Ваксини - дискусия за вредата от тях... (тема 12)

• 39 426
  • 743
  •   1
Отговори
# 315
нищо не са ми дали,освен срок 1 месец за "размисъл", както и предупреждение, че трябва да ходя  в ХЕИ ДА ПОДПИСВАМ ОТКАЗ... следващият път ще ги питам къде го пише. Crossing Arms

Последна редакция: ср, 03 ное 2010, 22:56 от ValeryM

# 316
Мен педиатърката ме накара да се подпиша на амбулаторния лист, където бяха добавили "Майката отказва да бъдат поставени ваксини на детето й". Не знам при всеки преглед, когато следва ваксинация ли ще ме кара да се подписвам или ще си го държи този въпросния лист и ще го показва пред РИОКОЗ като й отидат на проверка за да може на нея да не й правят проблеми.  За съжаление не се бях информирала за въпросното Съгласие, което трябва да подпиша...ама като гледам как не е информирана, че правят проблеми за яслите...или само се правят...артисти!  #2gunfire

# 317
Тези педиатри се подиграват с нас.
Тази при която ходим накара мъжа ми да се разпише върху картона на детето, че отказваме ваксинации - просто така, причините нямаше нужда да се споменават.

# 318
нищо не са ми дали,освен срок 1 месец за "размисъл", както и предупреждение, че трябва да ходя  в ХЕИ ДА ПОДПИСВАМ ОТКАЗ... следващият път ще ги питам къде го пише. Crossing Arms

На практика, най-големия проблем при неваксиниране на дете е може би тормоза над педиатърката, от страна на служители на РИОКОЗ.
Също при чести откази от ваксиниране, може да има и спиране на екстри за кабинета, това е друга и трудна тема, но също и лост за въздействие над пациента.

При нас размисъла продължи с отлагане поради "разболяване" (болен човек не се ваксинира), няколко все по-неприятни разговора, затруднено намиране на ново GP (за тъга на настоящото GP смяната се проточи доста).
Имаше и спекулиране с ХЕИ, глоба и др., но със съпругата почетохме доста и не мисля че имаш ангажимент, освен подписване на информирано (не)съгласие, добре обощено от stelt77:
Няма законов начин да се откажат ваксините, защото са задължителни. Ако педиатърът държи да е изряден, това което може да направи е да предостави информирано съгласие в писмен вид и вие да се подпишете, че не сте съгласни на детето да се направи тази процедура. За справка Чл. 87 и Чл. 89 от Закона за здравето. Ваксинирането е медицинска процедура, при това инванзивен метод, тъй че писменото информирано съгласие важи и за него. Какво трябва да съдържа това съгласие не ми е ясно, едва ли някой е виждал такова. Според мен, освен коя е ваксината, за какво се поставя, от какво би трябвало да пази и какви са страничните реакции, би трябвало да бъде обяснен и самият метод на поставяне на ваксината и какви рискове носи той... Така смятам аз... Това трябва да ти даде педиатърът и ти да напишеш отдолу, че не си съгласна да се приложи въпросният продукт (ваксина) на детето ти... С този документ той ще е чист пред РИОКОЗ... Ти конкретно взимане-даване с РИОКОЗ нямаш и не те бърка...

От образователна гледна точка, също е добре да си поискаш информираното (не)съгласие.

# 319
Хора,никой не може да ви хване рьката и да ви накара да се подпишете.И нищо не може да ви направят,ако не подпишете.
Ако нещо н е ви харесва или не сте убедени в написаното НЕ ГО ПОДПИСВАЙТЕ!
Не се обяснявайте...ваксините са вредни и тн.Заявявате ДНЕС няма да ваксинираМ детето си,ще помисля до другия пьт.

И не разбирам защо е това натискане от тези педиатри??? Вие редовно си водите децата на прегледи без причина ли?????
Колкото по малко стьпвате в техните кабинети,толкова по мальк шанс да има дискусии за ваксини.
В АВстрия има вьрзани с детските пари около 5 педиатрични прегледа след раждането.Тези прегледи са,за да може педиатьрьт постоянно да натиска родителите за ваксини (макар да са препорьчителни).Такива вкарани чрез МЗ "здравни проекти" са само с тази цел.Колкото се може повече деца да бьдат отровени с ваксини.

Не знам дали в БГ детските пари са обвьрзани с посещения при педиатьр.
В Австрия не е задьлжително да имаш личен лекар и личен педиатьр.Можеш да ползваш услугите на клиники (кьдето всеки ден лекарите са различни),болници,частни практикуващи педиатри и тн.
Ако не беше обвьрзването с парите,децата ми никога нямаше да видят педиатьр.

# 320
нашата педка искаше да се  разпишем в нейния журнал, после се наложи да сменяме педиатърката и новата искаше белжка от Хей за отказани ваксини. Ходих, тея едва ли не ми се изсмяха.....каква бележка !? Та старата педка написа в картона, че сме отказала да ваксинираме детето си и аз и мъжо се разписахме, после пак се разписвахме в журнала на новата педка.......

Междудругото, моля ви , ако имате координати на вещ адвокат по темата - споделете  Praynig Чета, чета, но да си призная не ми става много ясно какво и как да го направя  Embarassed А не искам да оставям така нещата  Crossing Arms

# 321

В България детските са обвързани директно с ваксините. От тази година към документите за детски изискват бележка от личния лекар, че всички ваксини са направени.  #Cussing out #2gunfire

# 322

В България детските са обвързани директно с ваксините. От тази година към документите за детски изискват бележка от личния лекар, че всички ваксини са направени.  #Cussing out #2gunfire

Е, едно е да е обвързно с ПОСЕЩЕНИЕ, а съвсем друго с извършване на МАНИПУЛАЦИЯ.  Crossing Arms

В Австрия явно са малко по-интелигентни и знаят, че в съда няма да издръжи такава дискриминация и потъпкване на избора на пациента. Да не говорим, че би трябвало, добавките да се отпускат по социален, а не по здравен критерий. Яко оплетоха нещата.  ooooh!

# 323
В болницата сме, отказахме ваксинации на новороденият ни син и ни карат да заплатим клиничната му пътека. Всъщност даже по вече от това. Касата плащала на болницата 110 лв на дете, но тяхната себестойност била 350 лв на дете, та са ни направили ценоразпис и сметката ни за детето е 208 лв.

Основават се на Заповед в болницата в която се казва че ако се откаже някоя манипулация по клинична пътека, то пациентът дължи сумата за цялото лечение.

Как сте излизали от тази ситуация?

# 324
Честито, Нивеа!!!
Излиза се като се позовеш на правата си на пациент да откажеш всяка конкретна манипулация преди и дори по време на самата манипулация. Ако настояват, поискай си всички документи и сезирай НЗОК. Твое право е да откажеш ваксините (за което си има други мерки, т.е. глоба от друг орган) и не може да се обвързва с тяхната клинична пътека!! Поискай да говориш с юристконсулта на болницата.

# 325
Как сте излизали от тази ситуация?

Хората обикновено викат телевизия и проблемите им се решават по-лесно...
От друга страна законите и конституцията, да не говорим за конвенциите, стоят над заповедите на коя да е болница!!!

# 326
Нивеа, писах лс.  Hug

Чакам отговор от експертите на НЗОК.  Peace

За тези, които са любопитни, коя е пътечката: http://www.doctorbg.com/page.php?id=2511

От НЗОК казаха, че стойността на пътеката е 110 лв. и толкова се плаща на болницата. ТАКАВА Е СТОЙНОСТТА.
Ако решите да плащате тези 208 лв., които само те си знаят как са калкулирани, изисквайте  във фактурата да е написано:
ЗАПЛАЩАНЕ на КП № 279 ГРИЖИ ЗА ЗДРАВО НОВОРОДЕНО ДЕТЕ
поради непоставяне на ваксина вкл. в пътеката по желание на родителите
 Whistling

ЗА да може после да си потърсите правата по съответния ред.  Peace

Последна редакция: чт, 04 ное 2010, 14:31 от Зи

# 327
Нивеа, да ти е живо и здраво детенцето! Моя приятелка по същия начин отказа ваксините в болницата и заплати исканата от тях сума. Не и се правеха скандали в такъв хубав за семейството момент.

Стелт, благодаря за идеята за информирано съгласие. Струва ми се доста разумно ние да искаме да ни информират писмено преди всяка ваксинация и ако напишат, че няма нежелани реакции, тогава бих се съгласила да имунизират детето. А ако опишат евентуални нежелани реакции, тогава имам пълно основание да не се съглася. А ако искат да ме глобят след време за не поставени ваксини , никой не може да докаже че ги отказвам, просто си чакам информирано съгласие , което ми се полага по закон.

# 328
  • Stuck in a moment
На практика, най-големия проблем при неваксиниране на дете е може би тормоза над педиатърката, от страна на служители на РИОКОЗ.

Да кажа и за нашите педиатърки, понеже сме сменяли.
Първата, виждайки, че детето ми е с обрив, отложи ваксините.
Втората(първата я сменихме поради смяна на местоживеене), като усети, че ще отказвам ваксините направо ми каза "Защо не отидете при някой педиатър, аз съм семеен лекар, сега е момента(декември)" - всичко това обаче готова да ваксинира с хепатита, при положение, че детето беше с разтройство. А сестрата , като разбра, че отказваме хепатитната ваксина каза "Че вие сте по-зле от циганите!!!" - с най-груб тон. Дадоха ни документите, подписахме, че отказваме ваксини, за да са чисти ТЕ и ни изритаха.

Сега обаче, новата ЛЛ се държи уважително и с разбиране, не си е позволявала грубости и аз не искам да има неприятности пред РИОКОЗ заради нас. Затова подписах документ, че отказвам ваксинации. Не го гледах, приличаше на направление и отдолу "Родителят/настойникът отказва ваксинации".

Просто има два типа педиатри - единият - твърдо убедени в ползата от ваксинирането и те тормозят хората и изнудват, а другият, които им е все тая дали ще сложиш или не, но го правят по задължение.

# 329
Нивеа, писах лс.  Hug

Чакам отговор от експертите на НЗОК.  Peace

За тези, които са любопитни, коя е пътечката: http://www.doctorbg.com/page.php?id=2511

От НЗОК казаха, че стойността на пътеката е 110 лв. и толкова се плаща на болницата. ТАКАВА Е СТОЙНОСТТА.
Ако решите да плащате тези 208 лв., които само те си знаят как са калкулирани, изисквайте  във фактурата да е написано:
ЗАПЛАЩАНЕ на КП № 279 ГРИЖИ ЗА ЗДРАВО НОВОРОДЕНО ДЕТЕ
поради непоставяне на ваксина вкл. в пътеката по желание на родителите
 Whistling

ЗА да може после да си потърсите правата по съответния ред.  Peace

Отговор от НЗОК:
ТУк- http://www.nhif.bg/web/guest/65  в приложение 18 "Клинични пътеки" , на пътека номер 279, пишело, че пътеката се счита за завършена, ако са извършени 2 диагностични процедури. Имунизациите са в терапевтични процедури. Т.е. не са задължителни един вид, за да им се плати пътечката.
Моля, някой да провери дали е така, защото не мога да отворя файла.
Ако е така, нямат никакво основание за искане на пари, разпечатайте го този файл и го тръснете на началника.  Naughty

А, щях да забравя- писменият отказ от родителите трябва да е приложен в документацията на история на заболяването, тогава от НЗОК няма да санкционират болницата, че не е извършила процедури.

Ако със тези доводи, не успеете да се преборите и все пак ви накарат да платите, непременно казаха от НЗОК да пуснете жалба към тях, за да инициират проверка.
Внимавайте като подписвате формулярите, а после и като взимате епикризата, да не ви впишат неща, които не са правени, или да спестят от истината Outta Joint. ДАмата от НЗОК ми каза- устоявайте си правата!  Mr. Green

Последна редакция: чт, 04 ное 2010, 14:40 от Зи

Общи условия

Активация на акаунт