Раждане в АГ"Света София"(бившата Тина Киркова) - 4 част

• 100 099
  • 1 786
  •   1
Отговори
# 540
Понякога (но не задължително) дулата е и акушерка по образование. Отделно, някой може да реши да ражда неасистирано, но неасистираните домашни раждания на запад не са популярни и никой не ги препоръчва.

Просто ролята на акушерката и дулата са различни; за съжаление докторката е успяла да опорочи иначе хубавата идея със заблуждаващите си изказвания.

# 541
  • София
Алексче, след като докторката е "опорочила" идеята ти би ли разказала за какво става дума, тогава?
Аз от това дето съм чела не намирам, че информацията е подвеждаща, още повече, че във въпросният клип участва дулата и очевидно в съгласна с тази информация.

Иначе аз лично не виждам как бих раждала с дула и за какво ми е тя. Аз съм достатъчно грамотна, за да ми трябва посредник. Смятам лекарите и акушерките за достатъчно квалифицирани. И изобщо не виждам мястото на дулата в болница. За домашно раждане - ОК, ама за болница  newsm78 И например мога ли да си поръчам дула, ако държа на упойката и епизиотомията например...Това не е ли в разрез с вижданията й. И как тя ще се вмести във всеки индивидуален план?

# 542
Vache, можеш да раждаш с дула, дори ако раждаш с планово секцио (не говоря за България, тук мисля, че няма такъв вариант). Нейните лични виждания относно секциото, епидуралната упойка и т.н. в случая нямат значение, защото тя няма да взема решения вместо теб или вместо лекарите. Казах, че Григорова е "опорочила" идеята с изказването си, защото през цялото време подчертаваше, че дулата била "представител", "посредник", "наставник" и не знам си какво на родилката, като намекна, че по време на раждане жените са психически неадекватни и с тях не може да се разговаря. Информацията не е точно подвеждаща, но е едностранчива. Да, една от функциите на дулата може да бъде да помогне на родилката в комуникацията с болничния персонал, но далеч не се изчерпва само с това.

За ролята на дулата в болницата - има жени, които се страхуват именно от факта, че ще бъдат сами по време на раждането (защото бащата не иска или не може да присъства). На тях дулата може да им окаже именно необходимата психологическа подкрепа и да им вдъхне спокойствие и увереност.
Има жени, които не искат никой да им се мярка пред очите - ок, тогава дулата не е нужна за тях.

[ И как тя ще се вмести във всеки индивидуален план?

Бременната се среща предварително с нея и я запознава със своите желания и виждания за раждането.

Честно казано, не виждам за какво има да се спори тук, това е просто една възможност за тези, които желаят да се възползват от нея и е чудесно, че поне някъде вече я има. Сигурна съм, че след години няма да е такава "екзотика".

# 543
  • София
Алексче, аз не споря! Изяснявам си нещата за себе си  Wink

А всъщност на раждането жената не е сама. Има около нея все пак болничен пресонал и едно раждане не продължава бог знае колко. Аз лично наистина не виждам какво би правила тя там. Раждала съм и затова казвам, че не съм се чувствала нито самотна, нито уплашена например. Инстинкта на раждащата жена е доста силен и смятам, че тя е най-малко притеснена в сравнение с околните роднини. Така че всъщност не ми изглежда жената да има нужда от психологическа подкрепа точно през един най-нормален и естествен процес. Това звучи по същия начин както изказването на д-р Григорова, че раждащата жена едва ли не не е вменяема.

А страховете си ги има. Ето сега мен ме е страх, а първият път нямах тоя проблем. Точно затова исках да присъства бащата. Защото той ми дава нужното спокойствие, а не непознат човек като дулата, която за мен ще бъде просто част от персонала на болницата. Но се оказва така като гледам, че за татко трябва да се плати, а за дула - не (ако съм разбрала правилно  Wink)

А иначе няма лошо.. да има право на избор  Wink Всякакви хора има, с всякаки виждания. Нека има разнообразен избор.

# 544
Момичета, всъшност ние май само си "чешем езиците"  за проблема с дулата. В момента в ТК има ремонт и ВИП залите не се използват, а в общата зала ми се струва, че няма условия да се ползва тази нова услуга. Ако раждат 4 жени, има няколко акушерки и лекари, не виждам как и дулата ще се вмести между всички, а и идеята да се ражда по този начин доста се изкривява. Така че ми се струва засега далечна тази "услуга" в ТК. Другите варианти са" Св. Лазар" и клиниката на Щерев, само че там ти режат главата от кръста.

# 545
Vache, не знам... всяка жена е различна.
Вярно е, че раждането е естествен и нормален процес, но за съжаление условията в болниците са такива, че не го подпомагат, а напротив. На много места в този форум съм чела "зарязаха ме в една стая", "2 часа никой не дойде да ме погледне", "акушерката ми се развика, че крещя" и т.н. От друга страна някои си спомнят точно акушерката или лекаря, които са се държали добре с тях, окуражили са ги, вдъхнали са им сили - ето за такава подкрепа става дума, и не мисля, че тя може да навреди по някакъв начин.

Що се отнася до присъствието на бащата, споделям мнението ти, но много жени не желаят точно бащата да е там в този момент, а и много мъже не са навити да придружат жена си. Така че това е някакво решение за тези, които искат да имат някого със себе си.

За заплащането - така или иначе, ако искаш да има някой с теб, трябва да си платиш за индивидуална родилна зала, но ако ще присъстват бащата и дулата, за дулата не се плаща допълнително на болницата (поне и аз така го разбрах).

Момичета, всъшност ние май само си "чешем езиците"  за проблема с дулата.

Е-е, чак пък проблем...  Laughing

# 546
  • Sofia
Алексче, то всъщност това е проблемът - не дулата, а че хем плащаш за отделна зала, хем и за човека (мъж, майка, приятелка, каквото там), който да ти вдъхва спокойствие.
Малко като да ти искат пари за чашката за кафе, а захарчето да ти е безплатно.  Laughing

# 547
Vache, можеш да раждаш с дула, дори ако раждаш с планово секцио (не говоря за България, тук мисля, че няма такъв вариант). Нейните лични виждания ................
   202uu

Ето още едно място с информация за това що е дула , но и аз не виждам място за спор- това е просто още една възможност....
На мен ми предстои раждане в Тина Киркова. Второ раждане, първото също беше там. Съвсем наближи момента. По принцип съм с планово секцио за 2ри май, но имам големи съмнения дали ще устискам до тогава.  Mr. Green
Последния месец само ви чета, но си дойде времето да се включа и аз.
...имам и въпос : кога се дават и какви са документите на татенцето които трябват , защото ние нямаме брак  .  Rolling Eyes
Декларацията за припознаване може да е в сравнително свободен текст. Ето ти пример:

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРИПОЗНАВАНЕ

Подписаният ...............( имена на бащата)
с ЕГН ..............
с лична карта № 1.......,  изд. на ......... от ......,
с постоянен адрес : .........
и настоящ адрес: ........
ПРИЗНАВАМ ЗА СВОЕ ДЕТЕТО, РОДЕНО ОТ ...............................( тук са твоите имена  Wink )

ПОДПИС:

Подписаната ..............
с ЕГН ...............
л.карта №........ изд. на.......МВР- София,
с постоянен адрес : ......................
и настоящ адрес: ....................(това е за да се види, че живеете на един адрес)
ПОТВЪРЖДАВАМ, ЧЕ .................................Е БАЩА НА ДЕТЕТО МИ.

ПОДПИС:

и както са ти казали- копие от неговата лична карта...за твоята честно казано не помня, но не пречи да си носиш и едно копие...
Това е декларацията, която аз представих преди две години. Предварително отидохме заедно при нотариус за заверка. Сега няма да ми трябва- бракувахме се междувременно.

# 548
Vache, не знам... всяка жена е различна.
Вярно е, че раждането е естествен и нормален процес, но за съжаление условията в болниците са такива, че не го подпомагат, а напротив. На много места в този форум съм чела "зарязаха ме в една стая", "2 часа никой не дойде да ме погледне", "акушерката ми се развика, че крещя" и т.н. От друга страна някои си спомнят точно акушерката или лекаря, които са се държали добре с тях, окуражили са ги, вдъхнали са им сили - ето за такава подкрепа става дума, и не мисля, че тя може да навреди по някакъв начин.

Що се отнася до присъствието на бащата, споделям мнението ти, но много жени не желаят точно бащата да е там в този момент, а и много мъже не са навити да придружат жена си. Така че това е някакво решение за тези, които искат да имат някого със себе си.

За заплащането - така или иначе, ако искаш да има някой с теб, трябва да си платиш за индивидуална родилна зала, но ако ще присъстват бащата и дулата, за дулата не се плаща допълнително на болницата (поне и аз така го разбрах).

Момичета, всъшност ние май само си "чешем езиците"  за проблема с дулата.

Е-е, чак пък проблем...  Laughing

Е добре не е проблем, а споделени мисли. Така става ли? Wink

# 549
Алексче, то всъщност това е проблемът - не дулата, а че хем плащаш за отделна зала, хем и за човека (мъж, майка, приятелка, каквото там), който да ти вдъхва спокойствие.
Малко като да ти искат пари за чашката за кафе, а захарчето да ти е безплатно.  Laughing

Оф, аз чак сега погледнах внимателно и видях, че за присъствие на бащата се заплаща допълнително освен за отделната родилна зала...  Tired

KOLICHKA, става.  Laughing Peace

# 550
На запад дулите заместват лекаря при домашните раждания.

Това категорично не е така. Дулата не е медицинско лице и не може да замести нито лекаря, нито акушерката.

Неточно съм се изразила. По-надолу мисля, че става ясно какво имам педвид.

# 551
Не бих искала да влизам в повече спорове, а и в крайна сметка темата е за "Тина Киркова", а не за дулите.

# 552
  • София
Малко като да ти искат пари за чашката за кафе, а захарчето да ти е безплатно.  Laughing

Точно!  Grinning

Алексче... мисля, че доста се преекспонира мита за лошото отношение  Wink Преди 8 г. в тази болница, за която пишем в момента два дежурни екипа се държаха чудесно с мен (никой не познавах и нямах уговорка с никой). Сложиха ми упойка (и слава богу). Никой никъде не ме е зарязвал.. даваха сведения на майка ми, която звънеше час по час в родилна зала. Не са ми искали нито лев за нищо, вкл. за упойката. Аз не съм и давала. И изобщо не мога да се оплача. Не вярвам същите тези хора да са се променили драстично за 8 г.

А иначе казах, че в тази идея за раждане с дула няма нищо лошо... който иска нека ражда така. Ама и да бъдат така добри да не дерат хората за присъствие на бащата само защото той няма с тях официални партньорски отношения и не участва в клипчета  Wink А иначе няма как да не говорим за дулите, като това е ВИП услуга в тази болница. Аз лично съм на мнение, че за да се търси популярност се прибягва до това партньорство. От него полза болницата няма... имат дулите и "Естествено". Дори пациентките нямат.... Изборът на пози при раждането няма нищо общо с дулата. Ясно е, че трудно се променят някои неща, но те са и стандарт все пак, не са нещо своеволно наложено от лекарите. Така че всъщност какво става по време на раждането си решава лекарят и така и трябва да бъде според мен. Но това е мое мнение и не ангажирам никой с него.  Hug Peace

За декларациите.. преди 8 г. бащата отиде и оформи при нотариус неговата декларация. Там си знаят какво се пише в нея. Аз попълних декларация на бланка от болницата. После бащата с двете декларации и двете лични карти отиде и записа детето.

# 553
За съжаление за мен лично като пациент и като роднина на пациенти лошото отношение в болниците не е мит, а е било реалност.

Що се отнася до ползата за пациентките, нека не отнемаме на жените правото на избор, дори самите ние да не виждаме полза за себе си.

# 554
ИЗвинявам се много, понеже знам,че въпроса ми хич не е зюа тук, но ще ходя до болницата за изследване на хормони трябва ли да не съм пила кафе? Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт