Усещам гърдата си пълна, а не пуска кърма...

• 1 105
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте,
Проблемът ми е следния: Имам момченце на близо 2.5месеца. До сега е само на кърма. От няколко дена забелязвам, че лявата ми гърда не пуска достатъчно мляко. Как разбрах ли? Ами първо по звука на сучене, който се чува при сученето от едната и другата гърда и второ - дори и капка не мога да изцедя, което не е нормално. Помислих си за запушени канали, но не ме боли гърдата. Кърмя го когато той поиска. Понякога 6, 7 или 8 кърмения имаме на ден. Синът ми изобщо не успява да се нахрани от нея. Суче, уморява се и заспива и след 15-20 мин. е отново буден.
На какво може да се дължи? И най-вече какво мога да направя? Толкова много искам да продължавам да го кърмя!!!!!!
Благодаря ви предварително!!!

Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 17:34 от kamami359

# 1
Здравей! След като няма болка и дискомфорт, надали става въпрос за запушени канали.
Много бебета изразяват препочитания към едната гърда за сметка на другата. И сучат по-ефективно именно от любимата, без това да е заявка за наличие на проблем. Неприятното е, че така гърдата, кято не получава адекватна стимулация постепенно намаля производството, което не е добре да се допуска трайно. 
Предлагай проблемната гърда по-често и, за да задържиш интереса към нея, а и да улесниш потичането, може да прилагаш компресия. Тук е обяснено как точно се прави: Компресия на гърдата
Понякога бебетата премнават през различни етапи на растежа, израстват бързо и имат нужда да си увеличат количеството кърма. Тогава започват да сучат много често, накъсано, случва се да сливат кърменията и да се будят по-често нощем, а през денят сънят е почти мираж. Това е нормално и често срещано поведение, което си има своето логично обяснение. По този начин бебето дава сигнал на тялото да регулира производството спрямо повишеното търсене. Обикновено кризите преминават за дни, но понякога е нужно повече време и на майката и на детето, особено ако стресът и умората са големи. Важното е да си наясно със ситуацията, да си уверена и да не отказваш на бебето да суче, колкото често иска.
Следи напишканите памперси, ако са 5-6 за денонощие, вероятно всичко е наред. Те са много добър показател, ако бебето е на изключително кърмене.

# 2
Клото,
Благодаря ти за отговора!
Да, аз прилагам компресия и започнах на всяко хранене да му предлагам първо проблемната гърда - лявата. Но знаеш ли какво забелязах, след като почнах и да се изцеждам. Ако си представим, че гърдата е като душ, то на лявата водата изтича през един отвор, докато от дясната всички отвори са отпушени?! Знам, че странно звучи, но това беше най-близото с което можех да поясня как изглежда разликата в интензивността на отделяне на кърмата.
Що се отнася до напишканите памперси... Ето, днес например до сега смених 4 памперса, т.к. бяха наакани и съответно усещаха се, че е пишано в тях. Плюс това докато оставих сина ми да порита с голо дупе, 3 пъти се напишка.
Знам, че и доста майки успяват да кърмят успешно само от една гърда, но се чудех дали мога аз самата да помогна лявата "да влезе в час"  Simple Smile
Ще продължавам с компресията и упоритостта си, пък дано нещата се нормализират.

# 3
kamami359 , ако едната гърда е по-предпочитана от другата, процесът на отделяне на млякото ще е и по-лесен. Мисля си, че с повишаване интензитета на кърмене от другата гърда, постепенно ще се регулира и това. Особено ако подпомагаш процеса с топъл компрес, който да улесни потичането.
Как сте тези дни, има ли промяна?

Общи условия

Активация на акаунт