Трудно проговарящи деца - тема 3

• 83 428
  • 742
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Така е, различно е в различните градини.
Аз питам за "Ябълкова градина" в Люлин, тя ни е най-близко. За нея като за градина съм чувала добри отзиви, но не знам как е в двете логопедични групи има и две целоседмични.

Доника, мъжът ми се обади в началотона февруари (около 3-4-ти беше) и ни казаха, че има единствено свободен час на 28-ми при д-р Симеонова и ние се съгласихме. На 28-ми проведохме среща-разговор с нея: традиционното - разговор с родителите, докато детето играе. При нас така се случи, че точно този ден колата ни не запали и за да стигнем навреме до МА нямаше как да оставим каката на детска и я влачихме с нас. Това може би повлия, защото Жоро веднага се втурна след нея да играе и се отпусна много бързо. След 1 час игра ни насрочиха следващите часове: за 3 последователни дни 14-, 15-, 16-ти март, като трябваше да носим направление номер 7. Имахме 2 срещи с психолог и още една с психиатър + още един присъстващ лекар, който не разбрах какъв е  Confused
При психолога единия ден си игра с играчки, реди пъзели, разноцветни чашки. Втория ден посочваше картинки, за да се оцени доколко владее различни понятия и думи. Наистина отношението, спазването на часовете, вниманието при нас бяха на ниво - дано при всички е така.
Единият ден пристигайки, чух разговора на сестрата дежурна по телефон с родител от Бургас. Каза, че за март нямат свободни часове, а за април още не си знаят графика, така че явно трябва да се запише час в началото на съответния месец. Опита се да отклони хората като каза, че в Бургас и Варна също имат психиатри.

# 271
  • София
M_I_A, на нас също ни бяха препоръчали логопедична детска градина, за мен беше успокояващ знак, че детето е добре психически има само логопедични проблеми. Проучих логопедичните градини и мнението ми не е добро. В момента има малко специалисти, повечко деца, има съвсем здрави деца, по-документи с проблеми. Тези здрави деца им служат за показване колко са успели, за другите не си дават зор. Познавам 7-8 деца от логопедични градини и само 1 си е преодоляло проблемите, за мен е много малък процент успеваемост.  Разбира се зависи и от възможностите на детето, усилията на родителите в ранна възраст,  но все пак градината трябва да е основното звено за развитие, след като детето стой най-много там. Дори и да е на половин ден от 9-13 пак най-работоспособната част от времето е в градината.
Щом детето си е желано в нормална градина не го мести в логопедична. А дали повече му понася при баба и дядо или на градина ще перцениш по такива паузи, ето сега 1 месец си видяла резултата, сега 1 месец на градина ще видиш пак как се развива. През лятото ще бъде повече в къщи и пак ще прецениш. Понеже и в трите ни градини съм ходила на наблюдения, малко е индивидуалната работа, а децата имат нужда от такава. Но пък след 4,5-5 годишна възраст групата им дава много като общуване.

Доника, не се шашкай за малкия си син. Повечето деца като малки имат аутистични черти. Ама като ти е пуснал мухата специалист си представям какво ти е. Аз умишлено бях решила да не ходя до около 3,5 годишна възраст с детето в Свети Никола, за да е по-зряло и да има по-обективен преглед. Я виж и колко време не намираш час, значи не ви е писано сега. Ако от градината не ви притискат да ходите на обследване, мисля че можеш да почакаш.

Но трябва много занимания дали с дядото и бабата, дали с вас, поне по 2 часа на ден и през почивните дни също.

Последна редакция: пт, 18 мар 2011, 10:47 от TanyaMG

# 272
Може ли да ми опишеш как точно се дьржи малкия че се сьмняваш в аутизьм и каде точно в Александровска ще ходите.Благодаря предварително.

# 273

Аз изпаднах в една голяма чуденка и ми се ще да се консултирам с вас.
В настоящата ни детска градина учителите са много мили и внимателни. Проявяват разбиране за почти всяко нещо и проблем до сега. Дъщеря ми ходи с огромно желание там.
Малкия е все още в яслена група (там вероятно наблягат на обгрижването), но той пък явно не си пада много-много по ходене в такива заведения. Определено последния месец като го оставих на грижите на баба и дядо, заради много вируси, той се успокои и стана много по-общителен и дръпна напред. А може да е и защото дядо му непрекъснато се занимава с него.

Мисля си кой ли е най-добрия вариант за него - дали логопедична детска градина, дали ходене в обикновена, но до обед, дали отглеждане при баба и дядо с посещения при частен логопед  newsm78

Какво знаете вие за логопедичните детски градини? Как се чустват децата там? А като всички наоколо не говорят правилно? Знаете ли дали можем да отложим до август месец поне подаването на документите, за да видим как ще се развивие детето до тогава?

Здравей
ще напиша от личен опит макар и логопедичната деткса градина във Варна да е една. Пред нас също стоеше въпроса дали да отидем в логопедична или обикновенна детска градина. Понеже по стечение на обстоятелствата разговаряхме и логопедка от логопедичната градина тя каза че обгрижването на децата е постоянно и заниманията с всяко от тях са ежедневни, персонала е повече на глава дете от групата така че могат повече да обръщат внимания на речта, самото запознаване с материала е на по различен принцип от обикновенната детска градина където не гледат- кой разбрал и кой не.
При нас за нормална детска градина надделя фактова, че моя син много се учи с подражание. Налучква настроение, фрази, шаблони, разбира как да ги приложи в правилнта ситуация. Според всички с които се консултирахме за него средата на нормалноговорящи деца ако мога така да се изразя би била най-полезна.Оставихме си вратичката че ако той не свикне с колектива и има проблеми със социализация имаме всички документи и ще се прехвърлим в логопедичната. За сега сме в нормална градина но два пъти седмично сме на логопед, един път седмично на терапевт и три пъти седмично на ресурсно. И пак се налага във къщи да си преговаряме материала от градината опитвайки се да компенсираме това което детето не разбрало с по визуални стимули.

Не се заблуждавай че това че госпожите са мили решава проблема. Важното е не да са мили а да направят всичко възможно това над което работят да бъде усвоено наравно с другите деца и така ден след ден до училище.

На Таня пък искам да кажа че и аз бях на нейното мнение докато не се сблъсках със специалисти от нашата логопедическа детска градина и не разбрах с какви деца работят - няма деца които имат проблеми с изговарянето това го корегират логопеди в нормалните детски градини затова всички деца са с "по така" проблеми .

# 274
Здравейте на всички,
ние след 4 седмично очакване на идивидуална програма изготвена от логогпед в София,получихме едно подобие на такава.Уви в нея няма нищо ,което детето да не прави или да не може или полезна информация или някакви удачни насоки подходящи за възрастта на сина ми.Съответно всички признаци по които му ''поставиха''диагнозата СИД за две седмици изчезнаха и се убедих че системата помогни си сам май у нас е най-ефикасна.Споделям информацията за т.нар.индивидуални програми защото аз поне мислех че ще бъде нещо полезно и грамотно направено само за нуждидте на моето дете(така ми бе обещано).Но ''програмата няма нищо общо с полезността.Вероятно пак на нас се е паднала учеща се логопедка. Накупих всички книги които по някакъв начин могат да помогнат и мисля че е по-добрия вариант.Ако някой се интересува от заглавията им нека ми пише на лични.Извинете за дългия постУспех на всички  bouquet

# 275
  • София
За логопедичните детски градини най-добре е да питаш специалистите, работещи с детето, какво е тяхното мнение за тези градини. После да намериш познати, които работят в такива градини и да ги питаш, като отговорите понякога са в нюанси, в степента на ентусиазъм и т.н., Да намериш деца завършили такива градини и да прецениш дали градината им е помогнала да си преодолеят проблемините. Да търсиш общо информация за градините, за да си изградиш мнение за тези в Сф. Преди време една частна специалистка (която познаваме) беше пуснала съобщение, че от логопедична градина са издали фалшив статус, че детето е със СОП, за да ползва предимство при записване в нормална ДГ. Не е редно и говори за степента им на отговорност.

И много работа с детето, както е написала _re_ge. Колкото повече различни специалисти по-добре, ако е само на едно място няма база за сравнение.

И това е много вярно
Не се заблуждавай че това че госпожите са мили решава проблема. Важното е не да са мили а да направят всичко възможно това над което работят да бъде усвоено наравно с другите деца и така ден след ден до училище.

лилянчето, права си за програмите, аз имам чувството, че специалистите не отчитат колко майките четат и се интересуват, а си карат като едно време, че това са си деца доживот техен контингент.
Ще ти бъдем благодарни, ако напишеш тук книгите, ще са полезни за всички.

Ето това са нашите в областта на развитието - https://threetoseven.wordpress.com/2010/11/23/ibooks/ ,

Тези за работа с детето - https://threetoseven.wordpress.com/books/ , имаме и още, списъка е  родителя ще схване посоката.

И програмите за детската градина, много добър помощник.

Последна редакция: чт, 17 мар 2011, 08:23 от TanyaMG

# 276
Re ge,на какъв терапевт ходите,какво точно прави с детето?

# 277
Здравейте на всички май е време и аз да се включа в темата
Синът ми вече е на 2 и 2 месеца от 4-5 месеца веднъж седмично посещаваме логопед-психолог.Той от преди това казва мама, баба, папа ,айде ,ам ам ,гол и още няколко лесни срички,също и някой звуци когато ги чуе например ръмжене но не иска да повтаря др думи тези когато иска ги повтаря и след мен, използва ги и сам.Идеята беше да го стимулираме само за да проговори, също по това време той беше много несръчен с ръцете големият конструктор го затрудняваше, към днешен момент доста напредна с финната моторика даже малки конструктори редим, но въпреки развитието на финната моторика не проговаря. Другото което се появи от както посещаваме логопед е едно имитиране на говор нищо разбираемо. Иначе самото дете е много активно, ходи при чужди хора, от 1 месец ходи на ясла бързо свикна и оттогава ме търси и мен повече, разбира ме когато му давам елементарни команди, но не винаги иска да ги изпълнява. Със пръст не иска да сочи по картинки, ако иска нещо обикнове го носи или ме води там. Никога съм нямала съмнения че той може да не чува нито някой около мен роднини или в яслата, но решихме за всеки случай да проверим слуха, не съм го отхвърлила категорично, защото на едното уше искат допълнителни изследвания, но съм убедена че чува по принцип колко ясно може би това ще разберем скоро.Иначе когато разговарям с логопеда вече имайки доста наблюдение над него каза че единственото в което изостава е говора и нямаме някакви симптоми за някакво състояние.Аз и мъжа ми сме проговорили рано, единствено моят баща е проговорил към 3.
Извинявам се за дългото писане, просто няма с кого да споделя тревогите си, а и всеки казва ще проговори, но никой около мен не разбира колко е тежко това чакане.
Исках да ви попитам във връзка с финната моторика когато при вашите деца напредна веднага ли се отрази и на говорното ниво?

# 278
Децата ни са на една възраст, напредък имаме едва последният месец. Започна сам да повтаря някои думички. Не съм го водила на логопед, защото сестра му проговори след втората година(дадох му срок до 2 и половина). С пъзелите за вгнездяване се справя от около 3 месеца. Не знам дали това има връзка с "проговарянето му" ,но определено има напредък. Вече  ме вика:"мамо,ела", а преди месец ме водеше и показваше.
Мисля ,че е въпрос на малко време и при вас да се променят нещата. Още повече,че с него се занимава и специалист.

# 279
Re ge,на какъв терапевт ходите,какво точно прави с детето?

Ako мисленно разделим комуникацията на 4 етапа
чуване
разбиране
орбаботка
и адекватен отговор

моят син има проблеми по две направления - разбиране и отговор. Той не може да преработи адекватно слухови сигнали ако не са подкрепени с шаблони визуални стимули, звуци, мимика и др- нещо като глух мозък. Ако обаче инфото бъде разбрано ,няма проблем да бъде обработено и да даде адекватен отговор но отново не може защото няма експресивна реч .

Логопед работи по фаза 4 - "отговора", затова направленията са : пасивен активен речник, шаблонни изречения  и конструкции , въпроси-отговори , езиков материал от занятията в  др.

С терапевтката работят по фаза "разбиране-обработка" с задачи като има цел да го накара да разбере задачата за да получи и отговор- решение на задачата и така по направления :   за финна моторика, логика - когнитивно мислене,  памет, подобряват разбирането , пък било то и по ключови думи, жестове мимика, допълнителен визуален стимул и дори молба за помощ. Опитва да го накара да разбере- научи всичко което трябва да знае дете на неговата възраст като :  ден-нощ сезони календар множества професии роднински връзки, сортиране превозни средства и много други , все неща лесно се учат вербално но за него искат допълнителна работа. КАзвам "работят за да ги разбере и да дава адекватен било то и едносричен отговор", а не да разказва .

дано съм била полезна
 Hug

# 280
Здравеите  мами аз пиша също отскоро и мн. рядко .Искам да напиша по повод питането на bebka, че при нас ситуацията с поведението и говора е същото всичко съвпада,само че ние сме по големи на 4г и ходим  на. логопед и на детска градина.Вече и аз се уморих да чакам .

# 281
Re ge,благодаря ти за инфото.

# 282
Днес бяхме на втория преглед на ушите- няма проблем с тях. Казаха, че със сигурност ме чува ясно  Simple Smile За други изследвания и по точно да ни пратят в София в Свети Никола логопеда каза да чакам да навърши 2.6 - 3 години и ако няма промяна тогава да отиваме.Това чакане ме съсипва най много  Tired

# 283
Извинявам се, че се включвам така изведнъж, но мисля че мога да помогна малко на майчето с питанката за ЛГД.
Накратко ще разкажа,ч е до навършване на три години детенце не говореше въобще- не казваше дори мамон. Доста се бяхме притеснили и то навлече, защото вече отдавна го бяхме записали на ясла, ходеше с огромно удоволствие и никога не е имал проблеми със социализацията.
Кандидатствахме в логопедична детска градина, приеха ни  и само за 6м. имаме огромен напредък. Е, не говорим, както децата на нашата възраст, но поне работим с основни понятия като мамо, тати, дай, искам и т.н.., а не с нечленоразделно мучане...
В ЛГД има деца с различни проблеми- и което е по-важно има такива, които нямат никакъв проблем с говора. (но това е тема на друг разговор).
Мога да направя някаква разлика с обикновена ДГ, защото в яслата в която ходеше малчо, също всички бяха много внимателни, но се усещаше как го делят от останалите деца, които говореха. Никога не са го включвали в тържествата, той винаги стоеше отстрани като изгонен. Сега, дори когато не казваше нито дума, беше в групата, когато пеят песнички, стои сред тях, независимо,че не знае нито дума от песента- танцува, чувства се съпричастен. Децата са наистина много малко в група и е нормално персонала да има възможност да се занимава повече с тях. Имат занимания с логопед всеки ден, имат домашни- упражнения, които трябва да повтаряме вкъщи. В нашата група имаше детенце, което говореше много неразбираемо и майката ми беше казала, че в един момент в обикновената детска градина децата започнали да странят от него, защото не го разбирали, а сред тези деца- то нямаше никакъв проблем с комуникацията и много бързо започна да говори правилно.
Най-малкото което можете да направите е да посетите детската градина и да поговорите с персонала, да видите обстановката и да прецените дали детето ви ще се чувства добре там.
Успех!

# 284
  • София
Бебка, все се каня да ти пиша, но не остава време. Явно и Оги е с "проблемите" на Гого - нали са си и набори.
При него има положително развитие, откакто ходи на логопед. Стана поне по-социализиран, за разлика от преди. с фината моторика е добре, дори доста добре, защото гледа батко му и повтаря. При него няма ответна реакция обаче и аз не знам разбира ли ме или не и това най-много ме притеснява. Не говоренето е бял кахър, както се казва.
Чакам за час за Св Никола, но не са ми казвали, че е малък. Подробности ще имам другата седмица.

Общи условия

Активация на акаунт