112та есенна среща в Италия

• 34 740
  • 759
  •   1
Отговори
# 180
Сонита! Честито! И аз не бях забелязала лентичката - бъди здрава, много да се пазиш и глезиш  - лека бременност ти желая Hug

Льоли, аз гледам по Скай Тг24 ( нумеро 3) дават директно спасителната акция. Много вълнуващо е. Голям късмет имат тези хора, дано всичко приключи успешно, към полунощ трябва всички да са ги извадили.

Мен ме обикалят Свидетели на Йехова - цялата история май е, че една наша близка е свидетелка и явно е казала, че ей там има една българка... и те ми оставят в пощенската кутия от техните списания, на български.  Преди няколко седмици се появиха 3ма души ( майка, баща и детето им) в работата ми и заговориха на български. Оказа се, че са учили български в България, свидетели са и те и те ми пускат тези списания. Много учтиви хора. Което ме обезоръжава, не мога директно да ги отрежа. После втори път дошли вкъщи. Мъжът ми излязъл отпред, и те нещо го питали за словото Божие, какво мисли и извадили библията да му четат пасажи. Дамиано в един момент го спрял единия и казал " извинете, но на мен ми е студено и трябва да влизам"  Laughing И последният път преди няколко дни ме посети съпругата, която пак ми донесе списанийце. В интерес на истината аз ги чета тези списания.
Много от тях същност не казват нищо лошо ( статиите), но има и неща, които са ми .. далечни. Например, четох статия за молитвата, за какво да се молим и т.н. и ми се строри доста .. глупаво.
Сто пъти предпочитам бахайската молитвена практика и идеята, че човекът е активна част от молитвата.
Както и да е - тия хора не знам как да ги 'разкарам'. Засега се усмихвам глупаво и мънкам нещо.

Иначе, ние имаме в квартала много свестен прете, Витторио, който е висок 2.20 и доколкото съм чувала се грижи много за най-различни активности за деца и т.н. Много е умерен с нашето семейство, което е на непрактикуващи. Когато починаха свекърите ми той дойде, стоя отстрани, дори нямаше расото си. И в двата случая го помолихме да каже някакви думи, той не проведе някаква служба, а просто каза много хубави думи, подействаха ни много успокояващо, говори с една блага усмивка. Бях мн.благодарна, че е с нас.

Така:) Смях се с глас за 'каските' на Джоя:)) Точно така ги наричам и аз.
Редовно бъркам съседката ни Лучана с други жени с 'каски' на улицата, всички са като от конвейр. Това е женската популация над 70. В моят квартал хората ходят на църква в неделя, аз не ги виждам де, но така си мисля. Със сигурност никой не пере, простира, копае или прави някаква работа в градината си. Аз понеже нямам друг ден за чистене, пране и простиране освен неделя се чувствам чак неудобно....

# 181
За Джулката исках нещо да кажа, че ако има цистит чай от маточина  се пие и е много ефикасно.
 ... Това със сигурност няма да й навреди, само ще й помогне.

Маточина на латински е Melissa officinalis.
На италиански би трябвало да се преведе http://commons.wikimedia.org/wiki/Melissa_officinalis

Аз бих изтичала до някоя ербостерия, Миленка..

# 182
Много интересно. Мерси. Simple Smile
Новото лого е толкова неудачно, че по-скоро вярвам на коментарите, които казват, че това е фалшиво измислен ребранд, колкото да се вдигне шум.

Аз си говоря с жената, която идва да ми проповядва свидетели на Йехова, но само защото е тя. Wink Много е умна и симпатична, много приятно се разговаря с нея.

# 183
Сонита честито и от мен   bouquet

Мен пък не ме дразни това, че църквата търси контакт с хората. Много ми е приятно когато свещеника идва на Великден да ти прочете молитва в къщи. Естествено от свещеник до свещеник има разлика, но това е така и в православната църква, всъщност аз не усещам кой знае каква разлика между католичеството и православието, приятно ми е да влизам и в едните и в другите църкви. На меси и литургии не ходя, но когато изпитам нужда да отида да благодаря за нещо или просто да поседя за малко, няма значение за мен каква точно ще е църквата. Също така много обичам звука на камбаните.

За миньорите следя и аз.

# 184
  • la Città Eterna
Сонита, честито и от мен! Лека и безпроблемна бременност!   bouquet

За църквата нямам особени наблюдения, от всичките приятели и роднини на мъжа ми, само едно семейство са дълбоко религиозни - ходят всяка неделя на църква, спазват всякакви ритуали, четат молитва преди хранене... Останалите се сещат за църквата на сватби и кръщенета... И на мен като на Деси ми беше много приятно, когато за Великден мина един много симпатичен свещенник да благослови къщата.... Свидетили на незнам си какво и прочие сектанти ги държа далеч от мен, въпреки че успяха да ми набутат някакви книжки - наистина нищо лошо не пише вътре, но когато ме заговорят, се преструвам, че не разбирам... по-лесно е да се откача от тях...

Да добавя, при нас в Рим има разпродажба на употребявани неща - едното място е пазара Порта портезе, другото, което съм виждала е магазин (но не съм ходила в него), понякога организират акции и пускат реклами, а мъжът ми е споделял, че има и други пазари, на които има употребявни неща, но не ме е водил... Иначе аз всичко подарих в България на манастира на Отец Иван от Нови Хан и на още един приют за жени, пострадали от насилие. За тези, които в момента се натрупват се колебая дали да ги мъкна по самолета до там или да ги подаря на тукашните бедни.....

# 185
  • Italia
Привет  Simple Smile

Лелеее,вие даже си познавате и прететата от църквата/квартала. Аз живея то4но до централната църква ама от кръЩенето на Алессандра не съм стъпвала там. Даже не знам кой то4но ни се пада прете на района.Познавам главния дон,с когото имахме коллкуио преди кръЩенето и той е много симпати4ен.Има един куп други,но не знам кой на коя пароккия е Шеф. Wink Един от тях,то4но този дето извърШи ритуала на кръЩенето е най-досадното и отег4ително съЩество на света. За жалост дори и когато минават да благославят къЩите по Коледа и Великден мен все ме няма и не мога да видя кой е наШия отец.  bishop Ина4е църквата ни е много красива и понякога ми е кеф да влизам и да я разглеждам отвътре дори и без повод. Blush
По този повод ми стана интересно да попитам: тези от вас,които са си кръстили/възнамеряват да си кръстят децата в православна църква от какви подбуди го правят? Вяра,мода,просто така ? Не е с цел полемика,4исто лЮбопитство...
Аз моите деца ако мъжа ми не беже настоял мисля,4е нямаШе да ги кръЩавам изобЩо.
Не знам заЩо,но на мен наШите,православни от4ета винаги са ми изглеждали едни такива....страШни с тези 4ерни раса и дълги бради и пове4ето са едни такива на4умерени и неприветливи.Само веднъж се заговорихме с едно много симпати4но от4е на Рилския манастир (който мъжа ми обожава) и се оказа,4е 4овека говори малко италиански и като се раздумаха с моя направо едвам си тръгнахме. Само моля не ме замеряйте с камъни,ли4но усеЩане... Wink

Лени,това за мато4ината и на мен ми се въртеШе в4ера в главата ( аз на времето като имах цистит ми бяха давали да пия ).Май наистина Ще взема да мина през ербористерията да видим какво Ще ми дадат. Thinking

Спасителната акция за изваждането на 4илийските миньори и аз я следях и много ме раз4увства като видях в4ера сутринта кадрите от изваждането на първия и как детенцето му го гуШна и се разплака. Hug

По повод каските на бабите моя мъж има един много готин лаф. Свеки като се върне от фризьор и той все я бъзика ,4е се била направила като брокол/карфиол в главата. Joy

# 186
Аз харесвам православните ритуали - сватба, кръщене. Много ми е тържествено всичко, а ако попаднеш на по-духовен поп има страхотна атмосфера.На католически не съм стъпвала.

За маточината сигурно и баща ти може да ти каже, защото не помня точно, отвара май се правеше и после се прецежда и се пие. Това ми се е налагало да го правя 2-3 пъти и беше безотказно. Другото, което съм взимала при цистит е 5-нитрокс. Иначе в такива случаи на уринарни инфекции се взима широкоспектърен антибиотик ципрофлуксацин, може би нещо такова ще й изпишат, но пробвай първо с маточина. Мъчително е много да си с цистит.

Бабичките наистина са като карфиоли в главите, аз не понасям тази прическа. Имам едни клиентки, които са фризьорки  - за тези жени криза няма. Марковите дрешки, скъпите коли,  според мен 80% от оборота им е от 'каски' , имам предвид, че никога не съм виждала по-малади хора вътре. Все бабета.

Abies, при нас редовно организират винтидж фиера, само че все не мога да стигна до нея а много ми се иска.
Не съм ходила досега, защото ако ходя искам да имам пари, не само да зяпам.

# 187
Аз харесвам православните ритуали - сватба, кръщене. Много ми е тържествено всичко, а ако попаднеш на по-духовен поп има страхотна атмосфера.На католически не съм стъпвала.

православните  сватби са доста театрални, корони се разменят ала бала, ама кръЩенетата са ужасни с тези пиЩяЩи бебета потопени във водата
първото кръЩане, на което присъствах, е един от най_страШните ми детски спомени, малка църква, студ голям, бебето го съблякоха 4исто голо и го потопиха в студена вода, посиня цялото горкото, ЩеШе да се съдере от рев
тук са доста по_кротки и по_приятни
това от 4исто практи4еска гледна то4ка, еднакво са ми антипати4ни ина4е и католи4еската и православната религия

# 188
Аз по причините, изтъкнати от Тсугуми - т.е. липсата на модерирано отношение към вярата - искам да си кръстя децата православни (само се тревожа да не се чувстват изолирани от другарчетата).
И на мен се опитват да ми пробутват това като мотив да кръстим нашето дете (понеже той изобщо не е кръстен), но според мен е неоснователен за взематено на едно такова решение. Направете така, както вие го чувствате. Simple Smile

Дироки, когато се роди Андреа, кръщенето седеше пред нас като едно от обичайните неща, които се правят с едно новородено. Когато трябваше вече да се замислим конкретно и съответно да решим дали да организираме нещо, тогава се отказахме. Ние и двамата сме кръстени, но нямаме никакво отношение към Църквата, а на моменти дори леко отрицателно. Не вярваме в Бог и не ни идва отвътре да се сещаме да се оповаваме на него. Blush Ако бяхме тръгнали да кръщаваме нашето дете, щеше да е точно мода и просто така... да прибавя и лицемерие може би.

# 189
аргументът да е с другите е доста силен.
кой беше писал преди, че ходят на религия , за да са като останалите.

Ани, Дамиано умира за предаването на твоята съседка:) Всеки ден го гледа. По няколко пъти:))))
Сега гледа епизод с това недоразумение Ариза ...

# 190
Аз пък хич не обичам да идват да ми четат и помазват къщата, защото остовната цел на занятието е да ти изкопчат 5-10 евро, за 10 секунди "благославяне" и кадене. Последния път, когато имаше бележка, че ще минават, бях забравила да го кажа на майка, те звъннали точно като приспивала малкия, и тя направо им тръшнала вратата под носа, изобщо не разбрала кои са и за какво идват.
Навремето сестра ми живееше близо до една малка и много сладка църква, католическа, но от православен обряд, и семейството на мъжа й я посещаваха /не от религиозни мотиви, а по-скоро от политически, ама е дълго за обяснение/. Та в тази църква кръстихме племенника ми, аз му бях кръстница, едновременно с баща му, и след това се венчаха сестра ми и вече бившия ми зет. Отчето, кардинал между другото, е страшно интелигентен и ерудиран човек, удоволствие е да се общува с него. От тогава си я бях харесала, изобщо не познавах мъжа си, нито имах намерение да се женя за италианец/католик.
После ми се щеше да кръстя там Борис, като съчетание на католицизъм и православие, но по ред причини го кръстих тук. Уилям обаче си го кръстих там, и обреда беше много хубав, не прекалено продължителен и отегчителен, като в повечето български църкви, нито 5 минутен като в тукашните. Не го топиха целия в казана, а го съблякоха само от кръста надолу, водата беше топла, и му топиха крачетата, и го поливаха по челото така, че да не се мокри целия, а да изтича водата в казана. Той си умря от кеф. Много хубава церемония беше.
А мен религиите не са ми антипатични, но църквите и някои "божи служители" направо не мога да ги дишам. На нашата сватба фотографа ни заведе за снимки в един манастир, на едно невероятно красиво място над морето, със излаз до него /над скалите/, в един скъпарски квартал от града. При слизането бабата на мъжа ми /над 90 годишна/ тръгва да влиза вътре във въпросния манастир да търси тоалетна, че ще се напишка. Е, суората не я пусна да влезе, преди да си платим 50-те евро "такса", която събират от всички младоженци, които искат да се снимат там. Коментарът е излишен.

# 191
Коя е Ариза? Simple Smile Иначе и аз обичам предаването на Виктория, но нямам навик да го гледам редовно. Сега ще си го пусна, ако не е свършило вече. Simple Smile

Колкото до другите, имам няколко години време, за да обясня и утеша детето да не рони крокодилски сълзи, когато всички другарчета наденат бели роклички и вземат причастие. Simple Smile)))) (Най-много ме плашат с комунионето, че детето ще се стресира, ако не е в кюпа.)

# 192
О, Барабабо, и аз съвсем като теб - хем не ми се ще да се подавам на обществения натиск, хем това с първото причастие си е наистина трогателен момент. Миналата неделя едно роднинско момиченце взимаше първо причастие и като влязоха в бели роби в църквата, на мен ми се доплака, а пък бях наминала по-скоро от кумова срама, изобщо не бях подготвена за подобна емоционална реакция от своя страна Simple Smile)).
МакДирок, на първо място, аз искам да си кръстя децата, защото се смятам за вярваща (макар и от онези вярващи, дето ходят доста рядко на литургии, т.е. малко ми куца практикуването на вярата). Второ, искам да е православие, защото това си е моята религия, а мъжът ми е анти-католик и в най-добрия случай нещо като отворен за възможността да има Бог. Трето, както казах, отношението към религията в Италия е винаги крайно - или пълно отрицание, или стриктно следване на канона. Православието, със своята неангажираност към света, те оставя на мира със себе си и твоя вътрешен Бог.
Но това дали ще са кръстени католици или православни едва ли ще определи тяхната религиозност за в бъдеще. Религиозността си е въпрос на личен опит и лична среща с това над теб.
Десита, къде е църквата, за която говориш - католическа с православен ритуал? И за кой свещеник става дума? Ако е в България, може и да го знам.

# 193
В София, близо до петте кьошета. Сега вече свещенника е нов, но също много приятен човек. Другия се казва Христо Пройков, кардинал е. На този сега не му помня името, за съжаление.

# 194
Лени, какъв е този нов декор на "Виктор Виктория"? Биберон, топнат в захар ли е това? Много провокативна мацка, дори и бг-мамма може да вдигне на крак. hahaha

Общи условия

Активация на акаунт