Трудно проговарящи деца - тема 3

• 82 393
  • 742
  •   1
Отговори
# 135
  • София
а влиянието на баби да не се подценява  Mr. Green
Е как - нас баба ни "бута" залчето в устата...

# 136
  • София
Момичета по повод обличането и яденето сама, искам до ви кажа, че това е една област, която изоставих на своя глава. И аз бях пресирана като вас от детскатта градина, от логопедите по-малко. Според мен детето трябва да има умения и тогава се случва обличането. Около 1 година пробвах да подобрим обличането и храненето, не става, а и детето не дърпаше много в другите областти. Иначе обличане на кукли, монтесори рамки и други неща също учехме. Мислех да се обаждам в ХЕИ и да питам, не могат ли определи деца да спят с дрехите в градината. В нас когато я гледаше дядо й, така спеше, не е хванала болест. И за това преместих детето в градини, където не беше нужно толкова да се съблича.
И ето че след 5 год. и половина сама започна да се облича, а преди 2 седмици, сама си закопча копчетата на жилетката. Много се развълнувах, както си мислех да започвам, тя си протегна ръцете и започна едно по едно ги закопча. Трябва да й купя още поне една жилетка с копчета, че ми е много приятно да я гледам.
За яденето също - ако и дам данонино или сладолед, ще ги изяде бързо, но по някой манджи, особено нови храни трябва или да я храня или да й разправям приказки. Обаче това им е заради чувствителността в устата и според мен си трябва такава помощ. Ето вчера яде мандарина, но в момента, в който я сдъвче и консистенцията пусне сок, правеше много странна физиономия. Някой деца за това отказват да ядат, защото им е необичайно.

# 137
TanyaMG, едно твое изречение от предния пост ме впечатли "
Обаче това им е заради чувствителността в устата и според мен си трябва такава помощ.
, може ли малко повече за това. Благодаря

# 138
  • София
TanyaMG, едно твое изречение от предния пост ме впечатли ......

velinko777, принципно го чувствам като майка, не като специалист. За храненето бях чела какви ли не неща - остави го гладен и подобни, които не вървяха при моето дете. Много интересно, че в градината като я хранеха, тя ядеше всичко, а у нас не. И от градината се оплакваха "ето тя си отваря устата, значи е гладна". Там ядеше всичко - боб, леща, зеле. Сигурна съм, че е било така, не измислица на учителките. Имахме близка, която ходеше да я гледа и да не не вярва. Но според мен е било от стрес, че ти слагат в устата и ти какво да правиш гълташ. Като ходеше на градина се виждаше как заглажда косъма, но с говора дърпаше назад. Беше на режим - 7-8 дни на градина, 10 дни у нас. А в градините ги държат доста строго по време на ядене. Веднъж при един ремонт, мъжа ми присъстваше и каза, че трябва да отписваме детето, защото лелите много викат по децата и ги плашат. После беше в друга градина на обяд бяха около 8 деца, сядаше какичката при тях на масата и им казвала "хлебче, супичка", много по естествен начин.
На около 5 години започнахме като при по-малките деца - малки парчета нарязани ябълки, книжки с маймуни, които ядат банани, понякога използваме, че "ако не си изяде..., няма да получи...", вкарвам храните една по една - например в началото ядеше само мусака кайма с картофи, после вкарах плънка с ориз и кайма, защото е подобна,  единя от продуктите е същият. Сега много се вълнува и от беседите за здравословно хранене в градина и какво ядат приятелките й. И ето така с приказки, заплесване, обясенние, на възраст, когато детето разбира, разнообразява и храненето.
А психо момента при мен е най- ясен, ако ядеш бонбон пияна вишна, момента, когато сока се разплисква в устата, не ми е приятен и при децата е така - страх, необичайно чувство, нужда от обяснение, какво е това новото в устата ми...До 4,5 години й давах всеки ден пюре тиква с ябълка на Хип, защото не ядеше плодове, сега също и давам понякога.
Също започна да се подобрява и като готвехме в детски комплекти, бърво с пластелин, после започна да ми взима от продуктите и  да си фантазира, че готви. Правим заедно хляб в машината или други неща, да види как се готви. Много по-лесно ми е без нея, че все нещо има изпуснато и разлято, но това е.
Ето една рецепта за бисквити - http://weelicious.com/2010/11/19/sweet-potato-biscuits/, отивам да намеря такива уреди из къщи, че все се канех да направим, но мисълта как ще има брашно на всякъде не ми харесваше. А така е по-чисто.
Поздрави на всички

Последна редакция: сб, 20 ное 2010, 08:45 от TanyaMG

# 139
  • София
Таня, тази рецепта ще я пробвам - робот има...Брашното не ме е плашело. Миналата КОледа правихме меденки - да не мислиш, че опита...И моя в градината яде всичко. В къщи не. На 3.12 си записах час за консултация при Нина от Пумпелина. Много хора я хвалят, че е най-добрия специалист по проблеми с храненето.
Пак от четено от теб - давам рибено масло. В началото не го искаше, но като му казах, че от него ще порасне още по-голям - гълта гранулките без проблеми Mr. Green

# 140
  • София
Доника, тя и моята я опита веднъж от сладкишите, баща й не яде и аз всичко друго... за това и не обичам много да правя. Но последният път преди 10 дни яде. А в изминалите години съм я пробвала на 4-5 месеца и не яде. Дори малко преди 4  години, челу от филма аз Пипи палачинки и започва да пищи, че иска. Аз скачам, пускам котлона, почвам да бъркам. Тя като се ядоса, удари топлия котлон и си изгори ръцете, та имаше Пирогов и подобни. И аз  доста време нямах желание да готвя с нея. Сигурна съм, че увереността за яденето идва и като наблюдават и участват в процеса.

Аз с предния си пост исках да кажа, че става бавно, но трябва да се постоянни, при нас за около година и половина има подобрение, особено последните 1-2 месеца направо яде нормално. И при нея първият пробив беше, че ще стане голяма и това е много полезно.

А като специалист по хранителната непоносимост винаги съм си мислила, че ще ходим при логопед Светлана Картунова, ако се наложи. Мисля, че вече не ни се налага, май му хванах цаката. Simple Smile Но ще ми е интесно какво ще ви каже и Нина, може да ми се светне още нещо.

# 141
  • София
Моят се храни много добре, има завиден апетит. Да, предпочита познати храни и вероятно това му е част от стреса в детската. Защото аз имам отвратителни спомени от храненето в детската градина и смея да твърдя че познавам и разбирам детския вкус и се стремя да готвя здравословно, но приятно за детето. В смисъл в супата морковчетата и картофите да са нарязани хубаво, но лука, магданоза и копъра да са пасирани. В прясното мляко да не плува каймак. В пилешката супа да не плуват грозни кожи или "сополи" от застройка с яйце и други подобни.
В къщи се храни почти самостоятелно - всичко, което може да се хване с ръце, да се набучи на вилица и да се пие от чаша си го яде сам. Даже сам си приготвя мляко с какао (за мой ужас, като помъкне с кутията с мляко). С лъжицата се спрявя, но се прави на тарикат. Преди няколко дни си извади от хладилника порция тирамису, взе си лъжичка, завлече си я в леглото и там по бейски седна и си я изяде. Но като му дадох след това кисело мляко, тъкмо беше хванал лъжицата и като ме видя наблизо ми подаде лъжицата и каза: "не, ти".
А в яслата ми казват: че седи с ръце в скута и не си докосва дори хляба сам, само отваря уста. А това че няма да яде млякото с грис там ми е ясно, то и аз не бих го яла.

# 142
  • София
Нашата дъщеря в къщи също ядеше и се обличаше почти сама, но там почти не показваше умения, е обуваше си пантофите.... Психоложката ми беше казала, за да придобие повече увереност, да й дадат играчки кухненски сервизи и да облича куклите. Те се съгласиха. В нашата градина горе-долу слушаха, просто в един момент се предадоха. Но аз си представям как са й изсипали един куп играчки и тя ги е гледала или побутвала. Другите деца вече си играеха на други игри. 
Когато реших да я преместя в по-малката група, като отидох да видя какво е новото място и как ги занимават, видях деца на  възраст 2,5-3 години, бяха седнали на кимина, пред тях изсипани кухненски играчки, всички играят и педагожката, която ги гледаше /млада жена/ и тя с тях на пода. И добре и се отрази, в групата й с наборите нямаше как да го усъвършенства.

# 143
здравейте и от мен.Малко все късно минавам в темата,но през деня нямам много време.Нас ни похвалиха в градината,че вече започват да му разбират какво говори.С всеки изминал ден малкия все повече се мъчи да говори и това ме успокоява "малко"Облича се вече много добре,иска всичко сам да прави HugМного съм благодарна на всички които изказват мнения за домашните упражнения.Без вас и без упоритста на всички около мен нямаше да стигнем до тук.Много се радвам,че ви има.  bouquet

# 144
на мен ми стана смешно посленото упражнение с педагожката беше именно да я накара да опита нови храни и започнахме с мандарина, понеже пред мен рядко слуша и тя я записала на клипче с фотоапарата  Mr. Green шпионирам я няма как

# 145
Житената питка и Дядо вади ряпа си ги пуска сам, рисува ги, реди им пъзелите, открива двойките. Имате ли други подобни игри?

Връщам темата за да попитам, къде ги има тези игри или дали някой може да ми ги изпрати, ако не са много големи. Благодаря!

# 146
  • Варна
Здравейте момичета,
и аз при вас.
Само да се представя и ще бягам да поспя, че пак се унесох. Не говорещият е малкия ми син. Макар все още на 2,2г. изоставането е очевидно. Големият набор думи се ограничава до мама- употребява се като се обръща и към баща си; "ало" и "да" и "нъ"- ако е на кеф. На 1,10 ходихме на невролог- жената каза рано е, но на 2,6 да отидем пак. Голямото ми притеснение е, че баткото ми е дислексик, а късното проговаряне е един от признаците на проблема.
Успях да прочета назад в темата за новия център във Варна и смятам да се обадя да видя какво могат да направят за нас. После ще дам информация.
Лека нощ и повече усмивки!

# 147
  • София
Здравейте,

Другата седмица ни предстои среща с логопед в "Пумпелина" и искам да ви питам как приблизително протича прегледа. До сега не сме ходили и не знам какво да очаквам. Ако знам, вероятно ще мога да бъда по-полезна на терапевта. Предполагам, че малката ще се стресне и може да остави лекаря с грешно впечатление. Надявам се, че логопедите знаят как да предразположат децата. Часът ни е за Милена Макавеева. Някой има ли лични впечатления от нея?

# 148
  • София
Marta, няма от какво да се притесняваш, макар че те разбирам. Милена е много мила и усмихната - ще влезнете в една стая пълна с логически играчки, но за децата те са си просто играчки Simple Smile Ти и тя ще седнете на една маса и тя ще те разпита подробно за всичко от бременността ти до този момент. През това време детенце може да се разхожда из кабинета, но най-вероятно тя ще вземе някоя подходяща играчка и ще я сложи на масата, така че и малката ще дойде при вас. Детето се заиграва, а специалиста освен че те разпитва теб, хвърля око и на това какво прави детето, как подхожда към играчката и как се справя.

# 149
Запитване към мамите от Варна.
Моля дайте информация за  общински логопедичен център - как се кандидатства, какви са условията, с какви кадри разполагат, как се провеждат занатията, обхванати ли са детските градини и други въпроси , за които не се сещам да попитам. Откак подадохме документите в ресурсното и ме обляха със студен душ ЧЕ НЕ  предлагат работа с логопед  ( цитат - "за това си има други институции" )  се чудя къде и как по дяволите се занимава с логопед дете,  което има нужда като моето. Помогнете ми с информация защото усещам че за да получим адекватна ( и пълна ) помощ трябва да кандидатстваме на всички възможни места ...

Общи условия

Активация на акаунт