Трудно проговарящи деца - тема 3

• 83 410
  • 742
  •   1
Отговори
# 255
  • варна
 Момичета, аз съм изтървала темата ,че беше много болен от менингит  малкия.
 За щастие говорът му напредва добре, почнаха и чужди хора да му разбират вече какво говори Mr. Green , обаче двигателно се влоши - той си имаше ДЦП лека степен  и сега тепърва прохожда отново. Голямо желание има да се облича и обува сам, но не успява, всеки ден го уча.
 Въпросът за градините ми е на дневен ред, моля майчета от Варна - район Приморски  да  споделят впечатления от градините ,в които посещават децата им - може и на лични.
 Също и информация относно асистентите - ако някои ползва такъв ,как стоят нещата и какви са критериите ,за да се иска асистент за детето, пише ли ги някъде?,
 Засега съм харесала 2 градини ,но имаме право на 4 желания, нямам идея за другите.
 Добре е да знам и къде има лошо отношение, че само това ни липсва .
Реге, много ти благодаря, за споделеното, на мен също ми дойде наум да питам в Ресурсния център за градините и ще го направя.

# 256
Мамата на някой вече проговорил мълчаливец да се е сблъсквала с нежеланието за рецитиране и пеене? Малчо вече си бърбори с охота, но ако го помоля да каже стихотворение или да пее песничка подивява. Ядосано крещи насреща ми "Неее!". Не че държа особено, но в градината това са редовно практикувани дейности и ми се иска да се включва към децата, а не да стои като кукувица. Със сигурност проблемът не идва от невъзможност за запомняне, защото се е случвало да "чете" стихотворения от книжките си. Не ми дава дори аз да му казвам стихчета, може само да ги чета. Имам чувството, че изпитва някакъв ужас от рецитирането и пеенето. А много обича да слуша музика и да танцува, но не и да запее. Всъщност сега се сещам, че веднъж се опита да запее една от любимите му песнички, но тя е на английски език, който не разбира...

# 257
  • София
letsgo, около някой празник може да се отпусне. Моето дете каза първото стихотворение за миналият Великден - Чук чук яйчице.  И й беше интересно да се записва с микрофон на компютър и после да се слуша.
Една позната учителка ми беше казала, че е добре да я карам да рецитира пред роднини, в офиса и аз я карах. Това може би им дава увереност да говорят повече, мисля че при нея помогна. Аз в началото й виках браво дори и да каже 2 нечленоразделни изречения, но с опита и стана приятно да декламира или пее.

# 258
TanyaMG, благодаря за идеята със записа!   bouquet Ще я пробвам! Дано и моят малък бяс прорецитира по Великден  Laughing

# 259
  • Пловдив
 letsgo и до ден днешен моя хубостник не обича да рецитира, нито да пее, нито да му пея. Дори моето пеене му действа направо подивяващо - не че пея толкова зле Embarassed когато баткото беше малък пък направо преграквах, защото той все на"бис" ме изкарваше - голямо пеене, преди заспиване, голямо чудо. Та малкия направо МРАЗИ, пеенето ми. Мисля си, че е нещо с преработката на звуковете, незнам, дано някой по-запознат се включи. Това, което са я посъветвали Танчето и което тя е правила - да рецитира детето пред публика, е хубаво, стига детето да не се притесни повече. Ние миналата година бяхме последна група в градината, и за първи път и на него дадаха стихче, знаеше го, на на тържеството - не го каза. Лично си мисля, че много по-важен е конфорта на детето ти, отколкото какво ще им хрумне в градината - понякога стихчетата са направо кошмарни - ни рима, ни ритъм.

# 260
mama mariana, и аз смятам, че комфортът на детето е по-важен. Сами по себе си казването на стихотворения и пеенето на песнички не са ми цел. Права си, че често са тъповати. Но ако нежеланието му се дължи на някакви притеснения или задръжки ми се иска да му помогна да ги превъзмогне и да се отпусне. А може и аз да съм го травмирала като пеленаче с моя звънък глас камбана при всяко заспиване  Mr. Green

А да знаете откъде мога да купя хармоника? Има един саксофон, но много трудно "свири" на него. Филмчето за оркестъра на Бейби Айнщайн много го вдъхновява  Grinning
http://rutube.ru/tracks/3156101.html

# 261
  • варна
 Аз купих хармоника от магазин Тойтаун във варна ,имат  сайт.
 Събрала съм поне 15 свирки и кларинети, и бърдуче глинено,  разни други спортни малки свирчици, моя син много ги обича и понеже са полезни, изтърпявам ги с удоволствие Heart Eyes

# 262
  • София
Хармоника купих от Джъмбо, но май във Варна няма. Много обича да свири на нея...Аз трябва да пея Rolling Eyes
Да ви се похваля как бях приятно изненадана тази сутрин - вчера с логопедката в градината направили картичка. Тя го снимала, извадила снимката, залепили я на розов картон и му държала ръката за надписването. Да ви призная честно - разплаках се Hug
Честит празник, дами Hug. Тази година го чух за първи път от Големия...дай боже догодина и от Малкия

# 263
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ МАМИ !

# 264
Честит Празник и от мен!

Уф, в Джъмбо нямаше хармоника. Обаче има един  евтин готин комплект от дайре, кавал и тромпет /или нещо такова/.  Особено кавалът е много сполучлив и има хубаво звучене.
Може да пусна поръчка в Той Таун. Имат дървена и метална хармоники. Чудя се коя да избера.

Доника, изживяването е страхотно в такива моменти! Радвам се за вас!

# 265
  • София
Нашата хармоника е метална, купих я от Кауфланд. Според мен е по-добре пластмасова или метална, за да можеш да я миеш или да я почистваш със спирт. Ако има вариант гледай да няма много боя, там където детето я слага в устата, за да не яде боя, докато свири.
Нашата е червена, т.е желязотое боядисано с нещо.

Последна редакция: пт, 11 мар 2011, 12:52 от TanyaMG

# 266
TanyaMG, благодаря за съвета! Ще проверя и в Кауфланд  Hug

# 267
  • София
Здравейте, чета ви редовно - не съм писала, защото нямаше нищо ново около нас.

Ходихме на обследване в Александровска болница. За щастие мина много приятно и нетравмиращо както за детето, така и за мен. Предразположиха малкия и той даде най-доброто от себе си. Още не сме получили становището и епикриза, но предварителното мнение е че има остра нужда от логопед и предложение да го насочат към логопедична детска градина от септември.

Аз изпаднах в една голяма чуденка и ми се ще да се консултирам с вас.
В настоящата ни детска градина учителите са много мили и внимателни. Проявяват разбиране за почти всяко нещо и проблем до сега. Дъщеря ми ходи с огромно желание там.
Малкия е все още в яслена група (там вероятно наблягат на обгрижването), но той пък явно не си пада много-много по ходене в такива заведения. Определено последния месец като го оставих на грижите на баба и дядо, заради много вируси, той се успокои и стана много по-общителен и дръпна напред. А може да е и защото дядо му непрекъснато се занимава с него.

Мисля си кой ли е най-добрия вариант за него - дали логопедична детска градина, дали ходене в обикновена, но до обед, дали отглеждане при баба и дядо с посещения при частен логопед  newsm78

Какво знаете вие за логопедичните детски градини? Как се чустват децата там? А като всички наоколо не говорят правилно? Знаете ли дали можем да отложим до август месец поне подаването на документите, за да видим как ще се развивие детето до тогава?

# 268
  • София
Миа, колко време чакахте за час, че мен нещо все ме размотават от Александровска? КОлко време трае самото обследване, ти присъства ли и в какво се състои? Извинявай, че те разпитвам така, но чакам края на месеца, за да благоволят най-накрая да включат децата в списъка. Докато преди трябваше да водя баткото, сега се оказва, че малкия е по-назор...След консултация с познат психиатър се оказва, че малкия може би е от аутистичния спектър  Sad И понеже ту проявява признаци, ту не - да се види от специалист е най-добре.
За логопедичната градина това, което знам е, че много се работи с децата. Проблемът е, че повечето деца това не им е основният проблем. Казвам "проблем", защото ако при вас е само неговоренето, мисля че нормална детска градина + логопед ще е по-добра терапия. Мое мнение де Wink Малкият за един месец на ясла се поочовечи и вече търпи и непознати Rolling Eyes

# 269
Миа, ти за коя логопедична градина питаш? По мои наблюдения и информация от познати във всяка градина е различно. Затова е добре да уточниш коя ти е най-близка, за да получиш отзиви точно от там.

Доника, видях, че си питала в другата тема за клиника Св. Никола. Не съм чула до сега някой да чака по много. Лично на нас са ни уговаряли час за след десетина дни. Явно са я закъсали с графика.

Общи условия

Активация на акаунт