Трудно проговарящи деца - тема 3

• 82 368
  • 742
  •   2
Отговори
# 675
  • Варна
Най-после някой на моята вълна, n_alex76 Hug Hug
Аз имам есенции на Бах, не всичките. Давала съм на сина ми, има ефект.
И сега пак мисля да започна да му давам, специално за говора. Посещаваме и класически хомеопат - основно за болести, но хомеопатията си дава отражение и на други неща.

Аз започнах да чета темите от началото, трудничко се четат Rolling Eyes В първата тема поне през пост се повтаря, че от Ноотропила полза няма.

# 676
Скъпи мами , ще се радвам ако  бъда  в помощ  Hug  За тези , които  не знаят освен , че водя  темите  Трудно проговаряне  и   Хиперактивност с дефицит  на концентрация , съм и логопед  по  професия Simple Smile.

Ноотропила  се изписва от невролог  , но задължително  със  активна  логопедична работа Peace
Само със  сироп , напредък няма да видите в говора !

# 677
  • София
Аз съм казвала, че мисля с храна и добавки може да се постигне напредък. Естествено, заедно с цялата работа по обучението, която можете да си позволите.
Аз в последният месец се загледах в тази таблица с антиоксидантните стойности на храните - http://calories.bg/info.php?info=28  Гледах и американската база. Много ми е интересно за какаото и шоколада. За какаото четох и книгата на Дейвид Улф "Супер храни". Определено какао, та дори и шоколад и сокове от червени плодове са интересни за организма. В книгата пише и за конопа и е дадена и доза за деца, а той ми се струва, че влиае на мозъка. Четох състава на конопеният протеин и има две аминокиселини, споменати от ДАН лекарите.

Леко да ви се опрача от последните ни занимания с логопед - като бяхме в Свети Никола много настоявах да ми препоръчат логопед. Дадоха ми име и аз се свързах с логопедката. Тя ми каза, че е Университетски преподавател, стори ми се с опит в деца преди училище. Имахме 5 пъти до сега, но ето какво е развитието. На първата консултация изпуши 2 цигари в носа на детето, било и напрегнато на консултациите и за това пушела. Заниманията й са в къщата й и има куче, което ходи по нужда на пътеката и трябва да заобикаляме бомби. Кучето лае през цялото време докато минаваме и дъщеря ми се стряска. Таксата е 30 лв. за час и иска да и предплащаме месец за месец. А вчера имахме час /предплатен/ след едноседмична почивка и тя беше забравила за него. Работи с детето по Моливко и на игри на компютъра. Имаше известни успехи, тя е доста строга и аз бях решила, че е добре за детето, но след вчерашното забравяне вече реших, че ще си доизкараме предплатените и ще спрем.

След като ни отпрати от тях, защото имала друга работа и забравила за нашият час, аз отидох в книжарницата и си купих тези две книжки:

Моливко, Логика - http://izdatelstvo-slovo.com/kniga.php?kniga=114 - по тази работи, но и ние можем да си правим задачите у нас
Моливко, "Пеят, скачат палците" - тази книжкаа ми се видя много добра за развитие на моториката - http://izdatelstvo-slovo.com/kniga.php?kniga=272
Препоръчвам ви ги и двете, за деца на съответната възраст. Моливко имат и много добри книжки с диагностични задачи, ние сме ползвали почти всички - http://izdatelstvo-slovo.com/kniga.php?kniga=145 и http://izdatelstvo-slovo.com/kniga.php?kniga=149

# 678
 Здравейте, миналата седмица бяхме на първично интервю при класически хомеопат и той направи интересно заключение- Детето трудно проговаря, защото още докато съм била бременна съм имала проблеми със щитовидната жлеза..... Tired

Интересно ми е има ли тук още момичета с такива проблеми за да може да се каже, че наистина има някаква такава вероятност или той е говорил наизуст  Tired

# 679
  • София и там където не се пуши
Моето дете трудно говори, но не знам да съм имала проблем тогава. Сега имам хашимото, другата седмица ще ги изследвам и двамата.

# 680
 Ами и аз не знам да съм имала тогава проблеми, откриха ми го сега покрай други неща....

Значи е възможно да има връзка  Crazy

# 681
  • Варна
Таня, нямам думи за вашата логопедка  ooooh! Дали няма да ви върне предплаените часове?

simpatiuh4e, не мисля че има връзка между щитовидната жлеза и проговарянето. Имам приятелка с проблемна жлеза, но детето й няма проблем с говоренето. И друга позната имам с такъв проблем, но нейното момиченце също е добре с говора.

Ние отидохме при друг логопед. Мисля, че изкарахме голям късмет с нея - оказа се, че тя е работила в нашата детска градина, познава целия персонал, ще разговаря с нашата госпожа, и ако е необходимо ще ни насочи към ресурсно подпомагане.

# 682
  • София
Не помня дали в старите теми за проговарянето или в тези за деца от аутистичния спектър, някой беше изказал същите съмнения за щитовидната жлеза и беше споменат преглед при ендокринолог преди бременност като евентуална превенция. Аз също имам проблеми със щитовидната и не от днес и вчера и е факт, че и двете ми деца проговарят трудно и късно, но дали това е причината... вероятно е един от многото фактори си мисля.

Таня, разбирам те, за съжаление и ние на попаднахме на подобна изцепка. По  такива  причини беше и моето изохкване преди около 2 месеца от логопед.

При нас има известен напредък, обусловен по-скоро от възрастта, отколкото от подобрена артикулация. Опитва се да повтаря повечето думи и изречения, но излизат много зле. Аз му свикнах и го разбирам доста, но странични хора - едва ли. Винаги когато има трудности предпочита да почне с жестове и пантомима. Но пък стана доста спокоен и контактен и с непознати. Непрекъснато се плези и ни прави смешки. Показва само с интонация как се кара мама (много реалистично ме имитира как първо съм привидно спокойна, после забързвам говор и накрая извивам във фалцет), как се кара тати (боботи равномерно и строго с много правилно изражение на веждите), как готви баба му, как плаче сестра му и всичките ни познати много се забавляват на това шоу, а на него видимо му е приятно да е център на вниманието.

Научи цифрите и да брои до 10. Не може да ги произнася хубаво, но ги свързва като брой, като понятие и като означение на самата цифра. Подобно и с буквите. Отваря една книга на сестра си и почва: "та е А, та е Б..." произнася почти всички звукове, но оформянето на дума е мъка.

# 683
Здравеите мами, скоро не съм писала но си Ви чета редовно .И при нас има напредък дали от заниманията или от развитието и израстването незнам. Но мисля да идем и в свети Никола искам да съм по наясно с някои нешта,по този повод ,TanyaMG искам да те помоля когато имаш време да ми опишеш по подробно за вашето консултация там ако искаш пиши ми на лични.Благодаря предварително.Успех на всички дечица. Laughing

# 684
  • София
За нашата  логопедка мисля, че ще ни трябва още малко време, защото детето изглежда я приема, а и днес кучето не ни лая. Ние ходим 3 пъти в седмицата и нямам много време тепърва да започват с друг логопед, искам да се засилим до септември. Но още обмислям.

bybolina, ето това е сайта - http://alexandrovska.com/bg/node/38 . Записваш час по тел., ще те разпитват защо искате консултация и трябва да си подготвена, например,че от детсктата градина искат. Ако кажеш, че просто се притесняваш за детето няма да ти дадат час. После отивате на първа консултация, на която могат да ви кажат устно какво им е мнението или да ви назначат няколко дневно обследване. Обследването са игри подобни на тези  логопедите и психолозите.

# 685
Браво на вас, бе хора - как се справяте финансово с 90 лв за логопед на седмицата....... явно нашите доходи са малки......... за мен това е непосилно  Whistling

# 686
  • София
E, ние сме решили да ходим до септември, около 3 месеца - това като бюджет е колкото да сме ходили цяла година по 1 път. А в София всичко е скъпо - преди 2 години тарифите бяха 20 лв. на занимание, няма места в Държавният логопедичен център, няма добре разработена система с ресурсни учители /в нашата градина нямаше/. Като чета в провинцията е доста по-добре и по програми, и в специални центрове и ресурсни. Хората са по-спокойни и се стараят повече, поне в някои градове.

Преди време гледах едно предаване със специалистка от МОН и каза, че в големите градове страдаме от синдрома на затворената врата, всеки прави каквото си пожелае с децата, а като излезе навън никой не го познава.
Ние нямаме избор, защото ако не се справи в първи клас в държавното училище, трябва да ходим в частно училище. А поне около нас са факири в изгонване на децата, въпреки правата им на хартия Sad

За София -  проведох едно кратко проучване и в "Двореца на децата" има логопед по 12 лв. на занимание, доста добре е като цена, не знам нищо за специалистката, може да го видите от сайта на Двореца. Може би не е лош специалист, щом работи там.

На мен не ми се иска да сменяме нашата напориста логопедка, защото вече са минали опознавателния период и дано започнат да учат.

Скъпи са и специализирани центрове, музикалните програми, метода Биофидбек, хипотерапията, барабанната терапия, но казват, че помагат. Добре е да ги споменаваме тези програми, а пък не се знае може да спечелим от тотото и да си ги позволим всичките.

# 687
Да наистина в София е скъпо..... струвами се обаче, че и самите логопеди се възползват от ситуацията и си вдигат цените както им харесва/това си е мое мнение,разбира се/, виждат че сме притиснати до стената и  действат....... терапиите са чудесни ....... но са прекалено скъпи ........ 2000 лв , отивам при една логопедка и тя ми казва ......хубаво е да се направи терапия с някаква музика но е малко скъпичка ..... 800 лв. з а незнам си колко диска......... хубаво всеки ще даде и последната си стотинка за детето си, но пък тяхната безотговорност  и надуване на цените ме дразни.
Извинявам се за отрицателния пост........ но за съжаление това е истината.......... защото аз взимам 650 лв заплата ......... е не мога да събера да тази терапия..... ще чакам тотото

# 688
velinko777,тази музика е терапевтична и е създадена по цветотерапията на д-р Едуард Бах: Peace
Музика по цветята на Бах
http://aspenbg.com/music.php

# 689
Благодаря,TanyaMG питам те защото не сме от София и искам да съм наясно неразбирам те не поставят ли диагнози. Rolling EyesИ ако ни запишат час с направление ли е там.

Общи условия

Активация на акаунт