Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 155
  • 741
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Здравейте и от нас!

Въведохме и ябълката.
За утре бях решила да дам коричка бял хляб, но имахме среща с мамите от форума и там ни "почерпиха" бисквитка Чичибебе - един вид да въвеждам глутена от днес... Габче я пооблиза, да е "хапнала" някоя и друга трошичка и я пусна на земята. После купих от магазина пакет такива и чак като се прибирах огледах опаковката.. пише fresh milk and egg  #Crazy и малко се притесних. Вярно, не е изяла почти нищо, няма да й давам за сега такива, но дали е проблем?!?  newsm78 За да се успокоя си казах - все едно съм карала по ПЗ... ама все пак...

И въобще какво ви е мнението за тези бисквитки, както и за други подобни...май ще си караме на чист хлЕб за глутена, поне за началото...

Николови, да ти кажа, може просто да не му харесва. На мен ми направи впечатление, че от 3те плода и 3те зеленчука, морковът най не се нрави... ще дам пак по-натам.

# 301
Не е ли леко рано за глутен, Малини?  newsm78 Вярно, количествата са минимални и схемата на захранване не е стандартната, но все пак...
Извинете, ако сте го обсъждали, не съм чела темата от доста страници назад.

# 302
  • София
Евредика, според най-новите проучвания при кърмени бебета глутенът е добре да се въведе между 6 и 8 месец. Та за това реших да действам (да, има го по-назад в темата...).

# 303
Евридик@ , малко е тъпо да се самоцитирам, но съсвем скоро обсъждахме за глутена:

За глутена, както вече са ти писали, последните препоръки са за по-ранно въвеждане, още в началото на захранването. Според проучванията по-късното въвеждане на глутена дори може да създаде повече проблеми при предразположеност към алергия. При по-ранното въвеждане от една страна детето поема много по-малки количества храна и от друга е все още кърмено, а кърменето определено има положителен ефект за намаляването на риска от цьолиакия (непоносимост към глутена).
В схемата няма ред за въвеждане, посочва се, че от 6-я месец може да се дава коричка хляб (типов и пълнозърнест хляб се предлагат по-късно!)за смучене и дъвчене, което е всъщност и едно съвсем плавно запознаване с глутена.  Peace

Malini, не се притеснявай за бисквитката, все пак става въпрос за изключително малки количества.  Peace А детските бисквитки често съдържат и захар, хидрогенирани мазнини или растителни мазнини от неясен произход и т.н. Наистина са удобни, но не и незаменими  Naughty Удобни за даване (и далеч по-здравословни) са "бисквитките" екструдиран ориз (срещала съм и пшеница), дори има и био варианти. Тези също ми допадат:  Simple Smile
Звездичке, да, така ги направих. 4 лъжици елда, която смлях на брашно (като я изсуших предварително 1 час на 80 градуса във фурната) и 1 ябълка. Обърках, оформих пурички и ги сложих на хартия за печене. Станаха мекички, т.е. чупят се в малките ръчички, но все пак успя доста да изяде. "Рецептата" я видях някъде тука из форума, но не помня къде...

nikolovi , добре дошла!   bouquet Виждам, че бебчето ти е на 6 м. и 2 дни.  Heart Eyes Карай спокойно, не се отказвай да предлагаш те децата нямат вграден часовник, който се задейства на 6 месеца, може би е въпрос на броени дни, а може и на седмица или две  Simple Smile. Взимай го с вас на масата и гледай да има и нещичко за него в случай, че прояви интерес. Със сигурност ще му стане любопитно и ще опита и той някой ден.  Simple Smile
Друг вариант е бебето просто да не е гладно, кога предлагаш новите храни?

Между другото не помня къде, но бях попаднала на един съвет първите храни, които се предлагат на бебето да са и леко сладникави, за да му напомнят майчиното мляко. В това отношение морковът и тиквата са идеални  Simple Smile Нарочно не пиша плодове, защото според някои теории е по-добре да се започне със зеленчуците иначе на бебето може да му харесат повече плодовете, които са сладки и да отказва после зеленчуците. Но всяко дете си е различно и никое правило не е задължително.  Peace

Mentha , колко е порастнал малкия! И как няма, виж как си хапва само!
Няколко коментара:
- трудно държи банана сам, пада му и се налага да му го държа, защото при нас бананите са големи и дебели  Laughing Освен това малката маймунка има слабост към обелката  Crazy
- оризовите крокети бяха абсолютен хит (направих ги от преварен "вчерашен" ориз и един жълтък, запържих ги в зехтин и ги изцедих на хартия)
- спагетите не съумя да ги яде  Confused На следващия ден пробвахме с макарони във форма на радиаторчета и с тях му беше по-лесно. Не сме пробвали да му даваме бебешки вид паста (макарони за бебета), защото четохме, че не се препоръчва (за да не му се стопи в ръчичките)
- отказва домат, доматено пюре (дом. производство, пресно приготвено) и чушка във всякакъв вид (сурова, на пара, печена)...  Sad

Бананът освен, че е труден за хващане оставя и лекета, които не се перат  Sad (или поне при мен не се изпираха). Но пък децата толкова го обичат, че компенсират това неудобство.  Simple Smile

За спагетите и доматът явно си трябва италианска кръв - ела да видиш моите как нагъваха спагети с доматен сос още от съвсем малки  Joy

velma , много хубав сайт   bouquet В Белгия със сигурност ще намериш био зеленчуци, попитай в някой плод-зеленчук и може да ти помогнат с информация.  Виж за сладкия картоф и аз не знам, но пък не е незаменим при захранването.  Confused

# 304
Дали е възможно Дебелария да предпочита студена тиква, вместо такава на стайна температура заради напиращия долен резец? Правих експерименти тези дни и тя упорито се мръщи на топла тиква и дори я отказва, а студената си я хапва с кеф. И най-накрая днес ме отряза и не се наложи аз да й прекъсвам дозата.  Blush

... Между другото не помня къде, но бях попаднала на един съвет първите храни, които се предлагат на бебето да са и леко сладникави, за да му напомнят майчиното мляко. В това отношение морковът и тиквата са идеални  Simple Smile Нарочно не пиша плодове, защото според някои теории е по-добре да се започне със зеленчуците иначе на бебето може да му харесат повече плодовете, които са сладки и да отказва после зеленчуците. Но всяко дете си е различно и никое правило не е задължително.  Peace...

Аз съм чела същото и навремето заради това избрах да започна захранване със зеленчуци. Този път, ужасяващия мен самата мързел, ме принуди да започна с плодове. Ще видим тези дни как ще е като въведа картофа. Моркова го прие добре, но той е сладникав домашен.

# 305
  • София
Фата, благодаря! Бисквитките са много вкусни, така добре ги закусих одеве с кисело мляко  hahaha
Габи ще се храни с бял хлЕб - днес дадох коричка, първия път не беше очарована и понеже бая го полигави, накрая й попадна по-голямо парче и като наду гайдата.. аз, аха да й бръкна в устата, но се въздържах. после като тръгна да плюе, но не успява да го махне от изплезения си език, й помогнах. при втория опит с коричка повече се забавлява. Обаче като й дадох банан и отхапа повече, защото лакомията е огромна, леко се задави, и след малко пак се разрева. Още не мога да кажа, че забелязвам рев при хапване на по-големите парчета, но ще продължа да наблюдавам... малко лакомо теленце..
Иначе храни, които няма налични сега - реших, че ще давам на пюре (като праскова, напр.), за да ги отмятам. Но иначе почвам да наблягам сега на зеленчуците и то сварени...пюретата са егати бълвоча...

Изи, браво на Криси, това дори ще е улеснение за теб да не иска всичко топло (Ани вчера сподели за нейния Габи как отказва да яде ако не е топло...). При нас картофът имаше по-голям успех от моркова. Хич не я поблазни последния...

Евридика, аз прочетох пак цялата тема и ми направи впечатление, че и по-напред си питала пак за глутена  Wink

# 306
  • София
Привет, момичета!

fata, благодаря за окуражителните и успокоителните думи. Благодаря също и за клипчето. Преди да започна захранването и аз се информирах за задавянето и оказването на първа помощ. Клипчето показва съвсем добре нагледно това, което вече съм чела. Винаги съм смятала, че човек трябва да е информиран дори и за лошите ситуации, пък те дано не се случват и това е за предпочитане, отколкото да се случи и да не знаеш как да постъпиш. От няколко дни съм вече по-спокойна, мисля, че успявам да се владея пред детето, макар че отвътре още ме човърка... Но поне успявам да осигуря повече спокойствие, когато Али се храни. Ето тук две снимки на госпожицата, която похапва любимите оризова бисквитка и банан - всъщност моето момиче се справя съвсем добре  Grinning

Споделям мнението на fata, че бисквитките от екструдиран ориз са много удобни и мисля, че повечето деца ги харесват - хем хапват самостоятелно, хем си чешат венците. Купувам ги или от диетичните щандове на големите магазини, или в био магазините, където намерих био оризовки без добавена сол. Също така купих и едни, които са ориз + царевица със съвсем малко количество сол в тях според информацията на опаковката.

nikolovi, както вече ти е писала fata, детето може още да не е съвсем готово за другата храна и да му трябва още малко време, така че дай му го. Например при нас се получи точно така - реших да захраня ритуално Алина когато стана точно на шест месеца с тиква. Беше истински фалстарт - освен, че размаза една част по масата, въобще не прояви интерес и дори не пробва да я сложи в устата си. Затова спрях, изчаках една седмица, през която само се кърмехме, но слагах Али с нас на масата, докато се хранехме, наблюдавах я и след седмица повторихме, само че с картоф и морков. Тиквата я предложих отново чак след месец, тогава вече с по-голям успех.
Детето също така може да не хареса някои храни, които поначало се смятат за подходящи при започване на захранването, например морков, тиква или сладък картоф. При нас се получи точно така - от предложени морков, обикновен и сладък картоф, Али предпочете обикновения картоф. На моркова и сладкия картоф и досега не обръща особено голямо внимание. Тиквата я хапва, когато и я давам аз - с ръка или лъжица. Прави ми впечатление, че моята принцеса не обича да хваща храна, която е много мека или се хлъзга от ръчичката й. Така става и с авокадото, което тя иначе хапва с голяма охота, но в този случай аз отново помагам.

esma, много благодаря за рецептата за бисквитките от едла. Смятам тия дни да ги направя и да ги предложа на Али за разнообразие от обичайния вариант, който й давам на гречката.

# 307
froh , личи си, че Алина се справя отлично! Сега остава и мама да се успокои напълно  Wink Hug

Дали е възможно Дебелария да предпочита студена тиква, вместо такава на стайна температура заради напиращия долен резец? Правих експерименти тези дни и тя упорито се мръщи на топла тиква и дори я отказва, а студената си я хапва с кеф. И най-накрая днес ме отряза и не се наложи аз да й прекъсвам дозата.  Blush

Съвсем възможно е, нали продават и едни специални чесалки за зъби, които са пълни с вода и се слагат в хладилника. Simple Smile Те децата не са толкова тлупави, колкото си мислим  Crazy

Аз пък за разкажа да порастнали вече самозахранили се бебета.  Simple Smile В момента моите девойки настояват да ядат с нож и вилица, навиват успешно спагети, за да ги ядат и от известно време настояват по време на ядене за имат и салфетка и я ползват по предназначение  Flutter

# 308
fata, добре звучи дано и при нас да бъде така!  bouquet
froh, браво и на Али!

Моят мъник, от няколко дена горе-долу само суче, като му предложа нещо за ядене или не му обръща внимание или го взема, облизва го и го пуска на земята, може би е заради зъбите, иначе предлагам различни неща, но без успех(не случих аз на ящни деца и това си е Crazy)! Сега се сетих да пробвам да я сложа на столчето , че напоследък все в мене я храня, може пък да се чуства по добре!

# 309
  • ул. "Мечтание"
От известно време все се каня да ви предложа нещо и все забравям.

Като мине известно време от началото захранването - 2-3 месеца (като станат примерно бебоците на 9-10 месеца) може да им слагате нещата, които ще ядат в чинийка нарязани на парчета и да слагате прибори отстрани. Ако решат да ги ползват, ако решат да си ровят в чинията и да си ядат с ръце.  Peace
Моя син на 10 месеца папаше без проблем с вилица (по-лесно му беше с нея да се научи). На мен лично не ми се наложи да го уча да се храни сам с прибори. Той виждаше от нас и имитираше. На 1 година и 3 месеца се хранеше сам-самичък с прибори при това доста чисто.

Предполагам не при всеки ще работи, но може да опитате.  Peace

# 310
.....

Евридика, аз прочетох пак цялата тема и ми направи впечатление, че и по-напред си питала пак за глутена  Wink
Малини, старост-нерадост!  Laughing Забравям, какво да се прави. Освен и аз да прочета пак цялата тема  hahaha

# 311
  • София
.....

Малини, старост-нерадост!  Laughing Забравям, какво да се прави. Освен и аз да прочета пак цялата тема  hahaha

Аз именно за това я препрочетох, че все нещо съм пропуснала/забравила  Mr. Green

# 312
  • София
fata ®, браво на твоите момичета! Дано и моята девойка на тази възраст ме радва с такива постижения и самостоятелност при хранене. При нас на масата винаги се слагат салфетки, а откакто Алина се присъедини към семейните хранения при мен салфетките са винаги повече - поне две, сетете се защо  Mr. Green Али проявява голям интерес към тях и демонстрира завидна упоритост и целенасоченост да ги докопа. Успее ли, започва да ръкомаха със салфетката победоносно или светкавично я пъха в устата си  ooooh! Аз също така упорито и целенасочено й я отнемам, обяснявам за какво служи и демонстрирам как се използва Laughing

Звездичка!, сигурна съм, че след известно време и на Ана ще й се отвори добър апетит. Али също има дни, в които хапва съвсем малко, в други - чак не мога да повярвам на очите си, че изяжда такива "големи" за нея количества. Слагам думата големи в кавички, защото от това, което чувам и чета от други майки, захранващи по стандартната схема или започнали захраването преди шестия месец, нашите количества храна в сравнение с техните са направо минимални. Но за нашето момиче всъщност са напълно достатъчни.
Ще ми е интересно да разкажеш как Ана приема седенето и храненето на стола. Аз, както вече знаеш, я слагам там от време на време, но тя все още много се разсейва на него и гледам когато го използваме да й давам храна, която тя да яде изцяло сама с ръчички. Тогава е по-концентрирана върху храната и по-малко върху обезопасителните колани  Simple Smile

Последна редакция: сб, 18 дек 2010, 23:35 от froh

# 313
Много се радвам като чета как добре се справят с приборите малчовците  Laughing Дано и аз след време се похваля  Whistling
Да кажа как върви при нас процеса - днес пак му предложих морковче и този път го взе сам и го лапна .....направи физиономия , извади го от устата си, погледна го и започна да удря по таблата с него  Mr. Green Но ...имаме напредък, щом се сети да го сложи в устата .

# 314
От известно време все се каня да ви предложа нещо и все забравям.

Като мине известно време от началото захранването - 2-3 месеца (като станат примерно бебоците на 9-10 месеца) може да им слагате нещата, които ще ядат в чинийка нарязани на парчета и да слагате прибори отстрани. Ако решат да ги ползват, ако решат да си ровят в чинията и да си ядат с ръце.  Peace
Моя син на 10 месеца папаше без проблем с вилица (по-лесно му беше с нея да се научи). На мен лично не ми се наложи да го уча да се храни сам с прибори. Той виждаше от нас и имитираше. На 1 година и 3 месеца се хранеше сам-самичък с прибори при това доста чисто.

Предполагам не при всеки ще работи, но може да опитате.  Peace

Може и малка чашка за вода наред с приборите Simple Smile
А при нас чинийките определено бяха проблем в началото, всичко се изсипваше веднага и чинийката заминаваше на пода  Mr. Green Много се забавляваха! Трябва да призная, че доста дълго им давах да ядат направо от табличката на столчетата за хранене. Явно не съм била единствената с подобен проблем обаче, в холандския сайт се натъкнах на ето тази снимка  Joy

Общи условия

Активация на акаунт