Трудно проговарящи деца - тема 3

• 82 361
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
Много хубаво сте подели темата за Карин дом
искам и аз да споделя завършъка на нашата одисея - как да работим с Карн дом. Днес официално се отказахаме да бъдем техни пациенти, моят извод е че там са забравили какво точно очакваме от тях.

Та, обадихме се и се записахме при тях в началото на март, след поредица от диагнози. След това ни кост и вест няколко месеца. Към 20-ти май се обаждат да ни поканят на диагностиране. Какво стана  в центъра няма да коментирам , при условие че сме упоменали дете с аутистично поведение ни вкараха в едно малко помещение 6 специалиста от центъра и ние. Синът ни се притесни , започна да се крие да плаче, те го хванаха и почнаха да го теглят към стола като ряпа. Добре че една жена от центъра се сети и извади куп образователни играчки и да г и сложи на мсичката - това го успокои и той започна да се занимава. Адекватни въпроси получихме от двама от присъстващите. Социалния работник ни говореше за програми , пари и такси което въобще не му е работа. Когато часът приключи ни съобщиха че всъщност нямат места, пък и диагноза не можела да се постави за толкова кратко. Питаха ни какво очакваме на което мъжът ми избухна че за да имаме очаквания трябва да ни предложат нещо а ние не сме чули предложение. Платихме спонсорството и ни казаха че до две седмици ще ни се обадят отново ... и така до днес сутринта. Обаждат ми се дали имаме възможност да отидем утре на логопед. Чакайте казвам аз- ние още не сме чули вашето становище за състоянието на детето , за необходима терапия - а тя ми отговаря- логопед ще ви каже с какви специалисти ще работите... Отказах.

Ами да ме извиняват господата от Карин дом  НО това не е мениджмънт. Първо не мисля че нормален родител би чакал тези 7 месеца от март до октомври и би стоял със скръстени ръце. И ние не го направихме -  занимаваме се активно с терапевт и логопед, сменихме логопеда докато намерим този с който детето се сработи, работим по програма, повтаряме всичко в къщи. А какво целят с това обаждане работниците на Карин дом днес?  Ами то е много просто - предлагат ми едно откъслечно занятие ей така изведнъж, от днес за УТРЕ - за да си запълнят бройката , понеже предполагам някое дете е болно и логопд е свободен .Ако ни бяха предложили някаква дългосрочна опция можехме и да помислим ... но така .. Благодаря на таква работа - тя е неефективна за нашето дете - няма система, няма последователност, няма диагноза, няма план .  

С този пост просто изказвам своят потребителски протест за да занят всички които чакат с месеци да ги извикат в КАрин дом , че могат да изпаднат в нашата ситуация. Затова просто не чакайте - търсете активно И друго решение. А ако ви се обадят след 7-8 месеца тогава решавайте дали да продължите с тях.

Забравих да спомена че занятията ни с логопед и терапевт са  платени, няма какво да се лъжем, няма безплатен обяд за нашите деца или ако има такъв не е толкова ефективен колкото ни се иска.Затова не се заблуждавам че ресурсното ще реши проблемите ни. Ще ги използваме съпътстващо за да има по добра интеграция детето в градината.

# 106
Здравейте и от мен.Късно пиша ,но не ми оставя време.От вчера съм включила ново занимание EmbarassedНа някой може да му изглежда глупаво,но на малчо много му хареса.Правим си фигурки от солено тесто-топченца,охлювчета,човечета,калинки...по простички неща.Харесва му,че сам прави нещо  което влиза в забранената фурна Laughing и излиза същото каквото го е направил,след това го боядисваме и хоп,ето ми фина моторика която му запълва доста от времето.Ако някой е решил да пробва и има време слагам  как се правят разни нещица за деца Hug

http://picasaweb.google.com/uinnki1982/DUzvY#

# 107
re_ge  Confused  невероятно, но факт за Карин дом...тук има "потребител" от карин дом много ще се радвам да излезе и да ни обясни на нас ПОЛИТИКАТА ИМ.  newsm78 Какво е това чакане, размотаване, а децата ни имат нужда от терапия и ежедневна работа с тях. 

# 108
как се прави солено тесто.Това е много забавна игра.Мисля,че на детето ми ще му хареса.s

# 109
как се прави солено тесто.Това е много забавна игра.Мисля,че на детето ми ще му хареса.s

На сайта на крокотак има рецепта. Линка го има на предната страница.

И запис Peace, че моят Крис сега се мъчи да говори.

# 110
Darkviolet,много благодаря,открих го.Още днес след градина се залавяме...

# 111
Уважаеми родители,

"Карин дом" е консултативен, терапевтичен и обучителен център. Политиката на Центъра е да оказва помощ и подкрепа  на деца със специални нужди и техните семейства. Практиката показва, че терапията на децата продължава месеци, дори години, което ограничава включването  на нови деца в програмата на Центъра. Както всяка организация, работеща с деца, така и "Карин дом" има лимитиран капацитет. Въпреки това, стремежът на организацията е всяко дете, включено в програмата да получи качествена терапия, а родителите професионална подкрепа.

Съжaляваме за неудобствата, които преживяват родителите през периода на изчакване за включване в терапевтичната програма.
Уважаваме вашия избор  през това време да потърсите други услуги.

Благодарим ви за обратната връзка, тя е важна за нас.

# 112
  • Варна
След няколко единични поста в темата, този път и аз оставам трайно тук. Засега  Confused
Сина ми е на 3г 9м, двуезично дете и  говори по-малко от неговите връстници.
Ходихме на УНГ, оказа се че има трета сливица, която влияе негативно върху слуха, особено върху едното уше.
На психолог, логопед и невролог още не съм ходила. Незнам дали лекото задържане на говора се дължи на липса на добър слух или има и още нещо.
В общи линии ми е ясно как трябва да се занимавам с него в къщи.
Да ви попитам - някоя от вас прилагала ли е хомеопатични лекарства за подпомагане на развитието, или есенции на Бах?

# 113
Малко актулиазация с последните новини от днес. В понеделник имаме час за Карин дом,обадиха се,което много ме радва - дано това е края на чакането и да има ефект работата с дъщеря ми Praynig
Някой може ли да каже къде мога да намеря дървените играчки на дидактик?Намерих сайта,където са показани,но не е електронен магазин за купуване newsm78

# 114
Някой може ли да каже къде мога да намеря дървените играчки на дидактик?Намерих сайта,където са показани,но не е електронен магазин за купуване newsm78

Прочети коментарите на kekla тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=227092.435.

# 115
  • София
Темата нещо замря...
Чакам графика за св Никола в края на месеца, за да ми запишат час. Логопедката в градината държи на тази консултация - с невролог и психолог...
Не смогвам с упражненията вкъщи. Вечер е изморен, последните уикенди използвахме хубавото време за игра на вън...
Оказа се, че май и брат му ще е сред труднопроговарящите деца Cry

# 116
Темата нещо замря...
Чакам графика за св Никола в края на месеца, за да ми запишат час. Логопедката в градината държи на тази консултация - с невролог и психолог...
Не смогвам с упражненията вкъщи. Вечер е изморен, последните уикенди използвахме хубавото време за игра на вън...
Оказа се, че май и брат му ще е сред труднопроговарящите деца Cry

Доника
когато ние започнахме работа с детето понеже присъствах на занятията  докато се адаптира виждах че вниманието му се задържа около 15 минути след което не беше повече работоспособен. Много бях притеснена защото четях тук в бг мама за деца които работятя по 4 пъти в седмицата с различни специалисти и ми се струваше че при нас е невъзможно . НО се оказа че с постоянство и търпение дозата занатие  за няколко месеца се удължи до 1 час, което си е сериозно постижение за неговата възраст. Когато съм с него на занятията с терапевт ( защото винаги присъствам там ) виждам колко е съсредоточен, вглъбен в задачите които му поставят, ако с терапевт обсъждаме нещо по часа той просто моли да започне следващата задача, на моменти може да задържи интереса си и по дълго от един час. Що се касае до вкъщи, там понякога просто отказва да упражнява, трябва много изобретателност често татако му и сестра му се включват в задачата, но и това може да не помогне.

Много ще се радвам ако споделиш мнение за прегледа в клиниката, а това че логопед го иска показва че вероятно наистина има нужда.

Последна редакция: ср, 17 ное 2010, 12:08 от _re_ge

# 117
Айде мамаи от Варна вклщчете се искам да питам как се отнасят с вас в детските градини където ходят децата ви. Щото на мен взе да ми писва от наще госпожи по специално от едната, да съм я местела в логопедичната градина не знам си какво а бе гледат да се махнем  #Cussing out щото не може ли да я накарат да седне с другите деца не може ли да я накарат да прави занятията, ма викам в Радост педагожката 45 мин без да спре работи с нея не става от стола а те имат 2 занятия по 20 мин и тя ма пита какъв им е проблема в градината с нея слава богу каза че ще отиде да говори с тях. И сега ще кандидатствам за личен асистент който да се занимава специално с нея обаче пак е риск щото детето трябва да си пасне с асистента. Отидох в агенция за подпомагане Вижън, там отпускат асистенти ма не знам дали с моето ЛКК ще ни отпуснат. И така при нас

# 118
Айде мамаи от Варна вклщчете се искам да питам как се отнасят с вас в детските градини където ходят децата ви. Щото на мен взе да ми писва от наще госпожи по специално от едната, да съм я местела в логопедичната градина не знам си какво а бе гледат да се махнем  #Cussing out щото не може ли да я накарат да седне с другите деца не може ли да я накарат да прави занятията, ма викам в Радост педагожката 45 мин без да спре работи с нея не става от стола а те имат 2 занятия по 20 мин и тя ма пита какъв им е проблема в градината с нея слава богу каза че ще отиде да говори с тях. И сега ще кандидатствам за личен асистент който да се занимава специално с нея обаче пак е риск щото детето трябва да си пасне с асистента. Отидох в агенция за подпомагане Вижън, там отпускат асистенти ма не знам дали с моето ЛКК ще ни отпуснат. И така при нас

Sofi
Разбирам че пишеш асистент обаче асистента си е нещо съвсем друго- не дай боже.Вероятно искате логопед и педагог - да се занимават с детето в градината и освен това да работят и с госпожите та да осъзнаят как да се справят с такива деца. За съжаление съвет как да промениш мнението на педагога не знам. Ние затова избрахме  детска градина която е широкообхваната ресурсно, имат доста дечица с проблеми от всички възрастови групи и там не ни гледат като извънземни. Обаче като си кандидатствахме в градината дадохме и ЛКК-то което си казва черно на бяло какъв е проблема и освен това там пише, че поради специфика на характера на нашето дете му е подходяща имено обикновенна детска градина а не логопедична. Оказа се че има още две такива дечица сред най-малките и директорката сподели че ще ги раздели по групите защото не им било полезно да са в една група заедно. Не знам какво да те посъветвам. На първо време провери в ресурсното подпомагане дали градината ви има отпуснати специалисти които да ходят да се занимават в групата с детето - ако да то кандидатствайте. Бих те посъветвала да поговориш и с директорката защото госпожата ви се държи непрофесионално.

# 119
Ама аз вече кандидатствах за ресурсно подпомагане в ресурсния център. Асистент точно ми искат, а той не се полага от ресурсния център ма не защото не може да се обслужва сама или нещо такова ами защото не стои на столче когато другите се занимават, в груповите игри им разваля дисциплината и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт