Трудно проговарящи деца - тема 3

• 83 400
  • 742
  •   1
Отговори
# 225
значи за лекари, психолози и т.н. има два варианта аз единия го предпочитам пред другия. Да речем детето ти в крайна сметка е с проблем истината си е истина, едните специалисти почват да те плашат и да ти казват колко е зле да те обезкуражават, а други спокойно ти обясняват какъв е проблема и с успокоителен глас ти казват какво трябва да се прави за справянето с този проблем. Аз лично предпочитам втория подход и именно него срещнах в "Радост" да не звучи като реклама се надявам.
Може би съм твърде критична към хората, но от някои специалисти имах чувството че скрито се радват на човешкото нещастие и допълнително те подтискат като тази псевдо психоложка от св.Марина която ни изкара умствено изостанала с IQ 69.
После пък психолозите от ресурсния се смяха като им казах викам много ви е смешно ама от тука ме пратиха при нея  Crossing Arms

# 226
Здравейте, момичета. Ние сме нови тук, но имаме същия проблем -на 2.5м. дъщеричката ми казваше само 4,5 думи. Заведох я при логопед, който за 5 мин. "разговор" т.е. опит да накара малката да каже нещо в стая, пълна с непознати отсече...детето ви има сериозен проблем, не е основното това, че не може да говори. И започнахме мелачката с прегледи и констатации. Един казва имате сериозен проблем, друг казва нищо му няма на детето. В крайна сметка тръгнахме на логопед, от есента е и към Ресурсен център, но....имаме проблем с логопеда, който е на нашия район. Спешно търся добър логопед от Варна, който не работи в Ресурсен център. Ако има мами от Варна със същия проблем моля да ми пишат на лични, ще съм им много благодарна.

# 227
здравеите аз имам моченче на 4г с диагноза алалия все още не гоВори само отделни срички или думи  каде ли не ХОДИХМЕ              последно при доЦ.БОЖИНОВА''И ТИА  НИ ИСПИСАЕДНИ АМПУЛИЪЪЛИ И РАБОТА С ЛОГОПЕД

# 228
Здаравейте искам да попитам момичетата от Пловдив къде да заведа малката на друг логопед ,че не съм доволна от сегашния ,някой да посещава детски център Мечо Пух     http://www.logoped-plovdiv.net/ или  Слънчице  http://therapy-centar.hit.bg/index.html

# 229
Здравейте на всички мили майки  Heart Eyes

Пише Ви едно голямо момиче /госпожица/. Всъщност исках да разкажа как бях аз като дете. Проговорила съм 4-5 годинки /според майка ми съм знаела само "мама" и "тата"/. Водили са ме на логопеди, по болници, в детски градини където има логопед, който идваше 1 път седмично да говорим. Помня ги тези неща.
Ето как се чувствах аз. Чувствах се виновна, че не мога да кажа дума. Майка ми се изнервяше. Оттам аз се изнервях и се затварях в черупката си. Казваха на майка ми, че съм диво и странно дете. Вечно мълчи и слуша. Сякаш съм глухонямо.
Ходех при една госпожа логопед. Караше ме да стоя пред огледалото и да се гледам и тя стоеше до мен и отваряше широко устни и ми говори и ми вика повтаряй след мен сричка по сричка. Беше плашещо за мен. И съвсем си загубвах граматиката. Трудно ми беше "пеперуда"......пепееееуууда" ...."пепеееиааада". Когато ме преместиха в друга градина, която построиха близо до нас. Там госпожите бяха много мили и имаше много добри лелки. Е имаше и една черна овца. Те ми помогнаха да говоря. Но знаете ли кое е най-важното.....спокойствието и увереността, която ми даваха. Не исках да си ходя от там в края на деня. Плачех колкото гърло ми държи. Като станах първи клас   бях латерна. После отново имах проблеми, но там темата е друга....смисъл случиха се много стрес и отново трябваше да ходя по логопеди.

Ако има нещо питайте

# 230
# 231
# 232
# 233
  • София
Здравейте, аз също пиша за първи път в темата. Синът ми е на 1 г. и 2 м., но тъй като е роден много рано, физическото и психическото му развитие трябва да отговаря на дете на 11 м. На около 8 м. коригирана възраст започна да реди срички ба, ма да, но след това му поникнаха 6 зъба за по-малко от месец и половина и през този интервал от време изобщо спря да "говори". Сега казва баба, рядко деде, още по-рядко ма или мама. Навързва доста звуци, вкл. съгласни, когато е ядосан, но не са срички. Освен това сме с лека степен на ДЦП, имаме закъснение с развитието на финната моторика. Друг проблем е, че е много злояд. Яде твърди храни като бисквита, солети, сухари, но според мен не ги дъвче достатъчно добре, а и след 5-6 хапки обикновено се изнервя и отказва.  Решила съм да го заведа на консултация в Пумпелина и се чудя дали за първоначална диагностика да му запиша час за Нина Йорданова или Милена Макавеева. Знам, че и двете са много добри специалисти, но имат ли някаква специализация? Ще съм ви много благодарна, ако споделите собствения си опит с тях, може и на ЛС.

# 234
Здравейте мили мами  Cry вчера съм плакала от отношението на едната госпожа не знам какво да правя. Вчера за първи път я заведох на логопед от ресурсния център (трябва да я водя щото в нашета градина няма логопедичен кабинет за да идва някой). Та Гери беше стресирана защото ново място нов човек, логопедката действаше много припряно искаше аз да си тръгна, но и казах че ще остана след като и даде един куп упражнения които вече къде ли не ги е правила, поговорихме и се разбрахме да почне да ходи редовно септември месец. Това по мое искане защото да напреднем още малко с говора дотогава. Но друго ми е болно, Гери е физическо здраво дете научила съм я на някои навици на други не съм. Едната госпожа иска да и назнача асистент защото не се обличала сама не искала сама да ходи до тоалетна все някой трябвало да е с нея. Казах и че съм говорила с агенцията за асистенти, но тъй като тя няма ТЕЛК ми казаха че ще ми отпуснат асистент най рано след 1, 2 години. Госпожата ми направи една физиономия, но аз си мисля че те просто си я третират като дете с увреждане, щом мога да я науча да яде сама и да ходи до тоалетната и да се облича мога да я науча, мисля че по скоро подхода име грешен, но остави това но тази като ми говори постоянно ми прави едни физиономии един вид не сме за тази градина, от нерви съм ревала вчера много дълго стана друг път ще пиша още

# 235
  • София
annie13, щом казваш, че е и злояд - Нина Hug Определено и от други нейни колеги чух ( а и се консултирах) я водят за най-добрия специалист при проблеми с храненето.
Пумпелина имат седмица на отворените врати

# 236
  • София
annie13, ще ти пиша тук, защото може да е полезно за още някой. И двете специалистки са добри и ми е трудно да ти кажа мнение към настоящият момент. С Нина сме работили доста време и тя може да види много неща в детето, да го научи и да даде съвети на майката. Най-добре е 2 -3 пъти на седмица да се работи с нея. Това беше в началото на нашата рехабилитация, но доколкото знам тя сега не прави терапии, само консултира.
С Милена сме имали 10 дни курс в болницата по ДЦП и ми я бяха препоръчали като много добър специалист. Такива са и моите кратки впечатления от преди години. Ако Милена прави терапии, т.е след тази консултация може да ви поеме 2 или 3 пъти в седмицата на индивидуални занимания този вариант не е лош. А не можеш ли да поискаш обща консултация с двете специалистки и после работа с едната от тях.

ех sofi82, и през това сме минали. Един вриант е да научиш детето да се облича и яде само като оставиш говора на по заден план и внимаваш това,че не може да се облича да не му повлиае на самочувствието. Ако мислиш, че за 1-2 месеца ще успее да се анучи си заслужава. Аз бях подложена на същият тормоз за обличането, яденето и изолацията на детето в държавната детска градина. Обаче дъщеря ми не беше готова да ги извършва тези дейности сама и аз прецених, че трябва да я уча поне 6 месеца само на това, за да удовлетвори учителките. Ние преминахме в частна градина, където за някой неща я понаучиха, понеже бяха 8 деца и имаше време за всичко. За други това лято съм решала да я донауча.
Нямат обаче право да ти държат такъв тон, аз бях питала нашите учителки не може ли детето да спи с дрехите си на обяд, а те ми казаха, че от ХЕИ няма да дадат. Мислех си да ходя да питам ХЕИ, защото дъщеря ми е нодоносена и се виждаше, че в движенията има ограничения, но се отказах. Ако нямаш избор да я местиш се разправяй с тях, за това имат и леличка. В нашата градина се редуваха леличката и учителката, вечно едната липсваше да пуши или да си почива, ако са двете заедно ще им е по-лесно.

Доника, сега видях поста ти, Нина прави ли терапии или само консултира, вие колко пъти ходите на консултации при нея?

# 237
  • София
Много ви благодаря за мненията. Видях, че имат седмица на отворените врати и тогава ще прави консултации Милена. Все пак за мен не е толкова важно дали ще е безплатен първият преглед или не, така че мога да го запиша и след това. А за Нина разбрах, че вече прави само диагностика и консултации.

# 238
  • София
Много ви благодаря за мненията. Видях, че имат седмица на отворените врати и тогава ще прави консултации Милена. Все пак за мен не е толкова важно дали ще е безплатен първият преглед или не, така че мога да го запиша и след това. А за Нина разбрах, че вече прави само диагностика и консултации.
Да, Нина не прави терапии, както и Милена.
Таня, отдавна не си влизала  Hug Вече и двамата ми сина ходят по два пъти седмично. Големият смени няколко логопедки в Пумпелина, поради смяна на графици и тяхна ангажираност. Сега са при едни млади момичета, които (особено Злати, която се занимава с малкия) ме радват със отношението си и искреното желание да постигнат резултат.
Малкия за почти месец ходене вече поне почна да осъществява контакт с непознати, па макар и не винаги. Дори е позволил на друго детенце да играе с него в яслата Simple Smile

# 239
Първата година в градината и при мен беше някакъв ад.Постоянни забележки и подмятания от госпожите,а за нуждата му от асистент беше тема N 1.Моя син още не може да се облича сам макар вече да е на 4г,за хранене успява-но той и не яде почти нищо там.Разплакваха ме постоянно...Вие на колко годинки сте(коя група)?

Общи условия

Активация на акаунт