Помощ в търсенето на работа - 8

• 84 098
  • 775
  •   1
Отговори
# 555
anntonia, да помогна? Имам хора с немски език. Simple Smile

# 556
  • София
Искам да си намеря работа, която да ми харесва, ще си набележа няколко позиции, съответно и какви курсове ще са ми нужни (ако се налага) да изкарам, обаче нямам стратегия, подход и ефективност.
От София съм, дипломиран инженер-химик съм, специалност (Органични технологии/Полиграфия).

Спрял съм се на 2-3 дейности (позиции)... преди време бях попаднал на списък с различни професии и техните описания - това ще ми помогне да разширя кръгозора си.
Замислям се дали да не се доквалифицирам за предпечатен дизайнер (мисля, че така се казва).

Положението става доста зле, близо 2г не съм работил и не знам как да го оправдая. Стаж имам общо 1г, но като обслужващ персонал.

Можете ли да ми препоръчате нещо като наръчник за търсене на работа, кандидатсване и започване на работа.

Тази се отнася по-специално за интервю.
http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=21891

Може и да не е книга.

Мерси Hug

# 557
  • София
Здравейте Simple Smile Може ли да ме посъветвате как да процедирам в случаите,когато съм си пуснала CV-то,на другия ден обявата я няма,не ми се обаждат,а след седмица примерно обявата пак е пусната.Дали да си пускам CV-то пак newsm78.Забравих да вметна,че отговарям на изискванията които са зададени Wink

# 558
unadaptable при нас без АутоКад няма как да се работи. Това е програма на която се чертае, без нея трябва на ръка, а то вече никой не чертае на ръка. Така че това го знам, нооо то е й задължително.
За мен езиците са малко преувеличени като изискване. Примерно на всяка обява искат език, но не на всяка от тях им трябва действително. Примерно имам колеги/ приятели, на които уж им се иска език, и накрая отиват на работа и въобще не им трябва.
Разбирам фирмите да са чуждестранни ок, ама ако не работят с чужбина, я им потрябва някой на година веднъж, я не, да използва езика си.

new leaf и аз точно това казвам. То да те вземат да те обучават, ама не от всяка клонка, става пръчка, ако не ставаш след месец те махат и това е. Въпроса е че въобще не взимат на стаж, поне по мойте неща. Бях преди на стаж от унито осигурено, еми една седмица не ми дадоха да видя нищо, само чистех и правех кафета и накрая ми казаха еми ходи си в къщи и просто мини да ти дадеме бележка...еми как да се науча така. Те просто не искат да ни обучават Sad.

Хакама аз не съм добра по интервютата, ама с книга надали ще стане номера. И аз съм завършила химия само че в техникума и сега ме е яд че не си учих това като висше, ама ми беше писнало  Blush.
Според мен можеш да кандидатсваш в Данон, козметични фирми. Тези дни имаше обява за Софарма, ако не се лъжа за козметика нещо беше. Според мен имаш доста възможности, просто гледай обявите и кандидатствай.
Другото което е, можеш да им видиш по сайтовете, дали не търсят стажанти, преди си спомням че фирма Арома така си пишеха в самия сайт.

ninon според мен няма смисъл. Те щом не са ти се обадили, и 100 пъти да им я пуснеш, пак същото ще стане.
Обаче за мен такива обяви са някакви измислица. Скоро гледах една обява на Дика, кандидатсвах. Не се обадиха и след седмица, две обявата пак се появи. Незнам каква им е врътката, но има нещо гнило в тези обяви.

Най ме е яд, че няма никакъв контрол, то така и аз мога да си напиша че търся хора, за измислената ми фирма и само да залъгвам търсещите.
Аз имам някакъв спомен че задължават фирмите на година/ две да набират нов персонал и май затова пускаха такива измислени обяви( но не съм сигурна, може някой по компетентен да каже, дали е така).

# 559
  • In my tropical dream
Продължавам безуспешно търсенето, пуснала съм около 30 CV-та по обяви, на чиито изисквания отговарям напълно, но нямам нито едно обаждане за интервю.
Сега ми излезе и друг проблем, да ви се оплача.
В момента работя, но имам да взимам заплати за 3 месеца. Тъй като положението във фирмата е доста зле, а и шефката ме уверява, че при първа възможност ще се разплатим, влизах в положение и си траех. Преди около месец имахме голямо финансово постъпление в офиса, но тогава не се разплатихме. Беше ми дадено обещание, че при следващото постъпление, което шефката очаква, ще си получа парите. Този доход обаче не е от бизнеса, а лични средства на шефката. Дойде и това постъпление - преди около седмица, чаках, чаках - нищо. Днес повдигнах въпроса и образно казано ми показаха среден пръст. Трябвало фирмата да изкара пари, за да ми се плати. Шокирана съм, защото досега бях уверена в коректността й, а и както споменах, изрично ми обеща , че ще ми се издължи. Освен това моята работа си върви и аз си я върша.
Сигурно сега ще ме насмотате, но към ИТ не мога да се обърна, защото по договор съм на МРЗ и на 1/2 ден. Плюс това подписвам всичко, което счетоводителката ми даде - отпуски, заплати...
Така че лично трябва да се оправям. Обаче не виждам как. За мен това са доста пари, да не говорим и че през тези 3 месеца сметките не са спряли да ми текат, не съм спряла да ям и съм се оправяла със заеми, които трябва да връщам. Просто не знам.

# 560
Цитат
Най ме е яд, че няма никакъв контрол, то така и аз мога да си напиша че търся хора, за измислената ми фирма и само да залъгвам търсещите.
Аз имам някакъв спомен че задължават фирмите на година/ две да набират нов персонал и май затова пускаха такива измислени обяви( но не съм сигурна, може някой по компетентен да каже, дали е така).

Не мога да се съглася. Има контрол и то доста железен. Не можете да си пунете обява в jobs.bg без да сте регистрирана компания в БГ (да имате БУЛСТАТ) и без да имате лиценз ако сте агенция за подбор на персонал.

Няма изискване да се набира периодично персонал. В някои организации има изискване, когато има отворена позиция да се пусне обява.

Аз да Ви попитам друго без да искам да Ви засегна. Как така сте си наумили, че отговаряте на 100% на обявата, а никой не Ви се обажда. Ние преди време участвахме в написване на една статия: http://www.jobs.bg/hc/advices/930

# 561
  • София
Jana d' Ark,благодаря за отговора!Просто незнам дали  CV-тата се разглеждат както трябва или си ги преглеждат на случаен принцип WhistlingПреди известно време не ми се обадиха от първия път,но след второто пускане(много се чудех дали е правилно)ме повикаха на интервю.
michelle25,незнам какво да те посъветвам.И аз съм подписала ТД при тези условия ooooh!Много ме е яд,когато стане време за заплата и аз по няколко пъти повдигам този въпрос.Това все пак е част от работата на управителите!Все едно сме някакви просяци.Вярно,закъсняват,но поне без заплата не съм останала.

# 562
  • In my tropical dream
Аз да Ви попитам друго без да искам да Ви засегна. Как така сте си наумили, че отговаряте на 100% на обявата, а никой не Ви се обажда. Ние преди време участвахме в написване на една статия: http://www.jobs.bg/hc/advices/930
Отговарям на въпроса: Кандидатствам за позиции, близки до сегашната ми - офис сътрудник/асистент/секретарка - както там е формулирано. Обикновено изискванията за тази работа са: комп. грамотност, английски език, боравене с офис техника. Останалото е качества от препоръчителен характер - отговорност, умение за работа в екип, инициативност, дисциплина. Често пише, че опита е предимство - имам 4год. такъв.
Отговорностите и задълженията, описани в повечето обяви са мноооого близко до сегашните ми.
Затова казвам, че отговарям на изискванията в обявата и дотам - нямам претенции, че АЗ СЪМ ЧОВЕКА, или че няма по-подходящи кандидати от мен.
Меджу другото, Ред Велвет, от месец събирах смелост да те помоля да хвърлиш едно око на CV-то ми, но откакто прочетох, че се занимаваш с това дори през неработното си време, се отказах да те занимавам.

ninon, много точно си го казала, и аз се чувствам като просяк, а тези пари съм си ги изработила! #Cussing out

# 563
Red Velvet, благодаря за линка към статията, беше ми интересна  bouquet

Аз също се чудя защо не получавам никакви покани за интервюта, при положение че отговарям на изискванията Rolling Eyes. Нямам предвид масовите обяви за офис-асистент, където се търси компютърна грамотност, комуникативност и умение за работа в екип Simple Smile (нищо че имам опит и като технически секретар и фактически отговарям и на техните условия). Ясно ми е, че за тези обяви се кандидатират хиляди хора и е невъзможно да се разгледат всички CV-та. Например - имам няколко пуснати автобиографии във фирми, посочили като основно изискване "отлично ниво на владеене на италиански език". С магистърската ми диплома по езика, смятам че заслужавам поне да ме поканят на интервю, за да проверят нивото ми, но не... досега нито едно обаждане не съм получила. Друг пример - много фирми вносители на канцеларски материали и офис оборудване търсят персонал с опит в тази сфера. Моят опит в тази област е над 5 години, в голяма фирма. Имах очаквания, че този опит ще ми помогне, защото познанията са специфични и обучението на новите служители трае с месеци. Да, но отново нямам нито една покана за интервю.
Не си слагам на сърцето, че не ме канят на интервюта за продавачки и секретарки. Но ми става ужасно неприятно, когато прочитайки една обява, решавам, че наистина отговарям на всичките им критерии, възлагам големи надежди и в крайна сметка пак нищо Tired

# 564
Red Velvet, благодаря за линка към статията, беше ми интересна  bouquet

Аз също се чудя защо не получавам никакви покани за интервюта, при положение че отговарям на изискванията Rolling Eyes. Нямам предвид масовите обяви за офис-асистент, където се търси компютърна грамотност, комуникативност и умение за работа в екип Simple Smile (нищо че имам опит и като технически секретар и фактически отговарям и на техните условия). Ясно ми е, че за тези обяви се кандидатират хиляди хора и е невъзможно да се разгледат всички CV-та. Например - имам няколко пуснати автобиографии във фирми, посочили като основно изискване "отлично ниво на владеене на италиански език". С магистърската ми диплома по езика, смятам че заслужавам поне да ме поканят на интервю, за да проверят нивото ми, но не... досега нито едно обаждане не съм получила. Друг пример - много фирми вносители на канцеларски материали и офис оборудване търсят персонал с опит в тази сфера. Моят опит в тази област е над 5 години, в голяма фирма. Имах очаквания, че този опит ще ми помогне, защото познанията са специфични и обучението на новите служители трае с месеци. Да, но отново нямам нито една покана за интервю.
Не си слагам на сърцето, че не ме канят на интервюта за продавачки и секретарки. Но ми става ужасно неприятно, когато прочитайки една обява, решавам, че наистина отговарям на всичките им критерии, възлагам големи надежди и в крайна сметка пак нищо Tired

Аааа, заблуждаваш се много, не отговаряш на най-важното изискване- нямаш връзки сигурно Mr. Green Но пък има току-що завършили, които ги наемат... newsm78
В този ред на мисли аз пък се чудя къде се изпариха толкова много работни места, та сега ни образование, ни опит стигат, нито нищо Confused Sad

# 565
Отговарям на въпроса: Кандидатствам за позиции, близки до сегашната ми - офис сътрудник/асистент/секретарка - както там е формулирано. Обикновено изискванията за тази работа са: комп. грамотност, английски език, боравене с офис техника. Останалото е качества от препоръчителен характер - отговорност, умение за работа в екип, инициативност, дисциплина. Често пише, че опита е предимство - имам 4год. такъв.
Отговорностите и задълженията, описани в повечето обяви са мноооого близко до сегашните ми.
Затова казвам, че отговарям на изискванията в обявата и дотам - нямам претенции, че АЗ СЪМ ЧОВЕКА, или че няма по-подходящи кандидати от мен.

Да се включа и аз: от поста ти разбирам, че си се ориентирала към една професия, по която вече имаш стаж и това е определено много добре, но ... има голямо но - между офис-сътрудник в производствена фирма и офис-сътрудник в компания за аутсорсинг си има значителни разлики и е нормално, ако кандидаства и друг с опит в този бранш да бъде предпочетен.

Наред с това има и КО (нок даун) критерии, които са като филтър и които не са упоменати по ред причини в обявите, на които е възможно и да не отговаряш и това да е друга причина да не те викат.

възможно е и също така св-то да не е както трябва, да му липсва нещо или да има нещо в повече, а и на конкретния чр да не му се занимава, не всички са като ред велвет. давам пример: ние работим предимно в немскоговоряща среда, но моя близка, която не е с немски език си търсеше работа повече от 1 година и аз уж и помагах. знаех за 2 фирми, в които би могла да почне и отговаря на профила им, но аз не работя с тях, за това я препратих към 2 имените чр агенции, за които знам, че работят по договор с 2те компании, имаха пуснати обяви, а и от самите компании бях осведомена, че си търсят хора, отговарящи на нейния профил. Е, няма да споменавам тук, кои са компаниите, че сигурно ще ме баннат или ще обидя някого, но тя след разговор и договор с тях, не беше дори препратена към съответните клиенти. Знам го със сигурност, т.к. в пристъп на отчаяние и гняв вдигнах телефона на един от мениджърите в едната компания и го попитах директно - искам услуга, искам да интервюирате един човек без никакви допълнителни условия и изисквания, просто шанс да я видите, ако става - ок, ако не - мерси за услугата и отеделеното време. Резултатът е повече от впечатляващ, не само работа, а директно с 2-3 стъпала по-висока позиция и предложиха, с впечатляваща заплата. Накратко - някой е преценил, че не трябва да я препраща към клиента си и аз не знам на база какво, т.к. аз я бях подготвила за разговорите -  какво да говори, как да говори, каква заплата да иска (просто имах вътрешна информация), каква да и е невербалната комуникация, абе въобще идеалният кандидат за тази работа. Не исках да става с връзки ... и аз не знам защо, ама се наложи.

Момичета, не се отчайвайте и успех!!!

Нека неканенето на интервюта не се отразява на самочувствието ви!  bouquet

# 566

От 9 месеца търся работа. Пуснала съм над 200 Автобиографии и съм ходила на около 70 интервюта. Преглеждам www.jobs.bg абсолютно всеки ден, много обстойно. Гледам почти всички обяви, не само тези които ме интересуват и правят впечатление доста повтарящи се обяви.
Ето например на тези, съм кандидатствала по 3 пъти, а обявите се пускат периодично, може би аз ги виждам за десети път: http://www.jobs.bg/f1018876 , http://www.jobs.bg/f1018387 , както и една обява, която я няма в момента, но излиза всяка неделя, за служител в копирен център Гранд Великов до Софийския университет, с изисквания за графични програми. Има още доста такива, които периодично се появяват в джобс-а и аз периодично си кандидатствам и "периодично" никой не ми се обажда. На първата обява, още март месец бях хвърлила око, преди да се сетя че работата не е наред, обадих се на посочения телефон от агенцията и ми отвърна доста груба дама, която ми обясни че още е много рано за отговор (беше трети или четвърти ден след пускането на обявата) и че не е стигнала до тази обява и тези кандидати. Ок, разбирам я, че е затрупана от автобиографии, но.... За себе съм се убедила, че тези обяви не са наред. Не може да се явяват периодично ей така. Има още няколко работодатели, при които пък съм ходила на интервюта, но обявите им продължават да се появяват доста често.

....

И въпреки всичко не знам къде е проблема при мен. На 29 години съм, с едно дете на 2г.8м. Имам Висше образование, Знам AutoCad, Coreldraw, Photoshop.. Имам стаж в Мебелна фирма и то доста добра. Вече си мисля че външният ми вид отблъсква работодателите. Близките и приятелите ми "скачат" срещу мен че не можело така, толкова време да не мога да си намеря работа.
Започнах да правя ръчно правени картички вкъщи. Започнах да правя колажи и други неща в къщи. Не искарвам пари от това за сега, но се чувствам зле психически.

# 567
На мен ми се е случвало да кандидатствам,да не ми се обадят и на второто пускане на циви да звъннат.
Случвало се е два пъти да се обаждат от едно и също място и да ме канят на интервю за втори път.

И да ви разкажа една случка,която не знам за смях ли е или не.
По принцип като пускам обяви в джобс маркирам фирми,които директно търсят персонал.Преди няколко дни звъни една госпожа,която по моя преценка е над петдесетина години от някъде...Все едно слушах баба ми как говори-интонация,подбор на думи.  Tired Представя се че е от фирма ***,казва ми че кандидатствам за пакетажник,дава ми адрес и час за интервю за следващия ден и ми дава телефон на който да звънна ако имам някакъв проблем.
Сядам аз на компа,влизам в джобса и започвам да търся обявата.Няма я.Задавам критерии за търсене-адреса,името на фирмата,"пакетажник".Не излиза нищо.Търся я във фирмите,където съм кандидатствала-пак я няма. Tired
Накрая написах в Гугъл името и адреса и поне разбрах коя е фирмата и какво произвежда.
На другия ден си намерих транспорт,защото адреса беше извън София.Транспорт до там-маршрутка,която тръгва от Сточна гара и някакъв рейс.
Тръгваме с колата,но не ни е ясно откъде се минава.Звъня на телефона даден ми от госпожата,никой не вдига.Звъня й на нея,тя ми обяснява че е от агенция /но не казва коя/ и въобще не знае къде се намира фирмата.
След дълго лутане из софийските околности намираме фирмата.Оказва се че сме я подминали,защото няма обозначение,няма и номерация из тия поляни.
Идва един господин и започва да обяснява условията.Работно време на смени и два почивни дни..Едната от 8 до 17.30,другата-от 14.00 до 22.30 като понякога след втора смяна се остава до 24.00 часа или докато свърши работата.Тогава тяхна маршрутка разкарва персонала по домовете,но важи само ако живееш в Надежда или Люлин.Иначе  finger
Заплащането и 90-100лв на седмица като евентуално може да стигне 130-140 лв.
Чакам да се обадят. Tired Макар че...

# 568
Можете ли да ми препоръчате нещо като наръчник за търсене на работа, кандидатсване и започване на работа.

Аз бих посъветвала да контактуваш лично хората, които работят по исканите от теб професии и да им предложиш да стажуваш без заплащане като трупаш опит. Предполагам, че ще бъде по-лесно в държавните учереждения като клиники, университети и др. Аз съм го правила навремето, но така и не се стигна до работа без заплащане.

Не знам дали в България има професионални клубове по интереси като мийтапс и др. Ако да, добре е да почнеш да ги посещаваш.

Запознай се с хора работещи в агенции за наемане на персонал за фирми, хеад хантери, кадрови отдели. В момента аз си информирах двата любими:)) хеад хантера, които познавам, че търся работа и подавам резюмето по обяви, ако видя нещо подходящо. Трябва да кажа, че не винаги съм ги познавала, така че тия неща се натрупват с времето.

Подавай резюмето си на всяка обява.

Прегледай сайтовете на всички фирми, в които смяташ, че имаш шанс и им прати резюмето си, дори да не набират в момента за да те имат предвид за в бъдеще.

Успех! Както каза един мой приятел: "Търсенето на работа е работа".

# 569
Цитат
Подавай резюмето си на всяка обява.

Вие занимавала ли сте се с подбор на персонал някога????

Това е абсолютна глупост, защото хората научават такива кандидати, и после никой не им се обажда. Носят се дори легенди за някои кандидати. А и много често ние виждаме по колко различни обяви сте кандидатствали и тогава изобщо не се обаждаме, или го правим много рядко.

Имам и други коментари, но по-късно.

Общи условия

Активация на акаунт