Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 138
  • 741
  •   1
Отговори
# 315
  • ул. "Мечтание"
 hahaha Супер изобретение!  Joy

Мдам, и чашка за вода. Не се бях сетила. Моя син пие от чашка самоинциативно доста от рано, та не ми се е налагало просто да я слагам на масата, той си казваше кога е жаден.

# 316
Здравейте отново,

Ние се приближаваме към шестия месец и скоро ще имам опит за споделяне. Дотогава ще ви следя ежедневно, а сега минавам на един въпрос, който много ме притеснява:
Трябва да започна работа, когато моята девойка навърши 1г. Дотогава обаче ми се иска да карам само с това захранване. Как обаче а успея да заместя храненето и през деня, как да съм въвела възможно най-много храни и как това да стане възможно най-късно, т.е. да заместя цяло кърмене само с храна чак към 10-11 месеца? Не знам дали задавам въпроса на правилното място, но ми е малко тъжно и се чувсвам виновна, че ще я оставя толкова малка, но пък нямам избор.

# 317
Голяма глупост направих.  ooooh! Сварих морков, накърмих я, дадох морков, тя се задави и повърна цялата кърма, вкл. и през носа.  ooooh! Може би трябва да го варя повече, за да е мек колкото банана, ама нали ще му отидат витамините от преваряване? Другия начин е да й давам аз много малки парчоци. Как процедирате вие?  newsm78

... Трябва да започна работа, когато моята девойка навърши 1г. Дотогава обаче ми се иска да карам само с това захранване. Как обаче а успея да заместя храненето и през деня, как да съм въвела възможно най-много храни и как това да стане възможно най-късно, т.е. да заместя цяло кърмене само с храна чак към 10-11 месеца? Не знам дали задавам въпроса на правилното място, но ми е малко тъжно и се чувсвам виновна, че ще я оставя толкова малка, но пък нямам избор.

vicky, не се чувствай виновна, а се наслаждавай с пълна сила на месеците, които ви остават само за вас двечките преди да се върнеш на работа.  Hug Сигурна съм, че ще й осигуриш добра среда, обич, внимание, а след работа ще се радвате една на друга.

Дали е удачно да "работиш" отсега за запаси от изцедена кърма за през деня, така че хем да й осигуриш прием на майчино мляко, хем да не се притесняваш колко и какво изяжда докато те няма? Така би могло и да се отложи във времето заместването на обедното и следобедното хранене. В офиса имаш ли условия да изцеждаш и съхраняваш кърма?

Може би във вашия случай за улеснение бихте могли да се възползвате по малко и от трите, вероятно, най-популярни схеми за захранване и хранене - бейби-лед, педагогическата и класическата школа с пюретата.  Hug

И, не забравяй - имаш право на платена отпуска за кърмене според Кодекса на труда! Изискай си я и се възползвай от възможността!  Hug

Цитат
...Отпуск за кърмене и хранене на малко дете
Чл. 166. (1) Работничката или служителката, която сама кърми детето си, има право на платен отпуск за кърмене до навършване на 8-месечна възраст на детето по 1 час два пъти дневно или с нейно съгласие по 2 часа наведнъж. За работничка или служителка, която работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа, този отпуск е 1 час дневно. След навършване на 8-месечна възраст на детето този отпуск е по 1 час дневно и се разрешава на работничката или служителката по преценка на здравните органи, докато е необходимо да кърми детето.
(2) Когато работничката или служителката има близнаци или недоносено дете, размерът на отпуска по предходната алинея е 3 часа дневно до навършване на 8-месечна възраст на детето и по 2 часа - след навършване на 8-месечна възраст на детето, докато по преценка на здравните органи е необходимо да го кърми. В тези случаи, ако работничката или служителката работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа
, първоначалният размер на отпуска за кърмене на детето е 2 часа, а след 8-месечна възраст на детето - по 1 час на ден. Отпускът по тази алинея се ползува на два пъти, а със съгласието на работничката или служителката - наведнъж.
...
(4) Отпускът по предходните алинеи се заплаща от работодателя...

# 318
  • София
Последните дни съм много несериозна.. караме само на млекце и евентуално коричка хляб. Е, днес изяде доста повече от предните дни, от крайшника й дадох по-голямо парченце. За глутена като се въведе, нали трябва да се дава всеки ден в продължение на месец, че бил с натрупване. Нали не е проблем пропуск от 1 ден  Blush

И, още нещо от днес. Майка ми ми донесе сьомгова пъстърва на фурна, е това дете как ме гледаше докато ядях... и й дадох по ПЗ - 3 микро дози, задоволих й любопитсвтото и си се заигра, а аз се наобядвах на спокойствие Simple Smile Направихме сефтето и на другото захранване  Mr. Green

Утре сме на ваксина и след това продължаваме с нови храни...

Изи, и двата варианта са ок според мен. Добре е да се запазят витамините, но и спокойствието ни е важно. Милото коте  Heart Eyes

# 319
Здравейте! Аз си ви следя редовно и искам нещо да ви питам - дано дадете идеи. Ние сме вече захранени и имаме 2 заместени хранения. Покрай АБКМ на детето някак все се вглеждах в това какво съдържа пюрето (купувам готови) без да се замислям, че все наблягаме на фино пасираните от 4-ти месец(защото са най-изчистени по съдържание). Постепенно започна да проявява интерес малчуганът като ям ябълка или банан и уж започна да дъвче - обикновено аз му давам с пръсти, на вечеря е винаги с нас на масата - хапва си хляб, обаче поради няколко по-сериозни задавяния като че ли се стресна. То и аз като го видя, че се дави скачам като попарена. Сега иска само хляб. Усети ли, че има по-едри частици в пюрето (дори ориз) и директно започва да се дави и да плюе. И един рев. Снощи бях задушила зеленчуци и бяха толкова меки и хубави - хапна веднъж и после не иска. Оставям го да си ги взема сам ама гнуслив ли е - веднага ги изхвърля на земята или ги размазва в ръка и се избърсва в панталона си. Пробвах да му дам хляб със зеленчук едновременно - веднага го усеща и плюе. Страх ме е да не стане злояд. Има 5 зъба, но нали могат децата да дъвчат и с венец. Не знам какъв му е проблемът. Ако имате идеи моля за съвет, защото аз се изчерпах - с добрата , с лошата - не става и не става. А определено до скоро имаше интерес... Rolling Eyes
Извинявам се, че не е съвсем по темата, но ще съм ви много благодарна ако се отзовете   bouquet

# 320
cucinka!, детенцето ти е още малко, продължавай да му даваш да опитва и парченца храна, когато прояви интерес, важното е да го оставиш самичко да контролира процеса. Малко по-назад бяхме писали точно за задавянето. Задявяне в истинския смисъл на думата не е всеки път, когато бебето се закашля, когато то кашля е в състояние да поема въздух и само да изкара парченцата храна от устата си.  Peace Ако самата ти запазиш спокойствие и детенцето ти ще пристъпи по-спокойно към храненето.
След като то е било хранено досега само с пюре за вас се отнася точно този параграф от статията за захранването:

За сравнение, бебетата, които се хранят с пюре и пасирана храна не трябва да вършат нищо друго, освен да преглъщат. Те чакат пасивно следващата лъжичка – отварят уста и гълтат като по този начин не се научават да дъвчат. Когато ние възрастните решим, че е време да се научат да дъвчат започваме да им даваме пюрета с по-големи парченца храна. За едно бебе няма нищо по-трудно от това да се справи с подобна смес в устата си. От една страна, защото то никога не се е опитвало да дъвче и от друга, понеже смесеното с парченца пюре не може нито да бъде преглътнато, нито да бъде сдъвкано лесно.

Прочети и цялата втора част на статията с практическите съвети и не се отказвай да предлагаш по-големи парченца храна, всички сме се научили да дъвчем  Simple Smile

http://zabliznacite.wordpress.com/2010/09/27/vavezhdane-na-tvardi-hrani-2/

Разбира се при вас чак сега започва ученето на самостоятелно хранене, всички деца имат нужда от своето време и темпо, за да усвоят това ново умение. Опитвай евентуално с коричка хляб за смучене и гризене така детето ще може да контролира само процеса на хранене и не отказвай щом прояви интерес към храната ви, винаги има какво да му предложиш, когато е на масата с вас.  Simple Smile

Голяма глупост направих.  ooooh! Сварих морков, накърмих я, дадох морков, тя се задави и повърна цялата кърма, вкл. и през носа.  ooooh! Може би трябва да го варя повече, за да е мек колкото банана, ама нали ще му отидат витамините от преваряване? Другия начин е да й давам аз много малки парчоци. Как процедирате вие?  newsm78

Какво разхищение на кърма!  Crazy Варенето не трябва да е нито много, нито малко... Ако са много меки зеленчуците се разкашкват и децата не могат да ги държат добре, ако са много твърди няма да успеят да ги сдъвчат само с венците...
Ако вариш на пара се губят по-малко от витамините.  Peace А и без това захранването не е толкова заради витамините, колкото за запознаването с нови вкусове. Най-много витамини децата получават с млякото на мама, но това и ти си го знаеш. Simple Smile

Трябва да започна работа, когато моята девойка навърши 1г. Дотогава обаче ми се иска да карам само с това захранване. Как обаче а успея да заместя храненето и през деня, как да съм въвела възможно най-много храни и как това да стане възможно най-късно, т.е. да заместя цяло кърмене само с храна чак към 10-11 месеца? Не знам дали задавам въпроса на правилното място, но ми е малко тъжно и се чувсвам виновна, че ще я оставя толкова малка, но пък нямам избор.

vicky-picky, Бръмбазела ти е дала чудесни съвети. Едно хубаво сутрешно кърмене, малко изцедена кърма за през деня и кърмене на воля, когато се върнеш от работа може да са едно чудесно решение.  Simple Smile Има вероятност детенцето ти да прояви толкова голям интерес към , че само да замести едно от храненията си преди годинката или да започне да приема по-големи количества храна. Просто се води по бебето и не се притеснявай, а се наслаждавай на тези мигове, в които ще откриете заедно и новите храни  Simple Smile
Аз самата започнах да работя на половин работен ден, когато девойките бяха на 10 месеца. Кърмех ги преди да тръгна и след като се върнех от работа и оставях изцедена кърма ако се налагаше да ме няма по-дълго. Те проявиха такъв голям интерес към захранването и почнаха да хапват така добре, че сами се отказаха от вечерното кърмене преди годинката. Води се по детето, точно затова този вид захранване носи това име.  Simple Smile Евентуално малко преди годинката можеш да започнеш да предлагаш твърдата храна преди кърменето на обяд, например, когато ще си на работа... Но има време да говорим и за това тук в темичката, когато видиш как ще потръгнат нещата.  Hug

# 321
И понеже вече е 24-и!

Весело изкарване на Коледните празници и приятно похапване и щастливи мигове около трапезата на всички захранени и незахранени, малки и големи!   eat santa2

# 322
Благодаря, fata ® !   bouquet
Весели празници на всички!

# 323
  • София
Весело посрещане на този свят празник и от нас!

# 324
Весела и щастлива Коледа, момичета! Много щастливи мигове с любимите ви хора тази година!
Благодаря на всички на всички за съветите! Много ми помагате.
Целувки от нас с малката калинка на всички!

# 325
  • София
Честито Рождество! Бъдете живи и здрави, много щастливи и обичани!

Минавам да споделя новостите покрай празниците. На Бъдни вечер и вчера й дадох малко коричка от содената питка (ама е замесена с кисело мляко  newsm78 - дали е проблем? тя колко да е изяла, малко повече от микродози, де...). Другото беше, че нали е по-лепкаво тестото от това на хляба, та й се залепи част на небцето и дълго време не успя да го изплюе, та за това й бръкнха в устата и с пръст го отлепих...  Crazy

Дадох й и райска ябълка, хареса й, а днес за да се отчета с глутена - овесени ядки с банан.

Пожелавам прекрасно доизкарване на празника и до скоро!

# 326
  • T"A
Весела Коледа на всички!

Изи, на пара правя всичко без картофите  Peace Ааа, и тиквата - на фурна, но морковите и тиквичките - на пара Wink

Фата, и аз давам направо на табличката, или от моята чиния, която държа... Вода не му давам всеки път, защото едва успявам да изчистя храната, която той разхвърля по време на ядене, а и като започне да разлива вода...  Sad Но след като обядваме, отиваме двамата в кухнята, аз пия вода и му пълня и на него чашка и му предлагам  Simple Smile

Докладвам напредъка ни: всяка сутрин хапваме сандвич  Simple Smile - една-две филийки от франзела, запечени във фурната, така че само горната им страна да е запечена и тази страна я мажа с плодово пюре  Grinning Друг вариант е да дам плод на закуска - фурма или банан, а на обяд да намажа филийка с домашно приготвено доматено пюре или (днес това обядва) смачкано авокадо. Е, не че всеки ден яде хляб, но така преодоляхме проблема с плъзгавото авокадо, с отказа на домати, а и - ако е края на седмицата и нямам сили да приготвям разнообразна храна, ползвам готово пюре, но вместо да го давам с лъжичка, го мажа на филийката - на Йойо много му харесва!

Съветът е от книгата с рецепти на Рапли, не е моя идея, но просто при нас "проработи"  Heart Eyes

# 327
  • София, св. Троица
При нас се случи точно същата ситуация с най - първото нещо, което се осмелих да дам - едно парче картоф сварен на пара. Налапа цялото парче сгади му се и повърна....Баща му си изкара акъла каза повече такива системи, не Naughty Така започнах с малко намачкан картоф, после пюре от морков, после банан. Ама нали като си навия нещо на пръста и не се отказвам та  банана му го дадох първо много намачкан, после раздробен и сега го яде от ръцете ми, за ужас на околните  Joy С Тиквата процедирах по същия начин, като я правя не много мека за да се държи все пак.
Аз малко се притеснявам, че много бавно става това захранване. Гледам някои вече хапват сандвичи, а ние ...сме яли само 3-4 неща. От тиквата се спече та беше 3 дена само на кърма. Освен това не си държи сам храната, а трябва аз да му я държа иначе не се сеща какво трябва да я прави и само я маже по ръцете си и се чуди на мазалото, което създава hahaha
А ориза как се дава  newsm78, като осризова каша?

# 328
  • T"A
Aidin, оризът се дава добре сварен просто - бебето си го яде с пръстчета (поне моето)  Peace Най-много, ако искаш да ти се спести малко от цапането, по-горе бях споделила как правя крокети, които са по-удобно за хващане.
http://media.snimka.bg/7749/021752416.jpg
При мен няма забавяне, напротив - Йойо яде много по-самостоятелно (вкл. сандвичи, плодове, бисквитки) от всичките си връстници. Ние го водим на плуване всеки петък и там можем да сравним - той единствен си държи храната и си я яде сам. Единственото, което мен лично леко ме притеснява е, че яде по-малко от връстниците си (като че ли... все пак е трудно да се прецени).
Ако му помагаш и му даваш предимно пюрирана храна, няма как да се научи сам.  Wink

Преварения зеленчук го мачка на пюре и го лиже, за това се старая да ги варя по мярка, режа на клечки, горе-долу с големината на пръст и така му давам.

Започна да дъвчи месец след захранването, преди това отхапваше и, ако парченцето е малко, го гълташе, ако е голямо, го плюеше.

# 329
Здравейте,

имам книгата на Рапли и следя темата с интерес, а от два дни се опитвам да прилагам метода, засега с успех.
Бих искала да попитам имате ли наблюдения върху наддаването на децата, как се променя, променя ли се изобщо и как се отнасят личните ви педиатри и най-вече роднини към това.
Казвам това, защото предполагам, че предвид малките количества и продължаващото кърмене не би следвало да има огромен скок, но и не искам да бъда изпотявана с "аргументи" от страна на близките ми, че понеже не изяжда порядъчно количество пюре, то това ще се отрази на здравето на детето (наддаването като най-популярен за възрастта му фактор).

Желая на всички весели празници, здраве и радости в семействата ви. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт