Ние ли криво се молихме, ти ли криво ни разбра .....

• 11 964
  • 251
  •   1
Отговори
# 30
  • София
авторката допуска основни грешки поради незнание, които изкривяват цялостната й преценка и оттам - направеното заключение.

ще копирам коментара си от блога й:

"В голяма степен сте плод на заблуда вследствие на медийни промивки. Нека ви посоча някои от погрешните неща, на които стъпвате в "есето" си.

270 000 са двойките с репродуктивни проблеми в България според проучване на ООН от преди няколко години. Това изобщо не означава, че 270 000 са двойките, нуждаещи се от инвитро лечение, нито означава, че те са обречени на доживотно безплодие. Точно така, както един човек, болен от диабет, ако се остави без лечение, ще умре, а ако се лекува адекватно, ще има нормален живот, така и двойките с репродуктивни проблеми в огромната си част имат нужда от някакъв вид лечение, изобщо не задължително скъпо, дълго и тежко, за да се сдобият щастливо със свои деца. Нуждаещите се от инвитро са върха на айсберга.

Инвитрото не е магия, не е насилие над природата, а е просто лечение - както хирургичните трансплантации на органи, както всички останали видове медицина. И обикновено тези двойки успяват да имат свои деца в рамките на средно до 3 опита. Малцина са онези, които водят дълги борби от по 10-20 години - и то най-често причината е, че не са попаднали своевременно на компетентни специалисти, а са били размотавани и лъгани от невежи печалбари - нещо, често срещано в нашата страна, особено в провинцията.

Простата аритметика рядко има успех и приложение в сложните житейски въпроси (изключвам покупката в магазин). Абсурдно е да смятате така - 250 хиляди бездетни по 2 осиновени деца средно и закриваме домовете. Просто е абсурдно. Да оставим настрана факта, че е неморално, неетично и политически некоректно. Пълна липса на етичност и човешка съпричастност е да кажеш на група хора - вие сте болни, затова се откажете от мечтата си да се излекувате. Вие сте бездетни, затова осиновете. Всеки сам решава въпроса за собственото си възпроизводство - да го направи или не. Кога, как и колко. Ако можеше обществото да решава вместо индивида относно неговото възпроизводство, тогава щях да Ви предложа един още по-ефикасен начин да закрием домовете за сираци - да стерилизираме основния контингент, който ги пълни! Схващате ли аналогията между моето и Вашето предложение?
Да се възпроизведеш генетично е основен човешки инстинкт. Напълно излишно е да бъде окачествяван в обиден и негативен смисъл като егоистичен, защото той по своята природа е такъв. Ако не беше егоистичен, нямаше да съществуваме като вид. След като всички хора без репродуктивни проблеми раждат свои деца и сигурно има буквално единици, които се отказват от правото на възпроизводство, а са осиновили чужди деца - откъде накъде те ще дават предписания на хората с репродуктивни проблеми да се откажат от възпроизводство? "

# 31
коментирам не личната ти персона, нито степента ти на излъчван интелект (не ми слагай думи в устата), а мнението ти по конкретна тема. точно както ти коментираш. това не е невъзпитано в никоя галактика

Напротив. Върни се по-горе и прочети. Възпитанието изисква да се съгласиш или не с дадено мнение, посредством някой от хилядите деликатни имперсонални начини, вместо да ръсиш лишени от съдържание квалификации и да ги ръсиш неграмотно при това. Благодаря ти за вниманието, разбрахме се.

# 32
  • София
много думи, добре структурирани, рацио в тях липсва  - и всичко това, защото котка по гръб не пада и много боли, ако някой се усъмни в нашето превъзходство. знам какво е, същата съм.  Wink разбрахме се.

можем да коментираме и темата по същество.

# 33
Всичко около създаването на едно дете или въвеждането му в семейството (за осиновените) е толкова интимно, сложно и непредсказуемо ... Минала съм само през едното и това е, което мога да коментирам. Но определено ми е омръзнало от статии изпълнени с граждански позиции и никакъв личен опит.

За втората статия ми стана ясно ... гроздето е кисело! Голям мерак на авторката за този пън, Мафани, ще ме прощаваш!  Mr. Green

Определено това съвпада до голяма степен и с моята позиция. Създаването на едно семейство ( говоря за решението 2-ма души да заживеят заедно, не непременно за подписа) и решението да имат дете (деца) независимо как ще дойдат те в семейството са много личен, много интимен и много фин момент и за мен всякакви коментари по темата са мек казано признак на недобро възпитание!
Познавам всички страни на този проблем и въпреки това не си позволявам да го коментирам, освен с личните си приятели и то обикновено, когато ми поискат мнание по темата.
За мен няма никаква разлика между собствено и осиновено дете, в последните няколко години живях с идеята за осиновяване и тя все още не ми е чужда, в семейството ни има осиновено дете ( вече голям стабилен човек) ....

А колкото до втората статия 100% Октоподката е напипала пулса дето се вика  hahaha bowuu само като прочетеш колко пъти се упоменават разните анатомии на ББ и думичката "подмокрени" във всичките и модификации и със всичките и адресати и ти става съвсем ясно откъде изгрява слънцето - нищо лично всички сме хора и на всеки може да се случи да не го огрее, ама защо в нета да си го изливаме  Sick Rolling Eyes
Изобщо не се наемам да коментирам персоната на Премиера, както и неговата политика защото не се чувствам компетентна за второто, а з първото съм прекалено добре възпитана, пък и около мен има достатъчно тестостерон, та ..... някак си не ми липсва .... Mr. Green

п.п. Дон това ти ли си?!

# 34
Lennyh, след като нямаш мнение ни по единия, ни по другия въпрос, защо пускаш темата изобщо? За сеир? За да симулираш лична позиция, отривисто възмущавайки се от нечии чужди думи, както е модерно напоследък в този форум? Имала жената мнение, написала го, и по-добре, отколкото да лее анонимна справедлива възмута и да вълнува прочувствено майчина гръд.

Как пък не можете да допуснете, че съществуват хора, в чиито очи нещата са различни? Аз например познавам достатъчно озверели в неистовия си напън за деца жени, които после посяха след себе си само нещастие, за да не питая топли чувства към подобна генерална фиксация и да не я приемам като гаранция за доброта и всеотдайност. Не ме интересуват цифри и статистики въобще, а само това, което виждат очите ми. Те виждат малко жени, борещи се за дете заради самото него, и доста повече жени, борещи се заради суета и лични комплекси. Истината е нериятна и боли, признавам.

# 35
Прочетох втората статия  само и ми стана ясно ,че като част от бг-мамите  съм домакиня ,нямам нищо против да ме шамаросват , не обичам да мисля и да работя ,чалгата ноктопластиката ,силикона и т.н.  са съществена част от моя живот ......
Ще взема да прочета и първата.

# 36
  • София
Lennyh, след като нямаш мнение ни по единия, ни по другия въпрос, защо пускаш темата изобщо? За сеир? За да симулираш лична позиция, отривисто възмущавайки се от нечии чужди думи, както е модерно напоследък в този форум? Имала жената мнение, написала го, и по-добре, отколкото да лее анонимна справедлива възмута и да вълнува прочувствено майчина гръд.

Как пък не можете да допуснете, че съществуват хора, в чиито очи нещата са различни? Аз например познавам достатъчно озверели в неистовия си напън за деца жени, които после посяха след себе си само нещастие, за да не питая топли чувства към подобна генерална фиксация и да не я приемам като гаранция за доброта и всеотдайност. Не ме интересуват цифри и статистики въобще, а само това, което виждат очите ми. Те виждат малко жени, борещи се за дете заради самото него, и доста повече жени, борещи се заради суета и лични комплекси. Истината е нериятна и боли, признавам.

По-точно не би могло да се изрази личното ми мнение Peace

# 37
Създаването на едно семейство ( говоря за решението 2-ма души да заживеят заедно, не непременно за подписа) и решението да имат дете (деца) независимо как ще дойдат те в семейството са много личен, много интимен и много фин момент и за мен всякакви коментари по темата са мек казано признак на недобро възпитание!

Абсолютно съм съгласна с това, което казваш. Но то важи и с обратен знак.
В последно време агресивното поставяне на проблема е именно от страна на двойките с репродуктивни проблеми - то не са искания за вдигане на възрастта, то не са искания от държавата да се поемат повече (колко? 100?) опити за ин-витро, то не са акции, акцийки, томболи, жребии и какво ли още не... Да не споменаваме "скритите" похвати - интервюта по вестници и списания, "случайно" пускани теми по форумите, "случайните" участия по радиа и телевизии... Има една жена, която толкова пъти се появи по телевизията и във вестниците във връзка с тази прословута граница от 43 години, и толкова опротивя с появата си, че накрая ми се искаше да свалят границата на 30 години, та да не се тюхка как я е прекрачила с няколко месеца  ooooh!
И най-добрата и смислена кауза в крайна сметка губи от прекалената агресия.
Така че донякъде съм съгласна със статията. Донякъде.
И да, има не малко, а много лицемерие в цялата работа...

crazy chik, много добре казано  Peace

# 38
crazy chick имам мнение, просто не бих си позволила да обиждам по този начин толкова много хора накуп с мнението си, както е направила според мен авторката на публикациите.
Смятам, че имам право да коментирам и да се възмущавам точно толкова колкото и тя - ни повече ни по-малко...
И освен това аз съвсем не пиша само анонимно, но това е една друга тема ... и не е за този форум ....
В този форум има някакъв дрес код с никове и т.н. и аз ги следвам, а където и когато трябва се подписвам и с личното си име.

В моите очи нещата са различни и именно затова коментирам нейната позиция, така както тя си позволява да коментира уж моята, и тази на доста други форумки без всъщност да е наясно с нещата. Защото аз не си позволявам да напиша - "Всички, които не харесват ББ са лумпенизирани и подмокрени кифли" нито пък коментирам и давам наставления кой кога, как и колко деца трябва да има....
Доста е различно смятам.... поне за мен ...

# 39
  • сред маслини и портокалов цвят
... Те виждат малко жени, борещи се за дете заради самото него, и доста повече жени, борещи се заради суета и лични комплекси. Истината е нериятна и боли, признавам.

Направи си труда някой ден да попрочетеш из Проблемно. Там е пълно със суетни жени и комплексарки...

# 40
видях профила на девойчето във Фейсбук и като съдя по интересите й, възрастта не надминава 24. акълът - 16. моралът пък изобщо го няма.

На 32 години е. Ако прочетеш всичките и бълвочи, не може да не я съжалиш.
Горката!  Tired

http://bgdolcevita.wordpress.com/

Не мога да си представя какво ще пише, когато стане на 42. Или на 52.
На 62 мисля, че знам какво ще прави... Вече има прецедент.  Rolling Eyes

# 41
  • София
Абсолютно съм съгласна с това, което казваш. Но то важи и с обратен знак.
В последно време агресивното поставяне на проблема е именно от страна на двойките с репродуктивни проблеми - то не са искания за вдигане на възрастта, то не са искания от държавата да се поемат повече (колко? 100?) опити за ин-витро, то не са акции, акцийки, томболи, жребии и какво ли още не... Да не споменаваме "скритите" похвати - интервюта по вестници и списания, "случайно" пускани теми по форумите, "случайните" участия по радиа и телевизии... Има една жена, която толкова пъти се появи по телевизията и във вестниците във връзка с тази прословута граница от 43 години, и толкова опротивя с появата си, че накрая ми се искаше да свалят границата на 30 години, та да не се тюхка как я е прекрачила с няколко месеца  ooooh!
И най-добрата и смислена кауза в крайна сметка губи от прекалената агресия.
Така че донякъде съм съгласна със статията. Донякъде.
И да, има не малко, а много лицемерие в цялата работа...

crazy chik, много добре казано  Peace

Написаното абсолютно изразява и моето мнение.

И още нещо. Да се сравнява ин-витро процедурата с трансплантация на органи (по-горе) е почти толкова цинично колкото да сравня ин-витро с поставянето на силикон в гърдите.
Всеки има право на щастие  Peace
За мен, едни нови цици ще се явят лечение на ниското ми самочувствие. Ще ме направят по-пълноценна и щастлива жена...
И мисля, че имам право здравната каса да поеме до три пъти подмяната на имплантите ми.

# 42
jasmin нещата са толкова различни, че нямат нищо общо ...
Трудно можеш да убедиш някой с позициите на цитираната от теб форумка във друга вероятност и в друг стимул на това да създадеш дете. Не си прави труда ... излишно е...
Не съм допускала, че всички ще са на моето мнение дори бих го намерила за ненормално, медала винаги има и обратна страна ... но за някои хора това е лицевата  Peace
Това че примерно crazy chick е на друга позиция не ме учудва, попитала съм - тя пък е казала какво мисли (задавайки подобен въпрос е ясно, че винаги има за и против)... но въпросната журналистка преминава границите не само на добрия тон, но и доста наедро обобщава.
Но пък щом някои нямат против да ги обобщават по този начин, като крепостни селянки жадуващи здравия мускул на Генерала и очакващи на всяка цена да бъдат оплодени .... и това си е тяхно право, за мен беше важно да афиширам непричастността си и към двете общности  Mr. Green

# 43
Lennyh, след като нямаш мнение ни по единия, ни по другия въпрос, защо пускаш темата изобщо? За сеир?

А ти защо пишеш? За сеир?

Бърди, много жестоко е написаното! Знам какво е да си родител без да се налагаше да преминавам през проблемно забременяване. Сега когато знам какво е да имаш дете просто не си представям, че ако не се получаваше щях някога да се откажа от тази битка.

Колкото до това да кажеш на една жена с репродуктивни проблеми, че има и деца за осиновяване си е чиста обида. Кой път ще избереш за себе си и мъжът до теб е толкова сложен избор, изпълнен с компромиси, лишения и болка... Безумно е някой да твърди, че разполага с готово решение и да залива света със съвети. И пак повтарям - нито един от личен опит!

# 44
но въпросната журналистка преминава границите не само на добрия тон, но и доста наедро обобщава.
Но пък щом някои нямат против да ги обобщават по този начин, като крепостни селянки жадуващи здравия мускул на Генерала и очакващи на всяка цена да бъдат оплодени .... и това си е тяхно право, за мен беше важно да афиширам непричастността си и към двете общности  Mr. Green

Не виждам връзка между двете статии. Трябва ли да ги прочета пак, за да я открия? Или трябва да плюем авторката ей така, по принцип?

[Бърди, много жестоко е написаното!

Именно - когато от едната страна има "преса" и агресивно говорене, неминуемо от другата страна се появява същия тип говорене. Пак казвам - досадното, непремерено, прекалено натрапчиво и агресивно поднасяне на един проблем води до точно толкова отричане на същия. Пресоли се манджата много отдавна. И с докторката от Русе, и с какво ли още не...

Общи условия

Активация на акаунт