Ти какво сготви? Снимай, покажи! - 75-та тема

  • 120 730
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
  • София
  • Мнения: 2 523

beniii , много са лесни, аз правя обикновено половин доза, стават ми две тави с диам.30 см. Днес, понеже ми писна да въртя топчета, ги наусуках за втората тава. Grinning Излязоха 27-8 топчета и 9 навъртяни.

Ето рецептата:

150 гр масло (стават и с маргарин и с домашна мас)
2 с. л мед
250 гр сметана заквасена (аз слагам кисело мляко по-гъсто)
3/4 ч.ч. захар
3,5 ч.ч. брашно (чашата ми е 240 мл)
1 ч. л. сода
Настъргана кора от лимон или портокал, или есенции
По желание орехи и стафиди.

Медът се разтопява в съд, правя го в микровълновата и в същата купа замесвам тестото, добавя се маслото, бърка се с вилица, добавя се сметаната, захарта, настърганата кора, орехите и стафидите, хубаво се разбърква сместа и към нея се сипва брашното с угасената с оцет или лимонов сок сода. Замесва се меко тесто. По рецепта се оформят топчета с намокрени ръце, но аз изглежда слагам малко повече брашно, защото тестото ми е меко, но не лепи. Оформените топчета се слагат в тава с хартия за печене на разстояние 2-3 см, надуват се, и се пекат при температура 200-220 град. Това е рецептата.

Бързи са, аз включвам фурната на 180-190 гр, започвам да меся, оформям сладките и слагам да се пекат. За моята фурна ги пека на предпоследно ниво, за 12-13 мин са готови. Зачервяват се леко отгоре. Ако пък леко ги препечеш, просто са хрупкави, но крехки, не стават твърди. Иначе са с тънка хрупкава коричка, а вътре меки. Това е, без много разправии, с орехи и лимонов аромат най-много ми харесват. Peace

nano, Вени, тук съм, пиша, бриша...... Grinning
Labrex, какво значи угасената с оцет сода   Rolling Eyes и не разбрах топчетата оставят ли се да втасат или не?  Hug то като няма мая, какво ще втасва, ама да питам  Hug

# 631
  • Мнения: 22 867

........ с угасената с оцет или лимонов сок сода.

emy_emy , слагаш содата в лъжица и капваш върху нея няколко капки оцет или лимонов сок. Тя започва да шупти, т.е. угася се и не се усеща после в печивото. Нищо няма за втасване, правиш си тестото, оформяш топченца и печеш. Не забравяй да си включиш фурната като започнеш, за да се нагрее, докато навъртиш топчетата. За нула време стават. Peace

# 632
  • Мнения: 0
RuVe , аз пък искам подробности за тиквата с мляко и яйца Wink.



Малко нахлувам в тази вкусна темичка, ама ви чета от самото начало. Тази тиква видях вчера във вестника: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=647537

Хее, това е голямо съвпадение  Party само дето моята рецепта е поооо...... обикновена някак, понеже е мислена на прима виста, но това с орехчетата и разните подправки също е добра идея  Thinking

ilrai78 , точно твоята е рецептата и искам направо да кажа, че вината да не стане баницата си е изцяло при мен. Не мога да точа тънки кори, който са като хартия и това си е.....  Confused Много ме хвана яд  Close Тестото е превъзходно иначе, за първи път виждам тесто без каквито и да било набухватели такива мехури да прави - красота. Обаче корите неуспях да ги направя. Точих, дърпах.... И понеже останаха дебелички, като ги залях с водата, поеха я, но няма изпаряване, стоят едни мокри такива и още по клисави  Sick Та така....  Wink

# 633
  • София
  • Мнения: 3 880
Напоследък нямам никакво време да се включвам в темата със снимков материал, но пък ви следя редовно.  bouquet
Вчера направих един разкошен кекс, много пухкав и нежен - кекс "Лили" от съседната тема. Simple Smile

# 634
  • София
  • Мнения: 15 847
   Момичета , много вкусни и разнообразни неща видях!

   От мен един тутманик, с останалото от мекиците тесто!Мекиците не снимах, защото се изядоха веднага.

   

# 635
  • Мнения: 1 777
Нашата закуска ,една вкусна шупла по рецепта на Винцето.

# 636
  • Мнения: 5 009
ВКУУУУУУУУСНО  Crazy и тутманиците и кексовете и тази вкусна шупла  Crazy
аз днес направих един спаначен браунис на LABREX. Много вкусен стана, но следващия път ще сложа и малко сиренце по мой вкус.[/
b]

# 637
  • Благоевград
  • Мнения: 3 641
Здравейте отново, велики кулинарки и кулинари  Hug
Няма да ви изброявам поименно, че да не пропусна някого, но с удоволствие ще мина през всички да си хапна от гозбите ви   bouquet
Ето нашата вечеря:
- Баница със сирене - за брат ми
- парче
- Баница с праз - за мен
- парче

Лека вечер на всички  Hug

# 638
  • Мнения: 2 082
салата с кус-кус

макарони с кайма

фокача с чесън и зехтин

кекс


сега ще ме карате по нощите баници да правя  newsm29 хем съм вечеряла...

# 639
  • Мнения: 11 607
Домързя ме да снимам, а и защо да развалям темата....

Беше телешко със зелен фасул, и домашната нутела на Лабрекс - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg16285062#msg16285062.....Влизам да похваля, естествено, рецептата на Лабрекс - бърза, лесна и много вкусна! Определено ще я правя и друг път! Страшно много ми хареса, допадна на вкуса ми!!!!!!!Лабрекс, сметката ти моля.....

# 640
# 641
  • Мнения: 22 867

Какви са шупли, фокачи, баници - все красавици! Кексчета пухкави, бисквитки хрупкави Heart Eyes Heart Eyes.......страхотни сте, момичета!  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef

Маме, ти само я искаш, искаш, ама ще взема да я пратя! Grinning Нутелата с натурален шоколад ли я направи?   bouquet

Вкъщи свинско зеле.


# 642
  • Мнения: 148
Хоп,ето ме и мен пак.Страхотни менюта момичета.
Краси.мира,чупнах си от фокачата взех си малко и от баницата и щрудела на ТУТУЛИНА,не мога да подмина и вкусотиите на ГУИНЕТ закуската на ВИВ МИВ,щипнах си и бисквитка от УМБРА парченце от кекса на ГЕЛЕВА и вече май се търкалям.И тъкмо реших ,че не мога по-вече ALEXS oq97ме заплени със страхотната си баница а МЕРИ ПОПИНЗ ме довърши със спаначения брауниз/обожавам зеленийки/
ТАЙНА,а ти какво си намислила късно вечер с тоя тутманик? newsm78 newsm03
МИЦЕВА,май с дъщеря ти сме на една вълна-гъби.Предай и моите поздравления.
Пети,бях решила да пробвам шуплата утре и ти тотално затвърди решението.
ТИНА СТАР,НАНО не бих подминала нищо от вашите вкусотийки нооо нямам място вече.
МАМЕ,не така.Как така ще разваляш темата,при теб и най-обикновенните ястия са кулинарни произведения.
МАРАБУ,толкова апетитно изглежда Имам Баялдъта че аз която не поглеждам патладжан запреглъщах.
Ето и от мен някои нещица от тези дни.
пиле с ориз                                                                                            таратор

пълнени гъби                                                                                свински джолан с подправки-печен

мариновани пилешки крилца                                                                      яйчена разядка

мъфини с канела
[/URL]
докато пишех и хоп ЛАБРЕКС ми тикна любимото ястие под носа.Малее бягам отук.

# 643
  • Мнения: 112
Страхотни сте всички! Тук винаги е вкусно и крсиво!
От мен - Божествения тиквеник на Селма - наистина божествен  chefС добавка от мен - локум.

# 644
  • София
  • Мнения: 15 847
  Хехе, Лабрекс на една вълна сме, току що изключих фурната, само че, зелето е с пилешко  Peace!

Общи условия

Активация на акаунт