Здравословно хранене за децата - 4

  • 41 532
  • 786
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 2 399
Благодаря за полезната тема, тъкмо я изчетох цялата!  bouquet
Да ви попитам, ако някой има мнение, на голямата ми дъщеря от доста време давам, всяка сутрин, по 1ч.л. пчелен прашец, разтворен с малко вода и тя си го пие с желание, но се чудя дали пък не е прекалено да го пие всеки ден!

# 541
  • Мнения: 2 829
Вери от сайта на Дафлорн, пробвала ли си пробиотиците или биомилк?

Каква извара купувате?
Искам за малката за един десерт, но все не ми вдъхват доверие тези из щандовете и не съм купувала?

Ако е само за десерт, защо не си направиш домашна извара Hug

Как  Blush
Аз ползвам купешко мляко.

# 542
  • Мнения: 3 743
Вери от сайта на Дафлорн, пробвала ли си пробиотиците или биомилк?

Каква извара купувате?
Искам за малката за един десерт, но все не ми вдъхват доверие тези из щандовете и не съм купувала?

Ако е само за десерт, защо не си направиш домашна извара Hug

Как  Blush

Вземаш прясно мляко. Ако е от магазина, го оставяш малко на топло, за да може по-добре да се пресече. После го слагаш на котлона и ако е по-старо се пресича само. Ако не е , точно преди да заври му слагаш лимонов сок или лимонтозу и то се пресича. Аз съм пресичала и с кис. мляко. Ако пресичаш с к. мляко, получаваш после повече извара като количество. На 1 л, слагам 4-5 с.л. кис. мляко. После прецеждаш млякото и това което ти остана в цедката е изварата, а това, което остане като течност е суроватка и също има много добра хранителна стойност. Даже май е най-добрият млечен продукт, така съм чела Peace

# 543
  • Мнения: 3 182
Извара взимахме преди "Фитнес", но не помня марката, една в кутия, пластмасова, лилав етикет, май "Дядо Либен" беше, без консерванти и сол мисля, но отдавна не сме взимали.
Имам два въпроса:
1. каква марка кана за вода за завиране бихте ми препоръчали, че лятото взехме една "Нео" и почти веднага ръждяса.
2. Къде има здравословен магазин в района Люлин--Овча купел?
Благодаря предварително!

# 544
  • Мнения: 3 869
Звездичка! не е прекалено. Направо сте за завиждане, щом й харесва да пие разтворен във вода прашец!! При нас е в плодов сок, когато правим сок... и то по няколко зрънца, защото иначе не го харесва особено...

# 545
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
1. каква марка кана за вода за завиране бихте ми препоръчали, че лятото взехме една "Нео" и почти веднага ръждяса.

Каната за вода трябва да е стоманена и без пластмаса отвътре, поне в частта която е в контакт с водата. От огледа ми в един-два магазина установих, че изцяло метални отвътре кани почти няма, в това число и на скъпите марки. Видях само една, куча марка, без пластмаса отвътре /нямаше пластаса дори и като покритие върху сглобките/, но в крайна сметка се отказах изцяло от покупката на термо кана /яд ме е че сумати време ползвах обикновена пластмасова Embarassed/, варим си вода в тенджера на котлона, хем и място не ми заема отделна кана.

# 546
  • Мнения: 19 999
Звездичка, откъде го купуваш прашеца?
И аз давах на щерката всеки ден по 1 чл. Много го харесваше и е имало случаи, в които дори без да е разтворен го хруска. Беше на Алнатура прашец. Сега съм взела някакъв от Балев и има вкус на ръждясало, а също и цветът е сивкав вместо златист.

Мег, страхотно меню имате. Как успяваш да се организираш? Ти ли приготвяш и закуската, и обяда на детето? Извинявай за любопитството

# 547
  • Мнения: 3 869
Благодаря, Солей  Blush
Закуските правя аз, или ако нямам време кайзвам на баба му какво да даде от наличното. Напоследък като не съм сигурна какво да му дам, го питам и той сам избира от 2-3 неща - доверявам му се напълно на преценката.
Аз готвя всяка вечер като планирам така, че да остане и една порция за детето за обяд на следващия ден. Баба му само я затопля леко. Така всеки ден знам какво ще има за обяд на другия ден и мога да планирам закуската и вечерята Simple Smile
Сега сме замислили родителски кооператив с веге-кухня. Тогава също ще знам какво яде на обяд, а пък и съм навита да готвя за децата Simple Smile Мисля си, че веге-кухня на обяд никак не е лошо и за месоядни деца - така и така си наваксват с месото в семейството.

# 548
  • Мнения: 2 829
Вери от сайта на Дафлорн, пробвала ли си пробиотиците или биомилк?

Каква извара купувате?
Искам за малката за един десерт, но все не ми вдъхват доверие тези из щандовете и не съм купувала?

Ако е само за десерт, защо не си направиш домашна извара Hug
Как  Blush
Вземаш прясно мляко. Ако е от магазина, го оставяш малко на топло, за да може по-добре да се пресече. После го слагаш на котлона и ако е по-старо се пресича само. Ако не е , точно преди да заври му слагаш лимонов сок или лимонтозу и то се пресича. Аз съм пресичала и с кис. мляко. Ако пресичаш с к. мляко, получаваш после повече извара като количество. На 1 л, слагам 4-5 с.л. кис. мляко. После прецеждаш млякото и това което ти остана в цедката е изварата, а това, което остане като течност е суроватка и също има много добра хранителна стойност. Даже май е най-добрият млечен продукт, така съм чела Peace

Благодаря, Галче   bouquet

Не съм убедена в своите готварски умения, но ще се пробвам  Simple Smile

Валери, виждала съм я тази на Фитнес, мога да я пробвам.

# 549
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Мисля си, че веге-кухня на обяд никак не е лошо и за месоядни деца - така и така си наваксват с месото в семейството.

Eх, размечтах се, ако може и в ДГ-тата да доставя тази кухня  chef

# 550
  • Мнения: 65
... После прецеждаш млякото и това което ти остана в цедката е изварата, а това, което остане като течност е суроватка и също има много добра хранителна стойност. Даже май е най-добрият млечен продукт, така съм чела Peace
То за какво тогава да разделяме на извара и суроватка, по-добре да пием мляко.  Thinking
Аз доколкото знам изварата по магазините се добива от цвика, който остава след направата на сиренето.

# 551
  • Мнения: 5 714
Аз доколкото знам изварата по магазините се добива от цвика, който остава след направата на сиренето.
Не само по магазините, ами и на село така сме правили извара.
Но и с пресичане на прясно мляко също.

# 552
  • Мнения: 3 869
... После прецеждаш млякото и това което ти остана в цедката е изварата, а това, което остане като течност е суроватка и също има много добра хранителна стойност. Даже май е най-добрият млечен продукт, така съм чела Peace
То за какво тогава да разделяме на извара и суроватка, по-добре да пием мляко.  Thinking

Ммм, за някои хора може да е едно също, за други обаче има значение. В изварата осават бълтъците и лактозата. Разбира се манимална част има във водата, но все пак е минимална и за хора с непоносимост това е ок. За алергичните не е...

# 553
  • Мнения: 6 791
Момичета, може ли да кажете каква вода ползвате за ядковите млека? Преварена, бутилирана, от чешмата?
Също и да ви питам за следното - намерих 2-3 рецепти за разни шоколадови изкушения, където всичко трябва да се мели в блендера до лепкава каша. Но моят блендер хич не е хубав, и се притеснявам за ядките, че няма да могат да се раздробят добре. В тоя ред на мисли, ако ги накисна във вода предварително дали няма да е по-добре? newsm78
Искам да правя нещо като шоколадови яйца за детето, че беше научено от бабите на тези неща и сега си търси. Whistling Даже ще търся и нещо като станиол ли, не знам и аз, в нещо да ги увивам, та съвсем да добие търговски вид нещото. Laughing

Според вас - какаково масло за рецептите за разни сладки, може ли да се замени от кокосово? Търсих в един голям био магазин тука, но нямаха. Rolling Eyes

# 554
  • Мнения: 3 869
Лурдес, за водата - преди ползвах бутилирана трапезна, отскоро минах на филтър-кана. Ние сме в София - излиза ми много по-икономично и по-малко мърлящо за околната среда.
Ако рецептата изисква накиснати ядки е ок, но ако трябвада да са сухи, тогава можеш да ги смилаш в чопър или кафемелачка (това ползвам аз) и след това да ги добавяш, а цялата смес да пасираш. Имам хубав пасатор Браун и досега не ми се опряла нито една рецепта   chef
Какаовото масло можеш да замениш с кокосово, но няма да има онзи прекрасен аромат на шоколад. Ако сладките са печени, по-добре е кокосово. За какаовото не знам доколко е наситено и може да издържа високи Т.
За оформянето на яйцата може да ползваш прозрачно домакинско фолио, а за търговския вид все ще намери шарен станиол Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт