Безглутенови рецепти

• 189 895
  • 320
  •   1
Отговори
# 180
Да и аз основно ползвам готови миксове. На мен проблема ми е, че немога да ползвам мляко и съм много ограничена. Непоносимостта към млечни е на първо място, а на второ е глутена и  на трето яйцата. Но ако и яйцата  трябва да махна, незнам какво ще правя...и за сега съм ги оставила в менюто. Добре, че поне с маята няма проблем. Че с квас, незнам дали ще се получи.
Иначе сутрин му давам нудъли/спагети....найстина са много хубави и бързо стават...но са скъпички 5-6 лв...за 4 дни стига един пакет. Пробвах с оризовите, българските...но много зле се получи, стана някаква каша.
Правих и котешки езичета...от безглутеновия сайт ги видях...страхотни станаха.

# 181
  • Sofia
по-добре махни и маята,ползвам сух нахутен квас/продават го в диетичните магазини/ и всичко тестено се получава перфектно

# 182
Кажете ми рецепта за бисквитки, които да ползвам за направа на бисквитена торта- обикновена
Или някакви бисквити, които да купя и да ползвам
Крема е лесен, ама пустите бисквитки  Tired

# 183
  • Sofia
може би някакви оризови,в китайския магазин на Пиротска/ако си от София/има,а какъв ще е крема,с нишесте ли ще е ,то е брашняно и има глутен...

# 184
Има и царевични нишестета. На д-р Йоткер доста са такива, а в ДМ има на Алнатура със знака. Относно тортите - ако ми трябват бисквити, правя пандишпанов блат или купувам най - евтините на Шаер, но избягвам принципно, а правя ядков блат. Децата обичат много 1:1:1 брашно по каса, царевично и брашно от просо. И хлябът става фантастичен, и палачинките. Турската мая е без глутен, но избягвам и мая, а ползвам основно сода за всичко.
Доли, колко време се чака печивото с този нахутен квас?  Hug

# 185
Не, искам да направя обикновена бисквитена тортичка, с бисквити и нишестен крем
Направих вчера с безглутенови бебешки бисквити пласмон, ама са много сухи и тортата стана малко сухичка, другия път крема трябва да е по-течен явно...а и са скъпи, 7 лев кутията...мислех си да направя някакви домашни бисквити, но не знам по коя рецепта ще са удачни после да са за тортичка

# 186
Ако тортата е по - малка, примерно 2 порции, на д-р Шаер бисквитите са 3 лв. А колкото до сухотата им - едно време като правех бисквитена торта, ги топях в мляко или компот. Бисквити, освен езичета, не съм правила. Може би в групата във ФБ колегите Simple Smile ще дадат повече опции, че тук вече никой не чете...

# 187
  • Sofia

Доли, колко време се чака печивото с този нахутен квас?  Hug
 малко повече отколкото ако е с мая...но най-вече си зависи от брашното,ако е с бяло става по- бързо,но аз ползвам тъмни и пълнозърнести и понякога ги чакам по 2-3ч.да бухнат

# 188
Може ли линк към фб групата

# 189
Запис за темата.

# 190
Записвам се в темата с една рецепта за коледни линцери на Наталина, които аз направих с безглутенови брашна и станаха чудни.
140 гр студено масло
100 гр оризово брашно
110 гр безглутеново брашно, готова смес
50 гр кафява захар
1/2 ч л  стевия на прах
1 яйце
1/2 ч л екстракт ванилия.
1/2 ч л бакпувер без глутен
1/3 ч л  ксантанова гума
МОже да се омеси в робот, може на ръка.Оставя се за 1 час в хладилника, увито във фолио.
После се точи, изрязват се бисквитките и се пекат на 160-170 градуса около 10-13 минути.
Могат да се слепят със сладко, ганаш, друг крем.

# 191
Аз да кажа че в крайна сметка направих блат по рецептата за кексче в микровълнова, отгоре залях с крем нишесте, и стана прилична тортичка  PeaceХареса се и се изяде. Самото кексче в микровълнова става малко сухо/гумено и блудкаво, но с крема се върза много добре
Тази темичка се посъживи, но все пак ако може и линк за групата във фейсбук
Krasi * тези линзери дали "носят" на добавяне на какао ?

# 192
Krasi * тези линзери дали "носят" на добавяне на какао ?
Точно тези не съм пробвала, но от опита ми с други бисквитки, всички понасят какао.Просто част от брашното се заменя с какао, например маха се 1 с л брашно, а се добавя какао, за да не става прекалено сухо и ронливо тестото.

# 193
И мен ме интересува линк към ФБ групата.
Търсих но бг група нещо не намерих.
Интересува ме на колко градуса печете  хляба обичайно. Аз на 200 градуса без вентилатор.
Говорих с една жена в магазина  където купих брашно ..тя пък ми каза на 160 и повече време..нещо ми се струва че няма да стане.
Сега за първи път видях че има и българска безглутенова смес...там пък пише 240 градуса.
До сега само с Dove брашната съм правила хляб и прибавям по някое друго брашно.

Другия ми проблем  е, че като се разреже хляба е леко влажно вътре. Не е сурово.

http://dalil.snimka.bg/cooking/bezglutenov.836797
Обичайно хляба ми винаги има такъв вид като това малкото парче,твърдичко и  отгоре е напукано. Този другия беше с друго брашно и стана случайно такъв.....немога да повторя резултата...той е мек като козунак и кората беше мека.
Ако имате снимки на хляба си ми покажете... Май трябва повече да бухне . То и сега е хубаво на вкус, но защо е влажно незнам.

Последна редакция: пн, 29 сеп 2014, 14:14 от dalil

# 194
Здравейте, извинявам се че пиша тук тъй като темата е само за рецепти, но искам да попитам има ли подобна тема за споделяне на опит от спазване на безглутенов режим и също се интересувам от ФБ групата, може ли линк?

Общи условия

Активация на акаунт