Трудно проговарящи деца - тема 3

• 82 410
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
А може ли някоя варненска мама да ми препоръча специален педагог за дете под 2 годинки, извън тези от Виница и Карин дом? Благодаря предварително!
Или пък за дете от 2 години нагоре, скоро ще ги навършим?

# 631
  • София

Доника, доколкото си спомням Жорко казва думички и разбира команди, как така речевото му развитие е с 1г. и 6 м. изоставане, все едно е на ниво 10-11м.?

Там е работата, че не изпълнява команди. Ама никакви. Ползва грубо казано 15-20 думи...Колкото ползваше и преди година.И последната сричка на някои Sad
Ани, аз водя и двамата в Пумпелина и съм доволна. Честно казано, не съм питала докторките от св. Никола за частна практика newsm78 Другия път.

# 632
И моя Вики с командите е зле според мен не ги разбира а по елемен арни може и с децата играе с топка но за кратко иначе умира да пипа по нослето   Rolling Eyesно в другите няма как.

# 633
Здравейте мен ме нямаше няколко дни и за това не съм се включвала
И на мен ми става много болно, когато чуя доста по малки деца да говорят доста повече Cry
При Огито ви бях писала че забелязвам някакво развитие, речника му е малък, но вече по често се появят по 2 думи заедно и има и нови думички и ги употребява точно по предназначение. Обаче не са много разбираеми и вече съм сигурна, че когато проговори ще е от тези деца дето не им се разбира. На онази консултация където направих бяха казали, че не виждат какво ме притеснява, миналата седмица на 2-те занятия дойдоха и логопед и психолог да го наблюдават заедно с нашата, не направиха почти никакво предположение, има някакви подозрения за алалия, но те са най вече мои, логопедката каза че най-трудното вече е направено за да започнат да се появяват вече думички и ме похвали че го водя от толкова време на психолог.
С гърнето имаме напредък, в яслата повечето дни ми го връщат със същите дрехи  Laughing , сега 3 дни при майка също е имало ходенета на гърнето, но при мен в къщи пишва 2 капки и стиска. Явно проблема е с моя подход  #2gunfire иначе тиш и аку вече ги има като думички, вчера се напишка в гащите и ми каза тиш  Laughing

# 634
Бебка, браво на детето! Според мен скоро няма да ти се налага да пишеш в тази темичка по предназначние.   bouquet

# 635
  • София
Мили мами, моля за помощ! Синът ми е на 3 години и половина и има трудности с говора - не може да произнася доста съгласни (з, ж, ш, щ, с, в), прави изречения, но изяжда първите срички на думите, а има думи, при които знам, че поотделно може да казва звуците, но упорито ги произнася неправилно, напр. вместо "тъмно" казва "къмно". Майка ми го заведе преди месец в районното училище при логопедка, която след като си поговорила с него, казала да изчакаме и ако и след като навърши 4 продължат проблемите, тогава да й го водим. Но аз не виждам напредък, децата в градинките вече го отбягват, защото не го разбират. Моля да ме насочите къде да отида да се консултирам! И да ми разясните - лечението с логопеди поема ли се от здравната каса или е платено?

# 636
  • София и там където не се пуши
За София има към логопедичните градини безплатни консултации и ако се включат в график може да бъдат поети. Към училищата също има.

Има и платена форма, логопеди посещават в къщи или частно приемат. Към училищата има и платена форма.

# 637
  • Ню Йорк
Здравейте, не съм писала до сега тук. Моя син е на 2г. и 8м. и не говори. Е има набор от думички които употребява, но не са много, изречения изобщо не прави, по някога нарежда нещо неразбираемо и в редки случай казва някой нормални думи, но само когато е сам. Питах педиатърката ни вече няколко пъти и както можете да се досетите ме кара да чакам да станел на 3г. Аз обаче почнах сериозно да се притеснявам понеже гледам че много по-малки деца говорят. Всички ме успокояват с това, че разбирал всичко, изпълнявал каквото му се каже, да ама нем това вече не ме успокоява. Към логопед ли трябва да се обърна и какъв е най-добрия вариант в случая?

# 638
Галактическа принцеса   обърни се към УНГ-направете аудиограма.....много хора подценяват това, трябва да се изключи проблем със слуха.....УНГ доки ми обясни че може да не чува всички чистоти ....след това невролог, психолог и логопед.

# 639
  • София
За изпълнението на командите - дъщеря ми също не изпълняваше до около 4 годишна възраст. Но пък нали работеше по поставени задачи, беше овладяла да слага, мушка, реди и т.н, неща от логопедичните занимания. Според мен и това са нещо като команди. Неизпълнението идва и от неразбирането на езика, рецептивната реч означава разбирането. Един показателен пример, писала съм го и преди, че дъщеря ми на балета беше чула "петички на кръста", вместо "ръчички на кръста". Явно като се е огледала, че 12 деца си слагат ръцете на кръста и тя го е правила. А като е била по-малка не ми е говорила така, за да разбера как възприема.

Според мен е добре да им правите команди с подпомагане - например да си търкаляте топка и думите "подай на мен", да стреляте с пистолет с топчета и да казвате на детето "Донеси топчето", да му показвате действието например "Занеси чинията в мивката" и вие 3-4 пъти го подпомагате отзад, на 5-тия път би трябвало да се сети само. Дъщеря ми започна да се сеща след 3,5-4 години. А наскоро с баща й се шегувахме, че най-накрая отгледахме дистанционото, защото започна да изпълнява команди донеси това, отнеси онова.  Simple Smile
На мен ми бяха казали, че на 4 години трябва да изпълнява сложни команди, например "иди в другата стая и си донеси розовите чорапи", а тя тогава изпълняваше единични само в стаята в която сме. Оказват влиание и за в бъдеще тези неща, ето сега много се чудихме за училище, има неща, с които трябва да сме по-внимателни или да ги научим през лятото и началото на следващата година, но вече я записахме.

Та изисква време и помощ, например и играта "балона се надува" са две команди - надуваме и спускаме. С времето да се надяваме, че ще започнат .

# 640
  • София
Таня, както винаги с безценни съвети   bouquet Замислих се върху думите ти. Гого наскоро не знам случайно или не, но изпълни 2 "кучешки команди" - донеси топката и тичай да гониш Хриси  Joy Всичко свързано с бягане му е любимо. Лелите в яслата се оплакват, че не могат да му смогнат, защото той само търчи, пък те са си жени на възраст вече  Rolling Eyes Мисля да спра абсолютно всякакво сладко - то не че и яде някакво. Изпълнен е с енергия жив и здрав да ми е и няма измаряне Simple Smile

# 641
Таня, много добри съвети   bouquet
Ние току що се връщаме от логопед, госпожата каза, че напредваме, малката вече прави елементарни игречения. Много съм доволна Simple Smile

# 642
Да ви кажа, намерих приложение на брошурите на супермаркетите, които ни пускат редовно в пощата. Използваме ги като картинен речник да се учим да казваме думички.  Mr. Green

# 643
Здравейте , бихте ли  подкрепили  страницата ми в фейсбук  Hug  bouquet
http://www.facebook.com/pages/%D0%9B%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BF%D0% … 000748412?sk=wall

# 644
Аз имам дъщеря.
Колко мъничка е тя!
Само на две и половина,
а наесен ще е на градина.

Не иска още да говори,
казвам "мама" да повтори.
Гледа ме с очи големи
и не знае моите проблеми.
Как ще ходиш на градинка?
Като бебе си, Христинка.

Показвам в книжката очи
и моля я: "Посочи.
А къде ти е нослето?
Защо босо е крачето?"

Пак към обувките посяга
и започва с тях да бяга.
Остави ме, мамо, да играя.
Сега е време да мечтая.

Страхотно стихотворение!  bouquet Все едно е написано за моя дребчо! Grinning Cry

Общи условия

Активация на акаунт