Училища първолаци Варна

• 150 241
  • 1 111
  •   1
Отговори
# 765
  • Варна
И какво точно се случва в междучасията с малките ученици? На няколко мои познати децата също учат там и нямат никакви оплаквания или притеснения от този род.
Всъщност там обстановката не е много по различна от средностатистическо СОУ. Времето за междучасия на малките и големите се разминава и те реално изключително рядко се засичат.
Не че съм против разделянето на двете училища, но нека не се всява излишен смут колко е страшно да се учи там. Peace

# 766
Проблемът е, че в смяна са над хиляда деца от най-различни възрасти, а на обяд в сградата и двора се събират близо 2000 деца, което е нечувано в другите съжителстващи училища.

Проблемът е, че ако във Чайка се свие приема в подготвителните групи и в класовете първи клас, за децата от квартала няма да има места.

Проблемът е, че спортното е на двусменен режим и в сградата му учат около 600 младежи точно покриващи капацитета й.

Проблемът е, че директорите на основните училища по закон не могат да откажат да приемат молбите на желаещите да се запишат първи клас и подготвителна група, защото това са деца подлежащи на задължително обучение, ако откажат, извършват закононарушение, както и дискриминират чрез подбор, което вече е обсъдено в комисията по дискриминация в парламента.

Проблемът е, че моето дете може да не бъде прието първи клас в кварталното училище, което е и много добро училище всъщност, както се случи с детската градина, както се случва и сега с предучилищната и аз ще трябва да търся други варианти извън квартала или в с.Звездица, с. Константиново или с. Аврен, където има свободни места за децата първи клас.

Това са пробеми на множество семейства от града.

# 767
  • Варна
Моята информация е, че в Захари Стоянов приемат много деца извън района. Проблемът вероятно има много решения, за мен изглежда, че мат. база (в която е вложено много от страна на МГ) е в центъра на интересите.
Не само Захари Стоянов иска увеличен прием (според мен - по финансови причини), така е надут броят на паралелките и в други училища Sad

# 768
  • Варна
Проблемът с училищата е какъвто е на детските градини. Липсват нови сгради, а децата са все повече. Най-елементарното, което може да се направи е да се ограничи приема на деца, които живеят в близост до съответното училище. Всъщност това мисля че вече се прилага в някои.

# 769
Аз като родител имах възможност да се запозная с нотариалния акт на сградата, договора за безвъзмездно ползване между общината и двете училища, както и финансови документи за извършени рамонти, подобрения, строежи.
Направих си извод, че в процентно разпределение на бюджетите, основното училище е финансирало гореописаните дейности с 38% от бюджета си, общината е вложила около 45% от парите и средствата включително труд и осигуряване на материали/, а МГ е допринесла със 17% от бюджета си.
Нотариалният акт е за съвместно ползване, а договорът предвижда на 1.09. всяка година двете училища да се споразумяват за ползването на сградата.

Проблемът идва от това, че децата от квартала+ Бриз, Траката и курортите на север, предпочитат това основно учмилище, а директора няма правно основание да откаже на желаещите родители. такива дела вече се водиха веднъж и административния съд реши, че е необходимо да се приемат всички желаещи деца, подлежащи на задължително обучение.

Другият проблем е, че Чайка се разраства с нови жилищни сгради, в които се заселват млади семейства с малки деца, а в района има само три подготвителни групи в градините.
Положението е много притеснително, наистина.

# 770
  • Варна

Проблемът идва от това, че децата от квартала+ Бриз, Траката и курортите на север, предпочитат това основно учмилище, а директора няма правно основание да откаже на желаещите родители. такива дела вече се водиха веднъж и административния съд реши, че е необходимо да се приемат всички желаещи деца, подлежащи на задължително обучение.

Ако това е вярно, много училища трябва да бъдат съдени Simple Smile Аз познавам деца, живеещи на другия край на града, които учат в Захари Стоянов.

А относно документите за % бюджет, вложен в материалната база не мога да кажа нищо, все пак повечето от нас имат само странична информация, но факт е, че МГ има кабинети, които са оборудвани по-скоро за спецификата на МГ, а не за ОУ.

Като цяло, моето впечатление е, че МГ е обстрелвана в момента не само на този фронт, незнайно защо за мен. Моите лични изводи са в посока борба за финансиране на другите училища и промотиране на частното образование, но темата е дълга и едва ли за тук.

# 771
  • Варна
Днес се чудех, ако например си записал ( с оригинални документи) детето в едно училище, пък междувременно го приемат в по-желано от теб, как става отписването? Веднага ли ти връщат оригиналните документи?

# 772
  • ride my bike...
В Руското и Славейков да не би да учат само деца от квартала? Същата работа.
Просто МГ-то е трън в очите на много хора

# 773
Виж, Малина, делата бяха по повод отказ на директор на основно училище да приеме молба на дете задължително подлежащо на обучение. Това е законов регламент и за него не могат да съществуват поднормативни, отменящи го, наредби.

Децата на 6 и 7 години имат право да учат където искат. Така реши съда.
В края на краищата родителите правят избора, а властите са длъжни по закон да осигурят качествено обучение за всички деца, не само за децата от гимназиите.

Проблемът в Чайка е не просто Захари, а абсолютно крайния недостиг на групи в градините и първи клас вучилищата.
Постави се на моето място. Няма ли да се тревожиш от това?

Напротив, МГ-то е галеник на Общината. Не знам аз друга гимназия, която да разполага с такава поддръжка финансова и морална. Но както и да е. Хората от квартала искат децата им да имат места в градините и училищата. И понеже Базитов от години не си е мръднал пръста, като постоянно нагнетява напрежение между основните училища и гимназиите, поведението му е скандално нагло, манипулативно, грубо, безпрецедентно - искат оставката на Базитов.

Последна редакция: пт, 06 апр 2012, 17:00 от Мишона

# 774
  • ride my bike...
stenly, отписването става с караници и разправии.
Кога ще ти върнат документите - зависи от това колко е крива директорката.

# 775
  • Варна
stenly, отписването става с караници и разправии.
Кога ще ти върнат документите - зависи от това колко е крива директорката.
Честно, без да имам никакво инфо, си мислех че точно така става  Mr. Green

# 776
  • Варна
Аз не мисля, че МГ е "трън в очите" на когото и да е! Аз с две ръце съм за МГ и даже се надявам моето дете един ден да учи там. Проблема не е в МГ, нито в Захари Стоянов. Проблема е, че както за градина, така и за в първи клас няма да има места за всички желаещи от района.

# 777
  • Варна
Проблемът с градините е същият и в центъра (поне от опит мога да гарантирам за това)
Моето дете не беше прието в училище, което е по-близо до това, в което беше прието. Аз трябва ли да съдя някого Simple Smile
Липсата на градини и качествени училища не е само в Чайка.
Дали МГ е галеник не мога да кажа Simple Smile
Отстрани изглежда наистина като трън в очите на много хора, а там образованието е доказано качествено (за другите училища може да се спори)

# 778
Малина, имаш право да съдиш директора, че ти е отказал. Има прецедент има и правно основание. Въпросът е доколко ти е важно гражданските ти права и тези на детето ти да бъдат спазвани винаги и навсякъде и дали финансово можеш да издържиш на тригодишен процес с двустепенно обжалване. Или предпочиташ да се "оправиш" по втория" или "третия" начин. Wink

За мен и много други хора като мен, спазването на гражданските права на месно ниво е от огромно значение.

# 779
Днес се чудех, ако например си записал ( с оригинални документи) детето в едно училище, пък междувременно го приемат в по-желано от теб, как става отписването? Веднага ли ти връщат оригиналните документи?

Не разчитай на това. Най-малко ще те накарат да си изискаш документите с молба, която се резюлира в 7-дневен срок.

Общи условия

Активация на акаунт