Трудно проговарящи деца - тема 3

• 82 497
  • 742
  •   1
Отговори
# 210
Да този път ще има скандал със сигурност,но нека не се настройвам още от сега.СИД е Сензорно интегративна дисфункция,аз също не съм съвсем наясно точно за какво става въпрос,но се надявам във вторник да ни обяснят.Успех на всички деца и мами.

# 211
  • Пловдив
Лилянчето, в този подфорум има много голяма тема за СИД.В нея има изключително полезни линкове,прочети я ако искаш,за да можеш във вторник да имаш готовност да задаваш въпроси на обследването.

# 212
Да благодаря намерих темата за СИД ,наистина има много информация.

# 213
  • Разпиляна във въображението
Да се запиша при вас. Ние също не говорим като за почти три годишно дете. Прочетох линка към нервно-псичихно развитие на децата до три години и смея да кажа, че правим всичко с изключение на говоренето. Връщам се да чета темите.

# 214
  • Варна
Вече споделих, но да припомня- Малкият ми син не говори и на 1г8м ходихме на невролог. От тогава е напреднал минимално. Баткото, който е на почти 12г. е с дислексия и съм притеснена да не се повтаря случая.
От тази седмица малкия посещава Детския център Монтесори (беше писано тук някъде). Искрено се надявам да му повлияе и контакта с децата и заниманията в градината.
А днес ходихме отново на преглед при невролог- д-р Ралчева. Тя беше ни казала да я посетим отново като наближи 2г и половина. Този път беше доста категорична, че е изостанал и дори намекна, че може би има изоставане в психологическото си развитие, но за толкова малко дете е много трудно да се каже. Поиска отново след 4-5месеца да я посетим за да видим как е напреднал в градината. Само дето ни изписа Ноотропил сироп, който да приема до този преглед. Преди години ни бяха казали да го даваме на баткото, но отказах поради многото негативни мнения, които прочетох. Сега също не съм склонна да взема такова решение. Ако не се повлияе от градината, ще пробваме с логопед, но медикаментите ще са последния ми избор.
Успех на всички!

# 215
Не съм водила малката на невролог и простете невежеството ми, но какво точно той диагностицира? Т.е. като заведете малкото дете какво наблюдава и изобщо в какво се състои прегледа?

# 216
  • Варна
Към невролога ни насочи личната лекарка като и споделих, че не говори. Именно тя ни посъветва да отидем при д-р Ралчева- детски невролог. Дали е най- добрия специалист не мога да кажа, но успя за малкото време на прегледа да предразположи детето и той се чувстваше спокоен и не стоя зад мен, както прави обикновено при среща с непознати хора. Опита се да разбере дали знае къде са ушичките, очичките и други такива. Той на нея не пожела да отговори но на мен ги показа. Като цяло прегледа бе кратък и за мен недостатъчен.
Дали трябва да се прегледа и от друг специалист и какъв да е той не знам!
Някой водил ли е детето си при друг лекар и при какъв и на каква възраст?

# 217
Мисля, че трябва да го заведеш на логопед.

# 218
  • Варна
Както споделих той тръгна на детска градина и надеждите ми са, че това ще му повлияе. Там няма разделение по възраст и за да комуникира с другите деца ще му се наложи да се постарае повече отколкото вкъщи. Свикнал е при всяко мрънване да се отзовавам- моя грешка.
А за логопед си мисля, че трябва да стане на 3. С баткото бяхме ходили преди да тръгне на детска градина и ни бяха върнали т.к. бил още малък, а и в градините ходили логопеди и те щели да се обадят (това е преди 7-8год.).
Всъщност ако някой може да ми препоръча добър логопед за Варна, ще съм благодарна.

# 219
Водих каката когато беше почти на две години. Притеснявах се, че скоро тръгва на градина, а там не е толкова лесно както в яслата. Не мисля, че е рано да го заведеш. Дори и аз обмислям скоро да водя и Димана.

# 220
rintinty моля те Ралчева е ужасна, да не си я послушала макар, че във Варна има само 2 детски невролога предпочитам Щилянов пред тази  #Cussing out само лоши неща съм чувала за нея и как говори на родителите моля ти се. Аз не съм си водила детето при нея, заведох я при Щилянов в Окръжна болница е той. Има логопеди които работят на тази възраст, аз след моя път по лекари и какво ли не бих ти препоръчала фондация "Радост за нашите деца" ето линк http://www.superroditeli.com/ И големия може да заведеш там, там работят точно с такива деца, а що се отнася по ходенето на лекари по добре го закарай в София там са специалистите и не се занимавай с нашите псевдо доктори или може да пробваш и при д-р Топалова, тя се води най добрата или по точно единствената детска псиахтърка в града ни.
 По скоро психиатър им трябва от колкото невролог, и от ресурсния център така ми казаха, че нямало смисъл да ходя на невролог трябвало им диагноза от психиатър и ме пратиха в СВ.Марина при психолог уж, че било по здравна каса. Абе една е объркана в наща държава ама това е една друга тема. Това е от мен успех  Peace

# 221
  • Варна
Баткото е ходил известно време в "Радост" но понеже тогава родих, просто нямаше как повече да го водя. Ще заведа малкия при д-р Топалова, както ме посъветва sofi82, после ще се отчета.
Благодаря, момичета!

# 222
Вече споделих, но да припомня- Малкият ми син не говори и на 1г8м ходихме на невролог. От тогава е напреднал минимално. Баткото, който е на почти 12г. е с дислексия и съм притеснена да не се повтаря случая.
От тази седмица малкия посещава Детския център Монтесори (беше писано тук някъде). Искрено се надявам да му повлияе и контакта с децата и заниманията в градината.
А днес ходихме отново на преглед при невролог- д-р Ралчева. Тя беше ни казала да я посетим отново като наближи 2г и половина. Този път беше доста категорична, че е изостанал и дори намекна, че може би има изоставане в психологическото си развитие, но за толкова малко дете е много трудно да се каже. Поиска отново след 4-5месеца да я посетим за да видим как е напреднал в градината. Само дето ни изписа Ноотропил сироп, който да приема до този преглед. Преди години ни бяха казали да го даваме на баткото, но отказах поради многото негативни мнения, които прочетох. Сега също не съм склонна да взема такова решение. Ако не се повлияе от градината, ще пробваме с логопед, но медикаментите ще са последния ми избор.
Успех на всички!

Ох този ноотропил
изписват го все едно е сироп за кашлица. И никой не споменава че той сам по себе си не прави нищо освен ако се съчетава с терапия с логопед, освен това дори доц. Стамболова която доста често го препоръчва каза че не е хубаво да се пие преди навършени 3 години и половина и да се пие само ако е много наложително и да се следи състоянието на детето изкъсо защото понякога децата стават прекалено раздразнителни и възбудими ... Обаче във Варна где що Щилянов где Ралчева все го размахват като панацея.Доктор Топалова примерно не го препоръчва, казва че родителите ако решават могат да го дават на своя глава но все пак според нея не е нужен.

Освен всичко се чудя как един невролог ще се произнесе за това дали детето има изоставане. Диагностиката се формира на широк спектър от показатели, прави се от психиатър , а на възраст от 2г и половина всичко е толкова субективно . Д-р Топалова примерно е винаги доста осторожна в диагнозите си защото в тази сфера крайно мнения за тази възрастова група трудно могат да се формират. Важното е че всички поголовно съветват изчакване - да се видим след месеца - два-половин година - а ако през това време с детето се занимават наистина напредъкът може да глобален, докато изчакването може и да е катастрофално.

Ринтинти - не смятам че можеш да очакваш нещо повече от д-р Топалова освен да го наблюдава в рамките на един час и да тикаже че нещо не е наред , и че ще трябва да се срещнете пак след 6 месеца. .. пък и според мен е излишна концентрацията върху това каква точно е диагнозата - тя може да смени 2 пъти всяка година - важно е че усещате че детето има проблем и че търсите начин да му осигурите подходящата терапия. Логопед за тази въраст трудно ще намерите, според мен трябва ви подходящ терапевт който да запълва изоставането на фона на връстниците. Четох че посещавате Монтесори център- чудесен избор стига специалистите там да си вършат добре работата.

Последна редакция: чт, 03 фев 2011, 00:51 от _re_ge

# 223
_re_ge пак ги описа най добре нещата   bouquet
Но при нас д-р Топалова каза че по нататък може да се стигне до даване на нотропил, обаче пък чух един случей при който невролог изпизсва нотропил на детето, но за друг проблем и в следствие на това се забавя говора така поне ми го обясниха.
А иначе тукашните лекари си поставят диагнози с лека ръка въобще толкова през пръсти си вършат работата, че няма смисъл да се ходи само да ти пълнят главата с глупости, това е моето мнение от моя опит  Peace

# 224
_re_ge пак ги описа най добре нещата   bouquet
Но при нас д-р Топалова каза че по нататък може да се стигне до даване на нотропил, обаче пък чух един случей при който невролог изпизсва нотропил на детето, но за друг проблем и в следствие на това се забавя говора така поне ми го обясниха.
А иначе тукашните лекари си поставят диагнози с лека ръка въобще толкова през пръсти си вършат работата, че няма смисъл да се ходи само да ти пълнят главата с глупости, това е моето мнение от моя опит  Peace

Ето в това е проблема- че те трябва да поставят диагноза   на моментното състояние на детето по различни признаци( която да ни алармира че нещо не е наред !!! )  , а ние родителите се стресираме от тази диагноза, защото го примемае едва ли не като нелечимо състояние - все едно да ти кажат че детето ти има порок на сърцето или нещо друго недай си боже нелечимо... в резултат ни удря една депресия ставаме неполезни  за себе си , за детето. А всички трябва добре да помним че диагнозата много често се променя заради индивидуалните темпове на развитие на детето но най-често  в следствие на задълбочета и подходяща терапия -  затова и контролите са принципно всеки 6 месеца. Не трябва да падаме духом- както правилно каза нашата логопед- важно е какви са децата на финала. Верно че има връстници на децата ни които са много напред но децата са такова нещо - както изпреварват така в един момент се изравняват с връстниците си,  а пък нашите деца както изостават така и ако е хубава терапията могат да настигнат че понякога и да надминат другите.

Пиша всичко това не за да ви накарам да Не ходите на диагностики - диагностиката е хубаво нещо - а защото ако имате усещане че нещо не е наред с детето е по добре малко да ви шамаросат за да започнете да действате , иначе характерното за повечете специалисти- хайде да почакаме - но дава едно призрачно спокойствие.

Общи условия

Активация на акаунт