Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как да се справя с дълг от 2500 лв. към кредитор?
Какво може да ми вземе, ако нямам нищо на мое име?
Мога ли да бъда съден за остатъка от кредита, ако не са ме търсили?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как да се справя с дълг от 2500 лв. към кредитор?
Първо, свържете се с кредитора или съдебния изпълнител, за да обсъдите възможностите за разсрочване на дълга. Според закона можете да платите 30% от сумата и след това останалата част на вноски. Въпреки това, ако дългът не бъде изплатен в определения срок, може да се предприемат изпълнителни действия като опис на движимо имущество. За ваша защита е добра идея да търсите компромиси и да водите разговори, особено ако нямате имущество.
-
Какво може да ми вземе, ако нямам нищо на мое име?
Ако нямате нищо на ваше име, съдебният изпълнител може да наложи запор върху доходите ви, ако работите. Въпреки това помощи и социални обезщетения като детски надбавки или майчинство не подлежат на запор. При определени условия обаче пенсиите могат да бъдат запорирани, в зависимост от техния размер.
-
Мога ли да бъда съден за остатъка от кредита, ако не са ме търсили?
-
Какво се случва, ако имам нов адрес и не съм го актуализирал?
-
Какво да правя, ако кредиторът увеличи дълга ми за неплатена сума?