Голяма разминавка с кръвните групи

• 6 602
  • 25
  •   1
Отговори
Привет, моят въпрос не се касае със здравословен проблем, но искам да се консултирам относно кръвните групи в едно семейство. Майка ми е АБ, баща ми е Б и е твърдо убеден, че аз нося неговата кръвна група, като съм била малка някакви изследвания го били показали. Като забременях обаче, изследванията показаха, че съм 0+ .. Това възможно ли е? Започнах да се съмнявам, че нещо са ми оплескали кръвните изследвания, но все пак искам да питам Вас преди следващата ми консултация. ...  Thinking

# 1
  • Paris, France
Обезателно си направи второ изследване! Аз не мисля, че има грешка, но за всеки случай. Кръвните групи на родителите ти нямат значение а може и да са объркани или да не помнят. И да, възможно е да си с кръвна група О+ ако родителите ти са АБ и Б, въпреки че е малко вероятно. Има документирани случи на едно ДНК в кръвта а друго в яйцеклетките, например. Такива хора и животни се наричат химери.

# 2
Интересно! Благодаря за отговора, ще се изследвам пак. За техните кръвни групи съм сигурна, толкова, колкото, че съм и тяхно дете (разполагам с документи, а също съм копие и на двамата, не съм сменена в родилното Simple Smile Сега ми стана интересно да науча повече за химерите Simple Smile
Поздрави!

# 3
  • Paris, France
Ето документирана химера с 2 различни кръвни групи в кръвта му, червените кръвни телца са А1, а серума АБ:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1423-0410.1974.tb02436.x/abstract

Тук става дума за ДНК тест за да се докаже бащинство, обаче се оказва, че докато бащата съвпада ДНКто на майката е различно hahaha. Децата имат ДНК от бабата и дядото по майка, обаче bowuu bowuu.

http://www.mymultiplesclerosis.co.uk/misc/chimera.html

# 4
  • Бургас
На теория при един родител с АБ няма никакъв шанс за дете с 0. Но това си е на теория.
Сега разгледах за химерите. Значи, за да се обясни твоята кръвна група, баща ти би трябвало да е химера. Тоест при зачеването му да са се оплодили две яйцеклетки и в последствие от тях заедно да е произлязъл един организъм. И единият негов сперматозоид да не е носел гена за АБ, а за А, Б ....

Последна редакция: пт, 15 окт 2010, 11:37 от Sesana

# 5
  • на пистата
и при нас е същото,бащата с -аб аз съм с -б детето е с 0,е кажете как става де,като съм сигурна,че е от него Joy

# 6
  • Бургас
и при нас е същото,бащата с -аб аз съм с -б детето е с 0,е кажете как става де,като съм сигурна,че е от него Joy
Изглежда точно както горното. Бащата е химера. Намерих доста материали по въпроса. Ето един кратък превод:

Човешката химера се базира на два набора от  ДНК. Но те се различават само като на двама близки роднини. Това е така защото химерата е базирана на съществуването на близнаци на много ранен етап. Тоест ако на два теста на един човек излязат два различни ДНК резултата, то те ще са като на братя. Тоест родителите не са под въпрос.

Химерата се обяснява така: На много ранен стадии от бременността, още преди имплантация има два ембриона. Те са изградени от клетки, които са чисти, не са специфични по роля все още, но носят различно ДНК. Тези клетки толерират липси и попълване от други такива чисти клетки. /стволови/ Ако на този етап двата ембриона се слеят в един, което е възможно, но твърде рядко се получава химера.
Такъв вид комбиниране няма последици за химерата, освен ако не са рaзнополови.

# 7
  • Paris, France
На теория при един родител с АБ няма никакъв шанс за дете с 0. Но това си е на теория.
Сега разгледах за химерите. Значи, за да се обясни твоята кръвна група, баща ти би трябвало да е химера. Тоест при зачеването му да са се оплодили две яйцеклетки и в последствие от тях заедно да е произлязъл един организъм. И единият негов сперматозоид да не е носел гена за АБ, а за А, Б ....

Не един негов сперматозоид а повечето или всички, защото те са от друга линия генетично. Примерът с химерата го дадох като най-прост, но баща и да е химера е много малко вероятно.  Зная за поне 2 причини, заради които тя да излиза на теста О, а всъщност да е А, Б или АБ генетично.

1) Бомбайска кръвна група - за да може А и Б гените да си вършат работата е нужен H ген, който да произвежда Х протеини. Кръвният тест търси протеини.  Ако тя няма този ген  (Н), А и Б гените не могат да произведат протеини и съответно в кръвта и не ги намират.

2) Редки видове А протеини - тя самата може да има един от по-редките гени Ax (Ao), Am, които произвеждат миниатюрни количества А протеини, които обикновеният тест не хваща. Има специални тестове, които различават Тези А групи от О, но рядко ги правят, защото са много редки а и няма особено значение.

Ако на теста, който са и направили, тя излиза О+, без проблем могат да и прелеят кръв О+. Останалото е просто интересно. Куриоз. Толкова. Книга може да се напише по въпроса и има написани Mr. Green. Ще потърся нещо, което да онагледява наследствеността при тези редки кръвни групи.

# 8
  • Бургас
Аз разбрах, че авторката проявява интерес и затова го обясних с химера. Хванах се да ги разучавам да любителско ниво след като гледах един епизод на От местопрестъплението. Интересни ми бяха и за това.
Ако има реални съмнения за Бомбайска кръвна група е хубаво да се провери. При една нужда от кръв, няма почти никакъв шанс за кръвопреливане. Тази кръвна група приема само от хора с такава, а е супер рядка. 1 на милион в Европа.
Най - вероятно са ви оплескали тестовете. Като ги знам колко са точни  ooooh! 

Последна редакция: пт, 15 окт 2010, 12:55 от Sesana

# 9
Тези разминавки може би се срещат по - често отколкото си мислим. При мен е същото - татко е с А-, а майка с АБ+. Моята кръвна група е 0+.

# 10
  • София
Интересна тема, ще се включа и аз по нея с въпрос. Преди осемнайсет години, за операция на сливици са ми изследвали кръвната група и беше А2 +. Същата са и двамата ми родители, винаги се е акцентирало върху подгрупата, понеже имало проблем при кръвопреливане от А1 на А2. Листчето от изследването ми е леко поизтрито и преди месец пуснах ново, защото трябваше да вляза в болница. Този път лабораторията твърди, че съм А1. Дали е лабораторна грешка или е възможно при двама родители А2, аз наистина да се окажа с друга подгрупа?

# 11
  • Linz
Два пъти ми е изследвана кръвната група, единият беше А1, другият- А2. Не ми е ясно откъде идва разминаването.

# 12
А мъжът ми, редовен кръводарител, досега винаги, когато е дарявал са му казвали 0+, даже и картонче си имаше и дълги години си знаеше, че е така,но...
Последният път му казват ти си 0- Shocked
А де, да се чуди човек как стават тези работи...
Не съм толкова запозната, но май човек се ражда една кръвна група и тя не се променя, или...?

# 13
  • София
Възрастните родители май не помнят коя кръвна група са.
Имат ли го черно на бяло?

Майка ми наример беше убедена, че аз съм О+, защото и тя е, обаче аз се оказах О-.
А баща ми незнам каква е.
Ние с мъжа ми се стреснахме при първата ми бременност /всъщност втора/ и си направихме изследвания и се оказахме и двамата отрицателни. Той е А-.
Обаче в болницата ми казаха, че детето е положително! Shocked
Бихме Гама-Глобулин.
Обаче и за детето нямам документ, каква точно и е кръвната група!
Така че не съм много сигурна, че е положителна.
Ще трябва да и направя изследване, но последния пък като и правиха ПКК, толкова много плака, че се шашнах и забравих да поискам кръвна група.

# 14
  • София
Поне при мен няма съмнение в кръвните групи на родителите ми. На майка ми преди години при тежък кръвоизлив не са могли да й прелеят кръв именно, защото не са намерили А2. А баща ми скоро си повтаря изследванията. Така че ако има грешка явно е при мен. Само се чудя къде в София човек може да се изследва и да е сигурен, че резултатът ще е верен?

Общи условия

Активация на акаунт