Безглутенови рецепти

• 189 908
  • 320
  •   1
Отговори
# 195
# 196
Здравейте,пробвах няколко рецепти за безглутенов хляб и все не става.Не се надува изобщо,отгоре се напуква става като тухла.Правя го на хлебопекарна финлукс,пробвах и да сменя програмата.Пробвах и с бакпулвер,немога да слагам мляко защото малкия ама лактозна непоносимост.С някои рецепти тестото ми стана доста рядко.Какво трябва да е кота консистенция? newsm78 Дайте съвет?

# 197
  • Sofia
 много вкусно и полезно кремче/десерт от банан,извара,мед и ленено семе/смляно/...приготвя се с ръчен пасатор

# 198
antonia7108 аз не съм пекла хляб,купувам готов, но от опита ми с други печива без глутен мога да ти кажа да пробваш или малки питчици, или в някакви формички да го печеш, или да е много много тънък, а не в хлебопекарната
Всякакви сладки, мъфини, пица, понички и прочие ми се получават разкошни, но само ако са МАЛКИ, за да могат да бухнат и да се изпекат бързо
Големи неща като кекс, хляб...не се изпичат добре, стават глетави, сухи и ронливи
Тестото трябва да ти е по-течно от обикновеното

# 199
  • София
Качамак правите ли си? Най-вкусният е от бяла царевица, имаше преди 2 години био такава отгледана в България. Сега в Сърбия има, приятели донесоха.
Аз дълго готвех бял качамак и илюзията, че правя пшеничен грис с мляко е пълна.
Бялата царевица е сладникава, сорт мек, за хора. Жълтата е за фураж, но с по-висок добив и след войната идва момента да се наложи жълтата.

В ресторант съм яла "царевични питки" - от качамак се запича на тиган с масло и подправки и е много вкусно Simple Smile

# 200
Качамак правим редовно, но обикновен
Интересно е това за царевицата, ще потърся бяла Peace

Аз пък искам да споделя любимата ни рецепта за тесто за пица, взета от тук http://fitnesinstruktor.com/pica/
общо взето:
1 яйце
5 препълнени с.л. брашно
5 препълнени с.л. кисело мляко
щипка сода и щипка сол
За брашно- за мен най-достъпно е царевично, оризово и елда. Обикновено слагам от тях в произовлно съотношение, примерно 3 с.л. царевично, 1 с.с оризово и 1 с.л. елдово. Става и със всякакви безглутенови смеси, както и само с царевично.
Течното тесто се сипва в тавичка на тънък пласт и се гарнира по желание- домат, кетчуп, кашкавал, сирене, колбас, абе като обикновена пица.
Изпича се доста бързо, става мекичка, тънка, сочна, и никак не е глетава.
Никога не ми се е получавала толкова хубава пица, дори и с обикновено брашно. Всъщност препоръчвам да си я правите така дори ако не сте на безглутенова, ами с обикновено брашно, предполагам пак ще стане много хубава.
Обикновено правя двойна или тройна доза тесто и пека направо в голямата тава на фурната, защото всички я обожаваме и хапваме по доста  Embarassed

Добавям тази рецепта:http://www.chereshkata.com/myfini-sys-sladko/ стават много вкусни, евтини и лесни мъфини само с царевично брашно, предполагам със смес ще станат още по-бухнали

Последна редакция: пн, 03 ное 2014, 11:23 от ♥ LOST ♥

# 201
Безглутенов пататник: Лук, моркови, целина и гъби се задушават в малко олио. Омесват се с картофено пюре и се овкусяват със сол и подправки по вкус. Оризови листи се накисват за кратко (по дълго се късат) във вода (вермут) и в тях се навива плънката, като по дължина може да се гарнира с обезкостени маслини, накиснати в ром или вермут стафиди и тънко нарязани на жулиен кисели краставички. Нарежда се в тава, като за дълги цилиндрични банички. Покрива се с лист омекотени оризови листи. Пече се във фурна на 180 градуса за около 20 минути (докато се зачервят). Грамажите са според необходимите  порции, но става и за предястие в по-малко количество.

# 202
  • Sofia
нещо вермута и рома не ми се "връзват" с тази рецепта  Thinking

# 203
нещо вермута и рома не ми се "връзват" с тази рецепта  Thinking
JoyНе съм алкохолик, но аромата ми харесва, въпрос на вкус.

# 204
  • Sofia
Надничам от известно време тук, че на мъжа ми му предписаха временна безглутенова диета.

Последно в неделя правих гофрети с безглутеново брашно - станаха много ароматни и хрупкави, както ние ги предпочитаме. С обикновено брашно омекват почти веднага, а с безглутеновото си бяха хрупкави и на другия ден.

Гофрети:
125г масло, 2/3 ч.ч. захар, 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. бакпулвер, щипка сол, 1 3/4 ч.ч. брашно.
Количеството на брашното е относително - консистенцията на тестото трябва да е като на кексово.

# 205
Здравейте,
понеже наближава времето на тиквениците искам да ви предложа два безглутенови варианта, които измислих по молба на моя приятелка. Съдържат характерните за традиционния тиквеник продукти - тиква, орехи, стафиди и канела, но са без брашно и без добавена захар.
Специално този, който е всъщност мус от тиква върху подложка от орехи и стафиди се получи супер вкусен десерт (макар и не с вид на тиквеник) Simple Smile

Рецептите са тук - цък

Скрит текст:

Скрит текст:

Последна редакция: пт, 19 дек 2014, 21:15 от Katerina R.

# 206
  • Sofia
чудесно изглеждат,благодаря за идеята и рецептите,ще се постарая да ги приготвя   bouquet

не се отварят рецептите Sad

# 207
приема го за спам Sad скоро ще пусна рецептите в моя блог и ще дам линк, а който ги иска да ми пише да ги пратя на лично съобщение
И вариант за достъп през фейсбук - https://www.facebook.com/sugarmouse.club/posts/744001469027109

# 208
  • Sofia
благодаря Hug

# 209
Здравейте, от около година съм на безглутеновата диета. С моя мъж обичаме много да си готвим, дори и сега си правим много тестени изкушения, но безглутенови. след като спрях пшеничените изделия осъзвах по метода на проба-грешка, че и царевичните изделия ми влияят зле. За това най-често ползвам оризово, нахутено или ядково брашно.
Напоследък обичам да правя следния безглутенов хляб на фурна.
Съставки:
250гр. оризово брашно
250гр. нахутено брашно
сол
захар
суха мая
зехтин
вода
Съставките ги омесвам всички заедно и оставям маята да си свърши работата (до колкото и е възможно). Междувременно си правя в една купичка смес с коята заливам след това хляба. Тя се състои от:
зехтин около 50-70мл
щипка сол
сух розмарин
сух джоджен
сух риган
суха мащерка
сух босилек
Слагам "тестото" (обикновено ми се получава гъста каша) в предварително намазнена със зехтин тавичка за хляб, от горе го заливам със сместа със подправки и пека на 180-200 градуса до готовност.

Общи условия

Активация на акаунт