Мислех си колко удобно е със столче, което се закрепя на масата, а и не заема място. Май ще погледна такива опции.

Странно ми се струва, че сушените сини сливи се предлагат след годинка, а кайсиите - след 9 месеца! Губи ми се логиката. Фата, можеш ли да внесеш малко яснота, моля! В събота заминаваме и мислех точно сини сливи да взема - собственоръчно направен от мен ошаф от домашно отглеждани сини сливи. Великолепни са и някак не виждах причина да не дам на детето  Laughing

# 613
  • София
Здравейте Simple Smile

Ние ходихме на планина и не съм ви чела скоро. В станцията храната не ставаше за бебе (много солена) и затова предлагах пюрета.... ей, отне му 5 дена да схване, че това, което му давам с лъжицата се яде. И колко старателно ги дъвчеше  ooooh!.

Върнахме се вкъщи и се нахвърли да яде сам всичко, което му предложа. Прозвуча ми като "ще слушкам, всичко ще ям, само стига с тези пюрета". При това не съм го насилвала с пюретата изобщо  Wink

Никола вече не се дави.

Евридика, не планината едни приятели се носеха столче, което се слага на стол за възрастни с колани. Супер удобно нещо, а и детето на практика е на масата. Ако искаш потърси такова. Определено ми беше много удобно, а и Никола се чувстваше чудесно.

# 614
Евридика, ние имаме такива столчета - http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/product_info.php/ … products_id/16808 http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/images/Hi-Seat-01.jpg всяко момче си има свое; второто посочено се сгъва много лесно, става малко и удобно за носене, Митко е с него откакто стана на 10-11 месеца, и досега седи супер удобно на него, затова не му го "отнехме", а купихме ново за бебето Simple Smile Помня, че бяха доста по-евтини преди 2 години, в магазина на Чико до централна автогара в софия, беше 52 лв някъде.

За сливите и аз си мислех това, което каза fata за третирането на плодовете. Това пюре, което се опитвам да давам, е на гербер, и то е със сушени сливи, изрично е написано на етикета  newsm78

Все едно Simple Smile отиваме на закуска, има печена тиква и палачинки от тати Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт