кой отговаря и контролира ДК

• 3 877
  • 49
  •   1
Отговори
# 15
""Ако визираш моето питане-не, не целя да спрятам никакъв спор! "

не не визирам теб,а лицето започнало темата.но смятам да спра спора-безмислено е...................

# 16
Да спорим тук за глупости е излишно Stop
Амбър е възмутена от видяното и пита какви са изискванията-има го черно на бяло.
Да, никой не слага пистолет на главите ни, да си записваме децата на ДК, но след като тя съществува, е редно да се спазват изискванията ...и да, смятам че е редно, независимо дали аз, Иванка, Драганка има или не дете, или въпросното е на 2мес, 13мес, 15години, да сиезираме компетентния за целта орган, след като видим нещо нередно, защото само така ще ги стигнем....онези с по-добрия живот!
Това и във всеки един друг аспект от заобикалящата ни реалност..няма как да стане по друг начин; и не е необходимо да откриваме топлата вода Peace

Амбър, радвам се че си подала сигнал в РИОКОЗ, и се надявам да ни държиш в течение на събитията Peace

# 17
В кухнята, която ползвам, също в долепена за градината сграда през врата с прозорец ни дават бурканите, но готвят отделно от храната на градината. Храна може да се взема след 6 навършени месеца, до 3 години. Отделен е въпроса, че съм в малък град, и такива работи като групи кухня няма Shocked. Но родителите да си преценяват според мен. Знаете, че има привърженици на ранно захранване, така както и на късно.

Аз искам да питам какъв е порциона по закон за първо, второ и трето.

# 18
В Наредба № 23 от 2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението се говори за необходимите дневни нужди от витамини, калории и т.н. според възрастта, пола на човека, отделно са дадени таблици за бременни и кърмещи.
Относно количествата-предполагам са упоменати  в рецептурниците, които пък би следвало (щото така е по закон) да се базират и са съобразени с тази наредба-23.

# 19
В кухнята, която ползвам, също в долепена за градината сграда през врата с прозорец ни дават бурканите, но готвят отделно от храната на градината. Храна може да се взема след 6 навършени месеца, до 3 години. Отделен е въпроса, че съм в малък град, и такива работи като групи кухня няма Shocked. Но родителите да си преценяват според мен. Знаете, че има привърженици на ранно захранване, така както и на късно.

Аз съм на същото мнение и точно това се опитах да обесня .Никой не исках да убеждавам,а просто изказах мнение на майка минала по този път.

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 19:29 от Vivi

# 20
Писах до РИОКОЗ. Но едва ли някой ще си мръдне пръста.-Амбър
...

Интересно ми е как се развиха нещата  след сигнала в РИОКОЗ. Не искам да задълбавам,но ми е повече от любопитно.Предварително благодаря ако съм притеснила някой.

Последна редакция: ср, 17 ное 2010, 15:14 от Vivi

# 21
За да се взема храна от детска кухня е необходима бележка от личния лекар на детето. Един вид ако той е преценил, че детето вече е захранено достатъчно с каши, пюрета и попари дава разрешение да му се дава и обща храна /дали това включва кренвирши и меденки не съм убедена/. Но някои кухни не искат такава бележка и всеки може да започне да си купува храна от там - 4 месечно бебе, 75 годишна бабичка, която живее сама... А менюто трябва да се изготвя по специален рецептурник за детски манджи. Доколко всичко това става в действителност обаче не знам.

Факт е обаче, че има градове с ДДК, където съвсем официално децата са разделени на 3 групи по възраст, като първа група е над 4 месеца. Абсолютно брутално!!!  #2gunfire Така че кой следи? Ами много добър въпрос!!!!!!!!!!  Rolling Eyes

# 22
  • Sofia
Това, че пред ДК е имало колички с 6 мес бебета не значи задължително, че храната е за тях. Може да имат каки или батковци. Пък и на око е трудно да се определи дали бебето е точно на 6 или на 8 мес. А това от каква възраст децата ядат ДК може да се контролира единствено от родителите. И да не успее да се запише по-рано от 10 мес, който си е наумил нищо не му пречи и в къщи да му даде кренвирш или кюфтета. Това никой не може да го контролира. Иначе официално би трябвало да е от 10 мес., за това се иска акт за раждане като се записваш.
Бърборанка, аз лично нищо брутално не виждам в това 4-5 мес бебе да взима храна от ДК, ако тя е приготвена специално за 4-5 мес бебета. В София не знам такава ДК, но в провинцията има. Тази храна е просто плодово или зеленчуково пюре, като това което си купуваме от магазина, но прясно приготвено и по-евтино. Не дават манджи на 4 месечните. Или поне не би трябвало.

# 23
  • Горна Оряховица
При нас явно след проверка от РИОКОЗ има изменение в менюто.Преди и супата и яденето бяха месни,а сега е 1 ястие е зеленчуково,а другото месно.Сякаш сега съм по-доволна.Макар десертите да си останаха все така еднообразни  Tired( добре че е мама,да разнообразява със закуските Simple Smile )

# 24
Бърборанка, аз лично нищо брутално не виждам в това 4-5 мес бебе да взима храна от ДК, ако тя е приготвена специално за 4-5 мес бебета. В София не знам такава ДК, но в провинцията има. Тази храна е просто плодово или зеленчуково пюре, като това което си купуваме от магазина, но прясно приготвено и по-евтино. Не дават манджи на 4 месечните. Или поне не би трябвало.

Не искам да те обидя, наистина! Но да не си от провинцията? Питам не за друго, а защото точно в по-малките градове, където явно има по-малко информация, хората сляпо вярват, че е ок не само да захраниш детето си на 4м, но и на 4 месеца вече да яде меню ДК. Както и да е приготвена храната има едни граници на допустимото кога и какво е полезно и не вреди на крехкия бебешки организъм. Във всеки по-нов източник на информация, било то западен или българиски, изрично се казва, че до 6 месечна възаст детето трябва да е само и единствено на мляко (кърма или АМ).  Peace Ако искаш да следваш старите български схеми или по някаква причина се налага по-ранно захранване - ок. Но става дума за захранване, тоест няколко дни морков, няколко картоф, няколко еди си какво. Бавно, постепенно, а не директно нападане на детската кухня във възраст, в която тамън коликите на бебето са отминали и все още няма дори рефлекс за придвижване на храна по езика към гърлото.  Peace

Това, че пред ДК е имало колички с 6 мес бебета не значи задължително, че храната е за тях. Може да имат каки или батковци.  

Колко наивно.  Laughing

Последна редакция: пт, 19 ное 2010, 21:25 от Бърборанка

# 25
  • Горна Оряховица
Бърборанка,мисля,че замисълът на темата не беше отново да се караме за захранване  Peace Всеки родител сам избира кога и с какво да захрани детето си.

# 26
..... да не си от провинцията? Питам не за друго, а защото точно в по-малките градове, където явно има по-малко информация, хората сляпо вярват, че е ок не само да захраниш детето си на 4м, но и на 4 месеца вече да яде меню ДК. .....

Да не се засегнеш случайно, но по-тъпо едва ли би могла да го напишеш ooooh!. Коя си ти, че да правиш такива генерални изводи и обобщения? Жалко за теб, ако го мислиш наистина.......

# 27
  • Sofia
Бърборанка, от София съм, ако това е важно за теб. По рождение. И това което си написала е пълна глупост с извинение. 99% от информацията по този въпрос по мои наблюдения се черпи от нета. А той е еднакъв навсякъде. Да не би в София да има билбордове с информация за захранването? Глупости. И въпреки че съм от София съм захранила децата си на 4 мес и не съжалявам. Точно това ми беше мисълта - че всеки решава за себе си. Тези деца, които са били пред ДК си имат родители. Не е работа на държавата, контролните органи или авторката на темата кой кога и с какво си захранва детето. Работата на държавата е да има достоверна и достъпна информация. И всеки да може да се информира и след това да реши сам.

# 28
  • Видин
Цитат
Румен Видов откри обновената Детска млечна кухня       Печат
03 ноември 2008
     Днес кметът Румен Видов откри  обновената Детска млечна кухня. Той изрази своята благодарност към персонала на кухнята за тяхната съвестна работа и им пожела  да изпълняват своите задължения все така отговорно, защото те са хората, които се грижат за здравословното хранене на видинските деца. Д-р Пеко Пеков – управител Направление здравни дейности към община Видин от своя страна благодари на г-н Видов за моралната и финансова подкрепа.
     Персонала на Детската млечна кухня наброява около 9 души – 6 готвача, 1 управител – диетолог, 1 домакин. Кухнята работи изцяло по рецептурни книжки на Министерство на здравеопазването. Използват се само пресни зеленчуци и храните са съобразени с хранителните навици на региона. В момента към кухнята се хранят 170 деца, 20 от които са  до 6 месечна възраст. Кухнята има 4 пункта в града, от където може да получи готовата храна.

Не знам доколко е законно и доколко е етично да се дава ДК на деца на 6м, но е факт. Не е моя работа обаче да следя за това, нито пък да се възмущавам. Тези деца си имат лекари и родители - те да мислят. Аз не мога да застана пред пункта и да питам "Имате ли 6 месеца  Laughing"
П.П. От провинцията съм, да. Но това не ме прави по-малко човек или пък по-неинформирана. Това не зависи от географското положение, а от това, което е в главата  Peace

# 29
Аз лично моето го записах на 9 месеца, ще посещава дк до 2 години, т.е до декември 2012 г, дотогава има абонаментна карта.Иначе по принцип тук в Плв е от 10 навършени месеца, но ние се записахме 1 месец по-рано по препоръка от педиатъра, защото от млякото много качваше и тя искаше да минем на готвено.Чувала съм, че има и такива кухни, където не се приготвя преходна храна, а такива за по-малки бебета, това така ли е в действителност?

Не са давали нито кремвирши, нито меденки.Само готвено, без сол и други подправки.Яде ги с охота, с изключение на едни супи с макарони със сирене и фрикасето, иначе наистина са еднообразни десертите-крем с нишесте, от време на време мляко с грис или ориз.

Последна редакция: сб, 20 ное 2010, 10:11 от gitadam

Общи условия

Активация на акаунт