Варицела

• 413 544
  • 3 273
  •   1
Отговори
# 1 695
  • София
Цвети  Hug
Белези с нищо не съм третирала, няма ни един сега,  питах докторката за контратубекс, каза, че при  варицелните няма да помогне и няма смисъл да мажа, понеже били като дупчици, нямало как да ги запълни и затвори, просто бил за друг тип белези.
Много хора пият изопринозин по време и след варицелата... Моят му давах просто мултивитамини, нямаше после проблеми, заболявания и усложнения.

# 1 696
здравейте, май и ние ще сме в този отбор на пъпчивите. на 28.12 (тоест преди 14 дни) бяхме с едно познато семейство на разходка и след 1 седмица майка ми казва,, че тя е с варицела. малкия (1г. 2м.) вчера беше цял ден с 37.7 , през нощта на 2 пъти вдига до 39 Т, пъпки няма никъде.аз още вчера го водих при педи и тя каза , че лекоо му било червено гърлото, но ако се е заразил може и от варицелата да е. та въпроса ми е , нали уж не може да се заразиш , докато някой е в инкубационен период, дали е възможно да сме лепнали шарка? при положение, че цяла седмица не сме излизали и сме били само двамата вкъщи , вирус май е малко вероятен. но пък чета, че много деца не вдигат температура с варицелата. много съм объркана. п.с. давам от 2 месеца витамини wellkid baby , вит. ц и осцилококцинум 1 на седмица, но явно ефект нула...

# 1 697
Аз лично смятам, че няма нищо лошо- даже е хубаво децата да изкарат шарката докато са малки/не като мен преди бала/....Едно че я карат по -леко от възрастните, друго, че така или иначе почти не можеш да го избегнеш.
Честно - не мога да разбера паниката на някои познати майки- да не водели децата си нам къде си,че еди кой си бил с шарка. Е, какво?!Да не е някоя супер опасна, неизличима болест. Може да ви е смешно, но аз се надявах дъщеря ми да го изкара  рано и да се зарази/ на колежката детето беше болно/ .
Та така- НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ ИЗЛИШНО.Наистина няма защо Peace

# 1 698
Другият вариант е да се сложи ваксина срещу варицела, но трябва в чужбина.

Ето една тема по въпроса: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=236919

А ето и какво намерих в нета: http://xn--80aaenot6a1c.com/?p=82
Цитирам:

"Ваксини за предотвратяване на варицела

Основната причина, поради която ваксините против варицела не са известни в България, е цената. Едни от най-разпространените ваксини в чужбина са Варилрикс и Варивакс. Тъй като в България не са регистрирани, може да се закупят от почти всички съседни страни. В следващите редове ще намерите малко повече информация за тях.

VARILRIX е ваксина за предотвратяване на варицела, предназначена за деца на възраст от 9 и повече месеца, юноши и възрастни. Групите, които могат да се възползват от ваксинация включват:
- възрастни не имунизирани (защитени) срещу варицела, особено тези, в „най-рискови” професии, като здравните работници, учителите и работещите в грижи за децата центрове
- възрастни не имунизирани срещу варицела, които са родители на младите деца
- възрастни и деца, не имунизирани срещу варицела, които живеят в същата къща с хора с понижен имунитет и не боледували от варицела.
Имунитетът е за 7-10 години. След изтичане на този период е нужна реимунизация.

Ваксината е особено подходяща за бъдещите не боледували от варицела майки, тъй като последствията за плода не са благоприятни при заразяване с варицела през бременността. Най-вече е добре да се ваксинират не боледувалите майки, планиращи второ дете, тъй като има голяма вероятност първото дете да пренесе варицела от детското заведение.
Производител: Глаксо Смит Клайн
Приблизителна цена: 45 евро

VARIVAX е ваксина за предотвратяване на варицелата, която съдържа жива, слаба форма на вируса на варицелата. Ваксината действа, като помага на имунната система да се справи с вируса на варицелата. Варивакс не може да излекува човек, който вече се е разболял.
Производител: Мерк
Приблизителна цена: 55 евро "

На мен лично, цената не ми се струва чак толкова страшна - 90-100 лв.. но спестяваш на детето си 2 седмици неприятни усещания, висока температура, сърбежи, дискомфорт.
Да не говорим пък за най-рисковите групи - жени, които искат за забременеят, а не са карали варицела - ако се разболеят в първите 3 месеца на бременността, трябва да махат плода.  Sad
Изобщо, не знам каква е тази политика, тези ваксини да ги няма в България?!

Ето примерно тук, ваксината излиза около 85 лв., но трябва рецепта: http://www.chemistdirect.co.uk/varilrix-injection_4_17126.html

Но си мисля, че я има и в съседните ни държави (Гърция примерно - със сигурност, спомената е в темата, към която дадох линк), просто трябва да се проучи.

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 08:19 от Анонимен

# 1 699
  • София
slimss - човек е заразен 2-3 дни преди да избият пъпките. Ако пъпките са избили 1 седмица след вашето виждане, надали е заразено твоето. Т.е. ако за тях това е бил първият ден. По-вероятно друго вирусче нещо да го е "полазило" твоето дете.
Как 1 седмица не сте излизали, т.е. не ходите пред блока, до магазина, на разходка, за хляб...никъде??? То и вирусите имат инкубационни периоди, не само варицелата Wink

Amantes de la siesta! - съвсем не всички деца я карат леко, съвсем не всички възрастни тежко, няма такова нещо, като по-рано по-добре, има и деца стигнали до болница, може и да има много неприятни усложнения и т.н., по-добре да не се сблъсква човек... А това, че веднъж изкарал вируса си остава с теб за винаги в теб и всеки момент може да се реактивира като херпес зостер, пред което варицелата направо е смешка, е още по-неприятне момент.

# 1 700
Аз пък съм предубедена към ваксините- но това е дълга тема

не искам да спамя, но искам да намеря някаква тема във форума за запек при децата- а все намирам архивирани Praynig

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 08:21 от Amantes de la siesta!

# 1 701
Аз пък съм предубедена към ваксините- но това е дълга тема

Важното е да има избор, който иска да слага; който иска - не. Аз бих сложила на моите деца, ако бяха по-малки.  Peace

# 1 702
  • София
Amantes de la siesta! - какъв точно запек? ако не ти се спами тук, питай например в http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=695588.0 или си наприви нова.
Иначе сега има една такава за нарочното стискане http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=643787.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=230932.0 тази е стара, но златна, има много ценни неща в нея.

# 1 703
ами тя е на 7 .... Исках да питам за тези ями беърс с фибри дали някой ги е ползвал...Благодаря ти

# 1 704
  • София
Аз бих предпочела пробиоптици и  повече плодове, зеленчуци, течности и  по-разхлабваща храна.

# 1 705
slimss - човек е заразен 2-3 дни преди да избият пъпките. Ако пъпките са избили 1 седмица след вашето виждане, надали е заразено твоето. Т.е. ако за тях това е бил първият ден. По-вероятно друго вирусче нещо да го е "полазило" твоето дете.
Как 1 седмица не сте излизали, т.е. не ходите пред блока, до магазина, на разходка, за хляб...никъде??? То и вирусите имат инкубационни периоди, не само варицелата Wink

Amantes de la siesta! - съвсем не всички деца я карат леко, съвсем не всички възрастни тежко, няма такова нещо, като по-рано по-добре, има и деца стигнали до болница, може и да има много неприятни усложнения и т.н., по-добре да не се сблъсква човек... А това, че веднъж изкарал вируса си остава с теб за винаги в теб и всеки момент може да се реактивира като херпес зостер, пред което варицелата направо е смешка, е още по-неприятне момент.

Болен от варицела е заразен два-три дни преди избиване на пъпките чак до пълното им завяхване Naughty А инкубационния период е от  10-20дни

# 1 706
Бих допълнила, че заболяването освен директно по въздушно капков път или чрез течност от мехурчетата, може да се разпространява и индиректно, чрез докосване на общи предмети или от бременна жена на плода.

# 1 707
  • София
Zolka - аз нещо друго ли писах? Те обаче са се виждали 1 седмица преди да се разбере, че е болно детето, не след това.

# 1 708
Angel_Dust, благодаря ти  Hug И аз малко съм скиптична за контратубекса, но ще видим с времето. За сега се съсредоточавам сърху имуностимулантите.

# 1 709
Zolka - аз нещо друго ли писах? Те обаче са се виждали 1 седмица преди да се разбере, че е болно детето, не след това.

Да бе, видях-нещо не съм прочела правилно.Имам майстори над главата/на покрива/ и се разсейвам лекичко.Спирам да пиша, че да не надрънкам още нещо Laughing

Общи условия

Активация на акаунт