кой отговаря и контролира ДК

• 3 874
  • 49
  •   1
Отговори
# 30
Във Варна искат детето да е навършило 9м,копие от акта за раждане и бележка от педиатъра ,че детето няма алергии.Когато вземах за  1група беше добре,но втората ми е  малко под въпрос особенно десертите,   редовно се дават кифли,меденки и разни фабрични пасти с кремове които хич не са подходящи за деца тях таткото ги яде ,постните манджи все трябва са ги обогатявам ,било със сирене или кашкавал, ужасно безвкусни са ,ако имат месце е добре.Супите пил. и с телешко месо се яде ,другото се изхвърля.Вчера имаха супа от праз,направо съм потресена (гола вода).

# 31
..... да не си от провинцията? Питам не за друго, а защото точно в по-малките градове, където явно има по-малко информация, хората сляпо вярват, че е ок не само да захраниш детето си на 4м, но и на 4 месеца вече да яде меню ДК. .....

Да не се засегнеш случайно, но по-тъпо едва ли би могла да го напишеш ooooh!. Коя си ти, че да правиш такива генерални изводи и обобщения? Жалко за теб, ако го мислиш наистина.......

Аз съм тази, която чете (далеч не само от нета, особено пък форумите  Laughing ), интересува се и й пука как, кога и с какво ще захрани/храни детето си, кое, кога и как ще му се отрази на редица неща.  Peace Освен това съм тази, на която е позволено също като всички вас да изкаже мнение, наблюдения, впечатления и пр. и ни най-малко целя конфликт или да обидя някого. Факт е, че в провинцията има кухни от 4м, в София не. Факт е, че в селата и малките градове е абсолютно нормално захранването да става наааай-късно на 4м.  ooooh! Дори е факт, че има интернет навсякъде по света и всеки би могъл да има достъп до качествена информация, но уви не на всеки му стига акъла дотам да се позаинтересува и порови, просто защото не му пука. А това, че не било работа на държавата да контролира (каквото и да е) ...  ooooh! Без коментар! Така или иначе на когото не му допада написаното от  мен няма никакъв проблем, не ангажирам никого с мнението си. Peace

Последна редакция: нд, 21 ное 2010, 22:06 от Бърборанка

# 32
  • София
Точно така, всеки има право на мнение.
Но е силно препоръчително да го изказва в приемлив тон.
Тонът на последните ти постове е няколко идеи в страни от приемливия. Хайде по-кротко и без излишен патос. Не си единствената, на която й пука.  Peace

# 33
  • Горна Оряховица
Цитат
Румен Видов откри обновената Детска млечна кухня       Печат
03 ноември 2008
     Днес кметът Румен Видов откри  обновената Детска млечна кухня. Той изрази своята благодарност към персонала на кухнята за тяхната съвестна работа и им пожела  да изпълняват своите задължения все така отговорно, защото те са хората, които се грижат за здравословното хранене на видинските деца. Д-р Пеко Пеков – управител Направление здравни дейности към община Видин от своя страна благодари на г-н Видов за моралната и финансова подкрепа.
     Персонала на Детската млечна кухня наброява около 9 души – 6 готвача, 1 управител – диетолог, 1 домакин. Кухнята работи изцяло по рецептурни книжки на Министерство на здравеопазването. Използват се само пресни зеленчуци и храните са съобразени с хранителните навици на региона. В момента към кухнята се хранят 170 деца, 20 от които са  до 6 месечна възраст. Кухнята има 4 пункта в града, от където може да получи готовата храна.

Не знам доколко е законно и доколко е етично да се дава ДК на деца на 6м, но е факт. Не е моя работа обаче да следя за това, нито пък да се възмущавам. Тези деца си имат лекари и родители - те да мислят. Аз не мога да застана пред пункта и да питам "Имате ли 6 месеца  Laughing"
П.П. От провинцията съм, да. Но това не ме прави по-малко човек или пък по-неинформирана. Това не зависи от географското положение, а от това, което е в главата Peace

Много правилно  Peace  И аз съм от провинцията,но детето си на кухня го записах след като навърши година.И не знам като съм оттам дали съп първо или второ качество човек,но и аз съм чела и съм съобразявала всичко,което консумира детето ми с неговата възраст.Нищо,че сме от село,и тук зареждат по магазините разнообразни стоки и детето ми не е било лишавано от нищо,напротив-гледала съм да го разнообразявам доколкото го позволяват обстоятелствата.

Последна редакция: нд, 21 ное 2010, 22:33 от galq_j82

# 34
Аз пък не намирам нищо лошо в тона на постовете на Бърборанка - всичко, което е написала си е точно така. Това, че има мами, които четат, информират се и т.н от провинцията, не омаловажава факта, че е масова практиката там да се захранват децата от 4 м! Наличието на интернет навсякъде  не означава непременно информираност по въпроса - в общи линии майките гледат какво какво правят другите и това правят и те. Нали някои трябва да ги насочи примерно, че има нови насоки в захранването за да седнат да се ровят и четат, а този някой по принцип е педиатъра....Разбира се има и такива, които сами започват да се интересуват, но най-често детето е с алергична обремененост, прави реакция към дадена храна и така....  Струва ми се, че тук някои майки започнаха да се "обиждат на провинция", което не мисля, че е било изобщо някаква цел в постовете на Бърборанка, но не е и нещо неочаквано. Подчертавам, че и аз съм от провинцията - Разград!   

# 35
  • София
Струва ми се, че тук някои майки започнаха да се "обиждат на провинция", което не мисля, че е било изобщо някаква цел в постовете на Бърборанка, но не е и нещо неочаквано.

Именно, не е нещо неочаквано, може да се предвиди и очаква като ефект. След като е така, не мога да приема, че "няма нищо лошо" в отказа да се съобразиш с начина, по който ще се почувстват някои потребители.
Масовата практика да се захранват бебета на по 2-3 месеца е силно изразена в цяла България, включително и в София. Това, обаче, е съвсем друга тема и тя неведнъж е била обсъждана тук.  Peace

# 36
  • Горна Оряховица
Нова,действително някои могат да се засегнат,тонът си е малко рязък(но това е мое мнение).Навсякъде има майки,захранващи по различно време,но това си е лично ТЕХЕН избор,защото се касае до ТЕХНИТЕ деца.А за информираността-ами без значение от местоживеенете,където и да е майката се предполага,че там живеят и други майки(познати),та дори да не е от интернет,все оттук оттам ще стигне до правилния според НЕЯ начин на захранване и хранене на детето й.И да-може да се коментира,но не мисля,че могат да я съдят,че е избрала точно това за СВОЕТО дете.Всеки сам преценява как да постъпи.

Последна редакция: пн, 22 ное 2010, 13:18 от galq_j82

# 37
Нова,действително някои могат да се засегнат,тонът си е малко рязък(но това е мое мнение).Навсякъде има майки,захранващи по различно време,но това си е лично ТЕХЕН избор,защото се касае до ТЕХНИТЕ деца.А за информираността-ами без значение от местоживеенете,където и да е майката се предполага,че там живеят и други майки(познати),та дори да не е от интернет,все оттук оттам ще стигне до правилния според НЕЯ начин на захранване и хранене на детето й.И да-може да се коментира,но не мисля,че могат да я съдят,че е избрала точно това за СВОЕТО дете.Всеки сам преценява как да постъпи.

Всичко това е ПОЧТИ така, с едно малко уточнение - избор съществува и може да бъде направен, когато човек има пред себе си алтернативи.
В моя град почти всички захранват рано. И няма как да не бъде така след като ДК записват деца от 4 м. възраст и това е, което оставя майките с впечатлението, че така трябва! Щом има ДК от 4м, значи това е възрастта.
За съжаление, до това, че съществува и друг подход към захранването, майките често достигат когато детето прояви някакви проблеми спрямо храната и започнат да четат и се интересуват. Разбира се, има и такива, които отрано се подготвят и информират, но просто исках да отбележа, че често първо се допуска грешка и чак после се чете. А вие знаете ли, че в пюретата на 1ва група тук се слага брашно?Не го пише обаче в състава на пюрето!За глутена тук всички знаят...
Нещата просто се променят с много по-бавни темпове в страната, отколкото в столицата. За това мисля, че няма никой да спори.
И не би трябвало да спорим за това дали държавата трябва да си спазва собствените закони и наредби, а не диференцирано да се прилагат където и както е угодно.  Нека захранва рано, който иска - да си приготвя пюретата у дома. Аз смятам, че така е редно.

Последна редакция: пн, 22 ное 2010, 13:50 от no_va

# 38
  • София
Да захраниш рано или късно винаги е решение, което не е лишено от алтернатива. Да ползваш ДК или не-също. Да се информираш или не-също.
В контекста на въпроса, който обсъждаме-не виждам безалтернативен избор.

# 39
Да захраниш рано или късно винаги е решение, което не е лишено от алтернатива. Да ползваш ДК или не-също. Да се информираш или не-също.

Виви, съгласна съм, обаче идеята ми беше, че повечето майки тук( в моя град) не знаят дори, че има някакъв избор за правене. Дано съм се изразила ясно.

Последна редакция: пн, 22 ное 2010, 14:21 от no_va

# 40
Виви, съгласна съм, обаче идеята ми беше, че повечето майки тук( в моя град) не знаят дори, че има някакъв избор за правене. Дано съм се изразила ясно.

Спрете да обобщавате! 5 твои познати не прави всички Naughty И по-напред беше написано - и в провинцията, и в София, а без да съм чела специално съм сигурна, че и навсякъде по света има деца, захранени на 4 месеца, че и преди това. Няма никаква връзка с населеното място. Всяка майка да си преценява кое е правилно за нея и детето и! Дано не те чете някой от Разград ooooh!

# 41

Спрете да обобщавате! 5 твои познати не прави всички Naughty И по-напред беше написано - и в провинцията, и в София, а без да съм чела специално съм сигурна, че и навсякъде по света има деца, захранени на 4 месеца, че и преди това. Няма никаква връзка с населеното място. Всяка майка да си преценява кое е правилно за нея и детето и! Дано не те чете някой от Разград ooooh!

Нека ме чете, който иска. Никой не казва, че няма такива деца навсякъде по света. Всеки си решава. Тук става въпрос за ДК в България. Нека се спазват наредбите навсякъде, не само в столицата. Фактът, че в провинцията съществува такава от 4 месечна възраст кара повечето майки там да смятат, че трябва да започнат да захранват тогава. те не знаят за друг вид захранване.  Ако си беше както трябва, нямаше ли да се замислят защо не се предлага храна за толкова малки бебета?!?Пък те като държат да си захранват 4 месечните бебета нека си го правят с домашни или купени пюрета. След като държавата ни се е ангажирала да спазва някакви препоръки на СЗО и си има специална наредба за ДК - ами нека се спазват тези неща! Според мен определено  има връзка с населеното място, защото ситуацията коренно се различава в различните държави и дори от град на град( в случая не смятам, че в София захранват рано чак толкова масово колкото в провинцията). Ще ми се да ставаше въпрос само за 5 мои познати...

# 42
..... нямаше ли да се замислят защо не се предлага храна за толкова малки бебета...

Не знам дали знаеш, но има готови пюрета и за 4-месечни. Wink

# 43
..... нямаше ли да се замислят защо не се предлага храна за толкова малки бебета...

Ама те ако можеха, и от четвъртия час, ще пишат че стават ooooh!...да сте чували за икономическа изгода?Или мислите, че се грижат за здравето на бебетата?! Crazy

# 44

Ама те ако можеха, и от четвъртия час, ще пишат че стават ooooh!...да сте чували за икономическа изгода?Или мислите, че се грижат за здравето на бебетата?! Crazy

E, то това е ясно Crazy. Споменах го, защото някой каза, че нямало Wink

Общи условия

Активация на акаунт