Майчинството счетоводно - 34

• 35 395
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
  • София
.....
Може да те съкратят / по някоя от точките на чл.328 от КТ/, ако получат разрешение от ИТ. Това се отнася за майки с деца до 3 год. възраст. Не напускай по взаимно съгласие, нека работодателят ти потърси алтернатива. Това, че детето евентуално ще боледува и/или ще забременяваш не е причина да те освободят от работа. За момента можеш да си ползваш натрупания платен отпуск.
Мила, работодателя ми не ще и да чува за ИТ и твърдо отказва да ме съкрати, а аз така съм разстроена от тази дискриминация, че просто съм твърдо решена да се боря!Как мога да ги накарам да ме съкратят - те ясно ми казаха, че не ме искат обратно и ИСКАТ да подпиша по взаимно съгласие....много, много съм разстроена...
Коя е тази фирма,напиши и името особено ако е голяма защото това което правят е срам и позор  #2gunfire #Cussing outПожелавам ти успех и дано стане така както ти имаш право а не както те искат  bouquet

# 226
  • София-Младост
Здравейте, момичета. Пак имам въпросчета. Приключиха ми 410 дни майчинство. В момента съм бременна и съм в болничен. Счетоводителката ми обяснява, че трябвало да подам приложение, че се връщам на работа, щом съм била в болничен за общо заболяване. Така ли е наистина? Трябва да се водя на работа, за да ползвам болничен?  newsm78
Подава се прил.12 за промяна в обстоятелствата и прил.4. Не е нужно да имаш реално връщане на работа, но НОИ трябва да са уведомени в тридневен срок за промяната. Защото ти ползваш отпуск за отглеждане на малко дете, който болничният е прекъснал. Затова е прил.4 , за да получаваш 1/2 обезщетение за първото през периода на болничния.

# 227
Ала-Бала, благодаря ти много за бързия отговор. Намерих ги приложенията, явно ще трябва аз да ги нося на счетоводителката, дано се разберем  Peace

# 228
  • София-Младост
Ала-Бала, благодаря ти много за бързия отговор. Намерих ги приложенията, явно ще трябва аз да ги нося на счетоводителката, дано се разберем  Peace
Попълни си ги, но гледай да спазиш срока за прил.12, защото после те трябва в 2-дневен срок да го занесат.

# 229
  • софия
Здравейте имам нужада от помощ
Бременна съм и съм решила да се осигурявам на 4 4аса допълнително за 1000лв, трябва да внасям 350 лева нали така, Сегашния работодател ме осигурява на минимална заплата.
колко майчинство ще взимам и заслужава ли си сега да предприема тази стъпка не съм ли закъсняла.
Благодаря ви  bouquet
Забравих да допълня че смятам от 1 месец да излизам болничен и съответно колко ще е той newsm78

# 230
Ала-Бала, лошото е, че отдавна е минал срокът. Ходих да занеса болничния в деня, в който ми го издадоха /17.09/ и уж попълних каквото трябваше /само прил. 3 или 4 мисля, че е било/ и тази сутрин ми се обади счетоводителката с "радостната" новина, че не го била подала, защото ми била много сложна ситуацията. Питала в РУСО и й казали, че трябва да подам заявление, че съм на работа  #Crazy
В случай, че откажат да ми платят майчинство като за първото дете по чл. 49, ал. 2 /тъй като съм излизала в болничен в периода за отглеждане на малко дете/ за база на новото майчинство какво ще се вземе? Ще имам месеци от майчинството 410 дни и болничния.

# 231
  • София-Младост
Бременна съм и съм решила да се осигурявам на 4 4аса допълнително за 1000лв, трябва да внасям 350 лева нали така, Сегашния работодател ме осигурява на минимална заплата.
колко майчинство ще взимам и заслужава ли си сега да предприема тази стъпка не съм ли закъсняла.
Благодаря ви  bouquet
Забравих да допълня че смятам от 1 месец да излизам болничен и съответно колко ще е той newsm78
Около 380лв са осигуровките и данъците на 1000лв. Дали има смисъл не мога да отговоря, говори се за промени в обезщетенията, но какви ще са...

# 232
  • В полите на Пирин планина
.....
Може да те съкратят / по някоя от точките на чл.328 от КТ/, ако получат разрешение от ИТ. Това се отнася за майки с деца до 3 год. възраст. Не напускай по взаимно съгласие, нека работодателят ти потърси алтернатива. Това, че детето евентуално ще боледува и/или ще забременяваш не е причина да те освободят от работа. За момента можеш да си ползваш натрупания платен отпуск.
Мила, работодателя ми не ще и да чува за ИТ и твърдо отказва да ме съкрати, а аз така съм разстроена от тази дискриминация, че просто съм твърдо решена да се боря!Как мога да ги накарам да ме съкратят - те ясно ми казаха, че не ме искат обратно и ИСКАТ да подпиша по взаимно съгласие....много, много съм разстроена...

Съжалявам за гадната ситуация.  НО ако ти не желаеш не могат да те принудат да подпишеш по взаимно съгласие - накарай ги поне да те освободят срещу обезщетение, което е поне 4 БТВ - като те изнудват - изнудвай и ти. Защото все ще намерят причина да те освободят щом са решили, колкото и пораженчески да звучи. Можеш, ако решиш да подадеш жалба в ИТ срещу работодателя. Ако те освободят неправомерно можеш да ги съдиш.

# 233
Ала-Бала, лошото е, че отдавна е минал срокът. Ходих да занеса болничния в деня, в който ми го издадоха /17.09/ и уж попълних каквото трябваше /само прил. 3 или 4 мисля, че е било/ и тази сутрин ми се обади счетоводителката с "радостната" новина, че не го била подала, защото ми била много сложна ситуацията. Питала в РУСО и й казали, че трябва да подам заявление, че съм на работа  #Crazy
В случай, че откажат да ми платят майчинство като за първото дете по чл. 49, ал. 2 /тъй като съм излизала в болничен в периода за отглеждане на малко дете/ за база на новото майчинство какво ще се вземе? Ще имам месеци от майчинството 410 дни и болничния.

Лъки, като свърши този болничен си вземи нов след няколко дена. Задължително да е първичен и да има прекъсване между двата с раб. дни. Занеси го на счетоводителката заедно с попълнено приложение 12. Това поне на следващия ден като ти издадат болничния. Тя да ти даде входящ номер и за двете неща. Попълваш също и приложение 4 за 50% майчинство. Болничния ще ти се изчисли на база 6мес. назад. Можеш да се възползваш от чл. 49, ал. 2 от КСО, ако болничния за 45 дни е издаден докато си в отпуск по майчинство за първото дете. Исках да кажа, че за дасе възползваш от чл. 49, ал. 2 от КСО не трябва да си в болничен към началната дата на болничния за 45 дни.

# 234
  • Пловдив
Благодаря ви  bouquet

ако от първия месец ще излизаш в болничен няма смисъл от допълнително осигуряване
бременна ли си сега-или не
от кога ще се осигуряваш на 1000 лв допълнително?кога ти е 45 дневния
по привцип има смисъл от допълнителното осигуряване-трябва да се започне рано и да не се взима болничен.също се готвят някакви промени за майките,които не са ясни и в един момент може да се окаже безмислено

# 235
Момичета моля за съдействие. Ето ситуацията накратко: на 01.06.10 влязох в болница за задържане и от тогава съм в болничен. Болничните ми бяха непрекъснати до 31.08.10 включително. От 01.09.10 до 13.10.10 вкл. излязох в полагащият ми се платен за 2009 и 2010 г. отпуск. Днес когато отидох да ми продължат болничния от 14.10.10 ми казаха, че не е трябвало да излизам в отпуск, защото ОТПУСКАТА МИ СЕ ВОДЕЛА КАТО ДНИ В НЕТРУДОСПОСОБНОСТ #Crazy Доколкото знам имам право на болничен до 180 календарни дни/годишно от ЛКК, които ако се превишат трябва да се ходи на ТЕЛК комисия. Терминът ми е 24.01.2011 г.

Моля да ми разясните наистина ли платената ми год. отпуска се води за нетрудоспособност и на какво основание (нещо не виждам логиката да е така) и включвам ли се в лимита от 180 дни. Също така болничният лист, който ще ми издадат 45 дни преди термина не се включва в тези 180 дни, нали?

Предварително благодаря за съдействието!

# 236
  • Пловдив
Моля да ми разясните наистина ли платената ми год. отпуска се води за нетрудоспособност-не   и на какво основание (нещо не виждам логиката да е така) и включвам ли се в лимита от 180 дни-не . Също така болничният лист, който ще ми издадат 45 дни преди термина не се включва в тези 180 дни, нали?-да
Предварително благодаря за съдействието!

кой ти го каза,че отпуската ти се води нетрудоспособност

няма проблем,че си била в отпуск-после пак може да ти издадат болничен

# 237
Здравейте момичета,
бих искала да помоля и аз за малко разяснение относно болничните.
В момента съм бременна  в 10 г.с . От началото на месеца ползвам болничен, който не смятам да прекъсвам до края на бременността (бременността ми е патологична, а работата ми е свързана с много стрес).  Докато ми даваха болничния от кабинета на лекаря ме предупредиха, че не трябва да пътувам в чужбина, докато съм в болничен, защото НОИ може да откаже да изплати сумата.
Вярно ли е това, и ако да - в какви други случаи може да се откаже изплащането на болничен? Благодаря за отговорите!

# 238
  • Пловдив
princess SHE ,болничен могат да ти откажат,ако не работиш или си надвишила 180 те дни и не ти е издаден от ТЕЛК болничния
иначе за пътуването в чужбина-съмняваме да отказват болничен заради това
Как НОИ ще разберат,че си излезнала в странство-едва ли митницата им праща инфо

# 239
Здравейте, искам да попитам ако се върна след първата година от майчинството на работа мога ли да отложа ползването на платения отпуск с няколко месеца или трябва веднага да го ползвам?

Общи условия

Активация на акаунт