АВГУСТинчета № 3

• 36 966
  • 748
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте , приемате ли нови мами?
Казвам се Петя, по пронцип съм от Пазарджик, но живея в Кентърбъри , Англия.
Четяж ви през цялата ми бременност и сега -когато имам време ,ест . Много сте готини  Hug  . Аз бях с термин 19 август , но родих в 36-та седмица -25 юли една принцеска Александра.
Надявам се да ме приемете във вашата групичка   bouquet

# 376
За майчинството - смятам да ползвам първата година 100% (т.е. да се върна някъде септември-октомври догодина на работа), а за след това - не знам как ще стане. Със сигурност няма да го оставям на свекървата, дори и да иска. Вариантите са или ясла, или детегледачка. Хубавото е, че работя от вкъщи и ще мога да контролирам евентуалната детегледачка, ако не се получи с яслата.

# 377
аз мисля да съм 2 години плътно до сина си- после работа цял живот , ще го виждам предимно вечер след градина и събота и неделя.. смятам да му се нарадвам донасита  Heart Eyes а парите не смятам че са толкова решаващ фактор...и с една заплата все ще се оправим ( и мойта минимална 2рата гидина- берекет Simple Smile )
Вили  newsm51  Gift здраве , и много усмивки от Борко , да е най-послушното дете на света Simple Smile аз пък имам утре РД Simple Smile ахх тези скорпиончета  Heart Eyes
Привет на новите мамчета : Hug

Незнам за Бургас, ама във Варна какъв ветрилник е- както винаги. Излизам днес (  голяма грешка:) ) , вятъра щеше да ми отнесе покривалато против вятър от количката Simple Smile

# 378
  • София
Момичета в Пазарджик е 28 градуса

# 379
Добре де, не приеха ли закон, че натрупана отпуска няма да се прехвърля, а ще се губи, ако не се използва? ...  newsm78
присъединявам се към този въпрос. и аз мисля , че вече махнаха натрупването на отпуски.. Мисля че КАТИ-Скарлет ги разбираше тези въпроси.. или тя беше по счетоводните..? ? Simple Smile

# 380
  • София
Да, губи се отпуската, но за такива като нас, които излязохме по майчинство ще си използваме дните в годината, в която се върнем.

# 381
Не съм убедена, че съм права, но ми се струва, че само дните, които ни се трупат докато сме по майчинство ще можем да ползваме после. Тези, които сме имали преди майчинството мисля, че се губят. Поне така ми беше казал някой на мен... Ако някой знае със сигурност, ще е хубаво да сподели Simple Smile

# 382
  • София
Чл.176 от Кодекса на труда - за отпуските http://lex.bg/bg/laws/ldoc/1594373121 Логиката е, че като не си имал обективна възможност да ползваш отпуска редно е да ти бъде дадена такава - т.е. чрез майчинството сме отложили ползването.

# 383
Аз доколкото знам ние сме защитени и не си губим отпуската?!

# 384
  • София
Не съм убедена, че съм права, но ми се струва, че само дните, които ни се трупат докато сме по майчинство ще можем да ползваме после. Тези, които сме имали преди майчинството мисля, че се губят. Поне така ми беше казал някой на мен... Ако някой знае със сигурност, ще е хубаво да сподели Simple Smile
Нащо ТРЗ ми каза,че ще си загубя отпуските,които не съм ползвала ,само ще ми се натрупа отпуската за 2011.Но си мисля,че всеки работодател си тълкува различно,както на него му е угодно.

# 385
Въпрос към консултантите по кърмене - темата е частично засегната във форума, но досега не съм видяла някой да пита точно този въпрос.. Кърмя на поискване и откакто вече няма колики - почти изключително, казвам почти, тъй като давам залъгалка на сина си. Точно по този повод е и въпросът ми - искам да не му я давам вече, тъй като вече коликите му отслабват и няма нужда от нея. В последните няколко дена намалявам даването й и ми се струва, че май повече аз съм привързана към нея, отколкото той. Откакто не му я давам обаче, въпреки, че току-що съм го свалила от гърда, посяга да ми хапва блузата или ръката си. Това незадоволен сукателен рефлекс ли е и не е ли по-добре да яде каучуковото нещо, отколкото пръстите си? newsm78
Подчертавам, че го слагам на гърда при ранен признак на глад, за успокоение и прочее. На последната консултация беше качил 1,5 кг. Не ме притеснява честото му сучене, а това, което прави в останалото време Simple Smile
Благодаря за вниманието, надявам се да съм обяснила ясно какъв ми е проблемът Wink

Здравей marrah Simple Smile Всички бебета си лапат ръцете - в началото с устата те изследват света Simple Smile Повечето майки се опитват да избегнат това изследване с уста особено когато детето обира като прахосмукачка всичко, което види на земята, но понякога не е възможно Simple Smile Ползването на биберон залъгалка е избор, който всяка майка прави сама за себе си. Бих ти предложила няколко статии от библиотеката на подфорум Кърмене и захранване - Сучене, неопределяно от нуждата за хранене, Биберон-залъгалки: факти и проучвания и Какво трябва да знам преди да дам на кърменото бебе биберон?. Надявам се да са ти интересни  Peace

Имам въпрос към консултантите и ще бъда благодарна, ако ми дадат съвет какво да правя Hug
Вчера привечер лявата ми гърда се втвърди и получих запушване. Веднага започнах с горещите компреси и тъй като Ема не пожела да засуче, с помпата изцедих само 40г. Направих  по един компрес с извара и лайка и зелево листо а след това на няколко пъти налагах гърдата със спирт и риванол. Цялата нощ кърмих през около два часа и половина. Резултатът сутринта беше, че гърдата ми поомекна, но все още беше болезнена и напипвах две бучки - едната при ареолата, а другата отстрани на гърдата Забелязах също, че се беше появил блистер върху зърното. По спомен от статията, която беше пуснала Айла се сетих, че мога да го отстраня с игличка. Прободох го няколко пъти и дадох на Ема да суче. И двете бучки се разнесоха, но все още има една мъничка бяла точица на зърното. Цял ден гърдата ми е мека, но болезнена. Кърмих отново начесто, за да избегна ново запушване, но забелязвам, че кърмата в тази гърда значително е намаляла. Също така, Ема се ядосва, защото не потича веднага млякото както беше преди и трябва да дърпа по-силно. Докато суче правя компресия, но кърмата бързо свършва и тя недоволства.
Въпросът ми е, как да увелича лактацията като се има предвид, че правя всичко възможно - слагам бебето често на гърда и винаги предлагам първо засегнатата. Пропуснах да кажа, че за денонощието съм изпила 6 таблетки лецитин.
Предварително благодаря за отговора!

transi1, поздравления за успешното справяне със ситуацията   bouquet Често след запушване на канали майките споделят, че усещат мястото болезнено - като натъртено. Това се дължи на преразтягането на тъканта на мястото на запушването и е необходимо време докато болката изчезне напълно. Дали си опитвала да слагаш студен компрес върху засегнатото място вместо зелевия лист и изварата? Повечето майки чустват известно облекчение. Не разбрах дали все още правиш компреси със зелев лист, но ако правиш е добре да имаш предвид, че продължителната употреба би могла да доведе до намаляване на лактацията.

Това, че слагаш често Ема на гърдата и я оставяш да я изпразни добре би трябвало да повлияе на лактацията. Друго важно е ти да успееш да почиваш повече, да се храниш редовно и да приемаш достатъчно течности.

За Лецитина, Според “Енциклопедия за витамини и минерали на лекаря” ("The Doctor's Vitamin and Mineral Encyclopedia" 1990, p. 258-269) от д-р Шелдън Сал Хендлър (Sheldon Saul Hendler, MD, Ph.D.), максималната доза лецитин е 50 грама на ден. Максималната препоръчителна доза при запушени канали е 4,8 грама на ден – по-малко от 1/10 от максималната препоръчителна доза. Би могла да обсъдиш и с лекаря си евентуални по-високи дози, т.к. според други източници дневна доза от 6 грама е допустима без нежелани ефекти.

Според Kelly Bonyata, IBCLC, След седмица или две без запушвания майката може да намали дозата с една капсула. Ако няма запушвания още 2 седмици, тя може да я намали с още една. Може да има нужда майката да продължи да приема 1-2 капсули на ден, ако спирането на лецитина води отново до запушени канали.

Пожелавам ти болката да отшуми скоро и да продължите спокойно да се кърмите с Ема   bouquet

# 386
pepelq6ka_81,не че аз не съм нова тук и не,че някой на мен ми обръща внимание,но поне мога да ти кажа ДОБРЕ ДОШЛА Hug

# 387
Благодаря ти, Елсе! Hug

# 388
аз мисля да съм 2 години плътно до сина си- после работа цял живот , ще го виждам предимно вечер след градина и събота и неделя.. смятам да му се нарадвам донасита 
Това ми хареса! Вече ми паднаха всичките колебания. Твърдо ще го гледам 2 години.

# 389
Vchavdarova, честит празник, миличка! Да си жива и здрава и само прекрасни поводи за усмивки да имаш! Много те слуша малкото мишленце!   bouquet  bouquet  bouquet

Добре дошли на новите майчета!  Hug
Няма такова нещо като необръщане на внимание, милички Simple Smile Просто сме много и не може всеки да отговори на всеки. Чувствайте се добре дошли при нас и споделяйте всичко, което ви вълнува.  Hug

Благодаря на всички за съветите. Знам, че трябва да кажа, ама... много ми е неудобно.

Sunny-bs, тя няма деца, но много иска да има. Много време нямаше връзка и се беше ожалила, че ще остава стара мома. Сега отскоро има приятел, но тя по принцип иска много да има деца (независимо от него или не). Дори си мислеше за осиновяване, независимо дали е с някой или не. Та знам, че много обича Софи, но явно просто не се усеща, а мен пък тези неща ме дразнят и мъжа ми също  Cry Много тъпа ситуация.

Ние днес бяхме на масаж и гимнастика и беше направо ужас. Рехабилитаторката се хвана за главата, такъв рев не е виждала.  Crossing Arms Cry

Общи условия

Активация на акаунт