До кога е "прилично" да се кърми?

• 20 236
  • 220
  •   1
Отговори
# 120

Изхождайки от принципа на кърмене при бозайниците, кърми се, докато поколението не може само да се храни с твърда храна.
Кога става това при хората?

Според разни научно-популярни филми-за да може човека, като животните да се роди-ходи и храни самостоятелно-това става на 2и 2+ години (т.е. до тогава се е сдобило с дъвкателни зъби, има що-годе развита  моторика, доразвити органи, които да смелят храната и да произведат необходимите ензими, ОБАЧЕ понеже физически е невъзможно плод на 2г да се роди-се ражда на 9месеца и се доразвива извънутробно. Затова и кърменето е важно-защото природата го е измислила всеки индивид на таз планета ( с малки изкл.), да си храни поколението-не с мляко за телета да храним бебетата си..но ест. когато е невъзможно се прибягва до АМ..да не измествам темата..
Относно това "до кога е редно"-вреди не ми е известно да има; вкл. психологични-все пак и абитюриент-кърмак не съм чула да има Joy..обикновено се отбиват най-късно до към 3,5-4г..това с кърмене на 5-6-7годишни си е чисто изключение, както има изключения във всичко Peace

# 121
Аз вече започнах да отказвам на дребния, когато просто иска да си повиси на гърдите ми. Неприятно ми е. Единственото време, когато му давам гърда не за хранене е два пъти на ден, когато го приспивам и то вечер суче, суче, поиграва си в леглото и сам заспива. През останалото време суче за наяждане. Всичко е въпрос на вътрешно усещане на майката. Предпочитам да го гушкам и да си поиграем вместо да ми дъвче зърната.

Моят опит е от две крайни противоположности - синът ми, осиновен на две години, изключително самостоятелен на тази възраст, тотално асоциален и не даващ да го прегръщат. Разреши ми да го прегърна почти пет месеца след идването му в нас, когато се разболя за първи път и то чак на третия ден от разболяването му, след като бях спала при него на земята с глава на леглото му през всичките тези месеци.

Бебето пък от друга страна е залепено за мен като гербова марка, искащо непрекъснато да суче. ПРедполагам, че повечето са така, но на мен ми тежи. Искам да е една идея по-самостоятелно вече, в смисъл че играчки има бол, може да се заиграва, вместо да седи в ръцете ми. Работя точно по този въпрос. Дали защото имам такъв опит от големия си син или просто съм такава като характер, но искам лично пространство. На година и месец едно бебе според мен не би трябвало да е непрекъснато в ръцете на майка си, това включва и сученето. Честно казано, не се виждам той да ми се тръшка по улиците да му дам да суче. Не го приемам за себе си. Не коря майките, на които се случва, децата са си техни и си ги гледат както сметнат за добре, не ми влиза в работата. Аз не искам да ми се случва.

# 122
Въпреки, че съм волно толерирала привързаността на сина си и съм толерирала и своята привързаност към него, кърмила съм го на поискване и съм го носила и гушкала много, нито веднъж не се е тръшнал на улицата за "цица". Въпрос на възпитание е, възпитание, което (о, изненада!) майките кърмещи дълго и на поискване също упражняват върху децата си. Да си мислиш, че масово децата кърмени на поискване са лигави и се тръшкат е също толкова ограничено, колкото да си мислиш, че децата кърмени на режим масово са лишени от любов и ласки  Peace

# 123
  • До хладилника, който обичам
Съгласна с Шаманката Simple Smile
Голямата никога не ми се е тръшвала да суче насред улицата, малката е понастоящем на 1г 3м и също не го прави - случва се да си поиска, но успяваме да се разберем и я разсейвам до по-подходящо време и място - не защото е неприлично или нещо такова, но обичам елементарните удобства и държа да седна поне.
Много мит, много нещо броди наоколо Grinning не твърдя, че собственият ми опит е мерило за всичко, но опитът, който имам от досега си с други майки вече дълги години ме кара да мисля, че наистина такива описвани хорър-случки са много повече изключения, отколкото норма.

# 124
Бръмбазела,
ти си само едно потвърждение на думите ми - предлагаш гърдата за успокоение и детето съответно я приема или не. Аз не предлагам, защото мразя лигави деца и няма как някое мое дете да суче само за кеф.

А ти "лигава майка" ли си, пиейки кафе, или пък питие, или ако пушиш-пушейки цигара...нима елементарните удоволствия са лигавщини?! Crazy

# 125
Е сега дадох един пример от друга тема и веднага се хванахте за думата.

За мен спорът става безсмислен, защото колкото майки има, толкова и гледни точки и начини за гледане на децата.

Аз смятам, че след годинката с детето ми вече имаме изградена достатъчно силна връзка и може да суче само за ядене, а за успокоение да се гушкаме. Изказах мнение и не искам да убеждавам никого в правотата си, както приемам и гледните точки на всички останали, което мисля, че се опитах да кажа преди малко. Не виждам защо трябва да се убеждаваме и да си доказваме коя е по-права.

# 126
Бръмбазела,
ти си само едно потвърждение на думите ми - предлагаш гърдата за успокоение и детето съответно я приема или не. Аз не предлагам, защото мразя лигави деца и няма как някое мое дете да суче само за кеф.

А ти "лигава майка" ли си, пиейки кафе, или пък питие, или ако пушиш-пушейки цигара...нима елементарните удоволствия са лигавщини?! Crazy

Едно не успявате да разберете- има жени, за които кърменето е начин на хранене и нищо повече.

# 127
Разбираме и приемаме. Но има и такива, повечето комай, за които не е непременно само слагане на мляко А в бебе Б Simple Smile Важно е да се приемаме и уважаваме взаимно, нали Simple Smile

# 128
Разбираме и приемаме. Но има и такива, повечето комай, за които не е непременно само слагане на мляко А в бебе Б Simple Smile Важно е да се приемаме и уважаваме взаимно, нали Simple Smile

О, аз ви уважавам, макар след определена възраст на децата ви, да не ви разбирам.  Simple Smile
Но усещам нещо като тенденция в крайност на мненията и от двете страни.
Като в темите за секцио и вагинално раждане....И така. Simple Smile

# 129
Нормално е всеки да държи основно на своето си мнение Simple Smile все пак, хубавото е, че повечето хора държат на своето си разбиране, но са склонни да приемат и чужди гледни точки, даже да са категорични, че това не е нещо, което те биха избрали.

# 130
  • София
 Ще ми е интересно да науча въз основа наблюдение над колко деца е изградено мнението, че дългото кърмене вреди - прави децата лигави, прави ги привързани, прави ги ограничени, прави ги... какво още беше? Вие изобщо познавате ли такива деца?

Кой има право да твърди, че детето ми е лигаво, като изобщо не го познава? И защо комшийското дете е лигаво, като не е кърмено?

Да успокоиш детето си, ако е лигавщина, мадре мия!

# 131
Ще ми е интересно да науча въз основа наблюдение над колко деца е изградено мнението, че дългото кърмене вреди - прави децата лигави, прави ги привързани, прави ги ограничени, прави ги... какво още беше? Вие изобщо познавате ли такива деца?

Simple Smile Абе аз познавам Simple Smile, но всичко е комплекс от много фактори. Не кърменето е определящо, а цялостното отношение към възпитанието на детето.

Макар че, в кръга на шегата - големият не съм го кърмила, а е такава лигня, че понякога ми иде да го метна през балкона Simple Smile. Пък не съм от глезещите майки.

# 132
Но ми отговорете как ще се чувствате, ако психолог ви каже, че ще навредите на психиката на детето си ако не го кърмите до 3, 4, 5 и т.н. години?

Чела съм за нещо такова. Някъде дълбоко в психиката, но дава отражение на дете, което не е кърмено въобще. Някакво чувство на неудовлетвореност, но няма да се опитвам да интерпретирам, защото не си спомням много добре аргументите за това.

И все пак, за мен "прилично" е до към 2 годинки. След тази възраст (условно), смятам че се изчерпват хранителните ползи, а любов, топлина и успокоение е по-добре детето да получава без непременно да виси на гърдата. Защото порасва, и защото трябва постепенно изгради увереност, че може да се справи с емоциите си самичко, независимо от постоянното присъствие на мама около него.

# 133
До кога е прилично да се кърми е въпрос като до кога е прилично да се прави секс Laughing. Ам', на кой до когат' му е кеф и кой до когато може да го прави. Въпрос на възможност и личен избор Laughing
Психолозите и те са хора и не са безгрешни. Чак пък да са им безпристрастни мненията, не вярвам Laughing. За мен е важен опитът на кърмещи жени,не теорията на нЕкой психолог с незнам колко си дипломи и ни едно отгледано дете. 
 Благодаря на дългокърмещите майки за споделения опит и на консултанти и членове от Ла лече лига  bouquet. Благодаря ви,че популяризирате кърменето!!!

# 134
Сексът и кърменето имат толкова общо, колкото кърменето и изхождането да не съм по-груба и да го нарека направо срането.

Общи условия

Активация на акаунт