До кога е "прилично" да се кърми?

• 20 248
  • 220
  •   1
Отговори
# 105
Ама психолози с мнения категорични за "вреда" от дългото кърмене бол. Но кажи ми как ще се чувстваш ти, ако психолог ти каже, че ако отбиеш детето си преди третата (примерно) годинка, ще му нанесеш сериозни вреди? Ще го послушаш ли?

Като стана дума за норми, ето една статия, която може и да не ти хареса Естествената възраст на отбиване

Достатъчно сме интелигентни и интуитивни за да можем да направим избор кога нашето дете е готово да приключи с кърменето. Обикновено то само показва и няма нужда да полагаме особени усилия. Но дори и това, което иска майката и детето да се разминава, пак има как отбиването да стане плавно, внимателно и с много любов (и с по-малко психолози  Mr. Green )

Няма да се опитвам да ви убеждавам, че няма възраст, над която кърменето може да вреди на психиката на детето. Но ми отговорете как ще се чувствате, ако психолог ви каже, че ще навредите на психиката на детето си ако не го кърмите до 3, 4, 5 и т.н. години?

# 106
Няма да се опитвам да ви убеждавам, че няма възраст, над която кърменето може да вреди на психиката на детето. Но ми отговорете как ще се чувствате, ако психолог ви каже, че ще навредите на психиката на детето си ако не го кърмите до 3, 4, 5 и т.н. години?

Aма аз не твърдя, че има такава възраст, защото няма как да знам Simple Smile Но ако трябва да се определи, това няма да е според Янечек или Шаманката, а от психолози и статистици, които са провели достатъчно голям брой дългогодишни наблюдения. Така както са направени за ползите и т.н.
Аз се съмнявам да могат да се направят достоверни изводи, защото за различните психопатии, други фактори са далеч по-значително от кърменето, ако въобще то допринася за някакви отклонения.
Лично аз, като ненавиждаща психолозите, особено жените такива, няма да се интересувам какво е мнението им както за кърменето, така и за отглеждането на децата Simple Smile

# 107
... Прави впечатление, че пристрастени към кърменето са именно кърмачета, чиито майки също са пристрастени към това. Убедена съм, че нагласата на майката има важно значение за това как кърмачето ще се отнася към кърменето. Ако е свикнало за всеки дискомфорт да получава цица, много ясно, че ще приема и занапред кърменето като начин за успокояване.

Изобщо това твърдение не може да е вярно и не зная на базата на колко броя кърмачки и кърмещите ги, си стигнала до това заключение.  Confused
Аз мога и ще разкажа за моите кърмачета, които отглеждам по абсолютно същия начин - сиреч активно кърмене и привързано родителство - и въпреки това, разликите между двамата са видими не само за мен, но и за тези, които ни познават.

Синът ми, кърмаче № 1, е типичен представител на зодия Рак - нежен, чувствителен, силно привързан към мен. Кърмен е до 2,4 г., отбит по принуда, не по собствено желание. Обичаше да суче винаги когато имаше нужда - за приспиване, успокоение, ядене, гушкане и т.н. Същевременно когато баба му го гледаше и по-късно тръгна ясла, е заспивал без проблеми без мен и млякото ми.  Wink

Дъщеря ми, в момента на 7 м., също изключително кърмена почти и до сега, е съвсем различен случай. Тя суче само и единствено за наяждане и напиване. Заспива абсолютно сама, оставям я будна и излизам от стаята. Падна веднъж и не пожела да суче за успокоение, просто я погушках. Тя не ме търси и не асоцира кърменето с друго, освен с хранене и топлина. А моето светоусещане не се е променило. Детето е различно от другото ми дете, а аз все така обичам да кърмя.

А докога ще я кърмя, не е работа на нито един психолог на земята, а само моя и нейна.  Peace

# 108
Ще отговоря на въпроса на Шаманката, който горе долу ми звучи по темата за яслата и ДГ и как детето не трябва да тръгва по-рано от 3годишна възраст според психолози?! Но повечето си дават децата на ясла и преди 2годишна възраст. Къде поради финансови причини, къде защото детето е контактно и има нужда от това няма значение в случая. Пак стигаме до извода, че всеки си решава, и ти си права - просто отбелязвам че трябва да се имат предвид тези изказвания на психолози като ориентир. Взимаш ги под внимание, или не  - и вземаш решение. Права беше статията не ми хареса определено.  Mr. Green Малко е прекалено на 7 годишна възраст детето още да суче?! Това е изкуствена привързаност според мен и нежелание на майката да поеме инициатива да отбие детето заради собственото си емоционално състояние, което граничи с егоизъм вече. Имаше един филм по телевизията как момче на тази възраст си играе, тичка с връстниците си из градинката и в един момент отива при майка си и ясно казва "мамо, искам мляко"! И тя си вади цицата и така! Или представете си - мамо искам цицка?! То е малко унизително за самото дете, нали после ще го спукат от подигравки?! Как ще се впише в социалното общество на неговите връстници?!И всичко идва от това, че му е показано, че в това няма нищо срамно, което наистина не е срамно но до определена възраст и е хубаво все пак да бъде малко дискретно.
Естествено че трябва да се опираме на интуицията, ама не е лошо да се вслушваме повечко в нея, защото се опасявам че в повечето случай сме пристрастни!  Peace
П.С.Извинявай, ама статията доколкото разбирам не е на психолог, а на доктор по антропология, а в случая говорим за изказвания на психолози, в което има доста голяма разлика. И определено не ми хареса сравнението с животните  Thinking

# 109
Антропологът има право да изкаже предположение също, това няма нищо общо с кутурните ни разбирания и предразсъдъците. Аз не съм съгласна с него, защото не отчита това, което ме интересува - докога кърмата спира да играе ролята си на храна и човешкото бебе започва да търси гърдата, а не кърмата. За мен това е истинският отговор на въпроса докога да се кърми. Обичам логичните неща, затова.
Не си представям 7-годишния ми син, който носи същия номер обувки като мен и ми стига до брадата на височина, да ревне за цица като някой в училище го набие, вместо да го настигне и да го срита. Но пък и нямам наблюдения, че непременно 7-годишен кърмак ще ревне за майка си, вместо да направи същото  Mr. Green

# 110
Имаше изказване на психоложка от съседен подфорум, че кърменето на дете, което беше около над две и мисля под 3 години му вреди страшно и майката трябва рязко да го отбие. За разлика от дългото кърмене, обаче, за рязкото отбиване, синоним на отхвърляне има не малко доказателства за вреда. Така че, както казва Янчек, мнението на психолозите за кърменето и родителството не може да ме убеди в нищо. А личния опит от избора, който направихме заедно със сина ми ме убеждава колко хубаво е човек да си вярва на интуицията и да се води по детето си. От психологическа гледна точка, отглеждам уверено, самостоятелно, разбрано и същевременно активно дете. От гледна точка на личния ми мързел и егоизъм, естественото стечение на обстоятелствата и съвсем леката насока от моя страна ми оставиха щастлив спомен за моментът на отбиването  Peace

# 111
В твоя ред на мисли, Янечек, само да допълня, че за да бъде търсена гърдата за успокоение, то тя е предлагана за такава.
Кърменето на поискване какво е всъщност, ако не вид успокоение на детето?
В отчетната на малката имаше бая майчета, които кърмеха на поискване и всъщност не сваляха бебето от гърда. Слагаха ги в слингове и така като скачени съдове се разхождаха по цели дни и нощи. Нормално ли е? Същите тези деца и сега са си пристрастени кърмачета, а са вече на по 18-месеца. Няма лошо, нека са, щом желанието е взаимно.
Голямото ми дете е кърмено година и малко. Отби се само. Къде от само себе си, къде от моето незнание, а и признавам си неособено желание да кърмя повече. Но никога не съм давала гърда щом заплаче. Давах залъгалка.

# 112
E, да, психолозите са много обременени и няма да дадат единен отговор. Познавам двама - според едната след година е вредно за психиката на детето, според другия - горна граница няма Simple Smile

Бръмбазела,
ти си само едно потвърждение на думите ми - предлагаш гърдата за успокоение и детето съответно я приема или не. Аз не предлагам, защото мразя лигави деца и няма как някое мое дете да суче само за кеф.

# 113
За много майки кърменето е нещо много повече от вкарването на калории в устата на дете. За вас не е, което явно за вас не е и проблем. Но някак усещам критиката в последния пост. Защо даването на гърда за успокоение ви притеснява? Още повече това не е вашето кърмаче. Защо едно привързано кърмаче на година и половина ви притеснява, при положение, че това не е вашето бебе? Как ти звучи това изречение: В моята отчетна имаше много майки, които даваха гърда на бебетата си само когато бяха гладни. Не ги кърмеха за успокоение, не ги носеха, даваха им залъгалка за да ги успокоят и приспят. Същите тези деца на година и половина вече не сучеха от гърда, пиеха мляко от шише и са приспиваха със залъгалка. Няма лошо, нека, щом няма взаимно желание.

# 114
За много майки кърменето е нещо много повече от вкарването на калории в устата на дете.

Шаманката, аз не напразно дадох пример със себе си и кърменето на едно и цеденето при другото дете.
Лично за себе си нямам логично обяснение на това си поведение.
Колко кърмачки биха се цедили 12 месеца и продължили още два след релактация?
Аз наистина вече усещам зависимост в неистовото си желание детето да поема пълноценно, истинско мляко.
Даже се плаша от себе си.  А ако беше кърмаче?  Mr. Green

# 115
A, Mafani,
aз съм за кърменето на поискване, защото едно малко бебе не знае гладно ли е, жадно ли е, на арфа ли му се свири и съм убедена, че е по-добре да се дава гърда, а не залъгалка, макар да не съм против залъгалките.
После вече човек се научава кога детето суче от глад и кога - от скука. Във втория случай си прибирам хранилката, без притеснение, други майки не и така те могат да си откарат много дълго.

# 116
А личния опит от избора, който направихме заедно със сина ми ме убеждава колко хубаво е човек да си вярва на интуицията и да се води по детето си. От психологическа гледна точка, отглеждам уверено, самостоятелно, разбрано и същевременно активно дете. От гледна точка на личния ми мързел и егоизъм, естественото стечение на обстоятелствата и съвсем леката насока от моя страна ми оставиха щастлив спомен за моментът на отбиването  Peace
Мисля, че всички се стремим именно към това   thumbsup
А що се отнася до даване на гърдата за успокоение - съгласна съм с Янечек:
A, Mafani,
aз съм за кърменето на поискване, защото едно малко бебе не знае гладно ли е, жадно ли е, на арфа ли му се свири и съм убедена, че е по-добре да се дава гърда, а не залъгалка, макар да не съм против залъгалките.
После вече човек се научава кога детето суче от глад и кога - от скука. Във втория случай си прибирам хранилката, без притеснение, други майки не и така те могат да си откарат много дълго.

# 117
.... Бръмбазела,
ти си само едно потвърждение на думите ми - предлагаш гърдата за успокоение и детето съответно я приема или не. Аз не предлагам, защото мразя лигави деца и няма как някое мое дете да суче само за кеф.

Кое ти дава право да оцениш децата ми като лигави, бидейки активно кърмени? Личното ти познанство с мен и с тях евнтуално или???  Crazy Изказването ти е доста прекалително, да не кажа обидно!

За мен е много по-важно и естествено детето ми да получи мен, отколкото студената изкуствена биба, която трябва да го научи и убеди, че то трябва самО да се справи с неразположението си! Децата имат нужда от майките си, вниманието, обичта им, топлината им, а не от невероятната бебешка индустрия, която е в полза само на търговеца.

Не виждам смисъл да пиша повече... Дано поне има полза за някого...  Mr. Green

# 118
  • До хладилника, който обичам
Не говоря за лична нужда от психолог (ако ства дума за това, никой луд не си признава, че е луд), а за определяне на възрастта, след която е по-ското вредно да се кърми, ако има такава. Кой би могъл най-точно да каже? Понеже Мафани постави този любопитен въпрос и аз разсъждавам по него.
Прави впечатление, че пристрастени към кърменето са именно кърмачета, чиито майки също са пристрастени към това. Убедена съм, че нагласата на майката има важно значение за това как кърмачето ще се отнася към кърменето. Ако е свикнало за всеки дискомфорт да получава цица, много ясно, че ще приема и занапред кърменето като начин за успокояване.

Обещавам да доведа дипломиран психолог в тая тема  Grinning Ще е интересно да се изкаже - има и преки наблюдения върху дългокърмени деца, което ще е безспорен плюс.

Факт е, че психолозите по света са си плюли в устите и повтарят, че дългото кърмене не вреди на психиката на детето.

А също така е факт, че детето може да израстне без кърмене. И без гушкане. И без други такива. Но нужно ли е?  Grinning

# 119
Кое ти дава право да оцениш децата ми като лигави, бидейки активно кърмени? Личното ти познанство с мен и с тях евнтуално или???  Crazy Изказването ти е доста прекалително, да не кажа обидно!

Защо пък реши, че визирам именно твоите деца? Това, че ползвам твой пост за цитат не значи, че се обръщам персонално към теб и децата ти.
Личното ми мнение е, че с кърменето по всякакъв повод се поставя една чудесна почва за разглезване, дърпане на блузата и просене на цицки  Wink За мен е еднакво неприятно детето ми да се тръшне пред магазина, че иска шоколад, а аз не му купувам и да се тръшне, защото точно сега нямам настроение за кърмене. За мен (повтарям за мен) е важно детето да свикне, че майката е човек. Така както уличната котка нахъква котенцата и ги удря с лапа като прекалят, така и аз не откликвам всеки път на "нуждите" на кърмачето. Сега ясно ли е?

Общи условия

Активация на акаунт