Здравословно хранене за децата - 4

• 41 356
  • 786
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Здравейте!

Искам да ви попитам откога може да се добавя по малко кокосово масло за вкус към храната на бебе и счита ли се че е по-тежко в сравнение с другите растителни масла?

# 76
Здравейте!

Искам да ви попитам откога може да се добавя по малко кокосово масло за вкус към храната на бебе и счита ли се че е по-тежко в сравнение с другите растителни масла?

По-напред в темата стана дума защо е добре да се избягват нерафинираните масла през първата година. Кокосовото, ако е обезмирисено, е рафинирано, но то така или иначе е с много висок процент наситени мазнини. От тази гледна точка се чудя защо да се предлага на бебе целенасочено. В храната през първато годинка не трябва да има много мазнина, ако не сте вегани, може да започнете с гхи, защото млечната мазнина съдържа необходими за развитето на детето мастни киселини.

# 77
Зехтинът, сам по себе си, достатъчен ли е като мазнина в ежедневието? Имам предвид, като цяло в домакинството...

# 78
  • София
Мег, благодаря за отговора - върнах се в темата и намерих поста за вредите от студенопресованите масла Peace
Аз по-скоро исках да го добавям в минимални количества в някои храни за по-добър вкус, защото по съвет на педиатъра избягваме сол, захар и краве масло преди годинката. Но така храните остават доста безвкусни и синът ми (на 9 месеца и половина) опитва само 2-3 лъжички и предпочита млякото си. Така стигаме до литър АМ на денонощие и почти никаква твърда храна, освен плодове и сухари. А забелязах, че ако яде нещо с по-плътен и изявен вкус, му харесва и си хапва доста прилично количество - например нещо подправено от нашите чинии.
Например мислех си в тази крем супа от тиква и просо да добавя накрая съвсем малко масло за аромат - вместо зехтина или кравето масло в рецептата http://vkuhniata.wordpress.com/2010/01/24/pumpkin-millet-soup-for-kids/. newsm78

# 79
Аликанте, аз бих добавила.
В крайна сметка това е натурален продукт.
Те някои педиатри казват, че и пюретата трябва да са купешки. Вредно е ние да им готвим на бебетата.

Стеф, у нас има главно зехтин, гроздово олио и кокосово масло.

# 80
Аликанте, детето ти се държи съвсем нормално за възраста си!! Много правилно ви е посъветвал педиатъра за солта, захарта и обикновенното масло. На 9 месеца малко деца са склонни да опитат повече от 2-3 лъжички 1 до 3 пъти на ден. Не само нормално, но и най-домре за него е да предпочита млякото. Независомо дали е кърма или АМ. В края на първата годинка 75-80% от менюто на децата е добре да е мляко, като до 6-тия месец е изключително и само мляко. В тази ред на мисли ,на 9 месеца само опитват по малко от храната за опазнаване, не за наяждане.

# 81
  • София
Вери, мерси за отговора! Peace
Мег, това малко ме успокоява. Хем знам, че е така с количествата, но като чета на тази възраст колко храна приемат други деца и леко се притесних Embarassed

# 82
Моят син на 9 месеца тепърва се самозахранваше.

# 83
Аликанте - всички дечица са различни и имат различни предпочитания, така че не се притеснявай, че в момента детето ти опитва малки дози твърда храна. Когато му дойде времето, ще прояде. Организмът му най-добре знае от какво има нужда.
Моето дете плюскаше като невидяло, извинете ме за израза. наложи се да го захраня и по-рано. Но - млякото винаги е било на първо място за него, въпреки твърдата храна, изпиваше 700-800мл. на денонощие, сега пак е така.
Трябва да слушаме повече децата си, мисля си аз Simple Smile

# 84
Аликанте, от 10м мисля, че може да слагаш подправки - магданоз, чубрица и т.н.

# 85
  • София
Мег, Вери, Стеф, прави сте! Досега не съм съжалявала, че се водя по неговите предпочитания. Но специално относно храненето все успява да се промъкне  страх, че не е достатъчно като качество или количество ThinkingДобре, че е този форум!
JeniB,   Peace

# 86
Но специално относно храненето все успява да се промъкне  страх, че не е достатъчно като качество или количество ThinkingДобре, че е този форум!

Ако детето наддава, ако е здраво, евенутално ако изследванията са добри, защо да се притесняваш, че не е достатъчно. Така или иначе, дори сега да изяжда по 50 или 100 гр пюре, то не може да ги преработи и ще си излязат през системата почти във вида в който са влезли. Затова се казва че през първата година децата само се запознават с твърдата храна, а не се хранят с нея. За храна им служи млякото. В този смисъл нямат нужда и от вкусови модулатори като сол, захар, подправки. От друга страна зелените подправки са ок от десетия месец.

# 87
Вери,благодаря за идеята. Предполагам, че говориш за сурово какао. Аз за сега съм му намерила приложение само смесено с мед. А в крема, за който говориш не предполагам, че спирулината трябва да е много малко за да не мирише. В тази връзка четох някъде назад за крем от авокадо, но не видях рецептата, ако може да я повторите Embarassed А сирулина с кисело чмляко ок. ли е?

# 88
Но специално относно храненето все успява да се промъкне  страх, че не е достатъчно като качество или количество Thinking
Моята дъщеря скоро ще направи годинка, а има дни, в които не иска друго освен кърма. Няма да описвам познати и други доброжелатели как ме хокат, че държа детето гладно, че кърмата ми е вече като вода и т.н. Тя си наддава добре и се чувства прекрасно - мен друго не ме интересува.

# 89
Мама Нелка, може и сурово и не сурово; също така брашно от рожкови.
Аз слагам 3 банана, 1 авокадо, 1 ч.л. спирулина и 1 с.л. от какаото/рожковите.

Спирулина с кисело мляко за мен не е ок, защото тя съдържа желязо и няма да се усвои.

Общи условия

Активация на акаунт