Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 243
  • 741
  •   1
Отговори
# 195
Я да взема и аз да се запиша и разпиша  Mr. Green Пък и като гледам каква априлска компания се е заформила .... супер  Laughing
И аз захранвам по метода.Не пожела да отвори уста към лъжичката в началото и почнах да давам парченца плодове  Laughingи задушени на пара зеленчуци.Но понякога давам пюренце да речем от някои плодове(като сливи да речем),както и каша.И той иска да си държи лъжичката и така се храни с желание.Иначе всичко друго си го хапва(силно казано)с ръце и  с кеф и настървение.
 Имам обаче следния въпрос.Дано не сте го обсъждали.По колко пъти на ден да предлагам твърда храна?  newsm78 Той суче на поискване и без конкретен брой кърмения.Та ако предлагам почти всеки път след сукане става много.Вечер пък като вечеряме нали пак трябва да му предложим нещо заради съпричастността....Та това не ми стана много ясно? Един ли,два ли,три ли?
 Хляб до сега само на отделни трохички съм предлагала.Ориз също отделни зрънца от нашия и много му се услади(иначе дайте идея в какъв вид да му го приготвя?)
 Въобще какво трябва приблизително да е количеството твърда храна за деня,ама не като проценти..?
И може ли бебето да речем да се храни на пода или се създава погрешен навик и култура на хранене?

# 196
Цвете, да ти отговоря на въпросите, пък после и аз ще те питам нещо!
Твърда храна предлагам средно по три пъти на ден, имало е случаи и по два и по четири пъти на ден, според мен предлагай всеки път щом се храните, при нас количествата, които изяжда са символични около една, две чаени лъжички доколкото мога да преценя затова предлагам по доста пъти през деня.

Ориз, ако е добре сварен не би трябвало да е проблем да посмуче няколко зрънца, аз също съм давала и ориз и елда на върха на лъжичката, хляб давам да смуче корички, но един-два пъти се задави от мекото на хляба.

Според мен щом спазваш правилото твърдото хранене да е след кърменето можеш да оставяш бебо колкото му е сладко да си хапва.

За пода не знам, какъв е верният отговор, но ако не се занимава с друго, а само се храни не виждам защо да е проблем, но може би и ти трябва да седнеш да се храниш до него! Simple Smile

Сега, аз да те питам за лъжичката, като му я даваш на Савата да си я държи, как процедираш пълниш му я и му я подаваш и той си я държи така ли?

# 197
Звездичка благодаря за изчерпателните отговори  Laughing Там е работата,че не можем да седнем да се храним всички заедно,или поне много рядко...та предлагам по моя преценка  Mr. Green
 Относно хранене с лъжичката...Ами първо предлагам мъничко,колкото да  намажа устичката.Той се облизва и "решава"дали му допада или не,след което когато подам лъжчка към него тя не може да достигне до устата му,нито пък си я отваря преди да я е сграбчил с ръце.Та така заедно държим лъжичката и той "се храни" с нея.Когато загуби интерес към храненето вече не посяга към нея и така разбирам,че не желае повече. Peace
 Установих,че малко неща ги харесва на пюре.Моркови на пюре например не хапва,докато ако са задушени ги харесва  много.  Wink

Последна редакция: сб, 13 ное 2010, 07:48 от *Cveteto*

# 198
  • T"A
*Cveteto*, защо не можете да седнете да се храните заедно? Правете го напр. на обяд или на закуска... пък и не е задължително да сте всички членове на семейството, важното е бебето да има компания  Peace Аз напр. сядам заедно с него на обяд - тогава ми е най-удобно  Grinning

А за яденето с лъжичка аз си мислих, че цялата идея е да му се даде да се храни с лъжичка, само когато той съвсем сам може да го прави (пр. около 8-я месец)  Thinking

Аз знам, че Фата няма възможност да пише сега, но да си кажа, че ми липсва  Sad Исках да попитам някои неща, напр. от кога се включва масло при захранването? Харесах си рецепта за едни бисквитки от елда, които може би ще мога да давам на бебока след месец-два, но те са с масло и за това се чудих...

И друго - как се пере банан?  Mr. Green Въпреки че обличам бебето с лигавник-престилка, пак се цапа с банан и се чудих дали има начин да го изпера от дрешките му или да се примиря, че това са белезите от първите битки на малкия герой, с които трябва да се гордея  Laughing

# 199
Mentha да,обикновено бебо хапва с кака си плодове,а понякога и аз хапвам с него,но често се случва и да хапва сам,като не ми отказва  Mr. Green Но ще се постарая винаги да си има компания.  Hug За лъжичката...ами аз по-скоро я пълня и само придържам,за да остане все пак нещо в нея.Той сам си я поднася към устата.На този етап ми се вижда удачен вариант хем да свикне с употребата и при храненето,хем и да опитва това,което има в нея  Joy hahaha hahaha hahaha Малко по-натам като посвикне ще го оставям да се опитва съвсем самичък да се справя  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 200
Mentha, аз лично давам на малката да опитва на кака си от зърнените ядки, а аз тях ги правя с малко масло и настърган плод, но количеството, което успява да изяде е минимално. Според схемата на първа страница за въвеждане на млечни е дадена възрастта 7-9м., според стандартната схема на захранване е малко по-късно, но там и количествата, които изяжда детето  обикновенно са по-големи така че, мисля че ще може да даваш бисквитките след месец, два, при положение, че в семейството нямате алергии.

Иначе за лъжичката си права и Фата е писала, че би трябвало да се даде, когато вече детето се опитва съвсем само да се храни с нея, но и аз като Цветето понякога слагам от нашето ядене на върха на лъжичката и давам да си я държи сама.

# 201
  • София
Mentha, за първи път включих в менюто на Али масло някъде в края на шестия месец. Готвих за нас крем супа и отделих малко количество за малката, тоест пасирах картофите, морковите (и броколито в друг вариант), сложих краве масло и малко от водата, с която бяха сварени зеленчуците. След това отделих количеството за детето, а в нашата част сложих както обикновено мляко и сол.
Детето я хареса и нямаше реакция по отноешение на маслото. След това съм прибавяла по малко масло и в киноата и елдата. Не сме имали проблеми. Така като ви гледам възрастта, предполагам, че след около месец можеш да пробваш да сложиш малко масло в храната, която приготвяш за детето. Освен, че количеството масло, което ще използваш, ще е малко и децата на тази възраст с избрания от нас подход на захранване изяждат незначителни количества, така че вероятно и вие няма да имате проблем.

Иначе и ние ползваме лъжица - вече съм писала по въпроса в предходни постинги. Нещата и при нас изглеждат както при Звездичка! и *Cveteto*. Смятам, че е добре детето да свиква с приборите, дори и с помощ и малко контрол от наша страна.

Сега пък аз да ви попитам нещо - предложихте ли вече месо и ако да, под каква форма. Какво месо ползвате или смятате да използвате - имам предвид произхода на месото, откъде го вземате? Планирам да дам месо на Али следващата седмица, но се чудя откъде да взема читаво и проверено месо - пилешко, пуешко, заешко  newsm78  Иска ми се това, което ще предлагам на детето в началото, да е проверено. Пък по-нататък то е ясно, че ще трябва да привиква към това, което ще купувам от магазина на общо основание. Обаче нямам близки хора, които да отглеждат животни. Купила съм две бурканчета пюре само с месо на Хип и Плазмон, но пюрето някак не ми пасва на концепцията, която съм избрала за захравнане на Алина  Thinking

# 202
froh, аз да ти кажа напоследък съм много подозрителна към месото купено от магазин и засега няма да бързам с него, иначе сигурно може да е накъсано на много малки парченца и бебето да си взима, но и това май е за по-късен етап от захранването. Като препоръка за месо знам само пилетата"Дюк", които са с по надежден произход.

# 203
Благодаря на всички за разясненията относно кърменето в легнало положение   bouquet

Сподели, ако искаш кое усещаш за неудобно. Искаш ли да ти пусна снимки на вариации на полегнало кърмене?

Искам, искам снимки, може и на лични  Hug
Иначе относно позата, не знам къде да си дяна излишната ръка, която остава под тялото ми (може би да я резна е вариант  Mr. Green ). Не знам къде да е горе - долу главата на бебо, така че да не се налага все да му намествам цицата. Пробвам разни варианти, но явдно все не уцелвам точния Wink

Иначе относно темата  Whistling Вече дадох на малчо да си близне  ябълка и круша, ама само ей така за да му видя реакцията Simple Smile Ами хареса му, ама ще изчака още малко  Heart Eyes

# 204
Днес си хапвах круша до малкия и той ме гледаше изпитателно . Реших да го пробвам и приближих крушата към него за да видя какво ще направи.......ами нищо не направи  Laughing още по-учудено ме погледна .  Според мен не е готов още (не че щях да му дам де  Mr. Green ) , мисля си че като е готов ще отвори устичка ....знам ли и аз  newsm78

Taни , "излишната" ръка си я слагам над главичката на Никола. Или си подпирам главата с нея или просто така си ми стои (ха ха, много тъпо звучи  Blush)

# 205
  • София
Днес си хапвах круша до малкия и той ме гледаше изпитателно . Реших да го пробвам и приближих крушата към него за да видя какво ще направи.......ами нищо не направи  Laughing още по-учудено ме погледна .  Според мен не е готов още (не че щях да му дам де  Mr. Green ) , мисля си че като е готов ще отвори устичка ....знам ли и аз  newsm78

Taни , "излишната" ръка си я слагам над главичката на Никола. Или си подпирам главата с нея или просто така си ми стои (ха ха, много тъпо звучи  Blush)

Моето пък официално го захраних и с круша, освен с банан  Mr. Green не знам как ще е със зеленчуците, но ... така се получи. днес й дадох за втори път круша, в началото се мръщи и плю каквтото й попадне в устата, но после - и аз й давах мъничко стрито между пръстите ми, та сигурно хапна нещинко. Привечер пък й дадох банан (реално е трето "хапване"/гнявене) - но май пак почти нищо не изяде. И следващите дни мисля да са на тези два плода, че предстои ваксина, а след това, живи и здрави, ще дам прословутата тиква  hahaha сигурно съм единствената такава майка, дет се мота за световно и разправя, че ще захрани с тиква, а то ... банани и круши...а и майка ми ми каза: ти си правиш каквото си искаш, реши си и ...

Иначе за кърменето легнала и аз горе долу така - или си подпирам главата, или лягам на ръката, държа я над главата на бебка.

# 206
  • София
Звездичка!, намерих един онлайн био магазин, който твърди, че предлага био месни продукти, част от които са на немската фирма Ludwigsluster. Цените естествено са подобаващо високи. Но аз лично нямам никакъв опит, нито повече информация, от тази която намирам на уеб-страницата на производителя. Ако някой знае нещо или пробвал продуктите, моля да сподели впечатления.
Ето линк към продуктите в онлайн магазина: http://balevbiomarket.com/mesni-produkti.html?p=1

Иначе от 17. - 20.11. в НДК ще има Bio & Eco Expo – специализирано изложение за здравословни храни, напитки, продукти и технологии, което смятам да посетя и да огледам кой какво прави и предлага.

# 207
froh, благодаря за полезната информация!
За съжаление изложението няма да мога да го посетя, ти все пак сподели, ако има интересни неща!

# 208
Сигурна съм ,че сте го обсъждали по-назад,но не ви ли е страх от задавяне бе хораа Whistling
Малкият на два пъти буквално му спасих живота ,така се задавя,никак не може да яде твърда храна,все търси нещо пюрирано TiredТой е късно захранен и едва от 2 седмици може да се каже ,че "яде".
Много искам да му давам да опитва по този начин,но пусти страх ,много ме спира Confused

# 209
Досега беборана се е задавяла по-сериозно два пъти. И двата пъти имаше баба която все повтаряше'' Оле ще се задави.....''
Аз не спазвам строго принципите на този метод. Захранвам я комбинирано: предлагам всеки ден поне на едно хранене да яде сама, давам и пюре(най-често по обед) или каша и редовно като се храним ние тя опитва от нашата храна ако има нещо подходящо, ако не и предлагам нещо което може да яде. Забелязвам, че като отхапе по-голямо парче ,което не може да преглътне просто го плюе.
Предполагам има Деца и Деца... но си мисля че колкото по-рано се предлагат неща които детето да яде само, толкова вероятността да се задави е по-малка.

Общи условия

Активация на акаунт