Трудно проговарящи деца - тема 3

• 82 365
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
  • София и там където не се пуши
Асистент е за деца с физически увреждания. Ако във вашия град имате логопедична градина, не се колебай, защото там са по-малко деца, много по-добре ги обгрижват. Заниманията са доста повече от 20 мин.

# 121
  • Бургас
Доколкото знам, във Варна действа специална програма за асистенти, които може да придружават децата с различни потребности, не само с физически увреждания.
Късмет   bouquet

# 122
Асистент е за деца с физически увреждания. Ако във вашия град имате логопедична градина, не се колебай, защото там са по-малко деца, много по-добре ги обгрижват. Заниманията са доста повече от 20 мин.
Не съм съгласна смятам че ще има по голям напредък в масова детска градина от колкото в логопедична, и в Радост така смятат че е най добре за нея.

# 123
sofi82 аз съм майка, чието дете е било в нормална детска градина, но аз случих на страхотни учители. Когато го отложих за една година от училище, за да не е в същата градина, го записах в логопедична. Там наистина поне в софийската е много добре. Заниманията с децата е много повече. Децата от тези градини после до 4 клас им е доста по-лесно с усвояване на звукове, писане, разпознаване на думи, срички и т.н. Моите бяха сравнително породени и бяха в една детска градина, но мисля, че още повече щеше да напредне с усвояването, ако беше в логопедична.

Ако едно дете се е добре вписало в детската градина, да съгласна съм да не се мести, но ако има проблем с учителите, задължително местене, може и в друга детска градина.

Моя също не искаше да се занимава с останалите деца, но едната учителка беше взела допълнителна маса, до нея и моя син седеше там и му даваше задачи самостоятелно, иначе в игрите идеално си играеше с всичките деца. Също когато гледаха театър, правеха сценки, пак се вписваше.

# 124
аз лично съм на мнение че не им се занимава с моето дете не  че е някакво много специално, аз живея в район в който има само една детска градина която ми е удобна така че всяко местене в логопедична или друга градина ще ми създаде допълнителни трудности с транспорта, сега идва зима и не мисля че е най удачния вариянт да я местя само защото на някой не му е кеф. Имам и други основания да мисля че госпожата ние предубедена спрямо нея, още на втория ден след като дойде на работа ме насочи към ресурсния център и ми каза че не е на нивото на останалите деца  #Cussing out и други изказвания .

# 125
И съм сигурна че е така, не им се занимава. Аз бих потърсила и други варианти. Гледане на детето в къщи и ходене на забавачка, където се занимават с тях, да рисуват, да  пеят и т.н. , а сигурна съм, че детето чувствува отношението на госпожата и затова разваля дисциплината, за да му обърнат и на него внимание.

# 126
Ама аз вече кандидатствах за ресурсно подпомагане в ресурсния център. Асистент точно ми искат, а той не се полага от ресурсния център ма не защото не може да се обслужва сама или нещо такова ами защото не стои на столче когато другите се занимават, в груповите игри им разваля дисциплината и т.н.

Sofi
Няма сила която да ти изиска личен асистент при положение че детето няма нужда от него.  За да ти отпуснат трябва да кандидатствате и то със сериозна диагноза ... Пишеш че имате ЛКК и приблизително си представям какво пише там - забавяне в експересивната реч, може и хиперактивност с дефицит на внимание. Ще корегирам Дороти че асистент се полага и на деца с Генерализирано разстройство в психическото развитие или от спектъра които не могат да обслужат сами. За деца които нямат нужда от него, социалния асистент е като патерица за здравия човек че и по лошо - защото ги кара да дърпат назад. Ние земята изровихме за да няма детето ни нужда от асистент при тръгването си в детската градина а вие искате такъв като нямате нужда от него... Госпожите в градината и директорката не са кадрите които ще изискват асистент, а често го правят защото така им е по удобно  - още едни ръце да се грижат за детето / децата в групите които  както знаем тази година са раздути заради многото деца. Нас ни предупредиха за подобно поведение по градините , странно че на вас не са ви казали.

За Логопедичната детска градина- във Варна има такава обаче повечето деца там не само с вербални проблеми. Верно че занятията са всеки ден, обаче няма среда на нормално-говорящи деца. Смята се че при диагнози - забавяне на експресивната реч , детско-градинската среда много подпомага проговарянето както и социализацията на детето. Съгласна съм , че в логопедичните детски градини ги обгрижват много - групите са по малки но става въпрос и за нещо друго. След годинка две искаме децата ни ще са в нормални училища, а как ще стане като не са комуникирали с нормална детска среда. Ако има възможност  децата не трябва да растат като в оранжерия.

# 127
_re_ge много ценни неща научавам от теб нашето ЛКК пише специфично разтройство в речта и говора, само това затова смятам че няма да ми отпуснат асистент, пък и днеска като ходих до агенцията жените там никак не ми харесаха така че може би ще се откажа ако изобщо ми отпуснат. А иначе
и педагожката с която работим и тя ме насочи към отпускането на асистент не само в градината затова отидох не заради ония патки от градината извинете за грубия израз  Embarassed

# 128
  • София
Софи, като минала по този път - съветът ми е да поговориш с учителките. Аз така направих - казах им, че логопедката е казала на всяка цена детето да бъде включвано в програми, танци и тн. Да не се изолира. Ефект има, като им го кажеш нормално. Помагам и с каквото мога - записах един шпиндел с дискове, че те не са на "ти" с техниката и жените са благодарни. Понякога не е нужно много, но да го поискаш както трябва Wink
Я кажете тези, които са го правили,  как се изследва слуха, че ме притеснява малкия?

# 129
аз днеска ходих да и правят аудиограма ама заради сополите не мижахме да направим, та значи да е в добро здраве, но мисля че е малък за аудиограма дори и при нас не съм сигурна че ще стане.

# 130
  • София
Моят син 3-та седмица е на ясла. Първите две седмици по 3 дни, така че горе-долу 10-на дена му се събират до сега. Харесва му, влиза с желание, като излиза ми ломоти нещо напълно неразбираемо, но изглежда щастлив.
След първият ден ми казаха : "ама той не говори" (познайте дали не бях обяснявала 100 пъти защо тръгва чак сега и колко съм притеснена за говора).
След втория ден: "ама той никак не говори"  Sad
След третия ден: "той чува ли"  #Cussing out Идеше ми да ревна, но поне жените се вълнуват и имам обратна връзка.
На четвъртия ден уточнихме, че в къщи му викаме Жоро, а те там го наричат Гого и затова не се обръща на техните повиквания.
На петия ден много ентусиазирано ми казаха, че казал "мама" и ме попитаха в къщи ползва ли го  Grinning Обясних, че ползава 50-на бебешки думички.
И така ден след ден свикваме с новото и новото свиква с нас Tired
Днес ми се оплакаха, че не иска да се храни сам, при положение че у дома го прави. Но пък явно като са пробвали да не го хранят се е инатил и беше освирепял и изнервен от глад.
Изобщо знам че при нас е основно да се научи на цялостна самостоятелност. Но кажете ми как да го накарам да се облича сам когато просто не иска. Ще си седи гол цял ден. Може да се събува сам и го прави бързо и с желание когато иска да се къпе, горната част с блузите не му се получава - мъчи се но не успява. Обувки и пантофи също преубува лесно и с желание.
С пасивния речник доста е понапреднал, защото вече ми показва и по-сложни думички като го попитам. Но ми е много трудно да се ориентирам по колко нови думи да му въвеждам на ден, колко дена трябва да ги затвърждаваме, с каква сложност като произношение и като значение.

# 131
 M_I_A какво те притеснява всяко нещо с времето си. Моята сега почна да се обува сама иначе е свикнала аз да го правя вместо нея ама като тя иска се обува сама. И с  обличането в характеристиката която ни направиха от градината пише стои безучастно в обличане демек не може пък истината е че търси лесното и се оставя да я обличат иначе като има зор наш колко неща може сама да прави. Не виждам нищо притеснително при сина ти щом сте тръгнали на ясла сигурно бързо ще навакса с думичките успех  Peace

# 132
  • София
МИА, моя онзи ден беше изкарал извън нерви медицинската сестра, защото отказал да се облече сам и и заявил, че тя трябва да го облече Rolling Eyes Жената вика - изкара ме извън нерви. Всички деца се облякли, закусили. Нашия седи и чака...накрая го облякла Rolling Eyes
На малкия на 8-ми ще му правят аудиограмата...Дано не е нещо сериозно, че с 2ма не знам как ще се оправям Praynig

# 133
  • София
Притеснява ме това, че всички ми го търсят като "норматив" свързан с неговоренето. Логопеда дава като препоръка: да е самостоятелен в битовото си обслужване и ще постигне напредък и в говора. Психолога казва: ако се справя добре в другите моменти от ежедневието си няма място за тревога. В детската градина намекът е: затруднява ни с неговоренето, поне да не го прави и с другите дейности по отглеждането му.
А иначе аз контактувам с други майки и ми е ясно че много деца на неговата възраст не се обличат или хранят сами, но ние нали гоним в другите области да сме сред първенците, че да не го обявят за баноразвиващ се.
Доника хайде после ще обясниш как протича прегледа и при кого сте ходили. Ако малкият скоро е имал болка в ухото или дори силна хрема е нормално да намалее слуха. Дано са неоснователни притесненията ти.

# 134
Ами не ги знам вече тез специалисти ко говорят аз познавам много говорещи деца които не се хранят, нито обличат сами или късно свалят памперсите, зависи от подхода и възпитанието на родителите, а влиянието на баби да не се подценява  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт