Здравословно хранене за децата - 4

• 41 106
  • 786
  •   1
Отговори
# 690
Аз съм поръчвала от тях и лично съм доволна,не знам защо не са ти отговорили?А ти на кои телефони звъниш-ако са но тези от сайта на Моравско село-това е хотела и те не се занимават с това,търси в нета Амитица извинявай,ако ги знаеш тези неща-имам тел на жената,която се занимава с това-ако те интересува....ще ти го пратя на лични
Относно машината за сладолед-миналото лято си купих една от ТСМ-не съм доволна-това е по-скоро като машинка за сорбе,иначе съм виждала в нета,такава със собствен ледогенератор-някаква френска беше но съответно и цената е в пъти по-висока.Филипс също имат,но вече не се внасят в България,защото нямало интерес-поне така ми обясниха в една от големите вериги.

# 691
  • Сф
Здравейте, записвам се да следя и тази тема, тъй като здравословното хранен на децата ме вълнува изключително много! Ще се постарая да ви прочета назад и да следя темите, за да не се повтарям и да не задавам вече питани и обсъждани неща! Hug Малко по-банво ще ви чета, че нещо в много теми се хвърлих в един ден Laughing
Хайде, слънчев ден! Hug

# 692
  • София
  Този месец ни предстои боядисването на яйцата и аз от сега се чудя коя боя е безопасна. Вчера, в "Метро" имаше голям избор, но толкова Е-та в толкова малки пакетчета , не бях подозирала че могат да се поберат. Идеи?
  abel, благодаря, че ми отговори за брашното на "Ола".

# 693
  • София
Ако може и аз пак с един въпрос, зърнените ядки, според вас нужно ли е да се накисват преди употреба?
Накисването преди консумация (8-12 часа) помага да се отдели "..." киселина, която иначе пречи да се усвоят полезните вещества пълноценно.
У дома имам записано коя беше киселината и какво блокира точно, в момента не мога да цитирам. Аз ядките обикновено ги кисна от вечерта, защото най-често ги давам за закуска /и ползвам водата в която са киснали, ако ги варя/ Simple Smile

# 694
Фитинова е киселината. Служи за "консервант", т.е. запазва железните, фосфорните, магнезиевите, калциевите и пр. съединения до момента на покълването, за да се освободят когато са нужни на растенията. Накисването е един от начините за освобождаването й; другият е топлинна обработка (важи най-вече за пълнозърнести брашна и зърнени храни).
С други думи, не е нужно да се наскисват зърнените, когато ще се варят, но помага за по-бързото им сваряване, а всяко скъсяване на термичната обработка запазва повече от полезните витамини.

Аз, ако съм си накиснала сурова елда, киноа или амарт, сърце не ми дава да ги варя - едни вид да се лиша от значима част от полезните им съдържимости. Crazy

# 695
  • Пловдив
Здравейте,

Купих си онзи ден за първи път амарант. Можете ли да ми кажете как да го консумирам, не искам някаква сложна рецепта, но не знам дали да го варя или така суров, мога ли да го подслаждам с мед примерно  newsm78

# 696
  • София
Аз обикновено ги кисна, защото не се налага да ги варя много - само да се стопли водата и са ок.
За моето мързеланче обаче, само накиснати и без варене е трудно да се харесат - все още ми отказва храна, която трябва повече да се дъвче. Но и той има само 2 изцяло пораснали кътника, явно му отнема повече време и го домързява...  Другите 2 са до половина , а от последните 4 няма и помен... Rolling Eyes
Амарант слагам в зърнените закуски - с овесените ядки, киноа и каквото друго измисля. Ползвам го накиснат, в някои миксове съм го и варила. С мед и сушени плодове ми е ок.
Наскоро си мислех дали няма да върви в някоя салата, но не съм тествала все още.

А ползвате ли царевично брашно или грис за нещо различно от качамак? Аз опитах няколко рецепти но все нещо не ми допадаха, а съм хапвала зеленчукова полента с царевично брашно и беше чудесна. Дали някой има такава рецепта?

# 697
Здравейте! Някой гледа ли днес "На кафе" - подробно разговаряха за нитратите, имаше измерване от лаборатория и факти, от които да ти настръхне косата. Тъй като цяла зима, както и в момента, правя сутрин по една гигантска доза фреш с портокал, грейпфрут, морков, ябълка и цвекло, се уплаших, тъй като казаха, че цвеклото е един от най-нитратните продукти. Който е наясно с неговата полезност обаче, му е трудно да се откаже. Да, не давам на детето марули и рядко - спанак примерно, но държах на цвеклото и бях сигурна, че правя нещо добро за здравето ни, като го приготвям всяка сутрин на фреш.
Имате ли представа дали има начини да се обработи цвеклото така, че да се лиши от част от нитратите си  newsm78 За морковите зная, че се киснат във вода - салатите и зелениите също, но цвеклото?

# 698
Аз ядките обикновено ги кисна от вечерта, защото най-често ги давам за закуска /и ползвам водата в която са киснали, ако ги варя/ Simple Smile
Хубаво е да се изхвърля водата, където са киснати ядки и зърна.
Ползвам единственото водата от накиснатите сушени домати или сушени плодове. И не винаги.

# 699
  • София (Възраждане)
Кажете ми моля, как е правилно да се варят бързо увиращи бобови като червена леща, белуга и мунго боб, с изхвърляне на 1-2 води ли??

# 700
"На кафе" при Гала днес обясняваха как в лабораторните проби на био зеленчуците са открити превишени дози нитрати. Не знам от къде да намирам доказано чисти зеленчуци. От къде се снабдявате вие?

# 701
Червената леща не я накисвам и не и изхвърлям първата вода. Тя е готова за 10-15 мин варене.
Другите 2 неща не ги обработвам термично.

# 702
  • USA
Реалист, много благодаря за отговора относно глутена! По никакъв начин не вреди като се добавя, нали?
Вери, защо трябва да се изхвърля водата? Аз хвърлям само ако съм накисвала киноа.
Ивка, амарант накисвам вечер и за закуска го сварявам и добавям смлени орехи, смляно ленено и сусамово семе, пшеничен зародиш. Винаги го правя в комбинация с елда, просо или киноа.

Ще трябва да пробвам да не варя, а само леко да ги затоплям сутрин зърнените закуски, но елдата не остава ли твърда? Просото пък колкото и да варя все ми е като несварено.

# 703
Заради отделилите се инхибитори във водата.

http://www.recipemagician.com/polezno/triabva-li-da-nakisvame/

# 704
  • София (Възраждане)
Относно инхибиторите беше и моя въпрос.
 В тази книга http://www.book.store.bg/p27280/nahrani-me-pravilno-kak-.html прочетох, че всички бобови се варят в минимум две води и варене във тората по метода на термошок  CrazySick. Но ми е малко мистерия колко да се вари в първа вода нещо което е омекнало достатъчно за 10-15 минути, както пише и Вери. Разбирам, че решението е киснене и изхвърляне, в линка от Вери се говори за 8 часа, такова ли е правилото?
В същата книга се говори за пробиране на бобовите култури, само дето не пише какво е пробиране, поне аз не открих отговор там Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт