Здравословно хранене за децата - 4

  • 41 521
  • 786
  •   1
Отговори
# 510
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
В този ред на мисли, относно зърнените флейксове и ядките сутрин за закуска да питам пак. В крайна сметка комбинацията между такива и кисело мляко смилаема ли е, из таблиците за разделното хранене намирам противоречива информация. За прясното вечеч прочетох че не е ок. Проблемът ми е, че моите хора не харесват ядковите млека, има ли други алтернативи?

# 511
  • Мнения: 3 869
Белтъчните молекули на киселото мляко са вече доста раздробени (т.е. много по-малки в сравнение с тези в прясното мляко) от млечно киселите бактерии. Ако киселото мляко е въведено след първата годинка, а децата не са имали АБКМ, веротяно няма да им направят проблем дори и недобре разгредите белтъци. Но пък и не могат да излекат максималното от тях. За сметка на това киселото мляко добре понася плодове, които иначе само самостоятелно не предизвикват ферментация.
Ако децата харесват киселия вкус, може да се взима суровадка от кисело мляко (т.е. оцедената вода) или да се закваси смаляно с вода кашу с млечно-кисела закваска за кисело мляко - поцеса отнема повечко време - 2-3 дни (вместо 6-8 часа), по-сладко става, но пък прибавено към зърнена закуска (и без да се ползва допълнителен подсладител) става много приятно и близко.

# 512
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Ако децата харесват киселия вкус, може да се взима суровадка от кисело мляко (т.е. оцедената вода) или да се закваси смаляно с вода кашу с млечно-кисела закваска за кисело мляко - поцеса отнема повечко време - 2-3 дни (вместо 6-8 часа), по-сладко става, но пък прибавено към зърнена закуска (и без да се ползва допълнителен подсладител) става много приятно и близко.

Благодаря Мег! Би ли дала повече инфо за това как се прави въпросното мляко с кашу, добива ли някаква по-голяма гъстота, от суроватка например?

# 513
  • Мнения: 5 714
"Да се похваля и аз с първия си успешен опит за кисело мляко. Направих го с 1 чаша бадеми, които прецедих и от 1 чаша слънчоглед, който оставих в сместа. Получи се точно един буркан от 700 мл. Загрях получена смес на водна баня до към 45 градуса и после заквасих със закваска на http://www.daflorn.com/starter-cultures.html. Оставих затворения буркан на парното за около 12-13 часа – стана страхотно."

Коментар от сайта към тази статия:
http://www.zemianazaem.com/archives/208

По същия начин е и с другите растителни млека.

# 514
  • Мнения: 3 869
С кашу не става гъсто мляко, а е като разбито кисело мляко, но то таки и трябва да е за зърнена закуска. Накисваш кашу за ок 8 часа, проплакваш, добавяш затолена вода и пасираш. Кашуто напълно се пасира, това му е уникалното в сравнение с другите ядки. Ако сметнеш добадяш още затоплена вода, докато харесаш гъстотата. На 100 гр. кашу половин пакетче закваска за кисело мляко е ок. Към смялното с вода кашу добавяш закваската и оставяш съда на топо (примерно на радиатора) - колкото повече седи, толкова по-вече време имат бактериите да поработят на трудния и нехарктерен терен (образно казано). Ако си оставила съда на радиатора, за 24 часа, ще е готово; ако е просто на топличко (завито като кисело мляко) може да трябва повече време, за да придобие характерен сладко-кисел вкус.

# 515
  • Мнения: 3 743
Meg, a колко вода слагаш долу горе на 100г кашу? И само със закваска за кис. мляко ли става. предполагам, ако сложа една лъжица или няколко подквасено вече кис. мляко няма да стане или?

# 516
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
"... Направих го с 1 чаша бадеми, които прецедих и от 1 чаша слънчоглед, който оставих в сместа. Получи се точно един буркан от 700 мл. .

Би ли обяснила колко течност, която се прецежда...пасира ли се? Embarassed невежд съм Mr. Green
А закваската от къде се купва?

Мег, благодаря, ще проблам задължително  bouquet

# 517
  • Мнения: 5 714
"... Направих го с 1 чаша бадеми, които прецедих и от 1 чаша слънчоглед, който оставих в сместа. Получи се точно един буркан от 700 мл. .

Би ли обяснила колко течност, която се прецежда...пасира ли се? Embarassed невежд съм Mr. Green
А закваската от къде се купва?

Аз така г о разбирам:
Пасирала е 1 чаша бадеми с 3-4 чаши вода и го е прецедила, за да махне пулпата. Пасирала е 1 чаша слънчоглед с 3-4 чаши вода и не го е прецедила. Събрала е прецедената бадемова течност със слънчогледовата смес и е подквасила.

Ето още един опит:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=2262.msg38789#msg38789

Ако не се ползва за закваска вече готово кисело мляко, пробиотици от аптеката или от горния линк, който съм дала.

# 518
  • Мнения: 3 869
Закваски през нета поръчвам - има няколко фирми и места. Потърси по ключови думи и си харесай марка Simple Smile

# 519
  • Мнения: 3 743
Значи става и с подквасено кис. мляко, а съотношението ядки:вода е 1: 3 или 4.

Ще пробвам този уикенд, да видим какво ще се получи. Мерси за идеята Hug

# 520
  • Мнения: 5 714
Галче, ние сме взимали такива стартери:

http://www.lyo-san.ca/english/yogourmet/

Има ги и в обикновените магазини по хладилните витрини, където са млека, сирена, готови храни...

И пробиотици на тази фирма:

http://www.udoerasmus.com/products/probiotics_en.htm

# 521
  • Мнения: 3 743
Галче, ние сме взимали такива стартери:

http://www.lyo-san.ca/english/yogourmet/

Има ги и в обикновените магазини по хладилните витрини, където са млека, сирена, готови храни...

И пробиотици на тази фирма:

http://www.udoerasmus.com/products/probiotics_en.htm

Вери, мерси, пак ще се огледам. Но като започвахме да квасиме мляко гледахме за тези закваски и така и не можахме да ги намерим Rolling Eyes В MAXI има ли ги по принцип?

# 522
  • Мнения: 5 714
В нашето ги има.

# 523
  • Мнения: 3 869
По отношение на менюто аз се опитвам да спазвам следната формулат - зърнени, бобови, ядки, зеленчуци, плодове. За деня това изглежда така:
Ако за обяд имаме боб и салтка, за закуска предвиждам зърнена храна с ядки, а за вечеря зеленчуци с ядки плюс салатка. Между храненията - плодове и ядки.
И така гледам да въртя и да съборазявам като за седмицата обикновено минаваме 3-те бобови и 5-6 зърнени, от които 4 са безглутенови.
Ако на обяд се падат примерно пълнени чушки с едла или тиквички с просо, за закуска избирам тиква с орехи, а за вечеря нещо с леща и зеленчуци, ядки..

# 524
  • Мнения: 2 132
бобови всеки ден ли, Мег?

Общи условия

Активация на акаунт