Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 269
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
отчитаме се, отказ на пюрето наобяд- вече няма да предлагам пюре

изядохме 3-4 бейби морковчета, 1 малко парче тиква и 1/3 банан  - това е за днес Simple Smile

фата - когато захранваме с нови зеленчуци или плодове- колко дни се захранваме, 3-5 - седмица , извинявай ако го има в блога , но не намерих време да го прочета целия-

но ще седна тази вечер, тъй като се очертава че ние така ще ядем

искам да отбележа че преди малко ми се обади педиатърката, да ни провери как сме - та и споделих че не ядем пюрета а предпочитаме да си ръфаме и тя ме окуражи още повече и ме подкрепи напълно, като каза да си го кърмя и да ми предлагам по този начин храната , доката се научи наистина да си яде сам  Simple Smile

# 151
Ъйййй, Нари! Завидях ти за педиатърката!   bouquet И браво на Ати!  Hug

Новата храна е хубаво да се въвежда минимум 3 дни до 5 (най-много седем, при фамилна обремененост или проявена вече алергия към дадена храна) Hug

Моето бебче е на куп сиропи от два дни и този следобяд гледаше с отвращение и лъжицата, и пипетката. Стараеше се на мах да избута всичко, което ние пък се стараехме да й вкараме.  Cry Имам неприятното усещане, че дълго време ще асоцира лъжичката с неприятния вукс от лекарствата и ще отказва да се храни с нея. Дано не съм права, времето ще покаже. Надявам се като оздравее и стартираме захранването, да има онзи ищах, от който на предишната страница се оплаквах.  Embarassed

# 152
  • T"A
БръмбазелкаHug бързо да се оправяте   bouquet

Аз ползвам друга лъжичка за лекарства, различна е на цвят, за да не се създава асоциация  Peace А и на този ранен етап не даваме храна с лъжичка, а повече тип finger food, плодове и зеленчуци? Не се притеснявай, дано не се отрази на захранването  Hug

lux, natalinik, радвам се да ви видя отново  Simple Smile

# 153
  • София
отчитаме се, отказ на пюрето наобяд- вече няма да предлагам пюре

изядохме 3-4 бейби морковчета, 1 малко парче тиква и 1/3 банан  - това е за днес Simple Smile

искам да отбележа че преди малко ми се обади педиатърката, да ни провери как сме - та и споделих че не ядем пюрета а предпочитаме да си ръфаме и тя ме окуражи още повече и ме подкрепи напълно, като каза да си го кърмя и да ми предлагам по този начин храната , доката се научи наистина да си яде сам  Simple Smile

lux, поздравления за добрия апетит на детето  Peace  За момента аз мога само да си мечтая за такива количества, изядени от моята фръцла.
Проявявам интерес към вашата педиатърка - все още е голяма рядкост да срещеш детски лекар, който да е наясно с дългото кърмене и късното захранване, а пък за захранване, различно от стандартните схеми с пюрета - да не говорим! Аз от нашата педиатърка започвам да се разочаровам в последното време, макар че ми я препоръчаха като специалист, подкрепящ кърменето и късното захранване. Ако искаш, пиши ми на ЛС.

Бръмбазела, за твое успокоение може да даваш лекарствата с друга лъжица, както ти е написала Mentha, но не е задължително детето да прави подобни неприятни асоциации. Искам да ти кажа, че и Алина напоследък често ми бута лъжицата с ръка. Онзи ден се опитах да й дам пюре от сини сливи, понеже не беше акала от 7 дни. Да не казвам какви кисели физиономии правеше и колко демонстративно ми буташе лъжицата с ръка, извръщайки глава встрани. После пробвах с пюре от круша, домашно приготвено - същата реакция. Накрая й дадох парче сурова круша и тя започна да си го гризка с удоволствие. За съжаление сезонът на сините сливи вече мина. Определено предпочита да яде с ръка парченца, които й давам и когато може да избира, няма съмнение какво ще предпочете - яденето с ръка й дава определено повече свобода и самостоятелност в момента  Grinning
Пожелавам ви бързо оздравяване и добър старт в захранването.

# 154
Благодаря ви, момичета!  Hug И аз давам сиропите с лъжицата, която си е към лекарството - първо, щото е дозаторна и второ именно, за да не асоцира уж предмета. Тя още не е виждала нейната си бъдеща лъжица, но предполагам, че ще й е позната формата и функцията й и може би ще я отказва. Ще видим.. сега важното е да ми оздравеят костенурките, пък все ще се справим с храненето.  Praynig

froh, баткото ми правеше същите муцуни на отвращение, въртеше главичка и ми буташе ръката с лъжицата. Пък аз като пълен идиот се стараех да го нахраня, щото така трябва и щото другите деца ядат така и по повече!  ooooh! Докато стигнахме момент на пълно отрицание от пюрета, истерии от моя страна, куп притеснения и т.н. Не искам да се сещам за този период, че ме е срам от мене си. Като започнахме педагогическото захранване, детето си прояде и от тогава не се е спряло. Така че и от опит вече знам, че когато детето има избор, ще предпочете това, което му е най-естествено и близко до природата му - а именно задоволяване на любопитството му и опознаване на храната с пръсти, мазане, ядене, игра и т.н.  Wink

# 155
И нашия младеж много успешно яде сам мека сладка круша, а баба му подскача на всяка вероятност да се задави и накрая се отдалечи да не гледа.  Laughing Оризова бисквита също яде успешно сам.  Grinning
Иначе давам и пюрета, защото много се мажеше с варените зеленчуци по очите и се изнервяше от това. Скоро пак ще му сваря де, грешката ми може да е била, че са твърде меки, не знам.

Успех на всички.  Peace

# 156
Ние, пък сега сме на вълна смукане на лъжица! Слагам малко от яденето на върха на лъжицата и малката си я държи и я смуче, след малко слагам пак и така няколко пъти! Иначе продължаваме и с парченцата, поне веднъж на ден и давам да подъвче нещо. Тези дни дадох и домат, знам че не е много подходящ за началото, но доматите са домашни и ще ги има още малко време и затова така реших, давам само сърцевината на домата, но тя основно го смуче, преглъща съвсем малки парченца! Та така при нас! Simple Smile

Бръмбазела, да им минава бързо на малките костенурчета! Hug

# 157
  • София
Изииии, да оздравяват малкото и голямото костенурче, че лошо така... стискаме палци сладка Криси да не асоциира лъжичката с лекарствата  Praynig

Аз купих 2 вида пюрета (на Хип био - морковчета и круша), ей така, за спокойството в дома. Чудя се обаче, кога да тествам моето вече 6 месечно кърмаче с различна храна:) Та в тази връзка - смятам да почна с парче оранжева тиква. Има ли значение дали е сварена или печена?

Утре сме на кръв/урина и мисля да подметна на педиатърката как смятам да захранвам (т.е. за комбинацията от видове захранване). Стискайте палци да го възприеме...

Браво на похапващите дечица  smile3501

# 158
Та в тази връзка - смятам да почна с парче оранжева тиква. Има ли значение дали е сварена или печена?

и аз исках да попитам точно това - тиквата сварена или печена? решила съм тя да ни е от първите храни - да видим дали дребния ще я хареса. и в тази връзка исках да попитам - той не проявява интерес да взима в ръце почти нищо и се притеснявам, че и храната ще чака аз да му я подам  Sad да му поставя в ръчичката парченце тиква и да чакам да видя дали ще я сложи в уста или не?

# 159
  • ул. "Мечтание"
Та в тази връзка - смятам да почна с парче оранжева тиква. Има ли значение дали е сварена или печена?

и аз исках да попитам точно това - тиквата сварена или печена?

Няма значение. Аз лично я предпочитам печена.

natalinik, на твое място бих процедирала така - слагам го на масата с нас, пред него чинийката с нещата предназначени за него и го оставяш да се обслужва сам. Все някога ще прояви интерес, не се тревожи.  Peace
Възможно е все още да не е готов да се захранва.

# 160
...natalinik, на твое място бих процедирала така - слагам го на масата с нас, пред него чинийката с нещата предназначени за него и го оставяш да се обслужва сам. Все някога ще прояви интерес, не се тревожи.  Peace
Възможно е все още да не е готов да се захранва.

Подкрепям!  Peace Интереса към храната на масата и посягането към нея, са част от признаците за готовност. Идеята на baby-led weaning се основава на възможността на бебето в определен период от неговото развитие да си вземе самО храната и да я поднесе към устичката си. Така, че аз бих изчакала и бих наблюдавала бебето. Това й правех, де, така установих, че в първите дни след навършване на 5 м. тя нямаше никакъв интерес и изведнъж, хоп, десетина дни по-късно ми отрадна личното бананчееее.  Blush

За тиквата - според мен и варена, и печена можем да предложим. Така ще има разнообразие във вкуса от един и същи продукт.  Peace

Кали, Звездичка,  Hug

# 161
нощни очи, аз мисля да го изчакам да стане на 6 месеца и дано да почне да посяга към предмети и храна - има още 17 дни  Laughing иначе други признаци за захранване ги има - като види някой да яде поглъща с жаден поглед всяка хапка - чак да ти приседне  Simple Smile опита се веднъж да ми бръкне в устата докато хапвах една пилешка пържолка  Laughing аз изпитвам луд ужас от захранването, защото баткото ми беше с безброй хранителни алергии  ooooh!

# 162
  • ул. "Мечтание"
Според мен, освен възрастта, посягането към храната е най-важния признак за готовност на детето. Като дойде момента, пробвай с чиния пред него и го окуражи, че и той може да хапва. Друг вариант е да седне в теб, да си сложиш чинията с тиква пред себе си нарязана на удобни за него парчета и да си хапнеш и ти с него. Все пак бих избягвала момента с даването в ръка. Но ще си прецениш според личните нужди на детето.

Не го мисли толкова, сигурна съм, че всичко ще е наред и захранването ви ще протече гладко!  Hug

# 163
  • T"A
Моят син започна да ми дърпа храна от чинията или от ръцете, напр. ако е в бебеносилка и аз хапвам в крачка или ако е в скута ми докато се храня на масата. Това му бяха първите признаци за готовност, въпреки че беше на 5 месеца. Отделно, че демонстрира много добри умения за хващане и манипулиране на предметите с ръце  Peace
Бананът му е любим, бях чела някой да споделя тук във форума от някаква книга, че банановият вкус най-много се доближавал до този на кърмата.

Ето снимка от нашите опити за "най-лесното захранване"  Grinning Само да отбележа, че той още не яде толкова, колкото изследва и опитва храната  Peace

# 164
  • София
Тиквата може да бъде предложена, приготвена всякак, но трябва да се има предвид, че ако детето ще си хапва с ръка, ще бъде неудобно да е прекалено мека. Просто хващайки и стискайки, всичко минава през пръстите и обикновено почва една игра и мазане, но не и ядене.

Моето първо предложение на дребосъчка беше именно тиква, но се получи пълен провал. Бях решила, че е готова за захранване, понеже навърши шест месеца, хващаше и слагаше успешно в уста всички предмети, до които се докопваше, вече успяваше да седи с моя помощ, гледаше ни с интерес, когато се храним, но..... когато сложих на масата тиквата и двете седнахме да ядем (Али седеше в скута ми), интересът към парчето тиква беше почти нулев. Повъртя го в ръка, размаза го и накрая го пусна с явно отегчение. Беше ясно, че още не е готова и затова отложих следващия ни опит след около седмица. Тогава предложих картоф и морков на пара и нещата потръгнаха с картофа. На моркова не му обърна никакво внимание - прояде го седмица по-късно.

При нас бананът също е много любим, но точно след въодушевената му консумация няколко дни, Али започна да прави паузи в изхождането от по 5-7 дни, така че внимателно с банана.

Mentha, много е готин малкия - да е жив и здрав Grinning  И при нас е така - Нейно Величество повече изследва и опитва храната, отколкото да я яде. Винаги, когато е гладна, търси цица, а не лъжица  Mr. Green

tini-mini, и аз тъкмо днес купих едни оризовки и се чудех кога ли да й ги предложа и как ще бъдат приети ??  Thinking
За сварените зеленчуци бих ти препоръчала да не са прекалено меки, тъй като при хващане бързо се разкашкват, размазват и на практика на детето не му е удобно да ги хапва - парчето някакси се загубва, размазано между пръстите, масата, носа, очите - поне забелязвам, че при нас е така.

Днес за първи път се задавихме по-сериозно с парче круша, която досега сме яли иначе многократно. Отхапа по-голямо парче, усети, че не може да го преглътне, направи крива физиономия, разплака се, закашля се. Признавам, че този път и аз реагирах малко по-емоционално, тупнах я по гърба и парченцето беше изплюто навън. След това обаче детето отказа повече да яде.  На обяд обаче отново предложих - този път ябълка на пара и сурова краставица, на които им беше обърнато подобаващо внимание  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт